Nieuwe VW Passat grijpt in bij onwel geworden bestuurder

Auteur: , 11 Reacties

Een auto die doorheeft dat zijn bestuurder een hartaanval, beroerte of wegtrekker heeft en actie onderneemt, dat is wat we in de toekomst mogen verwachten. Volkswagen denkt de technologie uitontwikkeld te hebben en introduceert het in de volgende Passat.

VW Passat B8 schets

Het spel is op de wagen voor VW’s nieuwe D-segmenter; onlangs trapten de Duitsers het pad naar de introductie af met een aantal laaggelijnde schetsen, nu komt het met een Technology Preview. Onderdeel hiervan: Emergency Assist.

Zodra de auto merkt dat zijn bestuurder niet meer bij de les is omdat pedalen en stuur niet meer bediend worden geeft hij een piep en een knipperend icoon op het dashboard weer. Sorteert dit geen resultaat, dan volgt een kordate korte remactie (hopelijk wel in combinatie met een camera die achterliggers registreert), en mocht hier niets uit volgen dan neemt de auto de besturing over.

Middels Lane Assist houdt de commputer de Passat in zijn baan, terwijl tegelijkertijd langzaam vaart wordt geminderd en slingerende stuurbewegingen worden gemaakt. Dit alles onder begeleiding van de waarschuwingslichten natuurlijk. Ook doet het binnenkort verplichte eCall-systeem een belletje naar de alarmdiensten.

Is dit nieuw? Nee, er zijn heel veel fabrikanten die aan dergelijke systemen werken. Toyota (2011), BMW (2009), en Ford (2011) ontwikkelen allemaal hun eigen technieken om te detecteren dat de chauffeurs van hun auto’s iets is overkomen. Alleen VW is de eerste die zegt het ook daadwerkelijk te gaan toepassen in een productiemodel.

Overige (optionele) snufjes die we op de Passat B8 mogen verwachten zijn Area View, een 360-graden camera-overzicht dankzij; Trailer Assist; een file-assistent; Side Assist met Rear Traffic Alert; Front Assist met City Emergency Braking; Progressief stuurgedrag en Easy Close, dat je kofferdeksel automagisch sluit zodra je van je auto wegloopt.11 reacties

Zou mooi systeem zijn maar eerst zien en dan geloven,zeg ik altijd.
@Alfarobert:
Lijkt mij de uitgelezen auto voor een dergelijk systeem, de kans dat je in slaap valt is immers vrij groot. Het is wel te hopen dat het systeem het verschil tussen slapen en onwel worden niet onderkent..
via Android app
Juist hardstikke goed die remingreep, het schrikt de slapende bestuurder wakker en de remlichten zetten de achterliggende voertuigen scherp voor de aankomende remactie. Wat ik wel stom vind is dat ze het niet zo ontwikkeld hebben dat ie van rijstrook wisselt en de vluchtstrook opzoekt, we hebben nota bene vorige week nog gezien wat er gebeurt als iemand midden op de snelweg stopt.
@knipperlichtje: Het gaat hier niet alleen om iemand die in slaap valt. Het systeem is meer bedoeld voor mensen die onwel worden. En een remingreep zorgt er niet voor dat je hartaanval ineens stopt.
via Android app
@berlinetta: correctie ‘mocht de bestuurder slechts in slaap zijn gevallen, dan schrikt hij weer wakker’ :)
@knipperlichtje: lijkt mij lastig te ontwikkelen, is de streep rechts een tweebaans weg in de uk of een vluchtstrook of een afscheiding voor een tolpoort? Gaan ze zich niet aan wagen veel te gevaarlijk.
via Android app
@fernie: lijkt me zelf ook verschrikkelijk lastig om dat goed en betrouwbaar te implementeren, daarom is BMW nog niet klaar met hun systeem dat de auto ook naar de vluchtstrook brengt, terwijl ze al sinds 2009 bezig zijn.
@knipperlichtje:

Daar zitten veel te veel haken en ogen aan.

Dan moet het systeem al het omliggende verkeer in de gaten gaan houden op zoek naar een gaatje om naar rechts te gaan. Als er geen ruimte is moet er dan een keuze worden gemaakt om gas te geven (om bijvoorbeeld voor de vrachtwagen te komen) of af te remmen om achteraan aan te sluiten en dan moet er een veilig wisselpunt gevonden worden.

En zodra je wel rechts bent, moet je de vluchtstrook gaan afscannen. Kun je hier wel op. Misschien staat er 100m verderop een auto of ander obstakel waardoor je niet op tijd kan stoppen als je de vluchtstrook op gaat. En als je wel stopt op de vluchtstrook, moet je ook nog rekening houden met de situatie dat het een spitsstrook is. Of wat als er geen vluchtstrook is (brug of tunnel bijvoorbeeld).

Dat wordt een veel te ingewikkeld systeem wat waarschijnlijk ook veel te veel risico’s gaat hebben. Rustig tot stilstand komen is dan nog steeds de beste manier. Met rustig afremmen zullen de mensen erachter ook tijd genoeg hebben om af te remmen. En als er iemand te laat zou zijn zal het snelheidsverschil tussen de auto’s waarschijnlijk ook klein zijn, waardoor er niet veel gebeurd. Tja als ze ineens in de ankers gaan op de snelweg… dan speel je in de crashloterij
De nieuwe generatie passat wordt waarschijnlijk weer zo saai dat zijn bestuurders er weer massaal van in slaap vallen. Zeer nuttig systems dus.
Een vluggertje kan dus op de vluchtstrook eindigen..
Ik dacht dat de s-klasse dit al had. Op top gear toen ze in armeniƫ waren volgens mij.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).