Record: 100.000+ incidenten op Nederlandse snelwegen

Auteur: , 33 Reacties

De snelwegen worden voller en voller en dat is te merken in de statistieken.

Incidentje

Nooit eerder werden er namelijk zoveel incidenten op snelwegen en belangrijke provinciale wegen gemeld bij het Landelijk Centraal Meldpunt (LCM) als in 2017, zo meldt Allianz Global Assistance. Onder incidenten worden zaken als ongevallen, gevaarlijke situaties en auto’s met pech verstaan. Voor het eerst komt het totaal aantal meldingen uit op meer dan 100.000 per jaar. Vorig jaar bleef het aantal meldingen steken op 89.000. Zo waren er in november 2017 alleen al 3000 meldingen van ongevallen, 13% meer dan in 2016 en de verwachting is dat december nog extremer wordt.

De verdeling van het totaal aantal meldingen is als volgt:
67% pechgevallen
30% ongevallen
3% gevaarlijke situatie door onbeheerd voertuigen op / langs de snelweg

Bij het LCM komen dagelijks zo’n 300 tot 400 meldingen binnen, maar op dagen met extreme omstandigheden zoals de recente sneeuwval loopt dat soms op tot 1000+ meldingen. Deze incidentele uitschieters zijn echter niet de oorzaak van de totale stijging, ook op dagen met normale omstandigheden lag het aantal meldingen over het algemeen hoger.

Uiteraard wordt er gezocht naar verklaringen en ook hier komt weer de smartphone om de hoek kijken. Laat dat ding met rust onderweg jongens, alsjeblieft. Op naar een veiliger 2018.

Fotocredit: Autojunk.nl33 reacties

2/3 van de ellende is dus vanwege pechgevallen.. koop toch eens fatsoenlijke auto’s! En steek af en toe wat tijd, aandacht en geld in simpel onderhoud (bandenspanning, koelmiddel, olie (als je een VAG-product hebt) en een goede accu). En nee ik stond geen enkele keer stil (2x Japans, 1x Frans).
@w0o0dy: dat vind ik te kort door de bocht. Je hebt het over 1% van de auto’s die stil komt te staan op de snelweg en dat zijn echt niet alleen Alfa’s uit de jaren 70. Shit happens. Dit jaar een keer mogen meemaken met een dealer onderhouden Zweed uit 2016.
@pomoek: koenningsegg?
@eetvlagetmoney: of een saab?
Oh nee, laat maar!
@eetvlagetmoney: dat moet dan wel. Saabs werden in 2016 niet meer gebouwd en met een volvo kom je echt niet stil te staan.
@thijsj: Ook met een Volvo kom je stil te staan.
@thijsj: Wat een onzin, kan ook met een behoorlijk nieuwe Volvo. Heb dat zelf gezien en diegene geholpen (stond midden op de snelweg stil, was in de file gebeurt)
@oemplus @fanboy: haha jongens jongens rustig maar, beetje sarcasme mag vandaag toch wel?
@thijsj: is helaas een V60. elektrische aandrijving kapot. Onder garantie gerepareerd. Gelukkig maar, want dat koste een smak geld. Daarnaast blijft de bandenspanningsensor zeuren dat er iets niet in de haak is. Bij handmatig controleren is er niets aan de hand. En ook al een keer stilgestaan omdat die niet meer wilde starten. Blijkt simpel op te lossen maar je moet het wel net weten. Jammer allemaal, zeker omdat het verder een hele fijne auto is om mee te reizen.
@pomoek: de overburen hebben een XC90 T8 van de eerste serie. Volgens hem is een derde aan nieuwwaarde vervangen aan de auto vanwege storingen. Een kennis van mij had een V60 d6 twinengine, waar ook veel aan vervangen is onder garantie. Hoe graag ik ook zelf een Volvo V60 T4/5 tweedehands wil aanschaffen, al die verhalen maken mij wat huiverig voor de kwaliteit van de hedendaagse Volvo’s….
@pomoek: bepaald percentage is waarschijnlijk onvermijdelijk maar een deel is zeker ook WEL te vermijden. En geen rommel kopen helpt ook. Het Nederlandse wegdek is goed gevuld met kwaliteit niet al te beste voertuigen. En een deel daarvan heeft ook nilog eens enorm veel technische snufjes.. dus het wordt alleen maar erger.
@w0o0dy: inderdaad wel kort door de bocht. Moderne auto’s zitten zo vol met elektronica dat een kleine storing de hele auto kan stil leggen. En dat heeft dan niets met achterstallig onderhoud te maken.
@sportevo: nee beter onderhoud lost niet alles op, maar een flink deel van de pechgevallen zouden wel vermeden kunnen worden. En de Franse auto zit ook stampvol met elektronica…en gaat richting 200k inmiddels.
@w0o0dy: al weet ik dat mensen hier graag Frans spul bashen, als je een Franse auto goed onderhoudt kun je daar evengoed hoge standen mee halen. Getuige de Peugeot 307 uit 2003 van mijn vader, met net geen 600k op de teller. Het zit erin, je moet gewoon soms wat meer moeite doen om het eruit te halen.
@w0o0dy: ik sprak vorige week een kerel van de adac in Duitsland, welke auto’s helpen jullie het minst en welke het vaakst ? Toyota’s zien we vrijwel nooit, Ooh ja, koop zeker geen VW product, die dingen zijn zeer hard achteruit gegaan….pretenderen premium te zijn maar gaat van alles aan kapot
@slickrick: maar je kunt dan wel fijn over je dashboard aaien als je stilstaat en wacht op de pechhulp.

En je raadt nooit welk van merk de tweede Japanse auto is. 😉
@w0o0dy: Yep, 2/3 van de meldingen betreft pechgevallen, maar nog steeds wordt de stijging voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van smartphones. Of je nog bewijs zoekt dat we eigenlijk geen zin hebben om het uit te zoeken, en dus maar iets gaan roeptoeteren…
Een auto onbeheerd achter laten. Voor mijn gevoel kwam dat vroeger vaker voor, ik heb in ieder geval nooit echt begrepen wat de redenatie hier achter is. Auto stuk, zet ‘m aan de kant, ik koop wel een nieuwe? Waarom is het zo’n moeite om een auto even te laten bergen?
Dat je inderdaad de telefoon niet moet gebruiken achter het stuur is helder, maar ik vind het bewijs dat dit de reden is van het veel hogere aantal incidenten nogal mager.
@pomoek: 67 procent pechgevallen. Pech door een smartphone lijkt mij erg lastig. Tenzij de smartphone de accu leeg trekt, of het abonnement de huishoudportemonnee, waardoor onderhoud achter blijft. Onbeheerd achterlaten is overigens waarschijnlijk eerder veroorzaakt doordat men geen idee heeft wie te bellen. Of hoe de auto veilig aan de kant te zetten. Overigens als je zonder brandstof staat, en naar het tankstation loopt, ook dan noemt de politie dat al direct onbeheerd achterlaten.
@postzegel: precies. Ik denk dat de man in het artikel bedoelt dat het aantal ongevallen fors is gestegen door smartphone gebruik. Maar dat percentage is dan onwaarschijnlijk hoog. Wat het onbeheerd achterlaten betreft: het zou best wel eens kunnen, maar dan komt bij mij de vraag op: als je niet weet wie je moet bellen, hoe heb je dan ooit een rijbewijs weten te halen?
@pomoek: Geloof mij. Er zijn veel mensen die absoluut niet zouden weten wat ze zouden moeten doen als ze met pech komen te staan. En een klein percentage zou bijvoorbeeld naar huis lopen. En dat allemaal met rijbewijs. Sprak onlangs nog iemand die met rook onder de kap vandaan maar langs de file was gereden. Over de vluchtstrook. Want dan had de auto tenminste koeling. En hij was en bleef overtuigd van z’n gelijk. Dat dat toch echt de beste keuze was. Ben er, nu je het zegt, eigenlijk niet zeker van of hij wel een rijbewijs heeft,… hmmm.
@pomoek: tegenwoordig krijg je in nederland ook zo ongeveer je rijbewijs met een rondje om de kerk, dus heel veel hoef je er niet meer voor te kunnen. Zeker zelf nadenken niet meer.
@pomoek: denk dat dat vooral een financiële kwestie is: afslepen kost geld, zeker als je geen verzekering / pechhulp hebt. Als ik een onbeheerde auto langs de snelweg zie zijn het vaak auto’s in de categorie “loop of sloop”. Soms maken mensen de afweging om eerst bijvoorbeeld naar huis te gaan om later de auto af te slepen met een vriend ofzo.

Toen ik net m’n eerste auto had (en geen zin had in afsleeprekening) ook een keer pech gehad. Dat was in de bebouwde kom, en kon de auto gewoon op een parkeerplaats duwen, maar dat soort dingen gebeuren natuurlijk ook op snelwegen. Al zou ik er zelf niet voor kiezen m’n auto daar te laten staan, maar als je echt weinig centen hebt…
Overigens.. de gemiddelde leeftijd komt op bijna 12 jaar.. (de MX5 is 23)
LOL die foto, heerlijk
Die vrouw wilde even een 50-50 grind over de vangrail doen met haar Beetle? Keurig!
@viezefreddyw: Ook mooi dat die kerel van die berging pas z’n vestje aan gaat doen terwijl hij het gevaarlijkste stuk al gehad heeft :P
@fanboy: Hij kijkt er naar alsof hij Balotelli is.
@viezefreddyw: Foto lijkt uit de tijd van Tony Hawk ProSkater op de ps1 dus kan goed kloppen!
@victornator95: damn, tripje down memory lane :)
67% pech, hoeveel daarvan staan te wachten op een verwisseling van de band omdat ze (vermoedelijk) te dom zijn om het zelf te kunnen of geen reservewiel/spuitbusje hebben?
Wat mij betreft mag hier een boete op staan. De keren dat ik in de remmen moet omdat mijn voorgangers even willen kijken waarom men stil staat neemt zienderogen toe.
En dan blijkt men een lekke band te hebben.
Irritatiefactortje
@vierkoloms: haha, duidelijk over welke bevolkingsgroep je het hier hebt, binnen 10 woorden is het gender neutrale er wel af. Ik ben het overigens met je eens. Het zou een verplicht nummertje moeten zijn bij het rijbewijs. Technische kennis, hoe start ik een auto met laadkabels, hoe wissel ik een band, hoe vul ik olie bij en, jawel, ruitensproeivloeistof. Nu ik het er over heb meteen besloten om een zeker persoon in mijn omgeving in de 1e week van januari eens wat basic auto onderhoud lessen te geven…….
Niet zo gek met een bedrijf op de markt die alleen de goede antwoorden verkoopt 😂

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).