Red Bull geeft extra info over ontwikkeling RB14

Auteur: , 19 Reacties

"Gat met Mercedes wordt kleiner," maar dat hebben we vaker gehoord..

Red Bull F1 auto's

Maandag is het zover, de nieuwe RB14 wordt gepresenteerd. Wordt dit de auto die de spanning in het kampioenschap terug brengt? Volgens Helmut Marko, adviseur bij Red Bull F1, is dit het geval. “We zijn op zijn minst dichter bij Mercedes gekomen”, zegt de Oostenrijker tegen Auto, Motor und Sport. Waar Red Bull ooit nog zonder zweetdruppeltjes kampioen werd in de F1, strijden ze nu met klotsende oksels om de tweede plaats met Ferrari. Mercedes gaat er inmiddels al vier jaar fluitend vandoor met het kampioenschap.

De problemen van vorige seizoenen waren volgens de Oostenrijker vooral te wijten aan tijd. “De laatste vijf à zes jaar waren we pas in de tweede helft van het seizoen goed genoeg, uit analyse is gebleken dat we de auto gewoon niet op tijd af hadden.”

Red Bull is dit seizoen extra vroeg begonnen met het ontwikkelen van de RB14, met als doel gelijk vanaf de seizoensstart mee te kunnen doen om de nummer 1 positie. Volgens Marko is dit gelukt, “Godzijdank is de auto nu wel vroeg genoeg klaar.” De Red Bull is af en kan maandag gepresenteerd worden. Red Bull is het derde team dat zijn F1 auto voor 2018 presenteert, Haas en Williams waren hen voor.

Het succesvolle ontwikkelingstraject komt volgens Marko mede doordat ontwerper Adrian Newey veel langer aan de auto heeft kunnen sleutelen dan in vorige jaren. Helmut denkt Mercedes op eigen kracht aan te kunnen. “Met ons chassis is veel mogelijk. Als de motor ook goed genoeg is, dan kunnen we voorin meedraaien.”

Deze woorden klinken ons bekend in de oren. Oja, Helmut zei een jaar geleden ongeveer precies hetzelfde. Toen werd al snel duidelijk dat de Red Bull het niet kon waarmaken tegenover de Mercedessen en Ferrari’s. Vooral op betrouwbaarheid liet de Red Bull het afweten. Marko zegt dat vooral Verstappen veel problemen had. “Dat zou dit jaar niet meer het geval moeten zijn. De motor moet nu betrouwbaarder zijn en betere prestaties leveren.”

“Het zal een driestrijd worden met Ferrari en Mercedes. Ons voordeel is dat we met Daniel Ricciardo en Verstappen het sterkste rijdersduo hebben.”

Marko vraagt zich af waar de concurrentie mee zal komen. De prestaties van de nieuwe krachtbron van Mercedes zullen een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de verhoudingen in 2018. “Het gat is hoe dan ook kleiner geworden”, zegt Marko.

Hoe kun je dit nou weten, Marko? Als je niet weet hoe snel je concurrentie is. Laten we hopen dat hij deze uitspraken ergens op baseert, in tegenstelling tot vorig jaar.

UPDATE: het is officieel, dit is de RB14!19 reacties

Ik wacht nog even op de tests over twee(?) weken, ook al zeggen teams dat het niet representatief is, vorig jaar werd het toch pijnlijk duidelijk hoe idereen ervoor stond, met name hoe red bull en mclaren ernstig tekortkwamen bij de tests en dat het zich aardig goed vertaald naar de eerste helft van het seizoen
“Hoe kun je dit nou weten, Marko? Als je niet weet hoe snel je concurrentie is. Laten we hopen dat hij deze uitspraken ergens op baseert, in tegenstelling tot vorig jaar.”

Vorig jaar wist niemand precies waar ze stonden. Algemene aanname was toen dat Merc weer zou domineren.

Nu zijn de variabelen wat duidelijker en kunnen ze dat in hun zakjapanner invoeren om een gecalculeerde schatting te maken.
Het feit dat ie stelt dat het “gat met Merc kleiner” is, is voor mij reden tot zorg. Betekent dat Merc nog steeds dominant zal zijn. Bring on 2021…
@Rick-dos: maar je weet toch niet hoeveel beter mercedes en ferrari zijn komend jaar tov vorig jaar
@pixeltrooper: De sport is gebaseerd op exacte wetenschappen. De variabelen die vorig jaar nog onzeker waren zijn nu wel ingevuld. Gooi daar wat marges tegenaan en je kunt je een redelijk beeld verschaffen van waar iedereen staat. Er zullen heus wel veel knappere koppen dan ik er mee bezig hebben gehouden om die berekeningen te maken. Berekeningen die wij niet eens bedacht hebben. Natuurlijk zullen ze het niet exact weten maar reken maar dat ze een goede indicatie hebben. Dit is een sport van tactiek en strategieën schatten waar je concurrent staat is daar een integraal deel van om voor je zelf een target te kunnen stellen.
@Rick-dos: Als Mercedes met een kortere wielbasis komt en Ferrari juist met een langere, dan is alles toch weer anders…
@notsobig: Ga er maar van uit dat alle teams al alle scenario’s in simulaties los hebben gelaten. Zelfs scenario’s waar wij nog niet eens aan gedacht hebben. Dus ook een Ferrari of Mercedes met een langere of kortere wielbasis.

Een F1 team kan het niet permitteren om te denken dat als ze een seconde vinden op de auto van het jaar daarvoor dat ze op rozen zitten.
@Rick-dos: Maar het creëert wel weer hoop onbekende/onzekere variabelen, aangezien dat heel de auto op alle fronten anders maakt. De aërodynamica veranders namelijk ook bij het wijzigen van de wielbasis en je weet niet wat zo’n team doet om dat weer aan te pakken.

Volgens jou beredenatie waren er anders afgelopen jaar ook geen onzekere variabelen geweest…
@Rick-dos: net alsof de topmannen binnen de F1 niet weten hoe de concurrentie er voor staat.. Die organisaties lekken heus wel een beetje.
Laat.de test dagen maar beginnen.Ik ben nieuwsgierig of Honda nu wel een.goede motor heeft en ook naar McLaren met de Renault achterin
Test dagen zeggen ook nog niets.
“Sandbagging” zal zeker plaats vinden om je niet volledig in de kaarten te laten kijken.
Pas na de eerste kwalificatie weet je pas zeker hoe je er voor staat en niet eerder.
Je kan super snel zijn tijdens de tests en denken dat je er goed voor staat, terwijl de concurrentie lekker aan het Sandbaggen is.
@HZW: vorig jaar met de test dagen kwam overeen met de eerste helft van de gp’s.
Of Marko weet al meer en dekt zichzelf nu al in OF hij is zand in de ogen aan het strooien voor/van de concurrentie. We shall see 25 maart…
Het probleem van RedBull is Renault.
Waar Mercedes en Ferrari alles zelf in de hand hebben, is RedBull helemaal afhankelijk van Renault.
@HZW: Nog wel… De Aston Martin/Cosworth motor voor Red-Rull is coming!
@venividivici: aston martin is van mercedes… zal dus nooit iets anders worden als naamsponsor ben ik bang…
@HZW: Dan moeten ze ook zorgen dat ze alles zelf in de hand hebben. De pieken hebben ze ervoor.
Waar Mercedes nog rekening houdt met McLaren en Renault, gaat Marko er al vanuit dat het tussen Ferrari, Mercedes en RBR zelf gaat. Zo loop je altijd achter de feiten aan.
@silverarrow: denk dat Mercedes en Ferrari deze keer een straatlengte zullen voorliggen op het trio RB, Mc-Laren en Renault. Denk dat RB het wel lastig zal krijgen met Alonso.
Niet echt gedaileerde info. Beetje vaag allemaal.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).