Is dit hoe we Max Verstappen volgend jaar in beeld zien?

Auteur: , 45 Reacties

Red Bull Racing test op Silverstone met de nieuwe variant van de 'Halo'.

Halo

Momenteel wordt in Silverstone de eerste van twee Formule 1-testdagen gehouden. Enige tijd was testen tijdens het seizoen in de koningsklasse uit den boze, maar nu mag het weer, zij het gelimiteerd.

Door verschillende teams wordt de test aangegrepen om naast nieuwe onderdelen op de auto’s ook een nieuwe ‘onderdeel’ ín de auto te zetten. Verschillende relatief onbekende namen verschijnen op de tijdsmonitoren. Onder andere derde rijder van Renault en tevens Mercedes-protégé Esteban Ocon, Ferrari-academy rijder Charles Leclerc en Nikita Mazepin doen een paar rondjes.

Ook Red Bull zet twee junioren in. Dat betekent dat Max en Daniel niet achter het stuur zitten tijdens deze test. Hun plaats wordt ingenomen door Pierre Gasly, die uitkomt in de GP2 voor DAMS en in die klasse afgelopen weekend eindelijk een race wist te winnen. Voor Toro Rosso komt Sergio Sette Camara in actie, in de toekomst wellicht een belangrijke concurrent voor onze eigen Richard Verschoor in de Red Bull hierarchie.

Halo-halo

Gasly zal blij zijn dat hij twee dagen mag rijden, maar hij moet dat wel doen met zo’n gekke wichelroede voor zijn Franse neus. Teambaas Christian Horner heeft inmiddels aangegeven dat hij geen fan is van de Halo in deze vorm en ernaar neigt om tegen de geplande introductie ervan in 2017 te stemmen. Hij zegt dat het beter is om even goed na te denken over een elegantere en betere oplossing. Waarschijnlijk heeft hij zelf iets als een jetfighter-cockpit in gedachten. Hoe dan ook blijft deze onooglijke oplossing ons dus volgend jaar mogelijk nog bespaard.45 reacties

Hallo it’s me….
@bmwm3gtr: you looking for..
@pinut187: … and I wonder where I’m driving.
@bmwm3gtr: Halo from the other siiiiiiide!
Moet toch als rijder enorm irritant zijn om constant een scheiding in je zichtsveld te hebben. Ik ben er ook geen fan van maar als het tragedies zoals die van Jules kan voorkomen, dan moet het maar.
@misterdrogba: Deze tragedie kan ook voorkomen worden door geen kranen op het circuit te laten wanneer er nog op volle snelheid gereden wordt. Nu wordt een verkeerde call van destijds een ontwerpprobleem van nu.
@vlosselmoss: Jules reed veel te hard onder dubbel geel. De kranen stonden op de baan juist toen er niet met volle snelheid gereden mocht worden. Jules ongeluk had weinig met de veiligheid van de sport te maken, gewoon een dom en onnodig ongeluk. De Halo is er om ongelukken zoals die van Massa en het fatale ongeluk van ex-f1 coureur Justin Wilson te voorkomen.
@bassx: Die Halo had weinig gedaan tegen Massa @Hongarije. Het fighterjet-scherm waarschijnlijk wel.
@misterdrogba: heeft er niks mee te maken, 1. Jules had net zoveel schuld als de FIA. 2. Gevaar is onderdeel van de sport, accepteer het of ga niet racen. 3. Die had Jules of Surtees helemaal niet gered. 4. Experts zijn helemaal niet te spreken over deze maatregel aangezien uit de auto klimmen nu wellicht gevaarlijker is geworden.
@goodolddays: Op welke manier had dit Surtees niet gered als ik vragen mag?
@goodolddays: Inderdaad, een halo had Jules ook niet gered, maar Surtees wel. Die kreeg dat wiel namelijk op zijn voorhoofd, en laat daar nou precies die halo voor zitten. Enkel impact recht van bovenaf voorkom je er niet mee.
Vond Halo op de Xbox toch beter te pruimen
Tja, wil je open cockpit racen of wil je het niet? Afgezien van het het feit dat het lelijk is denk ik dat het geen recht doet aan dit basis idee van de Formule 1. Je moet altijd een zeker risico aanvaarden als F1 coureur.

Hoeveel risico is nog aanvaardbaar? Binachi, María de Villota, en mogelijk Senna hadden nog geleefd met een dergelijke constructie voor hun neus. Dat is waar. Maar we hebben Alonso dit jaar ook al eens ondersteboven door de Australische lucht zien vliegen op een manier die hij 20 jaar geleden waarschijnlijk niet had overleeft.

Wellicht alleen die kolom voor de neus van de rijder en die beugels laten voor wat ze zijn?
@pomoek: tja, en wat als de auto in de fik vliegt en de coureur door de beugel er niet uit kan….
@dutchdriftking: dat kan niet door de beugel
@dutchdriftking: Ferrari heeft onder toezicht van de FIA voorafgaand aan de vrije trainingen van de GP van Oostenrijk een driver extraction test gedaan en de resultaten daarvan zijn blijkbaar positief genoeg om Red Bull eens met het ding te laten rijden.
@pomoek: Antwoord op ongeluk van Jules is de Virtual Safetycar, coureurs kunnen blijkbaar zelf niet voldoende van het gas af. Het is om soortgelijke ongelukken als die Massa en dodelijk ongeluk van ex-F1 coureur Justin Wilson te voorkomen.
@pomoek: Ik meen me te herinneren dat Senna’s ongeluk zo zwaar was dat een “Halo” hier ook geen soelaas had geboden.
Hij kreeg:
– voorwiel tegen zijn hoofd
– hierdoor sloeg zijn hoofd hard naar achteren tegen de hoofdsteun aan
– deel voorwielophanging door zijn helm heen.
Alledrie de gebeurtenissen op zichzelf waren al dodelijk geweest.
Met de hedendaagse F1 auto’s had Senna aanzienlijk meer kans gehad:
– Sterkte cockpit
– Kabels aan de wielen
– HANS systeem

Helaas heeft zijn ongeluk die drie verbeteringen uiteindelijk wel in gang gezet.

De crash van Alonso in Australië dit jaar had in een F1 wagen uit 1994 ook een aanzienlijk ander eindresultaat gehad.
@ahs1979: kijk de crash van Senna nog eens, zou ik zeggen…voorwiel tegen het hoofd?
@skinnybmw: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Death_of_Ayrton_Senna onder het stuk “Racing Crash” 4e alinea.
@ahs1979: hmmm in mijn beleving is het altijd een stuk ophanging geweest wat zijn leven heeft gekost. Niet i.c.m. een wiel. Thanks!
@skinnybmw: dat van die ophanging door de helm stond mij ook het meest helder voor de geest. Waarschijnlijk omdat dit het meest lugubere onderdeel was en op mij als 14-jarige.
Als het geen belemmering op levert en daadwerkelijk veiliger is, waarom niet?
Off topic: Blijft toch een prachtige auto die RB12 met die matte kleur blauw. Gaan volgend jaar meer volgen denk ik!
@pomoek: De Renault is ook in een matte kleur gespoten ;-)
@Edge: klopt, maar ik denk dat er nog wel een paar gaan volgen.
Mooi, RB zet junioren in en dus niet Max. 18 jaar en al geen junior meer mooi toch. En is Nikita geen vrouwen naam?
@pinut187: Renee, Maxime, Pascal en Henk zijn ook vrouwen namen. Hoor je ook niemand over.
@fmgarcia: Klopt. Mijn buurvrouw heet ook Henk..
@fmgarcia: kees ook ,
@pinut187:
google eens “Nikita Khrushchev” en vertel me of je haar zou “doen” of niet.
@super: er zijn mannen die hem wel zouden doen denk ik. Al is Nikita echt een jongensnaam in Rusland.
@rufctr01: Het is allemaal de schuld van Elton John.
Ja het ziet er natuurlijk niet uit. Maar daarnaast vraag ik me af of dit daadwerkelijk zorgt voor meer veiligheid.. Je maakt het veiliger op een gebied maar het wordt een stuk lastiger voor coureurs om er snel uit te komen in geval van brand of wanneer de auto compleet in elkaar zit (denk aan alonso in australië)
Zag nog wel een leuke grap over de halo voorbij komen.


Jumbo word Halo sponsor van Max.
“Halo Jumbo….”
Een ongeluk zoals Massa had helpt deze oplossing dan weer niet bij. Vond de Red Bull oplossing eleganter en waarschijnlijk ook allround een betere oplossing. Ben ook benieuwd wanneer we de eerste halo zien die als extra vleugel wordt gebruikt….
Slaat helemaal nergens meer op.. Weer een stukje allure helemaal weg gesteriliseerd…
Dat de F1 een vorm van cockpitbescherming gaat invoeren is onvermijdelijk. Het ziet er niet zo mooi uit, maar als het de veiligheid ten goede komt dan moet het maar. Het probleem met de halo vind ik dat het alleen beschermt tegen een ongeluk zoals dat van Henry Surtees in de F2. Die kopte en losvliegend wiel en toen was het over en uit voor hem. De kans dat zoiets in de F1 gebeurt is al vrijwel nihil omdat daarna zogeheten wheel tethers zijn geintroduceerd. Dat zijn een soort kabels die ervoor zorgen dat de wielen bij een crash niet meer los kunnen komen van de auto.
Een ongeluk zoals dat van Massa in 2009, waarbij hij een veer van de auto van Barrichello tegen zijn helm kreeg, voorkom je niet met deze Halo. Ik pleit dan ook voor een doorontwikkeling van Red Bull’s Aeroscreen. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar beschermt zowel tegen kleine objecten als tegen grote objecten.
Die Red Bull zelf bedacht heeft lijkt me een stuk beter
Halo captain jack
Wereld kampioen
Waarom wordt een straaljager cockpit-bescherming niet toegepast ? : https://www.google.be/search?q=straaljager&espv=2&biw=1920&bih=950&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjLsOjU9O7NAhXrB8AKHRJOArEQsAQIGw , dat is pas optimale hoofdbescherming volgens mij . . .
@exclusieviteitsfreak: zeker ook met schietstoel en al? Denk niet dat het de extraction-test haalt
@bullzeyersn: Ik heb het gewoon als voorbeeld aangehaald . . . , en nee, niet met schietstoel en al, wel met ’n uitvoering in kogelvrij glas, maar dan ultra licht, en met de juiste luchtstroomlijn, en de coureur geen last mag hebben van spiegeling door lichtinval en met optimale verluchting van de cabine, deels gekoeld met zeer milieuvriendelijke airco in minivorm, en voorts openend naar voren, eventueel omhoogklappend, dat ze het maar eerst even uitproberen, de praktijk zal het wel uitwijzen . . .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).