Pedro Piquet gaat in Europa racen voor Van Amersfoort

Auteur: , 9 Reacties

U weet wel, die vliegende Braziliaan, zoon van de legendarische Nelson.

Pedro Piqiuet

De naam Piquet zal bij de raceliefhebber meteen een belletje doen rinkelen. De wat ouderen onder ons, of de betere geïnformeerden, zullen vooral denken aan Nelson Piquet Sr.. De Braziliaan won maar liefst 23 Grand Prix’ en werd in 1981, 1983 en 1987 wereldkampioen in de Formule 1. Dat was voor zijn oudste zoon, ondanks de zelfde naam, niet wegegelegd. Nelson Piquet Jr. stond in totaal 28 keer aan de start van een F1-race, maar scoorde nooit meer dan 19 kampioenschapspunten en 1 podiumplekje. Nu mag hij zijn kunsten vertonen in de elektrische Formule e, waar hij in het eerste seizoen meteen kampioen is geworden.

Nee, dan Nelsons jongste zoon Pedro. Die maakte -vrij letterlijk- een vliegende start in de racerij met een megaklapper in de Porsche GT3 Cup. Behalve in Porsches, komt Pedro Piquet ook uit in het Braziliaanse F3-kampioenschap, dat hij met grote overmacht won. Aankomend seizoen verruilt hij Brazilië echter voor Europa en komt hij hier rijden onder de vleugels van Van Amsersfoort Racing. Daarvoor zal de kleinste Piquet ook naar Nederland verhuizen, om zo de reistijden wat dragelijker te maken.

Van Amersfoort Racing is dé kweekvijver voor jong talent, met een specialiteit in zonen-van. Natuurlijk hebben we het dan over Max Verstappen, maar ook over de zoon van Der Michael: Mick Schumacher. Ook coureurs als Tom Coronel, Jaap van Lagen en Renger van der Zande kwamen in het verleden uit voor het team van Frits van Amersfoort, dat onlangs het voormalige Spykerpand in Zeewolde betrok.

Pedro en Nelson9 reacties

Altijd leuk dat nieuwe talent.
Off topic; autoblog, weten jullie al meer van de vermeende afsluiting van de lotus pitbox? Klaarblijkelijk ivm schulden afgesloten door politie.
@ricksmits: Ik ben geen blogger van AB, maar ik reageer lekker toch. Het is op dit moment alleen zeker dat ze halverwege het opbouwen van de garage eruit gestuurd zijn door de politie en er voorlopig niet meer in mogen. Het probleem is van ‘commerciële aard’, dus reken er maar op dat ergens nog een rekeningetje openstaat. Wie de schuldeisende partij is, om hoeveel geld het gaat en wanneer het opgelost is is op dit moment nog niet bekend, behalve dat Lotus zelf zegt er alles aan te doen het zo snel mogelijk opgelost te krijgen.
Bert Bert…er zit een banaan in je oor. Maar prima hoor, hoe meer race talent hoe beter. Ook super dat veel van dat talent voor van Amersfoort kiest, na oa Max en Schumacher nu deze Piquet.
Die oudste Piquet junior heeft destijds volgens mij de allereerste A1 Grand Prix race ooit gewonnen. Da’s al weer tien jaar geleden. En had Piquet destijds zijn auto in Singapore tegen de muur geknald in opdracht van Briatore (om een safetycar car situatie te forceren) zodat Alonso de race kon winnen?

OT: leuk al die zonen die gaan racen, en makkelijk ook om alles te volgen ;-).
@gtwillem: Dat was wat ja. Het blijft nog steeds belachelijk als je er over nadenkt.
@gtwillem: leuk ja, maar ook een beetje armoede. Het is ook een beetje het bewijs dat het belangrijkste om het te maken in de racerij nog altijd veel geld, een goede naam en de juiste connecties zijn. Je gaat mij namelijk niet vertellen dat al deze zonen van toevallig ook allemaal de grootste talenten zijn.

Maar goed, niet dat ik daardoor minder racefan ben maar het zou toch eens mooi zijn als op een of andere manier de sport bereikbaarder wordt voor meer mensen zodat we in de F1 uiteindelijk echt alleen de absolute top krijgen. Het niveau is nu waarschijnlijk wel al hoger dan ooit maar niet top-20 van de wereld in tennis hoog om maar wat te noemen.
@jaapiyo:
Ik denk dat het niet toevallig is, maar dat het eenvoudig te onderbouwen is:
Het is aantoonbaar zo, dat als je topsport wil doen je over het algemeen vroeg moet beginnen hiermee. En ik denk dat hier heel veel is veranderd in de laatste jaren:
1: Vroeger begon je met autoracen als je een jaar of 16 was, maar daarmee wordt je tegenwoordig geen F1 coureur meer.
2: Vroeger was de kartsport voor kinderen toegankelijker. Dit is veel duurder geworden en professioneler.

Ik denk, dat veel oud-coureurs eerder geneigd zijn om hun kinderen heel vroeg te laten beginnen met de kartsport.
Ik denk ook, dat deze oud-coureurs beschikken over de middelen om dit te bekostigen en/of over een netwerk waardoor sponsors makkelijker zijn te vinden.
Ik denk ook, dat zo’n vader het winnen van races makkelijker maakt (door de opgedane kennis over te dragen, maar ook door kennis van techniek etc.)

Dus ik denk dat dit ertoe bijdraagt dat je inderdaad vaak een zoon van zult tegenkomen die uitblinkt.
Daarnaast is naamsbekendheid natuurlijk handig, maar aan de andere kant is Jos verstappen ook geen Piquet of Schumacher natuurlijk.
Nelson jr. heeft ook een Nederlandse moeder. Ik weet niet of hij ook een Nederlands paspoort heeft maar technisch gezien zou hij dan voorlopig de beste nederlandse prestatie ooit in de F1 hebben behaald met die ene tweede plaats.

Pedro zal wel een andere moeder hebben want piquet sr was natuurlijk een playa.

Piquet jr was overigens achteraf gezien zo slecht nog niet, hij zat alleen in het stoeltje waar carrière’s sterven; naast onbetwiste kopman Alonso en met Briatore aan de knoppen. JJ Lehto, ons Jos, Herbert, in mindere mate Trulli (die was aanvankelijk zelf nog de nr 1 van het team), Fisichella en Grosjean weten dan wat er gebeurt.

Toen Grosjean Piquet aan het eind van het jaar verving deed hij het niks beter dan Nelson, eerder slechter. Op het moment dat hij instapte stond hij eerste in GP2 maar dat jaar maakte hij dus niet af. Had ‘ie achteraf beter wel kunnen doen, want aan het eind van het jaar zat hij ook zonder stoeltje. Daarna heeft ‘ie weer twee jaar moeten aantonen dat ‘ie toch talent had (kampioen AutoGP, kampioen GP2).

Piquet jr. heeft inmiddels toch ook wel aangetiond geen koekenbakker te zijn maar voor hem is het mede door crashgate nu normaal gesproken te laat, tenzij er een konijn met een waarde van plusminus 30 miljoen door een braziliaanse sponsor uit de hoed getoverd wordt o.i.d. maar dat doen ze al voor Nasr en in mindere mate nog voor Massa.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).