Porsche van basketbal grootheid incasseert hard foul

Auteur: , 29 Reacties

MVP! MVP! MV...wait what?

Pana

Als recreatief basketballert kijk ik altijd met een schuin oog naar de NBA. Ik bedoel leuk dat voetbal, maar meestal zit je zelfs bij Champions League wedstrijden 93 minuten te staren in de hoop één, twee of doe eens gek, drie mooie acties te zien. En dan hebben we het nog over de mannen met een écht speciaal talent, zoals Messi en Aguero. In onze eredivisie is het niveau niet veel hoger dan op het lokale trapveldje bij jou in de buurt. Haters gonna hate!

Enfin, doe mij dus maar de NBA, of de NFL. Toch is er de laatste jaren ook in het basketballen het nodige veranderd in slechte zin. Noem me een oude zuurpruim, maar het ‘nieuwe’ basketbal waarin alles draait om de driepunter, is vele malen saaier dan het oude fysieke spel van vroeger dat zich concentreerde ‘in the paint’. Lange tijd gold dat dé formule om titels te winnen in de NBA berustte op twee pijlers, namelijk 1) een manier hebben om ‘op zeker’ te scoren, oftwewel een goede center hebben en 2) als team goed verdedigen. De ‘big men’ als Shaquille O’Neal, Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem ‘the Dream’ Olajuwon en natuurlijk onze eigen Rik Smits waren de sleutelfiguren van hun respectievelijke teams. Zonder zo’n lange Jan in je team was je nergens. Of hij gooide/worstelde zelf de bal in het netje, of hij vormde een ‘aanspeelpunt’ voor de verschillende variaties van de pick-and-roll. Het doel: scoren dichtbij de basket, een makkelijke twee punten in de tas. Barbecue chicken.

Pana-2

Op de driepunter werd in die tijd neergekeken. Het was een zwaktebod. Leuk als zo’n balletje er een keer invalt, maar daar kon je niet op rekenen, geen team op bouwen. Zeker niet tijdens de playoffs, als het om de knikkers gaat en doorgaans losse ellebogen opeens wat ‘strakker’ worden. Zoals megaheld Charles ‘I’m not a role model‘ Barkley decennialang bezigde op TV: live by the jumpshot, die by the jumpshot. Doch toen verscheen de man waar dit bericht over gaat op het toneel, als dé exponent van de nieuwe NBA.

De regelgevers van de sport wilden, zoals alle Amerikaanse regelgevers van elke sport, meer aanval zien op beeld. Als verdediger mocht je steeds minder en zodoende werd ‘fysiek’ minder belangrijk. Een zegen voor Stephen Curry, die een schriel menneke is van een kleine 1.90 meter met zwakke enkels. Hierdoor kreeg hij namelijk de kans zijn speciale talent uit te nutten: het scoren van 3-punters met een belachelijke precisie. ‘Steph’ maakt sinds het begin van zijn carrière in 2009 een waanzinnige 43 procent van zijn 3-punts schoten. De verschillende pundits noemen de manier waarop hij dit doet ook wel ‘Stephortless’, een kekke woordspeling.

Voor tegenstanders is het echter gekmakend: een simpele rekensom leert dat om hier tegenop te kunnen met tweepunters, je zo’n 65 procent ervan moet maken. Dat is een onmogelijke opgave. Zo owneert deze kabouter spillebeen al die kleerkasten om zich heen. Sommigen van hen dwingt hij uit pure noodzaak ook maar driepunters te gaan oefenen. Dus heb je nu gozers van 2.10+ die lafjes plaats nemen achter de veilige driepuntslijn, in plaats van dat ze onder de basket het nobele gevecht aangaan met hun evenknieën. BOeh!

Gezien deze jammerlijke ontwikkeling en Curry’s geshowboat (soms loopt hij al weg voordat de bal in het net valt om een dansje te doen), is het wel lekker om te zien wat er gebeurt als Stephen wél probeert een mooie actie te maken als een traditionele pointguard. Pak ‘m Bron:

Het equivalent van bovenstaand filmpje gebeurde Curry onlangs op de openbare weg, toen een bestuurder van een Lexus zijn auto in de Porsche Panamera van de eerste unanieme Most Valuable Player (MVP) ooit dunkte. Het resultaat zie je op bovenstaande foto’s. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. Achteraf ging Curry op de foto met de lokale politiemannen, waarvan er eentje zo te zien zelf ook basketballer had kunnen worden. Tenminste, als het tien jaar geleden zou zijn geweest…

basketbal29 reacties

Samenvatting: Lexus crasht in Porsche.
Is dit basketball vlog?
@raamkozijn123: Ik vond het wel een leuk stukje.
Ah, een gele hesjes demonstrant.
Autobloginside, ik mag toch gewoon zeggen/plaatsen wat ik wil en anders verman je je maar en kijk je maar naar wat anders (of ga in de kast)
@maferick74: waar heb je het over?
Op de helft gestopt met lezen. Wat een raar gebrabbel zeg.
@mukmans: Shaquille is gewoon de naam van die man, kan ik verder ook niks aan doen.
@jaapiyo: Joe!
Nieuwe basketball is saai? Dan heb je Toronto Raptors – Golden State Warriors niet gezien zeker Jaapiyo..?? Door mensen als Curry wordt het veld juist open getrokken en dus meer ruimte voor individuele acties en geweldige dunks.

On-Topic, heeft inderdaad weinig met Auto’s te maken. Tuurlijk het is een Porsche maar er zullen op deze aardkloot wel meer Porsche’s sneuvelen per dag.
@speedgeek: ja dat was een mooie wedstrijd. Maarrrr…Curry deed niet mee hè. Zonder hem speelt GSW een wat traditioneler spelletje met Durant als speerpunt.
@jaapiyo: Klopt klopt, Maarrrr….. Curry, Green én Cousins deden niet mee. Het is inderdaad goed merkbaar dat als Curry (geloof dat hij vanavond tegen Detroit weer speelt) mee doet er veel meer vanaf de 3Pt lijn gespeeld wordt en de tegenpartij haast wel men-to-men moet verdedigen. En dan nog niks gezegd over de impact van Draymond op het spel, de 33% 3Pt schot van Klay en een grote center waar jij zo van houdt haha.

Kortom, was dit een voorbode voor de Finals Jaapiyo..??
@speedgeek: ja dat denk ik wel. Boston heeft teveel van hetzelfde en in Philly is het afwachten of Butler echt een toevoeging is voor het team. Ik waag dat te betwijfelen. Man man man wat hadden die een team kunnen hebben als ze in plaats van Markelle Fultz iemand anders als nr 1 gedraft hadden. Milwaukee is lachen om te zien maar een beetje teveel een one-man-show van the greek freak.

Vwb GSW: het zou natuurlijk een schande zijn als ze uiteindelijk géén kampioen worden met dit ‘materiaal’. Wel vind ik Draymond een nare gozer en overschat. En of het gaat werken met Boogie is ook nog even afwachten. Maar desalniettemin: Steph, Klay en Durant zijn met zijn drieën puur op talent al goed genoeg om elk team kampioen te maken. Ik kijk wat dat betreft eigenlijk al uit naar volgend jaar, als Durant en/of Klay waarschijnlijk weg zijn/is.
Basketbalblog… Saaiste stuk ooit.
Ajax en PSV krikken het niveau gelukkig weer een beetje op, en Nederlands elftal heeft weer een winning mood, enigzins dan.
Grappig, juist door het spel van Steph Curry ben ik meer basketbal gaan kijken en vind ik het qua positiespel nu veel leuker om naar te kijken
@pordon: niemand is perfect.
@jaapiyo: gelukkig niet
En men zeurt als er een motorfiets voorbijkomt 🙄, ot; basketball is nog erger als voetbal, ze scoren ieder beurtelings en in de laatste minuten is het spannend. en net als in de NFL mag verdedigen niet meer zodat “helden” eindeloos kunnen scoren. MJ en Joe Montana dat waren kerels…
Top stukkie @jaapiyo!

Maar het nieuwe en het oude bball zijn natuurlijk ook weer niet zo verschillend. Denk aan ray allen en Reggie Miller…

Als je kijkt naar gsw alleen is het natuurlijk wel erg opvallend met steph, clay en de “if you cant beat them join them” Kevin dat ze een team hebben dat meer 3pt pogingen onderneemt en scoort dan welk team dan ook!

Leuk verhaal. Lekker lang.
Leuk artikel, weer wat geleerd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).