Ontslag Stoffel is schuld van oud-baas Verstappen

Auteur: , 33 Reacties

Dus het lag toch niet aan Vandoorne zelf?

Stoffel Vandoorne

Voor onze Zuiderburen was het een nare verrassing: Stoffel Vandoorne moet het veld ruimen bij McLaren. In plaats van de sympathieke Belg komt nu de jonge Lando Norris het tweede stoeltje van McLaren innemen, naast Carlos Sainz Jr.. Op zich is dat wel handig: een jonge Brit combineren met een ervaren Spanjaard, het werkte immers ook goed in 2007.

De tegenvallende resultaten van Vandoorne hebben Stoffel de das om gedaan. Althans, dat is een eenvoudige aanname. Als we kijken naar zijn resultaten, dan is het moeilijk de zaak in te schatten. Alle zeilen werden bijgezet voor Teamheerser FrancoAlonso. Aan de andere kant: in de kwalificaties wist Stoffel geen enkele keer zijn teamgenoot te verslaan. Op drie races in het begin na (Australië, Bahrein en Azerbeidzjan) wist Vandoorne géén punten te halen. Zijn Mclaren is zeldzaam slecht, maar de laatste races rijdt hij bijna steevast achteraan.

Llando Norris

Het waren echter niet enkel en alleen de deplorabele prestaties van de Belg. Zak Brown moest een vervelende beslissing nemen. Voor degenen die weleens eerste vrije trainingen hebben gezien dat jaar, zal het opgevallen zijn dat ze af en toe de naam van Lando Norris voorbij zagen komen. Er gingen aan het begin van dit jaar al geruchten dat Norris gelinkt zou worden aan Toro Rosso.

McLaren CEO Zak Brown zegt er het zijne van:

We wisten dat hij weggeplukt zou worden door een ander team. We waren uiteindelijk altijd op zo’n ‘halverwege de zomer’-moment. Dus voelden wij ons niet extra onder druk gezet. We waren ons er heel erg van bewust dat als hij niet bij ons zou tekenen, hij voor een ander team zou rijden.

Welk team dat is, wordt nu eens níet in het midden gelaten:

Ik neem aan dat het Toro Rosso zou zijn. Ik denk, op basis van de telefoontjes die ik heb gehad, dat er meer dan een team geïnteresseerd was in Lando.

Klare taal. Het was de oud werkgever van Verstappen die op Lando zat te jagen. Nu kiest de Amerikaan zijn woorden zorgvuldig, maar het is wel tekenend dat alleen de naam van Toro Rosso genoemd wordt. Normaliter is Toro Rosso de kraamkamer voor F1-talent, maar is het momenteel dungezaaid qua talenten. Op dit moment rijden Brendon Hartley en Pierre Gasly bij Toro Rosso. Volgend jaar maakt Gasly de opstap naar Red Bull. Wie er naast Hartley bij Toro Rosso komt is onduidelijk. In elk geval niet Lando Norris.33 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
De/Promotie naar Toro Rosso dan maar?
@fastforward: Dat is inderdaad een interessante gedachte. Persoonlijk ben ik van mening dat Stoffel véél beter was dan de uitslagen suggereren.

Stoffel hoeft zich ook geen zorgen te maken, een keurige, snelle jongen als hij komt wel aan de bak. Hij heeft bij een E-team gereden met de meest onmogelijke teamgenoot ooit. Als je rust in de tent wil hebben, moet je Stoffel bellen ;-)
@fastforward: Zou ik Stoffel zeker gunnen! En dan iedere keer middelvinger omhoog wanneer hij een Mclaren inhaalt…..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-


Stoffel mag het jaar nog rustig uitdoen.
Denk toch dat het vooral met Stoffel te maken heeft/had. De zeldzame momenten dat die wagen het wel deed liet ie ook bar weinig zien vind ik. En dan houdt het een keer op vrees ik.
@e34m5touring: Vergeet echter niet dat hij structureel (lees: altijd) slechter materiaal kreeg dan Alonso; dus het is nooit een eerlijk vergelijk tussen die 2 geweest dit jaar … Dat vertekende beeld heeft ‘m ook niet geholpen.
Ik denk niet dat als ik Llando Norris zou zijn, ik blij zou zijn om volgend jaar voor McLaren te rijden.
Het is te hopen voor hem dat de auto volgend jaar beter en sneller is. Ik denk niet dat hij met de huidige wagen een beter resultaat zou neerzetten.
@schaap: Ik ook niet, wetende dat het grote ZAK eigenlijk om de centen gaat die hij meebrengt (volgens sommige media) en nu de hype creëren dat iemand anders ermee wilt gaan lopen om de waarheid te verhullen. Mclaren heeft alles ingezet op Alonso en dat is hen samen met hun eigen koppigheid zeer duur komen te staan, van elite naar Rode lantaarn…
@schaap: lando krijgt vast en zeker Alonso-materiaal, want uit de eigen gelederen.
Sainz doet stoer, maar niemand anders wilde hem een contract geven. Die gaat zich schikken in zijn rol als de nieuwe VanDoorne.
Wat wij niet kunnen zien, maar de mensen bij McLaren aan de data wel: Stoffel haalt waarschijnlijk niet uit de auto wat Alonso wel kan (op het moment ze dezelfde onderdelen hebben). En blijkbaar is een eventuele stijgende lijn ook niet stijl genoeg.
Dan is de conclusie makkelijk.
Mocht het wel stijl genoeg zijn en Zak Brown is gewoon een domme Amerikaanse baas: dan zal Stoffel best een kleine USB stick met wat data mee kunnen als sollicitatie bij een ander team. We zullen het spoedig leren.
@gregorius: Laat die USB stick met data achterwege en laat hem gewoon een paar rondjes rijden met de wagen om te bewijzen wat hij kan.
@gregorius: Stijl of steil ?
@gebakkenei: schaam… kan ik de taalfunctie van google nog de schuld geven?
@gregorius: Zeker wel!
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@nerekop: hij heeft al zijn verzekeringen llopen bij Delta Lloyd.
Best knap om een artikel als dit te kunnen linken aan Verstappen, maar goed…

Ik denk dat het grotendeels aan zichzelf heeft gelegen. Zijn prestaties dit jaar zijn ronduit slecht en vorig jaar net zo goed. Hij is ook niet meer de jongste, met zijn 26 jaar kan je hem al lang niet meer een talent noemen. De getalenteerden zijn op zijn leeftijd al goede profs met veel ervaring in de Formule 1.
@viezefreddyw: Thanks! Soms moet je een beetje creatief zijn ;-).
@willeme: De vraag is alleen waarom? Waarom moet je zo creatief zijn om Verstappen ook in het artikel te noemen? Het doet voor mij juist afbreuk aan een verder prima artikel. Dit is overigens één van de telkens vaker voorkomende voorbeelden daarvan hier op Autoblog.
@quincy: click – geld – content – blije mensen
@quincy: Altijd al zo geweest: een titel/afbeelding/tagline moet wel een beetje uitnodigend zijn om te lezen ;)
@willeme: Als je daarvoor de naam Verstappen er bij moet halen in een artikel waar het totaal geen relatie toe heeft, heb je mijn inziens toch te weinig vertrouwen in je eigen kunnen. Namelijk gewoon een goed artikel schrijven over het onderwerp. Er zijn genoeg andere sites die dit ook kunnen. En ik denk dat het Autoblog juist naar een hoger niveau tilt als jullie het achterwege laten.
@quincy: Zo had ik het niet bekeken. Dat is een goede invalshoek. Zal het zeker even meenemen!
@willeme: Dank voor de reactie. Dat kan ik trouwens sowieso waarderen aan Autoblog, jullie zijn niet bang voor een discussie en feedback ;-)
Het heeft Stoffel ook niet geholpen dat Norris sneller was tijdens de test op de Hungaroring dan Stoffel tijdens de kwalificatie.

Norris: 1.18.472
Vandoorne: 1.18.782

Desondanks wat er getest werd is het wel beschamend als een rookie sneller is dan iemand met veel meer ervaring in dezelfde auto die dan ook nog op maximum attack rijdt in de kwalificatie
@freeze: ben ik de enige die de woorden “maximum attack” altijd leest in het accent van Christian Albers?
@freeze: de baan was nog aan het opdrogen tijdens Q1 in Hongarije
@freeze: En om een of andere reden heb ik het gevoel dat ze ook niet hetzelfde materiaal hebben, wat duidelijk zichtbaar de week erop in de free practice.
Dat Zak Brown bang was dat Norris naar Toro Rosso zou gaan is natuurlijk belachelijk, hij is nota bene de manager van Norris en zal toch wel weten wat er speelt. Volgens mij is ie zich alvast aan het indekken voor een mogelijk foute beslissing.
@poekoek: Norris had een deal waarbij vast stond dat hij voor het einde van dit seizoen een contract moest hebben met McLaren. Anders was hij vrij man en kan een ander team hem benaderen. Die woorden heeft Marko letterlijk uitgesproken. McLaren moest hem een contract bieden.
Dan is het nu afwachten of Sainz beter is dan Stoffel…
Het duurde natuurlijk een hele tijd voordat Vandoorne daadwerkelijk in een McLaren mocht stappen. Dat is op zich natuurlijk al een teken aan de wand. Als ik het goed begrijp is Norris zo’n beetje de reïncarnatie van Jezus Christus. Als dat zo is dan moet die zo snel mogelijk van dat McLaren contract af komen. Anders is hij het volgende F1 race talent dat in de WEC een stoeltje kan gaan schuimen.
And in a new twist of events: Zak Brown prijst Stoffel Vandoorne aan bij Torro Tosso. Hij denkt dat ze er een goede zaak me kunnen doen.

Overigens is dat ook gewoon zo. Wie kunnen ze beter binnenhalen bij Torro Rosso?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).