Peugeot RCZ R: rijtest en video op de Nürburgring

Auteur: , 52 Reacties

Bucketlistmateriaal: mijn eerste ronde op de Nürburgring. En dat in een Peugeot RCZ R onder begeleiding van Kevin Abbring, professioneel rallycoureur voor het fabrieksteam van Peugeot.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Peugeot RCZ: als fan van het Franse merk met de leeuw heb ik het altijd een beetje een moeilijke auto gevonden. De styling met het double bubble dakje vond ik wel gaaf, maar 200 pk was gevoelsmatig toch een beetje behelpen. Gelukkig heeft Peugeot dat na een paar jaar eindelijk verholpen door de RCZ-R op de markt te brengen. Met 270 pk en 330 Nm is het volgens Peugeot de sterkste productie-auto die het merk ooit op de markt heeft gebracht. Die pk’s gaan overigens allemaal naar de voorwielen, maar daarover later meer.

Peugeot RCZ R

Het is de Peugeot RCZ R waarmee ik een item van mijn bucketlist ga afvinken: een ronde op de Nürburgring. De afgelopen jaren was ik meerdere malen in de Eifel te vinden om het prachtige circuit te bezoeken, maar ik had nog nooit kilometers gemaakt op het circuit dat door velen als het meest veeleisende ter wereld wordt gezien. Meerdere keren heb ik gedacht “ik doe het gewoon” maar toch deed ik het niet. Misschien was de belangrijkste reden daarvoor wel dat ik niet in één of andere crashvideo op Youtube terecht wilde komen, de ‘Ring staat er immers om bekend rookies te eten voor ontbijt. Hoewel ik al op een aantal circuits heb mogen boenderen bleef de ‘Ring toch altijd “een dingetje” voor me. Dus toen Peugeot vroeg of ik mijn eerste ronde wilde doen in hun RCZ R was ik heel enthousiast. Toen ik hoorde dat dat ook nog onder begeleiding van hun coureur Kevin Abbring mogelijk was, hoefde ik niet langer na te denken: natuurlijk wil ik dat.

Iets nuttigs zeggen over een auto op basis van álleen een circuitervaring heeft weinig waarde, dus Peugeot heeft voor ons geregeld dat we de RCZ R eerst kunnen rijden in het gebied rond de ‘Ring. Voor eenieder die nog nooit bij de Groene Hel is geweest: het circuit ligt in de Duitse Eiffel, een prachtig heuvelachtig gebied met heerlijke wegen. De perfecte plek om de RCZ R eens goed te leren kennen voordat ik mijn 20.81 kilometer op de Nürburgring ga afleggen.

Peugeot RCZ R

De RCZ R heeft niet alléén een anabolenkuur onder de motorkap ondergaan, er is ook flink geïnvesteerd in het beheersbaar maken van die pk’s. Ten eerste is er een Torsen differentieel gemonteerd om de pk’s optimaal over de voorwielen te verdelen. Dat is voelbaar in het stuur bij hard accelereren, maar ik ervaar het niet als hinderlijk. Het diff biedt bovendien bijzonder veel grip, om de voorwielen aan het spinnen te krijgen moet je echt lomp omgaan met het rechterpedaal. Zelfs in de vochtige Eiffel weten de voorwielen de door de 1.6 turbo geleverde paardenkrachten bijzonder netjes op het wegdek te krijgen. Kudos voor de engineers van Peugeot Sport dus, die dankzij onder meer de extra pk’s en het differentieel (de 19 inch wielen helpen natuurlijk ook) een sprint naar 100 mogelijk maken in 5,9 seconden. Overigens zijn de prestaties ook mede te danken aan een kleine gewichtsbesparing, de pk/gewichtsverhouding van de RCZ R is 1 pk per 4.7 kilo. Andere aanpassingen zijn een 10 millimeter verlaging en grotere remmen.

Peugeot RCZ R

Op de wegen rond de ‘Ring valt al op dat de RCZ R erg lang neutraal blijft en niet makkelijk van zijn stuk te brengen is, zelfs niet op vochtig, slecht asfalt. Peugeot Sport heeft echt een lekker bommetje gebouwd, bovendien laten de dubbele uitlaatpijpen een mooie brom door de heuvels echoën. Een tikkeltje aan de brave kant wellicht, maar zeker niet onplezierig om te horen. Het interieur is ook erg lekker: de stoelen zitten fantastisch, het met leer beklede dashboard is afgewerkt met rode stiksels en het korte pookje schakelt heerlijk. Toch valt er ook wel wat te zeiken. Als eigenaar van een Peugeot weet ik dat er nog wel eens iets wil rammelen, losraken of kraken. Maar als de logo’s al na iets meer dan 3000 gereden kilometers van de stoel vallen is dat toch wel een beetje treurig te noemen. Bovendien is de achterbank echt volstrekt nutteloos, beter had Peugeot die ruimte bij de kofferbak gevoegd als je het mij vraagt.

Peugeot RCZ R

Maar goed, kniesoor die daarop let. We zijn bij de ‘Ring aangekomen en het weer is inmiddels volledig omgeslagen. Zon en temperaturen in de tweede helft van de twintig zorgen ervoor dat het op deze zondag lekker druk is op de ‘Ring. We gaan ons rondje rijden tijdens een reguliere sessie van de Touristenfahrten. Kevin Abbring heeft een andere RCZ R bij zich en ik stap eerst naast hem in om te zien hoe het hoort. Het is niet de eerste keer dat ik naast een rallycoureur plaatsneem maar ook nu ben ik weer onder de indruk van de wagenbeheersing die dit soort gasten hebben. Kevin vertelt me halverwege tussen neus en lippen door dat dit zijn zevende rondje ooit op de ‘Ring is. Hij gaat rond alsof hij elk hoekje van de baan kent maar Kevin legt uit dat dat juist onderdeel van zijn job is: tijdens rallies kan hij ook maar één keer elke bocht optimaal nemen. Je rijdt immers niet meerdere rondjes, je krijgt één kans om keihard een traject van vaak tientallen kilometers af te leggen. En als je daarmee onder meer de rally van Monte Carlo op je naam hebt kunnen zetten dan weet je waar je mee bezig bent.

Peugeot RCZ R

Gelukkig kan ik de ‘Ring nog zo vaak bezoeken als ik wil, dus ik besluit geen aanval op Kevin z’n rondetijd te doen. Nadat we van plek gewisseld zijn zegt Kevin “geniet ervan” maar ik merk dat ik best een beetje gespannen ben. We rijden het rechte stuk af richting de eerste bochtencombinatie. Met kleine aanwijzingen loodst hij me de eerste bochten door richting de toegang naar de GP Strecke, waar wij rechtsaf gaan om de Nordschleife te bedwingen. Ik merk dat ik al iets rustiger ben nu ik alleen maar bezig kan zijn met het rijden. In mijn spiegels zie ik een BMW E36 aankomen die me het idee geeft flink sneller te zijn dus die laat ik voor. Het stuk wat nu volgt (Hatzenbach) is meteen tricky, wat door de opruimwerkzaamheden van een vol in de muur geklapte Volkswagen Golf V GTI meteen nog even wordt onderstreept. Het snelle deel van de baan dat volgt gaat lekker, terwijl ik de E36 aan de horizon zie verdwijnen en een nog oudere BMW E30 3-serie in m’n spiegels zie verschijnen. Ik ben hier niet voor een wedstrijdje, dus ook die laat ik voorbij.

Peugeot RCZ R

Er zijn veel bochten op dit circuit waarbij je niet kan zien wat er aan het einde van de bocht volgt. Met name in die blinde bochten zijn de aanwijzingen van Kevin erg handig. Soms kan je eerder op het gas dan je denkt, soms moet je juist al een beetje vaart minderen voor iets wat je niet kan zien aan het einde van de bocht, terwijl je gevoelsmatig vol door kan. Ik hoop dat Kevin geen doodsangsten uitstaat maar gelukkig bevestigt hij dat ‘ie zich vrij zeker voelt, voor mij een bevestiging dat ik niet ongemerkt té fanatiek de auto aan het “over-driven” ben, zoals een gozer in een MINI Cooper S wel deed. Ik probeer zo clean en vlot mogelijk te rijden en kom daadwerkelijk op het punt dat ik in het spoor van een 911 GT3 en een BMW Z4 twee auto’s ga inhalen. Toch wel een tof gevoel, moet ik toegeven.

Ik voel de eerste zweetdruppels op m’n voorhoofd op het moment dat we de Karussell in gaan duiken. Bizar hoe intensief dit is, ik heb vaker op circuits gereden maar zo warm heb ik het nog nooit gehad. Kevin vraagt zich af waarom de Karussell nog bestaat, ik ben persoonlijk van mening dat hij er gewoon bij hoort. Bijzonder oncomfortabel, maar onderdeel van de historie. Voor me zie ik de kont van een GT86 opdoemen. Hoewel je het nooit zeker weet op de ‘Ring ben ik toch zeker genoeg dat ik ‘m qua pk’s moet kunnen hebben. Langzaam kom ik dichterbij, we halen samen een Clio RS in maar hij gaat niet aan de kant terwijl ik aan alles voel dat ik er voorbij kan. Na een paar bochten kan ik erlangs en meteen daarna volgt een heerlijk snelle combinatie van bochten en de Kleine Karussell. Ik begin het idee te krijgen dat ik een beetje vlot begin te rijden, maar ik weet ook dat mijn rondje er bijna op zit.

Ik praat nog wat na met Kevin terwijl ik alleen maar na kan denken over hoe graag ik nog een rondje wil. Misschien is het maar goed dat dat niet kan, zodat ik een beetje tot rust kan komen. Ik merk zelfs een uur later op weg naar huis nog dat ik hyper ben, maar tegelijkertijd ben ik behoorlijk moe, een rondje op de ‘Ring is echt intens. Ik heb een enorm respect voor gasten die hier met één of twee collega’s 24 uur aan één stuk hun rondjes rijden.

Peugeot RCZ R

De Peugeot RCZ R is in ieder geval een fijne ‘Ringtool gebleken. Persoonlijk denk ik dat je als beginnende Nürburgringpiloot niet veel meer pk’s moet willen, sterker nog: een voorwielaangedreven, neutrale en zeer vlotte coupé als de RCZ R is misschien wel één van de betere auto’s om de ‘Ring in te leren bedwingen. Wil je de ‘Ring écht leren rijden dan begint het echter niet met €47.800 voor een RCZ R, maar met begeleiding. Iemand die je de juiste aanwijzingen geeft om vlot maar beheerst, en zonder gevaar voor anderen, je rondes te maken. Ik wil Kevin Abbring enorm bedanken voor deze toffe ervaring, hopelijk heeft hij nog eens tijd me wat meer fijne kneepjes van het hardrijden bij te brengen, thanks! Filmpje!52 reacties

ik had de rcz r helemaal niet verwacht, ik dacht dat de s coupe of de nieuwe renault twingo wel voorbij zal komen waar wel een lekkere wagen zeg. ik heb hem persoonlijk liever dan een porsche cayman, vooral door die achterruit die doet het ‘m.
Leuk ding. Poor mans TT, maar daarom niet minder leuk. En gay natuurlijk! ;-)
@swaffelaer: sowieso mooier dan de TT
Lijkt me enorm veel waar voor je geld! 270pk voor nog geen €50k. Ik zou m zeker kiezen
@toyotafortuner:
Zeker, ik zou deze veel liever op de oprit zetten dan de nagenoeg even dure kale TT.
Buiten het simpele feit dat de RCZ-R veel exclusiever is vind ik hem persoonlijk mooier.
De enige rede waarom ik er toch vanaf zie is dat hij de aandrijving op de verkeerde wielen heeft.
Zo’n mooie coupè verdient achterwielaandrijving, maar dat is een persoonlijk dingetje.
@tupperware: Voor iemand die altijd zoveel te zeiken heeft over de kwaliteit van VAG is het wel opvallend dat je geen problemen hebt met een auto waar na een paar kilometer de eerste onderdelen al van af vallen, een stuur dat ‘heen en weer’ gaat tijdens het optrekken, en ook nog eens stupide ontworpen is met die totaal functieloze achterbank.
@weem:
Misschien moet je eens wat vaker onder je steen vandaan komen en je iets beter oriënteren.
Peugeot doet qua kwaliteit zeker niet onder voor 0000.
PSA maakt zelfs de interieurtjes voor ze omdat ze dat zelf niet kunnen.

Heb je weleens geprobeerd om op de achterbank van een TT te zitten? Net zo nutteloos maar dan vind jij het ineens een nuttige toevoeging..
Als je trouwens iets beter had opgelet bij het speuren naar mijn reacties, had je kunnen lezen dat een matige betrouwbaarheid niet eens zo heel erg vind.
Ik heb echter wel problemen met de manier waarop ze het oplossen, daarbij zit er voor mij ook een verschil in mainstream saai vervoer en speelgoed.
Mainstream moet gewoon betrouwbaar zijn, bij speelgoed ben ik daar een stuk milder in.

Dus, als je weer eens iemand ongefundeerd wilt aanvallen, zorg dan dat je weet waar je het over hebt of laat het gewoon achterwege.
Dat scheelt mij een hoop uitleggen en het houdt het hier wel zo gezellig..
Dat logo doet het hem wel, desondanks toch een auto die ik wel op de oprit zou willen hebben.
Elke keer als ik hem zie denk ik ow daar heb je dat sportwagentje met zijn 1.6je weer. Kan er maar niet aan wennen…
@schellekens006:
Zelfde gevoel heb ik bij zo’n 1.4 Muesli Passat dus ?
@schellekens006:
met een turbo is de cylinderinhoud niet direct meer maatgevend voor de hoeveelheid lucht (met daarbij behorende brandstof) die je door een motor kunt pompen…
@super: Ik denk dat het wennen slaat op duurzaamheid en betrouwbaarheid niet zozeer op prestaties. Althans ik heb het gevoel dat een 3 liter atmosferische motor met zelfde vermogen veel langer meegaat al heeft de praktijk het tegendeel al bewezen.
@bassx:
ik heb een auto met 3 liter turbo motor, doet het na 200,000km nog prima…
@schellekens006: net als bij de F1?
Weer een leuk stukje van Casper
En wat een lekkere wagen is dat, zo’n RCZ-R
Die mag bij mij zo op de oprit.
Ik bedenk me ineens, iedereen is zo vol lof over die Alfa 4C, maar dit is best wel een betaalbaar alternatief voor zo’n ding.
En ja ik houd van Alfa’s maar ik draag geen oogkleppen !
@desjonnies: Ik heb er toevallig afgelopen week 2 in het echt gezien en gehoord (4Cs). Ik kan je vertellen daar is deze Peug never nooit een alternatief voor. Topding is dat die 4C, ik dacht dat ‘ie klein en Lotus/speelgoed achtig zou zijn in het echt maar door de breedte is het echt een soort instap-Ferrari. Sterker nog de tweede keer zat ik in de auto bij twee niet autoliefhebbers toen er een ‘moet je nou eens even kijken wat er achter me zit’ vanaf de bestuurderstoel kwam, gevolgd door ‘dat is een Ferrari of niet’.

Waarop ik ze trouwens uitlegde dat het een Alfa was maar dat ‘ie door Maserati gebouwd wordt en Maserati en Ferrari bij hetzelfde concern hoorden…En toen was mijn autonerd status weer bevestigd.
@desjonnies: Idd top stuk van Casper. Mooi omschreven, geen geroep, correcte info.

Vergelijking met 4C lijkt me raar. Vermoedelijk zullen de meesten met een fwd sneller rond de ring gaan. Maar gevoelsmatig zijn het verschillende werelden.
@casperh de nurburgring in 8 minuut 12 gedaan! niet slecht! ;-)
@arashrsf: haha, nee, zo snel was het niet. Ik ga kijken of we de full lap ook hebben / online kunnen zetten. Ik was in ieder geval bijna een minuut trager dan Kevin (wel met een extra geel) ;)
Nou we weten in ieder geval zeker dat AB niet gesponsord wordt door Peugeot met dat kapotte logootje. Bam gewoon even hard op het beeldscherm. Pluspunten voor ab dat ze dit doen trouwens (mits het bij elk merk gedaan wordt dus ook bij VAG), menig ander autosite/blad zou dit onder de mantel van de gratis leenwagen en het leuke evenementje bedekken.

Het probleem van de RC-Z is een beetje een ‘geslaagde landing, verkeerde vliegveld’ verhaal. IMO zijn ze er wel in geslaagd een leukere TT te bouwen voor een realistischere prijs, maar wie wil er nou echt een TT…Voornamelijk mensen die voor de uitstraling (lees baaaaadge) gaan want met dat Golf platform kan je niet claimen dat je een liefhebber bent van lekker sturen gezien de andere (RWD) opties die beschikbaar zijn voor die prijs.

En deze Peug heeft die baaaaaaadge niet. Dus blijft er niemand over die dit koopt.
@jaapiyo:

Maar hij kost wel een stuk minder.
@jaapiyo: als er een logo van een VW uit de stoel dondert zul je dat ook in de video terugzien. Overigens denk ik niet dat dát maatgevend moet zijn om wel of niet zo’n auto te kopen maar da’s mijn mening.
Niemand die het koopt? Right..
In Frankrijk wordt je ermee doodgegooid. Modelletje is ook vooral voor de thuismarkt bedoelt. Fijn dat er nog fabrikanten zijn die naar hun trouwe aanhangers luisteren en topmodellen uitserveren ondanks waarschijnlijke onrendabele kosten…
@nord:
In Frankrijk wordt er ook volop mee geracet, er is zelfs een cup van en dat helpt bij het opbouwen van een mooi imago.
Een imago dat hij in mijn ogen ook verdient, dat Fransen erg chauvinistisch zijn helpt natuurlijk ook.
Het verschil is dat zij daarop aangekeken worden en de minstens zo chauvinistische Duitsers niet..
@tupperware: al met al ben ik blij dat door het chauvinisme er nog een thuismarkt is die dit soort autootjes mogelijk maakt. Ik gun het elke autofabrikant. Is ook goed voor de autocultuur.

Hij lijkt misschien op de tt maar het is toch echt een typisch Frans autootje.
@nord:
Misschien begreep je mij niet helemaal goed, ik probeer juist een lans te breken voor de RCZ.
Wat mij betreft zou het straatbeeld er van opknappen als hier minder Duitse meuk zou rondrijden.
@tupperware: Ha, ik begreep je en bedoelde het net zo als jij… Staat misschien wat onduidelijk..
Leuke test Casper. Het moet een enorme hulp zijn geweest om een professionele piloot naast u te hebben voor een eerste rondje Ring.

Van de RCZ ben ik nooit een grote fan geweest. Het design is zeer onorigineel, met de quasi exacte kopie vd kont van de Nissan 350Z, en ik vind hem ook niet zo mooi. En het mag dan wel een leuke motor zijn, het is ook één van de onbetrouwbaarste motoren vandaag op de markt.

Nee, ik moet hem niet. En als je dan nog eens dat afgevallen logo ziet…
Tof bakkie met een leuke originele styling, leuk stukkie ook.
Het blijft een sneue bak…
@pilot1988: en een TT is dan wel helemaal de boenglauwe shit?

Laat me niet lachen. De TT heeft de uitstraling van een pak vla. De RCZ(R) daarentegen is wel mooi.
@toyotafortuner: TT eveneens een sneue bak. Helemaal wanneer deze wordt gereden door een 40+er (ik zie ze wel eens rijden). Goed, er is schijnbaar een doelgroep voor.
@pilot1988:

Het probleem van dit soort auto’s is dat ze duur zijn en daardoor vaak alleen bereikbaar voor 40+ers, die net als ik uit de kinderen zijn.
Daar is niets sneu aan, sterker, als wij 40-ers ze niet zouden kopen, zou jij er nooit eentje 4de hands voor een prikkie kunnen kopen.
@toyotafortuner: iedereen begint hier negatief over de tt, maar ik heb niemand er iets positiefs over horen zeggen
@1audi1:

Klopt…daar is ook niks positiefs aan ;)
@1audi1:Met mijn reactie probeer ik duidelijk te maken dat iedereen zegt van maar de tt is lelijk. Terwijl niemand zegt dat hij mooi is dus die opmerking is totaal niet van toegevoegde waarde.
Blijft een heerlijke auto om te zien. Ondanks de wat vrouwelijke rondingen (heeft mijn Megane ook met zijn J.Lo kont) maakt deze auto het voor andere “sportieve” auto´s zeer moeilijk. Maar heeft deze auto geen last van een turbogat?
rondje Ring, altijd leuk :D
Casper, hoe komt het dat in het filmpje de auto in de toerenbegrenzer schiet bij het schakelen? Ligt dat aan de auto??
@stihl: af en toe te laat met schakelen, gevoelsmatig zou die toerenbegrenzer qua trekkracht iets later mogen ingrijpen maar dat zal het blokje waarschijnlijk teveel belasten.
Franse meuk, met de Franse slag in elkaar gezet. Kijk toch eens naar die close up foto van de motor: met van dat koetjesrepen zilverfolie een kap gebouwd, heel slordig allemaal…. Klagen over een saaie TT maar ondertussen zitten in deze RCZ wel erg veel stijlelementen van diezelfde TT. Maar waar is waar, prijstechnisch natuurlijk wel erg aantrekkelijk, maar ik zou de wegligging wel eens vergeleken willen zien tussen de RCZ en de TT!
@erwinh: o geweldig is die VAG meuk de laatste jaren ook niet. Zelfde problemen voor een duurdere prijs. Ga maar lekker in je VAG auto genieten van het interieur. Oh ja, je VAG interieur wordt bij Peugeot/Citroën gemaakt….
@rufctr01: genieten doe ik zeker, elke dag :) prachtig…!
@rufctr01: Dan is Peugot gewoon gierig; VW en Audi interieurs zijn toch echt wel van veel betere kwaliteit hoor; zit na 4 jaar nog geen ratel, kraakje of verkleuring in. Nog even los van dunne plastics die Peugot helaas toch nog te vaak gebruikt. Je kan wel heel hard anders beweren, maar dat maakt het niet zo …
@erwinh:
ja, bij duitse autos zetten ze een grote plastic kap over al die losse shit, daar wordt het een stuk degelijker door…
Heb 2,5 jaar geleden naar een RCZ gekeken. Vond het een erg leuke auto, ook gewoon met 156pk. Weekend mee rond gereden en kon mij meer bekoren dan een TT. Denk dat de RCZ in de basis leuker rijdt dan een TT. Met een sperdiff op zo’n R moet dat helemaal prettig zijn. Had dat op mijn EK9 Type R en dat was echt een zeldzaam fijne FWD.
Leuk verhaal! Ik ben zelf ook met een professional de Ring opgegaan om mijn eerste rondes te rijden. Mijn trainer was Dolf Dekking, een absolute aanrader.

Mijn verhaal kun je trouwens hier lezen, mijn ervaring verschilt niet heel veel met die van Casper.

http://www.driveaholic.nl/de-groene-hel/
RCZ(R) is een wagen gericht aan het ‘heb je me gezien’ -publiek. De echte rijder gaat voor de Megane RS en dat vor een veel lagere prijs. Zelfs een TT is goedkoper en veel waardevoller.
Kunnen jullie niet de film van de hele ronde laten zien? Ik wil dit jaar ook voor het eerst de ring op. Lijkt me wel leuk om naar alle tips te luisteren
Gave bak en helemaal in de R uitvoering. Veel mooier en begeerlijker dan een TT in mijn ogen.

Goede tips trouwens van Kevin, zo’n bijrijder is echt superhandig op de Ring!
Met veel plezier gelezen!
Eerlijk is eerlijk ; voor een peug ziet die rcz er wel best leuk uit.
Maar dat mag in deze versie dan ook wel goed wat geld kosten…

Ik vraag me serieus af of die 70 pk meer nou echt tot z’n recht komt.
Als je dat in het stuur al voelt begin ik het idee te krijgen dat de techniek nét over het randje is geduwd…
Bouwkwaliteit is uiteraard het bekende grapje / inkoppertje maar in dit geval moet je daar wat serieuzer naar kijken imho.

We hebben het hier immers niet over de run of the mill Fransoos die voor veel minder de showroom uit mag.
Waarom die dingen trouwens om de haverklap issues hebben ( vooral citroën , kleine dingen maar wel in grote aantallen… ) is me een raadsel…
Als ik zoveel meer geld zou stuk slaan aan een auto uit hetzelfde kamp dan mag ik toch wel verwachten dat het op en top in elkaar zit ?

Als ik in deze klasse zou shoppen zou ik subiet voor de GT86 gaan.
Je hebt dan misschien niet de looks maar de fun factor is minstens zo hoog , met 200pk heb je niet veel te klagen lijkt me , je krijgt een jaar meer garantie ( 3 ipv 2 ) en je kunt voor 8k minder al instappen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).