BREEK: Norris vervangt Vandoorne bij McLaren [updated]

Auteur: , 49 Reacties

De cirkel is compleet.

BREEK: Vandoorne moet opstoffelen bij McLaren

We wish Stoffel all the best in whatever direction he chooses to take.” Pijn-lijk. Jawel, precies datgene waarover al wekenlang wordt gespeculeerd is zojuist door de Britse equipe bevestigd. Stoffel Vandoorne, de zeer sympathieke Belg, wordt na dit seizoen door McLaren de laan uitgestuurd.

Het eens zo succesvolle McLaren geeft geen reden voor het vertrek van Vandoorne, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het te wijten is aan zijn prestaties. Vandoorne rijdt sinds zijn full-time intreden in de Formule 1 in de schaduw van Fernando Alonso. Dit jaar alleen al was Vandoorne geen enkele keer sneller in de kwalificaties dan zijn Spaanse teamgenoot.

Aan de andere kant, Stoffel heeft buitengewoon veel pech gehad. Niet alleen dat, in vrijwel alle wedstrijden heeft hij de mindere auto gekregen. De enkele keren dat het eindelijk in zijn voordeel leek te vallen, kreeg hij alsnog te maken met bijvoorbeeld een opgeblazen Renault-motor.

Het is niet bekend waarheen Stoffel Vandoorne vertrekt. De Belg, die sinds 2013 deel uitmaakte van McLaren’s Young Driver Programme, heeft verschillende connecties in de paddock, maar vooralsnog lijken er geen concrete deals op tafel te liggen. Hoewel Vandoorne zeker wordt gewaardeerd als coureur, heeft hij de statistieken tegen zich. Het is dus nog maar de vraag of we hem volgend jaar op de F1-grid tegenkomen.

Overigens is het tamelijk opmerkelijk dat McLaren Vandoorne de zak geeft. Immers heeft Fernando Alonso eerder al aangegeven dat hij volgend jaar niet in de Formule 1 te vinden is. Met de aankondiging Vandoorne de laan uit te sturen, hebben ze in 2019 totaal geen continuïteit. Dit is iets dat een team als McLaren, dat zich momenteel diep in de moeilijkheden bevindt, toch wel kan gebruiken.

McLaren zal de volledige line-up van volgend jaar snel onthullen. Op het moment van schrijven is alleen het stoeltje van Carlos Sainz Jr. bevestigd. De 24-jarige volgt in de voetsporen van zijn jeugdidool, maar wie de zetel van Vandoorne over zal nemen, is nog niet bekend. Momenteel lijken vooral Sergio Perez, Esteban Ocon en Lando Norris te worden overwogen. Laatstgenoemde is overigens de oogappel van huidig McLaren CEO Zak Brown. Een belangrijk detail in het nadeel van Vandoorne is dat hij destijds werd aangenomen bij McLaren, toen het team nog onder leiding stond van Ron Dennis.

UPDATE: Heel lang hebben we niet hoeven wachten op de aankondiging van McLaren. Een uur nadat de Britten bekendmaakten dat Vandoorne volgend jaar niet meer voor hen uitkomt, kondigen ze aan dat McLaren-pupil Lando Norris volgend jaar zijn stoeltje overneemt. Norris heeft een meerjarige deal getekend met Mclaren. De 18-jarige Brit maakt sinds begin 2017 deel uit van het Young Driver Programma en heeft de afgelopen jaren talloze hoge ogen gegooid. Niet alleen domineerde hij in 2017 het Formule 3-kampioenschap in zijn eerste jaar, ook in zijn debuutjaar in de Formule 2 strijd hij direct om de titel.

BREEK: Norris vervangt Vandoorne bij McLaren [update]

Hiermee wordt de druk bij Toro Rosso vergroot om een opvolger te vinden voor Pierre Gasly, en mogelijk ook Brendon Hartley. De verwachting was dat Norris wellicht naar de Italiaanse renstal zou vertrekken, maar dat blijkt bij deze dus niet door te gaan.49 reacties

ik hoop oprecht dat hij volgend jaar ergens anders zijn talent kan bewijzen, want in dit team met zo’n slechte wagen heeft hij er nooit de kans toe gekregen. Succes!!
@cockbustabob: Aardige Belg, maar heeft te weinig talent voor de F1. Kon zijn eigen teamgenoot Alonso met dezelfde wagen niet eens bijhouden.
@venividivici: denk ook dat dat niet echt de verwachting was. Maar het gat met Alonso was gewoon té groot
@venividivici: wel even vergeten dat er nog nooit iemand zo overtuigend het kampioenschap in de GP2 gewonnen heeft.
Tevens is de auto volledig rond Alonso gebouwd terwijl Vandoorne een compleet andere rijstijl heeft (vandoorne heeft liever onderstuur terwijl alonso liever overstuur heeft om de wagen te zetten in de bocht). Daar komt nog eens bij dat Vandoorne nooit de nieuwste onderdelen kreeg. Waren er twee nieuwe voorvleugels, Alonso kreeg ze beide.
McLaren heeft altijd alles op Alonso gezet en veel te weinig naar Vandoorne willen luisteren, zie ook de problemen met z’n chassis.

Is het ook opgevallen toen Norris met de auto van Alonso reed sneller was dan toen hij met die van Vandoorne reed?
McLaren is gewoon een team dat talenten omzeep helpt. Magnussen, Perez, ….
@RazorHead: Zoals ik al zei, “Aardige Belg”. Oftewel te lief, te bescheiden en niet brutaal genoeg (met de vuist op tafel slaan) zoals Belgen van nature zijn.
@RazorHead: ben jij ook een huilihuilbelg
@venividivici: Räikkönen kon alonso ook niet bijhouden…. De enige die dat gekukt is is Hamilton….
@cockbustabob: als er een team talent kapot kan maken is het McLaren wel.
Kijk naar Perez en Magnussen. Misschien geen kampioenschapsmateriaal, maar wel veel beter dan ze daar uit de verf kwamen.
Vind ik niet schikbarend. Zijn prestaties waren ronduit slecht en niet alleen die van dit jaar. Vorig jaar ging het ook niet zo lekker met hem. Ben wel benieuwd wie er voor in de plaats komt. Naast een Sainz (die ik ook niet zo denderend meer vind als voorheen) zou ik een ervaren rot met snelheid neerzetten. Perez is aantrekkelijk en brengt wat geld mee. Ocon heeft gezien zijn leeftijd meer potentie denk ik. Die jongen gun ik volgend jaar ook een stoeltje. Heeft dit weekend laten nogmaals laten zien een groot talent te zijn.
Erg jammer voor de belg. Maar misschien wel beter zo. McLaren is geen schim van het vroeger was. Alleen de naam is niet onaardig. Voor de rest heb je een trage skelter met een trage en onbetrouwbare motor. Elk ander team is een promotie.

Sauber, Haas, Racing Point Farce India: allemaal betere opties voor Stoffel. Gezien de prestaties van Stoffel vóór de F1, denk ik dat hij vast nog wel ergens aan de bak kan.
@willeme: eens, Stoffel lijkt vooral slachtoffer van de McLaren-Dacia te worden
@willeme: ik ben bang dat het definitief exit Stoffel uit de F1 is.
@mercedesbenze350cdi: Hij kan altijd nog modellenwerk gaan doen, Mr pretty face.
Weinig verrassend. Heeft werkelijk waar niets gepresenteerd deze sympathieke doch kleurloze Belg. Niet geschikt voor de F1. Misschien dat DTM beter bij hem past
Echt ontzettend jammer. Vandoorne is wellicht niet zo hot en happening als een Verstappen, Ocon of Leclerc maar hij verdient zeker wel een plekje in de Formule 1. Hij heeft een van de beste coureurs van het veld als teamgenoot en een auto onder z’n bips die niet vooruit te branden is. Het is dan verdomd lastig om te laten zien wat je allemaal in huis hebt. Ik ben er ook heilig van overtuigd dat hij het bij elk ander team (oké, met uitzondering van Williams) een stuk beter gedaan zou hebben.
Ik hoop persoonlijk dat Sauber hem aantrekt. Teambaas Frederic Vasseur kent Vandoorne goed uit zijn GP2 tijd en is nog steeds groot fan van onze zuiderbuur. Er gaan wat geruchten dat hij de vrijheid heeft gekregen om Ericsson eruit te knikkeren als hij een andere coureur geschikter acht, dus laten we hopen dat dat gebeurt. Als Vandoorne daar dan goed presteert, is de stap naar Haas snel gemaakt. Toro Rosso heeft ook nog twee stoeltjes vrij, maar de kans dat hij daar terecht gaat komen is wat kleiner. Ik heb geen flauw idee wat de redenering bij Red Bull is, maar naar verluidt is Kvyat de belangrijkste gegadigde om naast Brendon Hartley plaats te nemen. Kijk, ik heb niks tegen Kvyat. Het is een sympathieke gozer die ook wel een gezonde dosis rauwe snelheid heeft (zie het jaar bij Toro Rosso waarin hij vrij makkelijk met Vergne mee kon, en het jaar bij Red Bull waarin hij best dicht op Ricciardo zat en hem qua punten zelfs voorbij ging in het kampioenschap), maar waarom zou je in hemelsnaam iemand aannemen die je al meerdere keren hebt weggestuurd? Kvyat zal elke kans om F1 te rijden met beide handen aangrijpen, maar ik denk dat hij bij Toro Rosso met een in zijn nek hijgende Helmut Marko niet veel beter gaat zijn dan voorheen. Die heeft echt een nieuwe omgeving nodig om zichzelf te herpakken en de Kvyat van 2014/2015 te worden.
@Edge: Ik gok op Vergne…
@edge: ik zet mijn kaarten op STR! Ik hoop dat hij in de luwte de mogelijkheid krijgt te groeien!
@edge: Goeie bespiegeling. Vloeiend geschreven ook.
Een sympatieke kerel lijkt me (afgaand op de interviews met hem) maar onvoldoende killer instinct.
@ikschrijfookoverautos. He, Jammer, ik had je gegund, dat je een 100% score zou halen met je voorspellingen over de stoelendans. Deze laatsten zijn ook de moeilijksten.

Mercedes: Hamilton & Bottas
Ferrari: Vettel & Leclerc
Red Bull: Verstappen & Gasly
Renault: Hulkenberg & Ricciardo
Haas: Perez & Magnussen
Force India: Ocon & Stroll
Toro Rosso: Hartley & Norris
Alfa Romeo Sauber: Giovinazzi & Ericsson
McLaren: Sainz & Vandoorne
Williams: Sirotkin & Russell
@lacker: Dat ik de voorspelling mis heb, is het minst vervelende aan dit verhaal… :(
@ikschrijfookoverautos: Ik sprak net even met Stoffel. Natuurlijk was hij een beetje chagrijnig. Na een beetje doorvragen bleek dat ook Stoffel het vervelend vond dat jij de voorspelling niet helemaal goed had.
@willeme: briljant!
Is er niet een nieuw plaatsje vrij bij torro rosso ?
Mijn voorspelling voor de line-up van 2019:

Ferrari: Vettel & Leclerc
Mercedes: Hamilton & Bottas
Red Bull: Verstappen & Gasly
Renault: Ricciardo & Hulkenberg
Force India: Ocon & Stroll
Haas: Magnussen & Grosjean
Sauber: Vandoorne & Giovinazzi
Toro Rosso: Kvyat & Hartley
Williams: Sirotkin & Mazepin
McLaren: Sainz & Perez
@tvklarenbosch: en hij kan de prullenbak in
@tvklarenbosch: nu al de boot in, Norris is bevestigd naast Sainz bij McLaren.
@thijsj: ja gelijk in de volgende comment staat het al haha
@tvklarenbosch: haha ik zie ‘t, die kwam niet op tijd door bij mij ;)
Mclaren heeft net Lando Norris bevestigd voor het tweede zitje.
Het kan niet in de schaduw staan van Ferrari waar het vaak mee vergeleken wordt, de sportauto’s voor de straat dan. Schaamteloos spelen ze al jaaaaaaren niks meer klaar in de F1. Op Le Mans zijn ze ook niet te zien. Die Britten schamen zich ook nergens voor.
Lando Norris gaat het plekje opvullen.
Terechte beslissing. Veel te licht voor de formule 1.
-edit: dank u, update staat erbij-
Hoewel Vandoorne niet veel heeft gepresteerd, ben ik ook niet echt enthousiast over de opvolging. Sainz kan het wel, maar laat het niet altijd zien en Norris is een nieuwkomer. Ben benieuwd of McLaren daardoor nog verder afzakt.
Haas heeft de beste auto. Nou is de vraag: zou Stoffel het beter doen dan Magnussen of Grosjean? Verder zou ik als ik Stroll was eerder Vandoorne naast Lance zetten dan een bewezen coureur als Perez.. Just saying.
@w0o0dy: Hmmm Perez zou ik houden dan…
@w0o0dy: Perez is een fantastische graadmeter voor Lance. Ik ben benieuwd of hij misschien toch beter is dan we denken. Al heb ik ’t idee dat Sirotkin nu ook al gewoon sneller en constanter is dan Stroll, alleen in de races weleens net iets minder, maar dat kan ook een stukje ervaring zijn. Sirotkin doet in ieder geval heel weinig gekke dingen naar mijn idee. Wat Sroffel betreft zie ik wel kansen bij Sauber, ze kunnen daar toch echt Ericsson niet nog een jaar houden, nu hij ook door een rookie compleet van de baan geveegd wordt? Als Leclerc naar Ferrari gaat, komen daar misschien twee stoeltjes vrij, dat kan dus wel interessan worden. Ocon & Vandoorne bij Sauber?
Jammer, hoop dat hij in de F1 blijft. Al is het als testpiloot. Waarschijnlijk wordt de 2′ piloot bij McLaren iemand die veel geld meebrengt. Want ze rijden nu al 2 jaar zonder hoofdsponser en de opbrengst van hun straatwagens zal niet echt voldoen.
PS. In de voorspellingen voor 2019 zie ik nergens Kimi?
waar is de formule 1 terecht gekomen eigenlijk?

een junior coureur kan zich beter bewijzen bij het armoedige sauber, bij het nieuwe haas of bij force india die veel te weinig geld hebben om uberhaupt te kunnen racen, als bij voormalig kampioenen mclaren en williams.
@gwnbmw: Ik denk dat ze bij Sauber geen honger meer hebben.
@gwnbmw: Op dit moment zijn McLaren en Williams de kneusjes op de grid. Raar maar waar.
McLaren is gegaan van heilig naar lelijke straatauto’s en slechte F1 resultaten. Als je vroeger een McLaren zag staan wist je dat het de absolute top was. Dat is nu wel anders. En de P1 en die andere wasmachine namen zijn ook lelijk. Vooral de koplampen.
@ikschrijfookoverautos: Marko is vrij uitgesproken over het feit de Giovinazzi niet beschikbaar is en naar een ander team zal gaan dat we het stoeltje bij Sauber vast voor hem kunnen reserveren. Gio naar Sauber dus.
Op zich zou ik het leuk vinden als Toro Rosso Vandoorne en Kvyat gaat vastleggen. Goede graadmeter voor beide. Veegt Kvyat de vloer aan met stoffer (geintje) dan is de carrière van Vandoorne klaar. Kan Stoffel Kvyat de baas dan is hij misschien toch voor de toekomst wel een optie om door te stromen naar Redbull…
@w0o0dy: jammer dat er geen derde STR op de grond staat, met Kubica erbij hadden we een geweldige “battle of the once they were greats” gehad. plusje voor de woordspeling, potvandoorne nog aan toe!
Family van Chuck? (ik had al verschillende Chuck Norris grappen verwacht eigenlijk)
@papageno: Nee, maar wel val leavo en returno. (Disenchantment grap).
Ach geeft niks. Tegenwoordig is er werk genoeg te vinden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).