
Kou, autobahn en Wouter achter het stuur: recept voor een ramp in de A6 e-tron.
Een kleine bekentenis is op zijn plaats: mijn normale rijstijl is niet bepaald bevorderlijk voor de optimale actieradius van een elektrische auto. Ik zet graag een klein plusje op de toegestane maximumsnelheid. Bij de meeste EV’s betekent een verhoging van de gereden snelheid van 100 naar 130, dat het verbruik met zo’n 50% toeneemt.
Premium Platform Electric
Zoals ongetwijfeld bekend is, maakt Audi onderdeel uit van de Volkswagen Group. Binnen VAG is een verdeling gemaakt, wie welk platform moest gaan ontwikkelen. Audi kreeg het benzine platform (PPC), terwijl Porsche zich bezighield met het elektrische platform: Premium Platform Electric. Het goede nieuws is dus dat jouw Audi A6 e-tron eigenlijk een Porsche is. SCORE!
De Audi A6 e-tron deelt dan ook veel technologie met de Porsche Macan, maar ook met de Q6 e-tron. In de bodem is dan ook eenzelfde accutechnologie verwerkt. Audi (en Porsche) wisten 15% gewicht van het accupakket af te schaven en wisten de energie-inhoud zelfs met 30% te verhogen. Het accupakket werkt met een 800 volt architectuur, waardoor de A6 e-tron tot 270 kW kan snelladen. Aan een 400 volt snellaadpaal splitst de A6 e-tron de accu, want een dure en zware converter scheelt.




Twee accupakketten, vier aandrijflijnen voor de A6 e-tron
In tegenstelling tot de Audi A6 met verbrandingsmotor (ja die is er ook), valt er bij de elektrische Audi A6 e-tron best wat te kiezen. Er zijn twee accupakketten, van 83 of 100 kWh groot. De instapper met het kleine accupakket komt tot 627 km ver, heeft 286pk en sprint naar de 100 in exact zes seconde. De S6 e-tron heeft zelfs meer dan 500 pk, sprint in 3.9s naar de 100, haalt 240 km/u en heeft een range tot 675 km.
A6 e-tron is de rangekoning: tot 756km
De Audi A6 e-tron in de test was een Performance, die 367pk heeft. Het is een lekker snelle jongen die in 5.4s naar de 100 sprint, bij 210 km/u maakt de begrenzer echter al een einde aan de lol.
Dankzij het gigantische accupakket van 100 kWh haalt de A6 e-tron Sportback tot 756 km in de WLTP-test. Als A6 e-tron Avant is de range in theorie nog 720 km, maar wat blijft daar in de praktijk nog van over….




Op naar de wintersport per A6 e-tron
Tijdens standaard woon-werkverkeer door de Nederlandse spits met redelijk lente-weer kroop de range richting de 500 km. Er zijn echter twee vijanden van elektrische auto’s: koude en de rechtervoet van Wouter Karssen. Des te interessanter was het om met de Audi A6 e-tron Avant een ritje richting Zwitserland te maken. Toen we er toch waren, zijn we nog maar even de piste op geweest.
Voor elektrische rijders is Zwitserland overigens te prefereren boven Oostenrijk, want gemiddeld is het net wat minder ver rijden. De meeste elektrische rijders hebben wellicht wel wat moeite met het wat hogere Zwitserse prijspeil, maar dat geheel terzijde.
De enkele reis naar onze bestemming bedroeg nog geen 850 km. De normale route is door België en Frankrijk, maar bij Rotterdam was er al file. De excellente e-tron routeplanner stuurde ons dus over Duitsland.





Om op bestemming te komen, zou het met een volledig volgeladen accu voldoende zijn om twee kortere laadstops te doen. Met een wat lagere temperatuur en op snelwegsnelheden haalt de A6 e-tron op zich wel zo’n 400 km op een acculading. We begonnen echter niet met een accu die helemaal vol was en we wilden echter niet volledig leeg aankomen op bestemming.
Grof gezegd zou je de eerste 700 kilometer met 1 laadstop kunnen afleggen: 400 km op de eerste 100% acculading, ongeveer 300 op de tweede 80%. Uiteraard ging onze rit anders, want we mochten door Duitsland. De e-tron routeplanner gaf bovendien aan dat we met een ruime acculading bij de eerste laadstop zouden aankomen. Die kan je er dan mooi doorheen stoken op de autobahn.
Snelladen met de A6 e-tron
De accu werkt met een 800 volts architectuur, wat hogere laadsnelheden mogelijk maakt. Volgens Audi’s eigen opgave is de maximale laadsnelheid 270 kW, maar op onze trip haalden we al nipt hogere snelheden. Belangrijker nog is de laadcurve en die is ook dik voor elkaar. Bij laden van 15 tot 60% was de gemiddelde laadsnelheid meer dan 215 kW.
Laadstops in de A6 Avant e-tron zijn dan ook echt kort. Op een enkele reis naar Zwitserland ben je een half uur kwijt aan het laden. Het is best acceptabel.
Valt er nog wat te zeiken over de Audi A6 e-tron?
Absoluut. We gingen ook nog een dagje naar het skigebied Grindelwald. In de ruime parkeergarage daar, was een hele rij aan laders. Het was er niet druk, maar je voelt hem misschien alweer aankomen. Einde van de dag bleek dat de A6 e-tron niet vol was.
Het blijft vermoeiend dat dat toch nog regelmatig voorkomt. Mocht je EV-rijders in je omgeving hebben, die claimen dat zij dat nooit hebben: die liegen. Er zijn regelmatig laadpalen stuk, passen die niet werken of palen die alleen heel langzaam werken. En ja ook met vrijwel alle merken elektrische auto’s, het is een universeel probleem.
Ondanks dat de Audi A6 e-tron echt snel laadt, moet je toch nog net te vaak stoppen. Zelfs met een onzuinige benzineauto (we hebben dezelfde reis als eens geprobeerd met een platgeslagen kever) is dit een eenstopper. De tweede stop op de heenreis voerde ons bovendien naar een parkeerplaats van een Duitse supermarkt. Die was compleet uitgestorven op vrijdagavond om 23:00u. Minder prettig met je gezin of als vrouw alleen.
Het bracht ons ook op een idee: in de e-tron routeplanner wil je eigenlijk ook kunnen aangeven dat je alleen stops wilt maken waar er faciliteiten zijn. Zo kan je direct even eten of een sanitaire stop maken. Zeker met de integratie van ChatGPT moet dit Audi wel gaan lukken.
Conclusie wintersportrit en test Audi A6 e-tron
In de video behandelen we nog veel meer over de Audi A6 e-tron. De wintersportrit met de elektrische Audi A6 e-tron viel oprecht niet tegen. Anderzijds heb je op dit soort ritten ook weinig voordeel van een elektrische aandrijving. Een reguliere Audi A6 op benzine of diesel is ook stil en snel genoeg.
Voorlopig is de elektrische A6 e-tron nog de goedkoopste A6 die je kunt kopen, de niet-hybride benzine-A6 wordt namelijk getrakteerd op een forse CO2-heffing. Toch doet het prijskaartje wellicht een beetje pijn: de A6 e-tron is er al vanaf 62.495 euro, wat best schappelijk is. De testauto was een A6 e-tron Avant (+1.500), een Performance (+12.000) en een lekker dit uitgeruste S-edition (+8.000 euro). Met nog een paar opties erop was de Audi A6 e-tron Avant Perfomance uit de test net geen ton. Ouch.
Ik vind het in Duitsland heel goed te doen met een EV. Met een Q8 E-tron naar Munchen geweest. Terugweg was vroeg wegrijden met volle accu, leegrijden en ontbijten.
Dit weekend met mijn eigen antieke Nissan naar Hannover gereden. Moesten ook gewoon een tankstop maken, want ook even de 200 aangetikt, gemiddeld zo’n 170 gereden, dan vliegt de benzine ook je auto uit.
800V is echt een game changer. Mensen die dat ontkennen zijn danwel petrol heads die geen enkele EV zullen accepteren, danwel de oudere EV-adepten die het goed praten dat een stopje van 45 minuten wel fijn is…
Zeker in combinatie met een lage carrosserie en 100kw accu is er eigenlijk geen reden meer om voor een verbrandingsmotor te kiezen, 2x kwartier stoppen richting de wintersport is toch echt helemaal niks. En in de zomer kom je nog een stuk verder.
Begin me er inderdaad ook steeds meer aan te warmen. Alhoewel een goeie diesel allesovertreffend blijft. Het probleem is dat je in Duitsland gewoon lekker wil doorvlammen, en in een elektrische auto blijft dat moeilijk. Vind zelf 180 – 200 km/u een heerlijke kruissnelheid en is op veel wegen ook goed mogelijk (bijv. A31). Wat zou dan de actieradius zijn?
800 volt is absoluut de toekomst, pas vernieuwde 400 volt auto’s als de Model 3 en Y houden het laadtempo van de concurrentie niet bij. Dat zijn alsnog prima presterende auto’s, daar niet van. Maar de voordelen van 800 volt spreken voor zich.
Je kunt bij de Audi e-tron routeplanner toch merken snelladers uitkiezen? Als je jezelf dan beperkt tot Aral Pulse, Ionity, Fastned, Shell recharge, Tesla etc. dan zijn er ook faciliteiten. Of die s’avonds om 23u nog open zijn is een ander verhaal.
In totaal dertig minuten stoppen voor twee stops… Dat vergt discipline van het gezin “kom op meiden, snel plassen, de auto is zo weer vol”.
Hihi, het zal.
Ik denk dat deze A6 e-tron een hele sterke aanbieding is. Zeker omdat dit soort auto’s voor het grootste deel zakelijk worden gekocht. Veel bedrijven staan allleen maar elektrische auto’s toe om. Ik heb zelf afgelopen jaar een 530e gekocht omdat dat voor mij de beste mix was. Maar als ik mijn auto zakelijk had aangeschaft was ik zeker voor deze A6 gegaan (en dat wil wat zeggen, want echte BMW man 😀).
Dan betaal je bij privégebruik wel een enorm bedrag bijtelling lijkt me?
Deze nieuwe generaties EV die nu de markt op komen laten wel zien dat het met de ICE’s snel gedaan gaat zijn. Met twee x een kwartiertje laden in Zwitserland zijn is gewoon helemaal prima. Het hele ‘laden op vakantie’ argument kan daarmee ook van tafel.
Overigens vind ik de opmerking dat er regelmatig laadpalen stuk zijn, passen die het niet doen of palen die traag laden ook wel erg overdreven.
Komt het voor? Ja… ongeveer net zo vaak als dat ik een onbemand tankstation ben tegengekomen waar m’n pinpas het niet deed.
Met twee EV’s in het huishouden hebben we de afgelopen 2,5 jaar twee keer een laadpaal gehad die het niet deed. Gelukkig staan de palen vaak niet alleen en kon ik één parkeervak opschuiven om de auto aan de andere paal aan te sluiten. Wellicht dat het met voorkeuren te maken heeft want ik heb als voorkeur ingegeven alleen FastNed, Ionity of Tesla chargers.
Het laden op vakantie is ook geen probleem, behalve als je naar zuid Europa gaat. Daar is het toch echt wel zoeken. Een maat van mij was onaangenaam verrast in Spanje, hij was veel bezig met het zoeken van een laadpunt daar. Uit Italië hoort ik diezelfde berichten. Hoe zuidelijker je gaat hoe rottiger het wordt
Blijf t gek vinden dat een auto waarvoor wordt geadverteerd met een range van meer dan 700km je blij moet zijn dat je 400 haalt…. Ik zeg niet dat je er niet mee op vakantie kan of blablabla anti ev. Maar t klopt gewoon niet.
Het verschil is wel groot, veel groter dan bij ICE. Maar die halen de opgaves ook niet.
Wel zou het beter zijn dat er ook een winter WLTP komt, want het verschilt sterk per merk hoeveel onzuiniger ze zijn in winterse omstandigheden.
Ja bij een ice verschilt t ook. Maar daar ben je wel minder afhankelijk van range. Nog steeds zo en zal altijd zo blijven.
@rurgerg Nou bij laadstopjes van minder dan een kwartier kom je enorm in de buurt van een verbrandingsmotor. En Chinese merken testen nu al met laadsnelheden die meer dan 2x zo hoog is als deze Audi.
En ik vind het verschil tussen opgegeven verbruik en realiteit bij een PHEV veel groter dan bij een EV.
Jawel. Maar t grote verschil is. Als ik sochtends voor mn werk/vakantie of wat dan ook weg wil om 7 uur. En ik kom erachter dat mn tank leeg is, ik 5 minuten later alsnog kan vertrekken met 700km range. Mijn hoop was dat als ev’s de 700km range aantikken je altijd wel 5-6 honderd echte km’s (bij 130kmh op de snelweg etc) zou hebben. Dat is dus niet zo en je moet blij zijn met een schamele 400. Als je dan sochtends erachter komt dat je auto niet vol is sta je na een half uur alweer aan de paal.
Er wordt een WLTP waarde geadverteerd. Dat is een standaard test waarin elke auto onder dezelfde omstandigheden wordt vergeleken. Dat gaat niet al te snel want zowel een Hyundai i10 moet dat net zo goed kunnen als een BMW i7. Het is bij een temperatuur van 23 graden, er zit alleen een bestuurder in de auto. Airco en radio staan uit.
Die omstandigheden zijn nogal anders dan een inzet volbeladen met een gezin en bergen winterkleding, met K3 op vol volume, in koud weer op de Duitse Autobahn. Wat niet klopt is je verwachting…
Ik snap dat buiten het seizoen het echt prima gaat maar in de voorjaarsvakantie naar de Franse Alphen toch echt veel en lange rijen bij de laadpalen gezien; dan is het echt geen kwartier/half uur, ja het laden misschien maar niet de wachttijd.
Die wachttijd heb ik dus nog nooit gehad… Ook niet tijdens filedrukte routes richting het zuiden…
De kapotte palen heb ik echter wel te vaak gehad (keer of 10/15 in 3 jaar). Vind ik eerlijk gezegd een stuk vervelender. 2 keer in 2,5 jaar zoals Pordon hierboven zegt is wel heel weinig, maar mogelijk een goed idee om inderdaad alleen die merken aan te klikken.. Ontneem je jezelf echter ook wel weer opties op de route.
Dus onbezorgd zoals benzine/ diesel? Nee, zeker nog niet. Maar voor mij alsnog nooit meer een ICE daily.. Genoeg voordelen die opwegen tegen deze nadelen.
De prijs richting € 100 K is wel erg veel. Dan blijf ik toch bij de I4. Zelfde vermogen, wel wat kleiner maar stuk minder duur (“goedkoper” krijg ik niet uit mijn toetsenbord).
Je moet tegenover een A6 ook geen i4 maar een i4/5 serie zetten. Zit je aan dezelfde prijs.
i4 moet dus i5 zijn in mijn reactie :-)
De voorkant van deze auto is echt een design drama, wat een inspiratieloos bij elkaar geraapt zooitje.