Robert Kubica heeft stoeltje en keert terug in F1 [updated]

Auteur: , 35 Reacties

Na acht jaar komt de coureur terug in het veld.

'Robert Kubica terug in de Formule 1'

In 2017 nam Robert Kubica voor het eerst sinds jaren weer plaats achter het stuur van een Formule 1-auto. Dit jaar was de Pool test- en reserverijder bij Williams en nu is de kogel door de kerk. Zo weten diverse media te melden dat Robert Kubica het tweede stoeltje bij Williams gaat krijgen voor volgend jaar en troeft daarmee Artem Markelov af. Bron is een video die te vroeg op formula1.com werd gepubliceerd (mirror).

De officiële aankondiging zou morgen zijn in aanloop naar het laatste F1 Grand Prix-weekend van dit seizoen in Abu Dhabi. Zijn carrière als coureur kwam op ongelukkige wijze op pauze te staan, nadat de Pool in Italië een heftig ongeluk kreeg tijdens een rally. Daarmee brengt Williams een vers duo naar het veld in 2019. George Russell maakt het volgende seizoen zijn debuut bij Williams, met Kubica als tweede rijder. Russell en Kubica vervangen Sergej Sirotkin en Lance Stroll.

Kubica zou naar verluidt van Ferrari een aanbieding hebben gehad om het volgende seizoen mee te draaien als testrijder. Maar goed. Als je tegelijkertijd een aanbieding krijgt om écht mee te doen met de grote jongens, dan is de keuze snel gemaakt. Kubica zou door zijn rol als tweede rijder ook Poolse sponsors hebben meegenomen naar Williams.

De laatste F1-race van Robert Kubica was in Abu Dhabi in november 2010.

UPDATE: inmiddels heeft Williams bevestigd dat Robert Kubica inderdaad plaatsneemt naast George Russell.35 reacties

YES! al is het bij williams, mooi dat hij terug komt
@dappers: Mwah. Ik verwacht er eigenlijk weinig van. Als-ie straks in de Williams stapt is-ie al 34. De op-één-na-oudste dus. Alleen Raikkonen is ouder. Bovendien mist-ie 8 jaar ervaring, die de andere ouwe lullen in de F1 wel hebben. Sowieso vallen comebacks in de F1 bijna altijd tegen. Zelfs Schumacher lukte het niet.

Geef dat stoeltje lekker aan een jong talent.
@donvincenzo: Ik zie ‘em ook geen wereldkampioen worden, maar ik denk dat het wel gunstig kan zijn voor Williams qua setup. ik heb een beetje het gevoel dat ze niet alleen door de aero de mist in gingen vorig jaar, wellicht ook door gebrek aan talent dat de auto begrijpt.

Daarnaast is het een mooi mediaverhaal om die vent een jaartje mee te laten doen, jong talent hebben we genoeg met de huidige groep, wat mij betreft.
@donvincenzo: gelukkig dat je ‘bijna’ zegt. Ik stond al te popelen om je aan Niki L. en Kimi R. Te herinneren. Maar dat hoeft dus niet.
@donvincenzo: Waarom zou Schumacher teruggevallen zijn? Hij heeft Mercedes weer opgebouwd tot wat het nu is. Net zoals Ferrari in 2000. Ik denk dat het 1 van de beste comeback geweest is ooit.
@laptom: Hij is drie jaar op rij op alle mogelijke manieren verslagen door Rosberg. Zie voor de stats: https://www.jamesallenonf1.com/2012/11/schumacher-and-rosberg%E2%80%99s-head-to-head-record-at-mercedes/
@donvincenzo: stats zeggen niks. Vraag maar aan Jos wat hij van de Benneton vond toen hij naast MS mocht komen rijden. Hij kon er in eerste instantie nauwelijks mee rijden. MS heeft het kunstje 3x gedaan: in 3 jaar een top auto bouwen. Het is diep triest dat hij die credits niet heeft gekregen.
@superfunky: Wat probeer je te zeggen? Dat Jos eigenlijk beter was dan Schumacher, maar dat hij kansloos verslagen werd omdat de auto hem niet lag? Dat Schumacher niet van Rosberg kon winnen omdat de auto helemaal naar de wensen van Rosberg gebouwd was?
Weer een nieuwe naam op de grid: Schultenbräu-Williams F1.
@sergiorodrigues: wordt dat nou geen ‘Kordaat’ dan van de Lidl
een paar weken geleden zou ik hebben gezegd: jammer dat een talent als Ocon niet dat stoeltje heeft gekregen. Maar ben op de een of andere reden wat minder verdrietig dat de Fransman volgend jaar weer in een cart moet plaatsnemen. Geen idee waarom, de winst van Oranje op les Blues misschien?
Is het al weer 8(!!) jaar geleden dat hij stopte? Damn, wat gaat de tijd hard.
@jack_abarth: Tja, tijd gaat zeker snel. Ga het hout voor de kist maar alvast uitzoeken. Maar positieve is dat je je dan niet verveeld in het leven.
@jack_abarth: De tijd wacht niet.
Ik verwacht er niet teveel van. Hij heeft 1 arm waarmee hij eigenlijk niets kan. Formule 1 is toch topsport. Denk dat zijn handicap topprestaties in de weg zitten. Helaas. En ik snap niet waarom ze O’Connor niet hebben genomen. Toch een groot talent. Mercedes had daarin ook meer kunnen betekenen. Klagen dat Ocon geen stoeltje heeft maar tegelijkertijd een pannenkoek als Bottas een topstoeltje bezet laten houden.
@mark997gt3: Heel simpel: Williams wilde Ocon alleen op voorwaarde dat hij een meerjarig contract tekende. Ocon wilde dat niet omdat hij hoopt in 2020 het stoeltje van Bottas te krijgen. Williams besloot daarop in zee te gaan met die andere Mercedes protegé, die ook nog eens beter te vermarkten is als Engelsman in een Engels team. Mercedes schijnt ook niet de 11 miljoen die Kubica meebrengt te willen ophoesten, dus dan valt Williams hierin weinig te verwijten.
@mark997gt3: F1 auto’s hebben stuurbekrachtiging.
@mark997gt3: ik denk dat je gelijk hebt echter Zanardi bleek zelfs zonder benen nog aardig mee te kunnen komen in de DTM…
Veldvulling. Niks meer, niks minder.
over sirotkin gesproken: stem voor sirotkin als driver of the day zondag, als laatste respect naar hem en de memes die hij heeft veroorzaakt. het is al een keer eerder geprobeerd, toen werd hij 2e.
Sorry hoor, maar ik denk dat ie echt volledig afgetroefd gaat worden door George Russell
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: enig idee hoeveel jaar ervaring dar scheeld tussen die 2??? Nog een stukje lulkoek jongeee?
Veldvulling; maar wel door iemand die het echt wil. En wie houdt er nou niet van een come-back story?
Beter hij dan een miljonairs/miljardairs zoontje die zeker niet de beste is in de opstapklasses waar hij nu rijdt.
@gregorius: Ik moet altijd aan het volgende filmpje denken als ik come-back stories hoor :)
https://www.youtube.com/watch?v=OwN-BUDSHDo
Ik vind dit super tof en positief nieuws, zeker voor Kubica. Had dit echt nooit meer verwacht/gedacht! Voor zijn rally crash was hij altijd mijn favoriete coureur vanwege zijn prestaties en vechtlust én nog een symphatieke bescheiden vent ook nog. Hoe en wat hij gaat presteren nu interesseert me geen ene moer vind het alleen maar mooi dat hij door vechtlust en doorzettingsvermogen terug is in de F1!
@venividivici: Precies dit! Veldvulling of niet, wat een pracht-verhaal en gun het hem zeker! Die talenten krijgne hun kans wel. Mooi een ervaren rot en een jong talent in je team. Perfect.
Ik zal er eerlijk over zijn – kreeg er bijna een traan van in mijn ogen – dem feeeelz are strong voor zijn comeback
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa f*cking hell ja! Show them whos boss Robert!!!!!
Het is hem gegund, beter als zo’n nitwit als Stroll.
Dus Kubica neemt Poolse sponsors mee? Zal misschien wel een Pools uitzendbureau zijn. (N.B.: uitzendorganisatie Randstad doet al jaren aan sponsoring bij Williams F1.)

Wel tof dat -ie inderdaad nu terugkomt; z’n afscheid was er een in een vorm die je niemand gunt.
@RRRobert: €10 miljoen van Orlen, soort Nederlandse shell. Zijn tegenstander heeft €15 miljoen meegenomen en toch hebben ze voor Kubica gekozen. Ik heb vol vertrouwen in deze man.
Van talent naar pay driver… Heel jammer. Hoop voor hem dat hij echt wat kan laten zien. Toch kan ik het bijna niet voorstellen dat hij echt snel kan zijn met zn handicap. Hoop dat hij mn ongelijk bewijst. Sympathieke kerel
Hoeveel heeft Liberty bijgelegd? Is natuurlijk wel een legende in wording als hij ook maar een beetje serieus mee kan komen….
Of heeft Robert vast een lening afgesloten op de rechten van de film? En het boek?
Jarenlang gold deze Kubica als een toekomstig kampioen. Hij had het contract bij Ferrari op zak… De man kon echt enorm hard en constant snel rondjes rijden. Een soort van Max voordat we Max hadden…

Hierbij een reminder hoe goed en genadeloos de man kon racen.
https://youtu.be/Nv5PHoR2-lo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).