Porsche slingerde ooit een V8 in deze G-Klasse

Auteur: , 17 Reacties

Een betere volgwagen kun je je niet wensen.

De machtige G-Klasse drukt al sinds jaar en dag zijn stempel op de autowereld, in verschillende vormen. Tegenwoordig is het vooral een luxe bolide waar je iedereen en je favoriete celebrity in zit rijden, maar dat was wel eens anders.

In de tijd dat Mercedes nog stevig verwikkeld was in de wereld van rallysport, sloeg Porsche de armen ineen met hun landgenoten. Met het idee om een terreinwagen te produceren die de bijzonder vlotte 959 rallywagen bij kon houden, ging het team aan de slag om hun G-Klasse enigszins bij te spijkeren voor het grovere werk.

Het project rondom deze flitsende G-Klasse, compleet met voor die tijd onmisbare Rothmans livery, werd in 1985 voltooid. De G-Klasse, die inmiddels in het Porsche Museum in Stuttgart aan het bijkomen is, heeft in plaats van een huisgemaakt Mercedes blok een 5-liter V8 van Porsche. De techneuten trokken een exemplaar uit de Porsche 928 S4 en lepelden deze vervolgens in hun SUV. Deze transformatie gaf de G-Klasse een vermogen van boven de 300 pk, waarmee hij een snelheid van ruim 180 km/h kon halen.

Qua doelstelling heeft de auto het prima geregeld. De G-Klasse werd o.a. ingezet tijdens de Rallye des Pharaons in Egypte en de Dakar Rally van 1986, toen deze nog daadwerkelijk in Afrika werd verreden. De SUV diende als volg- en servicewagen voor het trio der Porsches 959, die in destijd nagenoeg ongenaakbaar waren. Naast het verlenen van de nodige technische hulp, was de G-Klasse ook niet vies van wat duw- of trekwerk. Zo is de G-Klasse deels verantwoordelijk voor de uiteindelijke overwinning van de Porsches, doordat hij een vastgeraakte 959 uit een modderige greppel wist te duwen.

Het is ontzettend tof dat Porsche dit gedeelte van hun geschiedenis inmiddels erkent. De G-Klasse heeft jaren in een geheime opslag gestaan, ver weg van het publiek. Nu hij eenmaal onderdak heeft gevonden bij hun eigen museum, kan iedereen hem bewonderen.

Wil je de walk-around zien? Check hier de video.

Beeld: DrGumoLunatic op YouTube17 reacties

Ik heb ‘m gisteren gezien in Stuttgart, en ik was onder de indruk! Fraaie ombouw, en hij staat vreemdgenoeg gebroederlijk naast een 959 rally auto. Gaaf gedaan. Beter dan dat rijtje Cayennes erachter.
@Jochempie: museum is sowieso een aanrader. Fabrieksrondleiding erbij en je hebt een leuke dag. Volgende dag even bij Mercedes langs en je hebt er nog eentje.
@stephane8200: Precies! Zo heb ik het ook eens gedaan, waren een geweldige 2 dagen :)
@Jochempie: vreemdgenoeg? Als je het artikel hebt gelezen niet meer mag ik hopen. ;-)
@406_v6: uiteraard, maar het blijft vreemd om ze als partners in crime te zien.
@jochempie: Ah oké,dat is wat anders ;-) Overigens gaat de samenwerking van Porsche en Daimler héél wat verder dan een G met Porsche V8, W124 500E en nog wat aanverwante artikelen.

@willeme: misschien interessant om de samenwerkingen tussen de verschillende fabrikanten in kaart te brengen en daar een leuk artikel over te schrijven?
Slingerde ooit een een drupje G in iemand z’n sappie. Waren mensen een stuk minder enthousiast over.
@snolvos70: ligt eraan wat je intenties waren
@snolvos70: Hahahahahaha held!!
Erg leuk dat deze nu idd in het museum staat
Die Porsche 5 liter V8 diende als inspiratie, en dan met name de 4 kleppen techniek, voor de AMG 5 liter M117 4V.
Zouden jullie willen stoppen met de G-klasse en andere terreinwagens SUV’s te noemen? Ik vind dat zo’n belediging voor die terreinbeulen, die nog echt voor één functie gebouwd zijn en daar dan ook echt goed in zijn!
@notsobig: Uithuilen over dit zere teentjesonderwerp kahttps://www.autoblog.nl/nieuws/2018-een-kantelpunt-voor-de-autowereld-casperh-baalt-105343n hier:
@notsobig: vroeger kon dat ook met een G. Deze is er een mooi voorbeeld van hoe het wel moet. Nieuwe G is een ander verhaal.
Porsche en Mercedes hebben een samenwerkingsverband mbt beide musea . Er is een kaarten combi actie en ze hebben items met elkaar uitgewisseld . Zeker de moeite waard om een weekendje naar Stuttgart te gaan . Kosten zijn zeer minimaal .
S4?? Inlaat ziet er uit als een S3😉
Auto’s met een laderchassis moet je eigenlijk niet zo hard laten gaan :P
Maar zal wel leuk rally rijden zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).