Williams maakt coureurs voor 2018 bekend

Auteur: , 30 Reacties

De kogel is door de церковь.

Kubica

Jazeker, Williams heeft dan toch eindelijk bekend gemaakt wie er volgend jaar de teamgenoot wordt van Lance Stroll. Lange tijd werd aangenomen dat Robert Kubica de opvolger van Felipe Massa zou worden bij de Britse renstal. Even leek het er zelfs op dat het contract al getekend was, maar toen is er kennelijk alsnog een kink in de kabel gekomen.

Vervolgens ontpopten Sergey Sirotkin en Danii Kvyat zich als de belangrijkste kandidaten voor het zitje, wat vooral pijnlijk moet zijn geweest voor Paul di Resta. De neef van Dario Franchitti dacht na zijn eenmalige optreden in de Grand Prix van Hongarije vorig jaar kans te maken op promotie naar een racezitje, maar de gewezen Force India coureur moet al snel gemerkt hebben dat dat er niet inzat. Toen Daniil Kvyat vervolgens een contract tekende bij Ferrari, bleef er nog maar een kandidaat over. Enkele jaren nadat Sergey Sirotkin zijn debuut bij Sauber misliep doordat zijn geldschieters afhaakten, mag hij het dit jaar alsnog gaan proberen bij Williams.

Enfin, dat zagen de meesten inmiddels wel aankomen. De twist is echter dat Williams ook meteen haar derde coureur bevestigd heeft in de vorm van niemand minder dan…Robert Kubica! Ook dit gerucht kwam de afgelopen dagen al bovendrijven, onder andere omdat bleek dat de hierboven genoemde di Resta zijn rol bij het team geen vervolg zou geven. De Schot komt dit seizoen uit voor Jaguar in de Formule E. Kubica wordt nu de officiële test- én reserverijder van het team. Een eventuele race-comeback blijft daarmee dus in de lucht hangen.

Cynici zullen zeggen dat Williams met dit duo puur voor het geld gaat en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij ons daar ook onder scharen. Ook de notie dat Williams een oudere coureur zou zoeken naast Stroll om sponsor Martini blij te maken blijkt dus op niks gebaseerd te zijn geweest. Sirotkin is nog altijd maar 22 jaar oud. Hoewel, wellicht dat reclame maken voor de Vermouth-koning de taak wordt van Kubica…

Kijk jij al vooruit naar het duel Stroll-Sirotkin of vind je dit toch wel een erg mager duo voor een voormalig topteam als Williams?30 reacties

Nou, ze kunnen ongetwijfeld alle 3 beter sturen dan ik. Maar ik zie Williams met deze 3 niet ineens om de punten vechten eerlijk gezegd.
@E34M5Touring: gaat vooral om de auto die ze onder hun kont zetten
Ik hoop voor Kubica dat hij dit jaar eens ergens mag inspringen en voor een verrassing zorgt.
@cossiekiller: Dat hoop ik ook van harte! Podium plek zal wel teveel gevraagd zijn, maar zeker een prachtig streven
Sirotkin… heeft papa Stroll die uitgekozen zodat zijn oogappeltje niet om de oren wordt gereden door een gehandicapte pool of een driedubbel gedegradeerde rus?
@harrie: Dat begrijp ik dus niet. Die pa Stroll is echt niet gek, integendeel. Hij weet zelf heel goed dat Lance beter wordt van een coureur die beter is dan hem dan eentje die er niets van kan. Tuurlijk, ze zullen hun trots wel hebben, maar als Stroll het talent is wat sommigen in hem zien, dan zet je er toch niet zo’n vertelde GP2 coureur naast?

Ik denk dat er louter financiële redenen zijn voor deze constructie. Ik zie het volgend jaar niet beter gaan dan de afgelopen jaren.
@willeme: door de trots zien willen ze de waarheid niet zien. Afgelopen seizoen heeft Stroll een hoop wedstrijden echt verkloot: inconsistente tijden en veel foutjes.
Die mensen hebben te veel geld en zijn er lekker mee aan het spelen. Maar ik heb nog geen bewijs gezien dat Stroll straks meer gaat verdienen als coureur dan dat zijn pappie erin heeft gestoken.
@gregorius: Ik weet echt niet hoe ik Lance Stroll moet inschatten. F4 kampioen, Formule Toyota kampioen en Europees F3 kampioen is op zich best indrukwekkend voor iemand die er nog geen haar op heeft zitten.

Inderdaad veel foutjes het afgelopen jaar, 3e op Azerbeidzjan was schandalig, hij liet zich gewoon piepelen door Bottas. Maar af en toe (kwalificatie op Monza) liet ‘ie mooie dingen zien. Ik kan mij niet voorstellen dat ze een matige coureur willen hebben om zelf beter eruit te zien.
@willeme: hij zal ook heus wel kunnen sturen. Maar goed genoeg om vooraan mee te rijden in de F1? Is en blijft toch de koningsklasse… Jeroen Kramer naast Messi in de aanval bij Barca ziet er ook niet uit!
@cloverleaf: Je bedoeld Michiel Kramer? Inderdaad, ziet er niet uit. Maar Michiel Kramer is een bijzonder luie spits die bij een provincieclub uitstekend uit de voeten kan, zeker op kunstgras. Je speelt dn wel met zijn tienen ;). Bij Kramer was al heel snel duidelijk dat er niet meer potentie in zit. Dit is het. Bij een club als Willem II of
FC Groningen een prima speler.

Bij Stroll vraag ik mij serieus af of hij nog een stap kan maken. Hij is nog maar 18 jaar. Misschien heeft ‘ie even tijd nodig. Dankzij de krankzinnige prestaties van Max Verstappen lijkt Stroll enorm tegen te vallen. Maar de meeste coureurs in het huidige veld reden op Stroll zijn leeftijd nog gewoon Formule 3.
@willeme: inderdaad, hoe kom ik in godesnaam bij Jeroen… 🙈🙈🙈. Bij Stroll zal er woolongetwijfeld nog meer in zitten. Die jongen is zeker nog niet uitgeleerd. Maar de stap van vooraan meerijden in een lagere race klasse naar meedoen om de punten in de F1 heel groot is. Vandaar mijn vergelijking met de wereldberoemde spits Jeroen 😜
@cloverleaf: Tegen Michiel zeiden de fans dan wel weer vaak: “Jeroen! Jeroen doe nou NIEEEET!…”
@willeme: Nu noem je ook wat: kwali van Monza. Er zit precies 1 bochtencombinatie op snelheid in. De rest is aanremmen, insturen en vol met de tractioncontrol eruit (ja, hebben ze niet, ‘automatisch gedoseert loslaten van de kracht op de wielen dan’). Dat was echt een Mercedes motor, goed moment en goede afstelling.
Wat een F1 tot een goede F1 coureur maakt, is ronde op ronde het uiterste van je auto vinden: banden worden minder snel, maar je auto wordt lichter. Dat is iets wat je heel erg in de F1 ziet in in stuk mindere mate in lagere klasses.
Je ziet bijv dat Vettel elke keer weer de grens op probeert te zoeken (en ook steeds net op het asfalt ernaast ziet komen); maar hij weet waar het kan. Je ziet dat in moeilijke omstandigheden je Bottas nog wel eens ziet afhaken. En als Raikonen niet voor een podium rijdt, lijkt hij er ook de moeite niet voor te nemen.
Stroll zie je echter elke keer weer opeens een paar seconde verliezen, bandjes roken of vol een curvestone meepakken. Dat is wel willen, maar simpelweg nog niet kunnen. De echte talenten hebben dat meestal wel onder de knie na een GP of 10.
Moet er dan 3 jaar lang een plaatsje voor open houden om te kijken of hij dat kan leren? Moeten we daar naar willen kijken? Nope. Oprotten naar de GP2/GP3. Ga daar nog even rijpen. Koop daarna nog een kans en als je het dan wel kan laten zien, ben je een koning.
@gregorius: Ongetwijfeld dat hij te vroeg is ingebracht. Daar zullen ongetwijfeld financieel motieven achter zitten. De kwalificatie op Monza was in de stromende regen. Hamilton, Verstappen en Stroll maakte daar een uitstekende indruk, kan ik mij herinneren. Dat is meer dan alleen even gas geven ;)

https://www.autoblog.nl/nieuws/kwalificatie-formule-1-grand-prix-van-italie-2017-101831
@cloverleaf: Er zijn wel meerdere coureurs actief in de F1 die niet mee vooraan kunnen rijden.
@willeme: Ja in voorgaande klasses heeft ie wel wat gepresteerd, maar daar zat ie ook steevast in een topteam inclusief een voorkeursbehandeling tov zijn teammaat met minder welgestelde vader.
Dus dat ‘leren van een coureur die beter is’ heeft Pa Stroll niet zo’n boodschap aan volgens mij.
In het begin van het seizoen gaf ik hem nog het voordeel van de twijfel, maar zijn leercurve afgelopen jaar is nagenoeg horizontaal. Best zorgwekkend voor zo’n jonge knul.
@harrie: Vanuit een PR oogpunt is het ook wel begrijpelijk. Je kunt het als Stroll nooit goed doen. Ben je beter dan Kubica, dan heb je een gehandicapte coureur verslagen die zijn niveau niet haalt. Verslaat Kubica je, dan ben jij die gozer die met beide handen aan het stuur minder goed is dan die gehandicapte gozer die zo goed als met één hand rijdt.
Nou hiermee heeft Williams denk ik wel het zwakste rijdersduo van het hele veld.
@viezefreddyw: dat denk ik ook. Het zijn niet de snelsten en zeker niet de meest ervaren van het veld. Williams heeft de laatste tijd ook al niet zo’n snelle auto, en ik zie deze jongens die auto niet zo snel ontwikkelen. Kubica leek mij met zijn ervaring en talent hier wel geschikt voor, maar die zal wel te weinig meters maken om de wagen echt goed te begrijpen en ontwikkelen. Ik hoop van harte dat kubica nog doorstroomt en nog echt snel blijkt te zijn. Dan kan williams ook weer ergens komen m.i.
@viezefreddyw: Exact mijn gedachte. Sauber heeft die drol van een Ericsson nog, maar dat wordt wel gecompenseerd door Leclerc.
Leuk, 2 matige coureurs in een matige auto…. Gelukkig hebben ze nog een Mercedes blok om in de weg te gaan rijden. Einde van het befaamde Williams…. Tenzij ze opeens voor dit jaar hun wagen weer op orde hebben.
Eigenlijk een prima line-up voor een team met een krap budget.
Russische financiers en betalingsverplichtingen. In de Formule 1. Right.
Ik hoop voor Frank & Claire Williams dat ze nog ergens een sok met geld onder een matras hebben liggen, anders geef ik die Sirotkin 6 races, alvorens Kubica het stuurtje alsnog overneemt.
@rrrobert: Het zou niet de eerste keer zijn dat Sirotkin’s sponsoren het benodigde geld niet kunnen ophoesten. Enkele jaren geleden was er ook al zo’n situatie bij Sauber. Een stel Russen zouden de toko overnemen en Sirotkin inbrengen. Niet dus. Het geld bleek toch niet voor handen en zowel de overname als het racezitje voor Sirotkin gingen niet door.

Bovendien schijnt het ook zo te zijn dat de financiën van zijn sponsor, de Russische bank SMP, niet heel geweldig zijn. Het bedrijf maakte slechts 32 miljoen euro winst, terwijl het sponsorpakket van Sirotkin alleen al 20 miljoen zou moeten kosten. SMP heeft last gehad van sancties in het Westen als gevolg van de Russische annexatie van de Krim. De Russische centrale bank de obligatie-uitgifte stopgezet en last but not least zijn de topmannen van SMP persoonlijk op een lijst gezet van individuen die geen zaken mogen doen met Amerikaanse staatsburgers.
@edge: kijk, dat geeft vertrouwen voor de toekomst 😜
@rrrobert: ik denk dat Sirotkin niet eens aan de start verschijnt zonder 50% vooraf..
@rrrobert: Misschien duurde het daarom zo lang voordat het officieel was. Eerst met die roebels over de brug komen.
Kubica krijgt in ieder geval nog een jaar om zich te bewijzen bij Williams. Het team maakte namelijk bekend dat hij niet alleen de simulator in duikt, maar ook tijdens de testsessies voorafgaand aan en tijdens het seizoen actief zal zijn, alsmede een aantal vrijdagtrainingen mag rijden. Laten we hopen dat de sympathieke Kubica zich daarmee op Pool position (ja, flauw, ik weet het) zet om in 2019 alsnog voor Williams te rijden.
@edge: ik denk dat Robert een goede development-driver is. Hij kan de auto beter maken. En maakt gewoon weer deel uit van het F1 circus.. goed voor de pr ook..
@edge: Zou het mogelijk zijn dat er voor Sirotkin een clausule in zijn contract dat hij bij enorm slechte prestaties vervangen kan worden? Dan kan Williams mooi Kubica klaarstomen en klaarstaan voor als Sirotkin echt abominabel blijkt te zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).