Porsche Pajun gelekt door Porsche Design?

Auteur: , 42 Reacties

Zeg Porsche, dat is iets te klein om een Panamera te zijn.

Porsche Pajun lek

In Florida wordt op de Sunny Isles de Porsche Design Tower gebouwd, deze moet af zijn in 2016. De Porsche Design Tower is een verzameling van allerlei fijne zaken: fraaie architectuur, prettig ontworpen mancaves, maar bovendien: autoliften. Autoliften die het mogelijk maken om ook in je appartement op de bovenste verdieping je auto bij je te kunnen hebben. Sterker nog: je kan in je auto blijven zitten tot je auto bij je voordeur is beland.

Het was op een foto van zo’n autolift dat we ineens iets opmerkelijks zagen. In een artikel gepubliceerd op Urban Arches zien we twee plaatjes die een nieuw model Porsche lijken te onthullen. Eerst zien we een plaatje van een auto die we kunnen bekijken door glas, vanuit het appartement.

Porsche Pajun
Porsche Pajun

Op bovenstaand plaatje lijkt het in eerste instantie een Panamera maar de proporties lijken niet te kloppen, ingezoomd lijkt de kont ook niet overeen te komen. Het volgende plaatje neemt alle twijfel echter weg.
Porsche Pajun

Dit is in ieder geval absoluut geen Panamera. De vraag is of het om de Pajun gaat of om een fantasiemodel uit het hoofd van Gil Dezer die de Porsche Design Tower heeft ontworpen. Het silhouet is vergelijkbaar met dat van de Panamera, maar korter met kleinere overhangen voor en achter. De achterlichten lijken daarnaast geïnspireerd op de Cayman.

Het artikel stamt uit maart van dit jaar, maar we kregen het nu pas onder ogen. Het nieuws valt nu toevalligerwijs samen met berichten dat Porsche de ontwikkeling van haar concurrent voor de Ferrari 458 en Lamborghini Huracan in de ijskast lijkt te hebben gezet. De Porsche (die al een tijdje in het geruchtencircuit rondgaat onder typenaam 988) zou tussen de 918 Spyder en de 991 Turbo S moeten komen met ongeveer 600 pk. Reden van uitstel: de ontwikkelcapaciteit is harder nodig voor het ontwikkelen van de nieuwe Panamera, de nieuwe Cayenne en de nieuwe 911, Cayman en Boxster. Het zou kunnen, maar tegelijkertijd weten we dat Porsche binnen niet al te lange tijd 200.000 auto’s per jaar wil verkopen, dus nieuwe modellen zijn nodig.

Die geluiden zouden een (elektrische?) Pajun tegenspreken, maar toch, dit gerucht blijft hardnekkig en bovendien heeft Porsche ons vier nieuwe modellen beloofd. Daarnaast kunnen we ons niet voorstellen dat Porsche de plaatjes voor de Porsche Design Tower goedkeurt met daarin auto’s die fictief zijn. Dat klinkt gewoon niet logisch. Wat denken jullie, heeft Porsche de Pajun gelekt? is dit gewoon de fantasie van ontwerper Gil Dezer? of is er wat anders aan de hand?42 reacties

Die achterruit had concaaf moeten zijn. Breekt een beetje de aflopende daklijn en dat was een stukje mooier en tegelijk wat onderscheidener geweest met de overige modellen uit Zuffenhausen.
Wtf? Waarom?
Minder geslaagd dan de Panamera (mk1 evenals mk2).
Maar ik zie deze best goed verkopen, net zoals zo’n beetje alles wat er uit de Porsche fabrieken komt rollen.
@thomcarspotter: minder geslaagd dan de Panamera is toch hetzelfde als minder geslaagd dan de cosmetische chirurgie van Michael Jackson?
@tvklarenbosch: ieder z’n eigen mening maar ik vind de Panamera zeer geslaagd.
Kan door de foto’s komen maar de achterkant van deze Porsche Punani doet mij denken aan de achterzijde van een Chrysler Crossfire.
@sydney: eerste wat ik dacht bij het zien van de foto. Of die old school AMC Pacer…lijkt ie ook wel een beetje op.
Ik zie gewoon een panamera hoor. … oh wacht Porsche he !
Vinden jullie dit niet lijk op een crossfire?
@amg1999:

Dit niet lijk nee, ik vind.
-edit: check-
Lijkt me sterk als dit een echt productiemodel wordt als je zo naar dit model kijkt. Duidelijk gebaseerd op de pre-facelift Panamera, en de nieuwe komt er al weer aan binnen nu en 2 jaar!?
@JamesBond007: ze doen toch niks anders bij Porsche
Volgens mij kijken we gewoon naar een Panamera die nog niet helemaal afgebouwd is. Ik zou niet weten hoe dat plaatje alle twijfel wegneemt.
Crossfire kont.
Lijkt een studiemodel van een paar jaar geleden. Tegenwoordig hebben ze een andere designtaal, vooral de achterlichten zien er daarbij achterhaald uit.
@harrie: hipsterwoorden als “designtaal” zouden verboden moeten worden…

alsof je een taal elke paar jaar zouden veranderen
@super:

Taal verandert anders wel degelijk met de jaren…
@super: Oké designstijl dan.
@Jochempie:
ok, fijn, je mag je baard afscheren….
Gezien de wat vreemde reflecties hier en daar (grijs vlak in het achterlicht) lijken dit me renders overigens. Dus waarschijnlijk is er gewoon een Panamera 3D model gebruikt,maar ziet het er vreemd uit omdat die grijze reflectie s een vertekend beeld geven.
via iPhone app
Het lijkt een inderdaad een ‘oud’ studiemodel te zijn, wellicht voor de Panamera, misschien voor de Pajun (die naam wordt toch wel gewijzigd naar iets minder ziltigs?).

Qua proporties lijkt het een vooruitgang op de Pajun, maar de foto’s zijn wel een beetje onduidelijk.
Porsche die een Pajun bouwt. Als ze het qua capaciteit aankunnen, lijkt het me een zinnig project. Ze hebben al een Macan; waarom niet een A6/7 – 5/6GC – E/CLS concurrent ernaast knallen? Eentje die je wel kan parkeren :)
Maak er gelijk een goede Hybride variant van gekoppeld aan de geleende 3.0 TDI; en je hebt een mooie CO2-uitbuiter voor in Europa.
In Amerika zie je in de ontwikkelde gebieden nog best veel luxere versies van deze grote rijden; dus daar is het ook wel te verkopen.
1 tip: verzin een achterkant die meer in de Macan-stijl is en minder in de Panamera stijl.
Ben ik de enige die zich een beetje begint te ergeren aan steeds het woordje ‘gelekt’? Niks lekt zomaar. 9 vd 10 is dat een bewuste actief van het merk zelf om te hypen of een viral te kweken.
@borrelnoot: actief=actie
@borrelnoot: heb je een nieuw woord voor dit fenomeen dan? Geplugd oid?
@gregorius: daar zeg je iets! :-)
Het is gewoon een Panamera. Het beeld vertekent een beetje door de ruit van de deur die voor de andere ruit geschoven staat. Duidelijker te zien op een ingezoomde versie van die foto, dan zie je bijv. ook dat het chromen randje om de achterste ruit niet zo goed aansluit bij de rest.

Dit is dezelfde auto, maar dan voordat ‘ie in die glazen lift staat:
http://static4.businessinsider.com/image/52c7383969beddbf4d0e77cf-1200/forget-valet--this-tower-has-a-one-of-a-kind-car-lift-system.jpg
@rotarypowah: Maar de achterkant is duidelijk geinspireerd op een Cayman (achterlichten, lage kontje) en dat komt volgens mij echt niet door vertekening van de ruiten waar hij achter staat.
@Gulli: als je ziet hoe gek dat rechter achterlicht er uit ziet. Heb je wel eens een lachspiegel of fish-eye lens gezien? Gebogen glas vervormt gewoon heel sterk.
@CasperH: nog steeds overtuigd dat het geen Panamana-nanana-nera is?
Ook lelijk
Dit is in ieder geval absoluut geen Panamera…

Jammer: autoblog
Beetje googelen doet wonderen.
Wth waarom waarom jullie hebben de boxtser en cayman al
En dan dacht ik dat ze met de Panamera hun dieptepunt wel hadden bereikt..
Let maar opmdit ding gaat er komen. Porsche heeft geen waardigheid meer… ik zag laatst een prachtige jaren 70 911 targa. Dat was porsche waardig. Dit spul word weer gekocht door vervelende net-niet rijkelui met zo’n zelfingenomen smoel. Bah. Het was vroeger nog wel mijn favo merk…
En als het nou eens in godsnaam op zijn minst mooi gestyled is! Maar nee……
Was de link tussen Porsche design en Porsche auto’s niet slechts beperkt tot de naam? Dat ze dus helemaal geen toegang hebben tot conceptmodellen, prototypes etc.
-edit: goed de tekst lezen, dan reageren-
@racenderechter: die heb ik gelezen dat is het hem nou juist.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).