Politiewapen tegen appende bestuurders is weer succesvol

Auteur: , 87 Reacties

Kassa!

Video: de meest bizarre voertuigen op de Nürburgring

Deze week heeft de politie weer lekker toegeslagen in de regio Oost-Brabant. Bestuurders van auto’s die het tijdens het rijden nodig vonden om op hun smartphone te kijken, zijn op de bon geslingerd. Het gaat om 550 bestuurders, dik cashen dus. Hoe ze dat doen? Hun goede oude wapen: de touringcar.

In een touringcar zit je hoog genoeg voor al het overzicht. Bij de automobilisten kun je makkelijk naar binnen kijken, bij vrachtwagens is het ook mogelijk om een apparaat in de handen te spotten. De touringcars reden rond met een leger onherkenbare politieauto’s die de bestuurders op heterdaad konden betrappen en een boete konden geven.

Een dergelijk succes werd al eerder geboekt, deze week was het weer raak. 550 bestuurders voor één regio is vrij veel, wat weer eens aangeeft hoe groot het probleem ‘de smartphone’ is. De politie hamert er dan ook op door dat het niet alleen gevaarlijk is voor jezelf, maar vooral voor andere weggebruikers.

Overigens was het niet alleen appen waar op gelet werd: ook bumperklevers werden aangepakt, samen met snelheidsduivels, mensen die verkeerd inhalen en zelfs een vordering van een rijbewijs. Je moet natuurlijk wel consequent blijven. Het was echter vooral de appende bestuurder die hier de hoofdrol speelde, de politie kan het niet vaak genoeg benadrukken: geen smartphone achter het stuur!87 reacties

Hameren vanuit een politiebus op weggebruikers?
Goed zo politie!
@drsnuggle: Mensen met zulke reacties hebben vaak hele erge dingen op hun geweten.
Kerfstok. En dr Snuggles vliegt overal fijn overheen natuurlijk
Het doel heiligt de middelen. Geen enkel probleem mee.
@supra1981: Precies, dat ding zal zich denk ik al terug betaald hebben.
Er is niets waar ik meer een hekel aan heb dan bumper klevers en mensen die met de telefoon bezig zijn.

Nu al een paar keer bijna omver gereden door zo een idioot, en dan kijken ze ook nog alsof het mijn schuld is dat hun teveel bezig zijn met hun telefoon.
Ik gebaar altijd dat ze rustig mogen uitstappen.
@dees: het zware leven van een fietser
@dees: stoere jongen hoor.
@dees: “gebaar altijd dat ze rustig mogen uitstappen”

Jaja, make that the cat wise.
Hier spreekt @dees ook rustig een paar vissers aan:
https://youtu.be/NIIRLUCr6wU
@dees: Bumperklevers heb je geen last van als je gewoon door rijdt of aan de kant gaat. Je haat aan telefoongebruik tijdens het rijden is VOLKOMEN terecht. Van mij mag er gevangenisstraf op. Verslaafde idioten laten afkicken.
Terecht… Als (al zeg ik het zelf) ervaren bestuurder besef ik ook dat een smartphone levensgevaarlijk is tijdens het rijden.
Betrap me zelf er soms ook op dat ik met de gsm bezig ben. Maar dit is heel goed nieuws eigenlijk. Net nog tegen 50km/h achter iemand gereden die met de gsm bezig was, waar je 90 mag.
@tortuga: reed diegene wel 90?
Perfect, iedere dag rijden met die bus.
NSBus
@ghost: Nope. Waar ik van mening ben dat een paar km. te hard niet per se heel veel gevaar hoeft op te leveren heb ik sowieso 1x per week een potentieel levengevaarlijk akkefietje met een automobilist met eeb telefoon in zijn/haar hand. Hoevaak ik niet afgesneden wordt door een beller/apper/mailer.. ze zouden standaard een paar can die bussen rond moeten laten rijden. Goed voor de staatskas en goed voor de verkeersveiligheid.
@kle500: snap je punt maar dit soort methodes gaan mij gewoon wat ver. Vind het laag van de politie. Die toch al niet echt veel respect krijgen doorgaans. Hoewel ik met je eens ben dat het gevaarlijk kan zijn, vind ik dat dit anders opgelost moet worden.
@ghost: mensen moeten gewoon van hun telefoon afblijven tijdens het rijden. 👍🏻
@fendercd60: dat bovenal!
@fendercd60: En omdat mensen tegenwoordig nog eerder hun rechter bal dan wel borst op zouden geven dan hun telefoon een dagje te moeten missen, is de enige manier om dat voor elkaar te krijgen pakkans, pakkans en nog eens pakkans. Dus vooral vaak van die bussen inzetten, en voor mijn part ook dummy-bussen de weg op om mensen de indruk te geven dat er nauwelijks ontkomen aan is. Helaas is deze methode in de bebouwde kom en op provinciale wegen niet goed toepasbaar, maar verder: helemaal puik.
@ghost: een heel efficiente en effectieve manier om de mensen die daadwerkelijk veel gevaar veroorzaken te pakken 3n bestraffen? Nee, daar heb ik geen moeite mee. En wat is er laag aan? 1000x liever dit dan een struikrover op de a1 die me pakt omdat ik op een 5-baans weg 110 rijdt ipv 100.
@ghost: LOL!
quote uit het artikel: “In een touringcar zit je hoog genoeg voor al het overzicht. ” en jij weet te reageren met “Vind het laag van de politie.” Volgende keer voor onbenullen in jouw categorie dan maar een dubbedekker?
@technofreak: heeft wel meer charme imo!
@ghost: wat een mooi moment om hier dan je respect te tonen! 👍🏻 En ‘laag van de politie’, wie is volgens jou de politie? De politieagent? De commissaris? Of de overheid? Interessant om, als je dit laag vindt, even goed te checken waar dit soort initiatieven vandaan komen ipv het bestempelen als 1 groep. Dan krijg je zo’n zij/wij gevoel en staat de politiesgent op straat per definitie al min 1.
@drdre1: doe niet zorgt autistisch. Weet ik veel wie die bus bestuurt en/of rijdt. Ik noem de politie, maar als jij het liever politieagent, commissaris of BOA wilt noemen, ook prima. Al rijdt de Officier van Justitie, het boeit mij niet.
@ghost: goed zooo! Positief! 👍🏻
@drdre1: thanks 👍🏼
@ghost: lekker klagen maar zelf geen enkele suggestie voor verbetering aandragen
@slickrick: ik hoef niks te verbeteren, mijn telefoon houd ik altijd in mn zak tijdens het rijden.

Maar goed gezien iedereen erover valt hier, wat ik bedoel met anderen manieren is dat het erg eenvoudig aan te tonen is of iemand op dat moment op zijn telefoon zat. Providers kunnen gewoon die gegevens verstrekken. Heb je alleen een wetswijziging voor nodig, maar het kan. Hoef je niet met een touringcar vol camera’s moeilijk te gaan doen.
@ghost: mja, maar dan zit ik naast jou in de auto te bellen als passagier (God forbid)… Ziet de telefoonmaatschappij da dan ook?? 🤔
@drdre1: ik bedoel meer, maar had gehoopt dat je even verder zou denken, dat dit het makkelijker zou maken voor (daar heb je hem weer) de politie, om mensen te bekeuren. Vaak is het een ja/nee discussie dat iemand op zijn/haar telefoon zat en/of zat te appen. Dat is dan ter plekke te bewijzen.
@ghost: nee, volgens mij kan dat niet. Dus zonder camera’s bewijzen dat iemand aan ’t bellen is? Of bedoel je als extra bewijslast bovenop de bus met camera’s, maar dan hen je nog steeds een bus met camera’s nodig. Hmm… 🤔
@drdre1: ik heb het over de situatie voordat deze bus bestond. Daarom heeft men nu die bus met geblindeerde ramen en camera’s. Terwijl voorheen constateerde men het ook al alleen viel het amper te bewijzen. Zodoende.
@ghost: hm, okay, maar ik heb vandaag nog zitten kijken naar politiesurveillances (in ongemarkeerde auto’s) waarbij gewoon de dashcam wordt gebruikt. Zelfs als ze inhalen richten ze dat ding handmatig op de bellende automobilist in kwestie. Maar het idee van een touringcar is (vond ik zelf) briljant. Je rijdt langzamer dan ’t meeste overige verkeer en kan zo zalen veel beter waarnemen/vastleggen én… Klaarblijkelijk in grotere getalen.
@drdre1: zalen = zaken. Je kan er ook zalen mee vastleggen, maar daar is ’t waarschijnlijk niet om te doen. 😉
@drdre1: je kan nog veel meer in zo’n bus maar daar is het idd niet om te doen.
@ghost: als je 550 personen moet gaan bekeuren door de bewijslast via een provider op te vragen of de persoon al dan niet gebeld heeft op dat moment, gaat wel heel veel tijd kosten denk ik. En daarnaast, er zijn talloze dingen die je telefoon kunt doen die de provider niet kan zien. Prima oplossing deze bus.
@enjoypunani: je moet ook gewoon werken voor je geld.
@ghost: Ja, dat zal me een populaire wetswijziging worden. Dan is de privacy, voor zo ver die nog bestaat, definitief het raam uit.

Wonderlijk dat je juist een technocratische oplossing verkiest boven een constatering door een ambtenaar, waar vrijwel iedereen juist op zijn achterste benen gaat staan als bijvoorbeeld camera’s langs de weg ingezet dreigen te worden om kentekens te scannen om ‘boeven te vangen’ in plaats van ouderwets recherchewerk.
@vaakbenjetebang: ouderwets recherchewerk is een ambacht, bestaat bijna niet meer, dus dat “ouderwets” is zeker op zn plaats.
@ghost: maar.. wat is nou precies het probleem? Je geeft al aan dat het wel moet worden opgelost.. omdat het gaat op een manier die iemand niet ziet aankomen is het “laag”? En dan telefoontjes continu tracken om te kijken of men zich gedraagt is dan wel prima? Ik snap je niet zo goed..
@olivier420: Peter Ruk de Vries ben jij dat?
@ghost: Zo he tijger, ga je lekker. Ik stel alleen een vraag, beetje kinderachtige reactie..
@olivier420: ik maak alleen maar een geintje..why so serious?!
@ghost: Haha touche. I like it.
@slickrick: ik zou iedere mongool die op zijn telefoon zit tijdens het rijden, gewoon staande houden, rijbewijs doorknippen en mobieltje afpakken. Maar ja, het is maar goed dat ik niet de politie ben zeg maar.
@ghost: makkelijk om een mening te geven maar wat zou jouw oplossing zijn dan?
@ghost: “NS zet bussen in” krijgt zo een heel nieuwe betekenis.
@ghost: ik mis nog “ga toch boeven vangen” in je reactie.
Dan lees je dit artikel over het veelvuldige gebruik van de smartphone tijdens het rijden, staat er onder het artikel doodleuk een reclamespot van de nieuwe Samsung S10. De ironie Autoblog. Manmanman…
@e90320d208pk: En daar in staat dat je dat ding tijdens het rijden moet gebruiken? Man,man,man wat een verstand!
Terecht. Eikels die geen geweten hebben en een telefoon gebruiken mogen flink bloeden op financieel vlak.
Is gigantisch irritant om achter zo’n gevaarlijk zwalkende telefoonjunk te zitten, kan niet hard genoeg aangepakt worden. De dikke plus . . . voor de bus.
Zoo een hekel aan als bestuurders op hun telefoon zitten. Ze letten totaal niet op de weg , waardoor er veel ongelukken gebeuren,
Flinke bangbus, best wel een geinig en origineel initiatief trouwens!
Dit had ik al ergens anders op het nieuws gelezen, volgens mij spreekt de politie zelf niet over appende bestuurders, maar over het niet handsfree bellen.
Allebei niet goed, maar je bent wel een grotere malloot als je naar je scherm zit te staren tijdens het rijden dan dat je niet handsfree belt
Fake nieuws, bangmakerij. Een bus met tig man erin zoals eens op tv en een “leger onherkenbare politieauto’s” . Als het al waar is, dan gebeurt dat incidenteel.
@alfablog: politiemotoren eigenlijk. Die rijden in convooi achter die bus aan. 😉
Snelheidsduivels vangen met een touringcar. Knap.
Tien tegen één dat het merendeel die hier loopt te klagen over mobiele telefoon gebruikers zelf flitsers meldt via de Flitsmeister app…
We moeten eerlijk zijn, het volk is collectief verslaafd aan de Smartphone. Het probleem gaat veel verder dan gebruik in de auto.
Ik weet dat het niet populair is maar als we een probleem hebben met Smartphones achter het stuur dan is de oplossing niet politie in een Flikkenbus maar is de oplossing het aanpakken van de Smartphones. Als ze echt zo slim zijn dan schakelen ze zichzelf gewoon uit in de auto. Vervelend voor bijrijders, kinderen en andere CEO’s op de achterbank en ook niet leuk voor buspassagiers maar dat is de prijs voor verkeersveiligheid. Alleen Apple en Google kunnen dit oplossen.
@mashell: hahaha wat een onzin. Dan kun je ze ook niet meer gebruiken in de tram bus of metro.
Ik zeg gewoon legaliseren. Meeste auto’s tegenwoordig remmen toch wel voor je.
@gebruikersnaam3: beter dat je minder alcohol of verdovende midellen tot je neemt want je praat onzin
@mashell: We kunnen geen minuut meer zonder. Probleem gaat inderdaad veel verder dan alleen in de auto, echter in de auto komt het probleem erbij dat het ook echt gevaarlijk is.

We kunnen geen moment zonder en waarderen niet even de rust in de momenten dat er niks te doen is. Zeg nou eerlijk, hoe vaak stap je in de lift en is het eerste naar waar men grijpt de telefoon? Of loop je over straat en loopt er iemand tegen je op omdat die op z’n schermpje zit te kijken? Of kijk je een serie met even een rustig moment en gelijk dat ding in je hand ?
@olivier420: wie is “we”? Ik herken mezelf er niet in dus voor je begint, er zijn zat mensen die dat niet doen, en ook zat die het wel doen. Tis altijd een minderheid die het verpest voor de rest. Welkom in NL.
@ghost: He daar ben je weer tijger. We als in “de hedendaagse mens” bedoelde ik ermee, voel je vooral niet aangesproken, ken je niet persoonlijk.

Ga eens een dag op het terras zitten of doe je ogen open als je aan het rijden bent. Ik rij niet eens zo heel veel, maar in die 60 km enkele reis naar kantoor heb ik aan twee handen niet genoeg om te tellen wie er op zn telefoon zit.

Ik constanter alleen, maar misschien is het alleen mijn bubbel van yuppend Nederland.. N=1 uiteindelijk..

Fijn weekend kerel
@mashell: hahaha ik heb flitsmeister altijd aan, maar meer dan dat niet. Zet het aan voor ik vertrek en verder prima. Neem aan dat je daar ook geen boete voor kan krijgen vanuit de borrelbus?!
Heeft er echt iemand met een touringcar de ring gereden?
@frank2b: ja gebeurt wel vaker, wordt ook wel eens as uitgestrooid.
Een hele goede manier om het gevoel van pakkans te verhogen, wat juist het issue was op dit punt; mensen vertrouwen erop dat ze er altijd mee wegkomen. Het hypocriete geleuter van mensen die het ‘laag’ van de politie vinden of dat telefoons gewoon niet meer moeten werken in een rijdende auto…..wat een slap gelul allemaal tov een prima werkende manier van controleren. Nu houdt de politie zich eens bezig met controles die echt iets kunnen bijdragen aan verkeersveiligheid, lijkt mij juist helemaal goed. Hoe ze het doen is top. Geen gezeik over privacy en lowtech een kennelijk zeer effectieve, efficiënte en juridisch passende aanpak. Complimenten voor de aanpak.
Wie heeft de desbetreffende bus al gespot? 100 euro voor de eerste spotter!
Onlangs nog bijna ongeval door een gsm’ende trut met een dikke Q5. Ff halvelings mijn rijstrook op omdat de fecaal-boek, insta-shit of andere fuckzooi belangrijker is dan op de weg letten…
Je bent dan gewoon een asociale kuthoer.
Net zoals die lulhannesen die in een luxewagen met hun telefoon aan hun oor liggen te rijden. Alsof je auto van tegen de 100k€ geen hands free heeft… djeezes.

Absoluut terecht dat ze dit stevig aanpakken!
@tjorque: je frustratie zit duidelijk hoog. Niet alleen omdat mensen de telefoon gebruiken maar kennelijk ook omdat je vindt dat een vrouw geen Q5 mag rijden kennelijk want dan is het direct een kuthoer. Way to gooooo!
@ghost: hij noemt haar zo omdat ze “halvelings” zijn rijstrook op komt omdat ze met andere shit bezig is. Niet omdat ze Q5 rijd. Dat is voor de beeldvorming. Begrijpend lezen……
@daveb: ik lees en begrijp het prima. Zo goed zelf dat ik gewoon afgunst lees in zijn tekst. Waarom anders vermelden?
@ghost: een dikke Q5 is net wat intimiderender dan een Classic mini…

Bovendien is dat ding sowieso uitgerust met hands free bellen en heb je dus nog minder dan geen reden om “hoog in je SUV-toren” tegen 120 op de middenstrook van een verder quasi lege snelweg te liggen zwalpen.

Als motorrijder ben ik extra kwetsbaar en dus redelijk gemakkelijk geagiteerd door zulk gedrag.
@ghost: ongetoetste aanname. Maar goed verhaal. Lekker kort.
Ik gebruik mijn telefoon gewoon hoor. Ik let alleen wat beter op bij bussen nu.
@gebruikersnaam3: en nu nog wat beter opletten tijdens je studie en er komt ooit wellicht nog iets van je terecht!
@gebruikersnaam3: ik hoop je ooit tegen te komen. Dan corrigeer ik je wel.
@vondick: oh echt hoe dan? Ik heb wel vaker van die gasten die helemaal leip worden als ik op mijn GSM zit. Toeteren, afsnijden, brake-checks, wild gebaren. Ik open dan gewoon een nieuwe app en ga verder waar ik gebleven was. Dan worden ze meestal nog bozer en echt een groot gevaar op de weg.
@gebruikersnaam3: Maak je niet druk. Ik help je te genezen.
jullie bedoelen politieagenten ipv politieauto’s in de bus
Ik las dit bericht tijdens ’t autorijden… Typen lukt wonderwel ook nog. 😜
Goede actie meteen het oor er af snijden
Hoewel ik het goed vind dat de PoPo’s hiermee bezig zijn, denk ik dat deze problemen goed opgelost kunnen worden met (deels) autonoom rijden. Natuurlijk moet het voorlopig verboden blijven telefoongebruik achter het stuur, maar laten we niet hypocriet zijn. Iedereen kijkt weleens op z’n telefoon tijdens het rijden. Echter zijn de tijden ook veranderd en de auto kan allang veel meer dan alleen rijden.
Volkomen terecht, het is nodig, dus waarom niet??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).