Porsche geeft de Macan vijf race-jurkjes

Auteur: , 31 Reacties

Porsche besprenkelt de handtas met haar rijke traditie.

speciaaltjes

Misschien zijn we te hard voor de Macan (rijtest). Naar verluidt is het echt wel een fijne wagen die veel dingen goed kan. Kopers zijn er gek op. Maar het is nou eenmaal een SUV/CUV en dus haten we hem. Wij zijn tenslotte echte autoliefhebbers. Het enige wat we nog meer haten, is een merk dat haar trotse historie te grabbel gooit om zo’n nep-ding te pimpen. Laat dat nou net zijn wat Porsche gedaan heeft.

Alsof het nog niet erg genoeg was dat ze hun merklogo op een opgevoerde Audi Q5 plakken, heeft Porsche nu de vijf meest epische liveries uitgezocht uit haar roemruchte verleden en die de Macan aangemeten. De man (m/v) die dit bedacht heeft Zeserves zoe bie zsjot. Maar waarschijnlijk krijgt hij (m/v) nog een bonus ook. Enfin we zullen maar eens kijken naar de schade.

1. Macan met Rothmans livery
De winnaar als de meeste overwinningen op Le Mans het criterium is. Porsche’s in Rothmans liveries wonnen de Franse klassieker maar liefst vier keer. Eerst in ’82 en ’83 met de 956 en daarna nog eens in ’86 en ’87 met de 962. Overigens won Porsche in de tussenliggende jaren ook, maar dan met de New Man livery. Misschien komt die later nog eens terug op een moderne Porsche.

Rothmans

2. Macan met Martini livery
Kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Een Porsche met Martini-livery won drie keer op Le Mans, twee keer in handen van onze Gijs van Lennep. Samen met Helmut Marko kwam Gijs als eerste over de finish met een 917 in 1971. In 1976 flikte hij het trucje nog eens samen met Jacky Ickx in een 936.

Martini

3. Macan met Porsche Salzburg livery
De Martini-Porsche’s scoorden echter niet de eerste Porsche-victorie in Le Mans. Die eer ging in 1970 namelijk naar een 917 met Porsche Salzburg livery, met Richard Attwood en Hans Hermann achter het stuur. Je kon deze kekke kleuren ook krijgen op een 918. Geen reden dus om ‘m niet op een Macan te schroeven?

Salzburg

4. Macan met Gulf livery
Nimmer won een Porsche met Gulf livery op Le Mans, maar desalniettemin werden de Gulf kleuren in combinatie met het merk Porsche minstens net zo beroemd als alle andere liveries in deze lijst. Sterker nog, Porsche is zelf niet de eerste die op het idee kwam om de Macan uit te dossen in het oranje en lichtblauw. Een Nederlander deed het al eerder met zijn Macan diesel.

Gulf

5. Macan met vlees livery
Kijk, dit alles mag dan weer een cynische ‘hoe nut ik mijn merkwaarde uit’-oefening zijn, maar daarbij is dit dan wel een mooi staaltje Duitse humor. Alsof ze de hele exercitie zelf ook niet zo serieus nemen, heeft er ook nog een Macan deze fameuze ‘Pink Pig’ livery gekregen. Uiteraard is dit een verwijzing naar de 917/20 met dezelfde livery die in actie kwam tijdens de Le Mans van 1971. Die auto werd toen ‘liefkozend’ ook Der Trüffeljäger aus Zuffenhausen of simpelweg Dicke Berta genoemd. Het gerucht gaat dat Martini eindbaas Graaf Gregorio Rossi de livery zo affreus vond, dat hij Porsche verbood zijn merknaam erop te plakken. En daar zou Porsche dan weer wat van kunnen leren…

varken

Goed, het antwoord ligt eigenlijk voor de hand, maar welke van deze liveries zou jij uitkiezen als je niet de goede smaak zou hebben om je Macan gewoon in dieprood of donkerblauw te bestellen?31 reacties

Stuk voor stuk blamage van het origineel
Het zal wel weer verkopen als een malle. Maar kom op! Zo wil je toch eigenlijk niet rondrijden?
Toen je vroeger over auto’s nadacht, was dit toch niet de gedachte?
@pa045: eens.
De Macan zonder deze toeters en bellen js een prachtig ding, maar dit gaat toch een beetje te ver..
Misschien was Porsche het zat dat ‘t ding alleen in zwart en grijs werd besteld…? ;)
De Toyota LMP1 livery van Le Mans als dankbaarheid.
Bij de Martini dacht ik in eerste instantie een spoiler te zien op de achterklep. Op bijvoorbeeld een 911 vind ik bovenstaande liverys vaak erg goed staan, maar op een Macan mogen ze dit mijn inziens achterwegen laten.
Een Macan is gewoon een opgevoerde Q5.

Lekker @jaapiyo, uitstekend omschreven!
@viezefreddyw: Verdiep je vooral niet in de techniek van deze geweldige suv. Echt weer zo’n petjes reactie. Net als de auteur. Ergens ook wel weer grappig die standaard volkse reacties. Gelukkig heeft deze auto verschrikkelijk
Veel fans en geweldige positieve reacties van alle belangrijke auto journalisten wereldwijd. Maar beperk je vooral tot simpele inkoppertjes hoor. Zegt heel veel over jou, en niks over deze gave bak.
(Stickers zijn sowieso bagger)
Dit is gewoon lachwekkend lelijk
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Dan de Rothmans Livery en wel omdat ik nog steeds een raceoverall in die kleuren uit de kindertijd heb!
Al net zo walgelijk als die Alfa met die Martini stickers zooi.
@MercMeister: oei pas je wel op? Straks heb je al die ar fanboys op je dak.
Prachtig al deze reacties. Bij de alfa van een paar artikelen terug vond iedereen het mooi en nu is het natuurlijk lelijk.
@fouadski: het is tenenkrommend hoe mensen hier altijd enorm positief reageren op een artikel over Alfa. Verkopen doen die krengen amper..
Mensen die ik ken en er eentje rijden zijn stuk voor stuk rete enthousiast over deze wagen, een enkeling vindt de Macan beter dan de Cayenne.
Erg leuk geschreven artikel. Gelukkig heeft Porsche haar naam niet verkwanseld, maar gewoon een geldmachine ontdekt. In het topsegment is het marktaandeel van de SUV alleen maar groeiende. Porsche verdient er zoveel geld mee, dat ze een ontelbaar aantal uitvoeringen kunnen uitbrengen van de zo geliefde 911. Want waar we vroeger (ver voor de Cayenne) uitsluitend een Carrera 2, Carrera 4 en Turbo hadden, zijn er nu Carrera, Carrera S, Carrera 4S, Targa 4S, 911T, GT3, GT3 RS, GT2, GTS (veelal in Coupé, Cabriolet en Targa). Mogelijk vergeet ik dan nog de limited edition zoals 911R etc.
Laten we hopen dat Lamborghini & Co eenzelfde succes hebben. Ik droom wel van een nieuwe Miura, Countach, etc.
Mijn keuze zou niet vallen op de Macan. Ik zou gaan voor de Stelvio Quadrifoglio met Ferrari genen. Ferrari hoeft wat mij betreft niet te komen met een SUV.
Het lijken net verkeerd gecropte foto’s van racewagens. Als je de lengte breedte verhouding aanpast en de foto in de breedte fors rekt dan lijkt het nog een beetje.
Snap niet dat Porsche daar zelf mee komt… vroege 1 april grap.
De ‘Pink Pig’-stickers gaarne, bij gebrek aan deze:
http://flatsixes.com/wp-content/uploads/2011/11/porsche-martini-psychadelic-917.jpg
@rob: die is mooi. Dat is geen “livery” (wat ook maar gewoon een “posh” woord voor bestickering is), die wagen is gewoon kunst.
@mashell:
Nog eentje dan, omdat ie inderdaad zo fraai is:
https://formulatotal.files.wordpress.com/2010/08/porsche_917_lh.jpg

Ik heb verder helemaal niks met liverys/stickers, maar hier maak ik een uitzondering voor…
@rob:
De psychedelic 917, u heeft smaak.
Aap. Gouden ring.
Rothmann en martini voor mij alleen dan een ander model.Porsche
Of zilver spuiten en doen alsof je een 550 spyder hebt…
De persafdeling heeft lang de tijd gehad voor wervende teksten. Ik liep 19 september in Singapore op zoek naar een bepaalde eettent toen de foto van de Macan met de Gulf livery werd gemaakt.
Ik ben een groot Porsche fan. Maar hier van word ik echt niet vrolijk van. Op een 911, 918 of een 718 is dit prima, maar niet op een Macan. Sorry Porsche, niet meer doen!!
Wat een belachelijk idee van Porsche

Wel een erg negatieve houding over de Macan zeg, ‘het is een SUV dus we haten hem’, is hetzelfde soort niveau opmerking als ‘ik wil geen Japanse (vul maar in) auto’..
@pindakoning: klopt, je moet
Hier in een alfa of volvo rijden
Dan krijg je geen commentaar. Wij hebben naast onze panamera en oudere 911 een macan. Gewoon een heerlijk sturende
Suv.
Vind de rode macan erg goed staan!
De porsche salzburg livery vind ik erg dik!
Jaapje: rothmans is ook van de rally porsches en dat sluit wel weer aan bij het suvje…de rest is door de paarse broeken erbij verzonnen en die hebben het voor het zeggen vandaag bij Porsche.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).