Raikkonen: “betere F1-coureur geworden door feesten”

Auteur: , 21 Reacties

We hadden niets anders verwacht, Kimi.

De verhalen over de – laten we zeggen – bijzondere levensstijl van Kimi Raikkonen zijn als water in een niet uit te drogen put: oneindig. Anno 2019 is de Iceman een van de weinige karakters in de Formule 1 die geen wandelende PR-machine is, maar nog écht zijn eigen persoon durft te zijn. Of nog beter gezegd: hij geeft er simpelweg te weinig om zich anders voor te doen.

Raikkonen mag dan inmiddels de 39 jaar hebben aangetikt, hij denkt er nog niet aan uit de koningsklasse te vertrekken. Sterker: hij heeft zelfs een contract getekend bij Alfa Romeo Racing voor de komende twee jaar. Zodoende kunnen we nog twee volledige seizoenen veelvuldig genieten van Kimi’s ongehoord nuchtere kijk op de zaken. Raikkonen mag zijn mond dan niet vaak opentrekken, wanneer hij spreekt, dan luistert iedereen aandachtig in de hoop weer een glinsterende parel van een uitspraak te vangen.

Gelukkig heeft de Formule 1 onder leiding van Liberty Media de nodige stappen gezet om zijn fans beter te bereiken, door ze dichterbij de sport te brengen en zoveel mogelijk ins- en outs te delen. Een manier waarop de Formule 1 dit doet is met de podcast Beyond The Grid, die gepresenteerd wordt door Tom Clarkson. U raadt het: de Finse autocoureur heeft daar eindelijk zijn opwachting gemaakt.

In zijn gesprek met Clarkson, dat morgen online wordt gezet, vertelt Raikkonen uitgebreid over zijn levensstijl en hoe deze hem de nodige dingen heeft bijgebracht. Een opmerkelijke quote van Kimi onthult dat deze houding niet direct vanuit hemzelf is voortgekomen. Zo heeft de fitnesstrainer van Raikkonen, Josef Leberer, aan het begin van zijn carrière zijn ogen geopend voor wat betreft dieet. Na een lange week trainen stelde de coach voor pizza en bier te halen, als traktatie voor zijn harde werk.

Deze mentaliteit is Raikkonen de rest van zijn carrière bijgebleven. Aan Clarkson vertelt Kimi het volgende over de situatie:

“Obviously it’s been a joke often, but I actually think it’s more true than a joke that I’ve often been driving better [after] doing whatever I want between the races than if I’m just not having fun and drinks and stuff.”

Het moge duidelijk zijn dat Raikkonen beter presteert als hij goed in zijn vel zit. Afgelopen jaar, bijvoorbeeld, scoorde hij in de Verenigde Staten zijn eerste overwinning in jaren, luttele weken nadat hij had bekendgemaakt Ferrari te verlaten voor Alfa Romeo Racing. In 2013 nam hij de proef in veel extremere mate op de som. Direct na een tweede plaats te scoren in Bahrein besloot hij 16 dagen achter elkaar te feesten, om vervolgens op tijd bij te komen en zich te prepareren voor de Grand Prix van Spanje. In die wedstrijd eindigde hij wederom als tweede. Later dat seizoen zou hij nog viermaal op het podium eindigen.

“There’s too many proven theories… that [you drive] better [after you’ve had] a bit more fun. That whole summer was more or less racing and partying. It’s nothing new – for me it’s normal. Outside it might look a bit weird, but for me, in the past, it was a very normal story. I always thought that [it makes you] more relaxed and you need to put more effort and concentration in [on track] because you’re a bit unsure. And then the end result comes better.”

Een coureur als Raikkonen is zonder meer een aanwinst voor de sport. Zoals gezegd zijn er ettelijke Kimi-momenten die tot de verbeelding spreken, maar onze favoriete is onderstaande klassieker: het moment dat zijn McLaren het begaf tijdens de Grand Prix van Monaco en hij doodleuk zijn vrienden opzocht op zijn miljoenenjacht, in plaats van eerst netjes terug te keren naar de paddock.21 reacties

Destinated Drunk Driver!
@ghost: Designated
@fejjie: Sharp! Typo’tje maar die bedoelde ik idd!
Fucking legend. Kimi heeft zoveel schijt dat ie stront te kort komt.
Ik ga maar eens die podcast luisteren wanneer die online komt, ben wel benieuwd. Zo zie je maar weer hoe iedereen verschilt, ook op de grid. De een heeft een week voorbereiding nodig met veel focus, een extreem dieet en (bij wijze van) 5 sportpsychologen. Terwijl een Kimi gewoon lekker wil doen waar die zin in heeft omdat die zich dan goed voelt en lekkerder achter het stuur zit. Ik hoop echt dat die nog eventjes blijft hangen in de F1-wereld, want hij is wel een personality die je niet snel opnieuw op de grid zal hebben.
@beast95: lijkt mij onzin. het talent compenseerde voor de miserabele voorbereiding denk ik, samen met jeugdige zekerheid kun je dan een paar jaar vlammen. maar is een mooi verhaal natuurlijk. zou overtuigender zijn als ie meer liet zien.
@niex: Jij kijkt duidelijk alleen de laatste jaar F1, ik gok sinds Max rijdt, of niet?
@skinnybmw: Dit antwoord slaat dus echt nergens op. Duidelijk van iemand die pas formule 1 kijkt ja…sinds Belg Maxje meerijdt. Straks ga je ook nog vertellen dat Fangio er niks van kon.
@baerke: Ik neem aan dat je niet op mij reageert?
@skinnybmw: Nee,sorry als dat zo overkwam. Dat was een reactie op het commentaar van diegene waar wij op reageerden…die het overtuigender zou vinden als Kimi vaker iets zou laten zien. Maar beginnelingen weten niet dat Kimi in dienst van Ferrari oftewel Vettel reed en niet meer mócht laten zien.
@niex: in topsport is mentaliteit uitermate belangrijk. Wanneer jij je niet gelukkig voelt presteer je echt minder, kan het zelf beamen met mijn veel te korte profcarriere. Natuurlijk, met letterlijk alleen maar feesten kom je er niet. Je moet ook wel uren in training steken, maar belonen met een pizza o.i.d. helpt mee om die discipline vast te houden zodat je door blijft trainen met dezelfde motivatie. In Kimi zijn geval gaat die graag een een boot op om een leuk feestje bij te wonen, Max gaat graag lekker op de playstation met stuurtje door en de ander die haalt al voldoening uit het disciplinair dieet-en-trainingsschema volgen. Maargoed, wij verschillen van mening/inzicht in en dat kan en mag gelukkig. Leven en laten leven
Wel een baas idd. Maar toch blijft bij mij het gevoel hangen dat er meer in gezeten had. Was het grote talent toen ie net begon. 1x WK is zeker niet slecht, maar uiteindelijk ook allemaal net niet….. Toch redelijk weg gereden door Vettel.
@mark997gt3: tja met team orders van Ferrari moest hij wel opschuiven en plek vrij houden voor Vettel.
In de basis volgens mij wel een toffe gast maar heeft wel een aantal, in mijn ogen, aparte acties gehad. Zoals vorig seizoen toen ie iemand van z’n pitcrew aanreed en op akelige wijze zijn been brak. Hoe hij daarmee omging was niet heel sympathiek. Verder wel leuker om te zien qua persoonlijkheid dan zo’n politiek correct afgetrainde coureur.
Aanrader om de onlangs verschenen biografie te lezen, krijg je toch een ander beeld van hem.
James Hunt zal trots zijn!
Die Jenson Button naast ‘m heeft zich ook wel laten gaan sinds het einde van zijn F1 carrière zeg…
Mwah, hij mag mateloos populair zijn om voor mij onverklaarbare redenen. Voor mij heeft hij te vaak een goede wagen gehad om na zoveel jaar zo weinig te hebben gepresteerd. Mss te weinig gefeest toen ie ouder werd, in het begin was ie nog echt goed.
@niex: vind ik ook wel om eerlijk te zijn. Hij doet alles puur op talent en met een wat serieuzere instelling had er ongetwijfeld meer ingezeten. Aan de andere kant; dat kunnen opbrengen is ook een kwaliteit en als dat er simpelweg niet inzit is het beetje een mute point. Na al zijn jaren bij Ferrari spreekt ‘ie ook nog steeds geen Italiaans om maar wat te noemen.

Dat gezegd hebbende; het blijft een held, heeft alsnog een mooie carrière gehad en ik gun ‘m van harte dat deze laatste(?) twee jaar bij Alfa niet uitlopen op een roemloze exit, waar ik ergens wel een beetje voor vrees.
Party Mode. Maar dan anders.
Bwoaah

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).