Shit! Wiesmann zit zonder geld [insolventie]

Auteur: , 79 Reacties

Slecht nieuws voor fans en liefhebbers van het kleine, maar dappere, Wiesmann. Het Duitse automerk is namelijk bezig om insolventie aan te vragen. Wat dat betekent? Ze kunnen niet meer aan hun verplichtingen voldoen en het is een eerste stap richting een faillissement.

Zwarte Wiesmann GT MF5

Dankzij de crisis zagen we vergelijkbare merken als Melkus, Gumpert en Artega ook al in soortgelijke situaties verzeild raken. Soms lukte het om een doorstart te maken, maar het liep niet altijd goed af.

Bij de rechtbank in Münster is een aanvraag ingediend voor het aanstellen van een voorlopige curator die toezicht moet gaan houden bij het bedrijf. Laten we hopen dat het ze gaat lukken om een uitweg te vinden uit deze lastige situatie. Misschien dat motorenleverancier BMW kan bijspringen?

Wiesmann werd in 1988 opgericht door de broers Martin en Friedhelm Wiesmann, maar die zijn allebei niet meer werkzaam bij het bedrijf. Martin Wiesmann verliet het bedrijf in augustus 2012 en zijn broer was eerder al vertrokken. (via: autozeitung.de)79 reacties

Damn. Eén van de gaafste automerken. Engelse styling, duitse techniek. Vrees dat het niet veel gaat worden.
Het zou wel jammer zijn als zij failliet gaan. Het zijn zulke mooie auto’s!
Het zijn schitterende wagens, dus het zal wel heel erg zonde zijn als ze echt failliet gaan!
echt kut .. die crisis ..

en ik maar denken dat het zou kunnen komen door al 12 jaar lang hetzelfde nogal uitgesproken modelletje te teren ..

blijkt het allemaal door de crisis te komen ..
verschrikkelijk ..
@lincoln: porsche doet dat al 50 jaar.
@xiran:

dan kunnen zij zich dat wel permiteren ..

alhoewel Porsche ook allang naar de klote had geweest met alleen maar de 911 ..
@lincoln: Hoe denk je dat ze de crisis hebben overleefd? Juist ja, daarom vallen ze nu onder het bestuur van VAG..
@bigcar: Dat heeft/had weinig met de crisis te maken, maar wel met een mislukt beursspelletje van de toenmalige toppers bij Porsche in een poging Volkswagen op te kopen. Een spelletje dat achteraf wel flink in hun gezicht is ontploft.
@bofkont @Revvji: Porsche kwam de crisis helemaal niet door zonder de ‘hulp’ van VW. De 911 is immers niet goedkoop, even als de Cayenne en mede door de omzet die ze draaiden zorgden ze er wel voor (tot de crisis insloeg) dat ze bijna VW over namen, tot de crisis de rollen omdraaide: Porsche kwam in problemen doordat ze niks meer verkochten, want dure autos, terwijl VW met hun goedkope crisis muesli’s….we know the story..

Cayenne of niet, de crisis was hetgeen dat Porsche genekt heeft, waardoor ze nu vaginisten zijn.. agreed?
@bigcar: Nee zo zit het ook niet helemaal, de banken hebben de handen eraf getrokken.
Ze verleenden geen extra kredieten meer om de overname te bekostigen. Verkopen van Porsche lagen nog gewoon op peil.
@bigcar: Even wat beter verdiepen in die hele overname ;)
@lincoln: Of Morgan. Maar ik denk wel dat je een punt hebt.
@Vincegail:

Morgan kan niet failliet ..

die lui hebben een gebrek aan onkosten ..
@lincoln: Ik snap je punt wel, al kan ik niet zeggen dat een Wiesmann er tegenwoordig gedateerd uitziet, verre van zelfs.
Het is wel een auto voor de net niet puissant rijke mensen. Een beetje de mensen die wel een villa, een dure gezinsauto en een leuke auto voor ernaast (bijv. een Wiesmann) kunnen betalen, maar hiervoor wel constante inkomsten nodig hebben. Gaat er (door de crisis) wat van die inkomsten af dan is een potentiële Wiesmann een van de eerste dingen die af zal vallen. Dit terwijl de puissant rijke mensen zich tijdens de crisis nog steeds de zoveelste Lambo, Ferrari of Aston Martin kunnen veroorloven.
@SJ:

occupy ..
occupy ..

occupy ..
@lincoln: kun je je afvragen wanneer Donkervoort aan de beurt is….
@midasracer: Die spreken voorlopig hopelijk nog genoeg track day fanaten aan. Zijn daar geen cijfers van? Spyker heeft ze toch net ook voorgelegd.
@adyton: Volgens mij heeft Donkervoort geen aandeelhouders, dus hoeft geen cijfers te geven. Er worden in Nederland in ieder geval vrijwel geen Donkervoorts op kenteken gezet (cijfers Bovag, 1 per jaar of zo), maar in een recent interview werd door Donkervoort wel gezegd dat hij al een stuk of 20 GTO’s had verkocht. Wellicht via een buitenland constructie op kenteken gezet of allemaal voor de export? Ik hoop in ieder geval dat hij het redt.
Oh nee!
ik heb het altijd prachtige wagens gevonden en heb een zwak voor het merk.
dit is triest nieuws..
Bij dezen wil ik graag de volgende spelfout opmerken:
Regel 2 -> “betekend”
Ik zou het op prijs stellen als de auteur van dit artikel deze fout herstelt.
@alcantara: Ik heb het idee dat steeds meer mensen deze website bezoeken om alleen hun Nederlandse spelling te testen i.p.v. het huidige autonieuws te volgen, zucht..

OT: Echt jammer voor Wiesmann, ik begon de laatste modellen zo gaaf te vinden, helemaal de Wiesmann GT MF-5 was het neusje van de zalm!
@roberto: Weet ik niet, ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik kom hier niet voor de spelfouten, maar als ik een fout in de tekst zie staan (inhoudelijk of spelfout) dan mag dat best opgemerkt worden. Niet om het afzeiken, maar om toe te zien op de kwaliteit van de doorgaans prachtige artikelen die op deze site worden gepubliceerd.
@alcantara: Vaak zijn de mensen die anderen (continu) op het web wijzen op hun schrijffoutjes personen die zich nogal miskend voelen in de huidige maatschappij.

Succes man!
@2800cc: Opmerkelijke conclusie, je spreekt uit eigen ervaring begrijp ik?
@alcantara: spreek inderdaad uit ervaring, maar ik ben geen soortgenoot van je..
@alcantara: oke touche, maar laatste tijd gaat 20% van de reactie’s over de spelfouten in het nieuwsbericht, of over 1 van de fanboys zijn/haar reactie die hier regelmatig reageert.
@roberto: Ikzelf heb de laatste tijd erg weinig gereageerd op spelfouten, vorig jaar was ik daar veel fanatieker in. Dus ik voel me nu niet aangesproken.
Is het geen goed idee om een meldknop te maken voor spelfouten zodat de comments niet vervuild raken met deze zinloze discussies?
@alcantara: Perfect idee!
@alcantara: volgens mij is er voor Autoblog een nóg eenvoudigere manier om discussies over spelfouten in artikelen te voorkomen…
@alcantara: Helemaal met je eens. Zulke spelfouten maken een artikel gewoon irritant om te lezen. Ik vind ook dat een redacteur van een website als deze toch op z’n minst in staat moet zijn om fatsoenlijk Nederlands te schrijven. Zo moeilijk is het ook niet, dit leer je immers op de basisschool. Bovendien verzoek je ook op uiterst vriendelijke en keurige wijze om verbetering.
@roberto: idd.. sommige hier moeten anders maar leraar Nederlands worden!! Kunnen ze de hele dag mensen corrigeren!!
@tvputr: *sommigen. Graag gedaan! :P
@SJ: Mag allebei, dus onterechte opmerking.
En dan nog is het mierenneuken, het is geen grove d/t fout ofzo.
@alcantara: ja bedankt he!! Haha
@roberto: grammatica- en/of spellingsfouten in de comments is tot daar aan toe, maar in het artikel zelf verwacht ik gewoon dat het 100% in orde is.
@alcantara: Ik zou het op prijs stellen als je inhoudelijk reageert, en niet zo kinderachtig om elke spelfout van de auteurs zit te janken.

On topic: Prachtige auto’s, ik houd normaal gesproken niet zo van auto’s met een retrolook, maar Wiesmanns zijn daar een uitzondering op. En met de motor zit het natuurlijk ook wel goed.
@alcantara: kan je comment dan volgende keer wel zonder spelfouten?
Neee!! ik ben groot Wiesmann fan. Ik hoop zodat het goed komt.
betekent is in dit geval met een t…
Zit hier niet die E60 V10 in :D?
@MLTB: In de MF5 zit de M5 motor in maar in de nieuwste MF5 zit al de 4.4
@MLTB: Dit prachtige exemplaar hier boven heeft de heerlijke V8 twinturbo van de M5 F10. De MF5 had eerst de V10 en daarna dit blok.
@jrmpower24: weinig heerlijk aan het V8 blok hoor. Zal vast soepel sterk zijn maar klinkt als een stofzuiger.
@ej20g: stofzuiger? haha dan heb je ‘m niet GOED gehoort. die V8TT klinkt fantastisch. M5 F10 sound: http://m.youtube.com/watch?v=madX68jAyBQ
MF5 sound: http://m.youtube.com/watch?v=azRriNdkprM ja, dit noem ik nou HEERLIJK!
@jrmpower24: mwah, in de M5 een opgevoerde stofzuiger dan. Klinkt niet zoals een V8 zou moeten doen. In de MF5 kan hij ermee door al is het nog steeds niet wat het zou moeten zijn in mijn ogen/oren. In het echt overigens ook niet.
Dit zou ik wel echt erg vinden.. Die GT MF5, ooph!!
betekent*
Vreemd dat het je 25 jaar lukt en dan ineens…
@Hupke:

stond nogal een aardig pand laten bouwen ..
en konden niet exporteren naar Amerika ..

probeer maar eens 200 van die dingen aan de man te brengen ..
@lincoln: Exact! Prachtig nieuw pand laten bouwen, net als de vele dealers hier in dit kleine kikkerlandje. En dan maar afvragen waarom er geen geld meer verdient kan worden, wordt tijd voor een grote schoonmaak!

OT: Wel jammer als dit merk verdwijnt, heb er een zwak voor.
@stevenpoal:

yep .. idd een gaaf gebouw ..
vind het dan ook serieus knap dat ze daar ooit een lening voor gehad hebben ..
@lincoln:

Ahzo, geld uitgeven dat je niet hebt –> altijd een bron van ellende.

Maar op zich is het niet zo erg dus, moeten ze gewoon dat gebouw dumpen hun wonden likken en doorgaan.
@Hupke:

zoek maar eens op ..
ding is waard 10% van de bouwkosten ..
ik zou er 15% voor geven omdat het een leuk ding is ..
@Hupke: ‘dumpen’ haha, hoe ‘dump’ je je gebouw in deze tijden dan? als je het antwoord hebt voorkom je veel failliete bedrijven/mensen en help je de economie weer op gang.
@kaasboerin:

Nu ik erbij nadenk is dat als bedrijf mss iets ingewikkelder.
Als ze een lening hebben met het gebouw als onderpand zijn ze alleen het vermogen dat ze er zelf in gepompt hebben kwijt. Al weet ik eigenlijk niet ofdat dat wel zo gebruikelijk is.
@Hupke: denk het, maar dat is ’t niet.
Het is het feit dat het geen reet meer waard is anno crisis.
Des te prijziger het segment, des te meer je kan afschrijven, het is gigantisch, zit op een afgelegen plek en er moet zo te zien een zooitje verspijkerd worden voordat er een ander bedrijf in kan. M.a.w. lijk in de kast, vooral als je er nu vanaf moet.

En google maar is op kantoorruimte o.i.d. Hoop dat je genoeg bandbreedte hebt :)
@Hupke: Vooral ook met de gekozen vorm. Probeer zoiets maar eens snel kwijt te geraken in deze tijden. Is echt wel specifiek voor Wiesmann gebouwd
Ik vond het sterk dat Wiesmann zich best wel wist te weren. Maar blijkt jammer genoeg niet zo te zijn.

Vind het toch wel absurd dat deze bedrijven het niet halen en het voor die afschuwelijke tuners gouden tijden lijken te zijn.
@adyton: Bij de tuners waar jij waarschijnlijk op doelt kan ik me nooit van de indruk onttrekken dat het tunen van auto’s maar een ‘zij-activiteit’ is, als een soort cover voor wat duistere zaakjes.

Kan me namelijk niet voorstellen dat ze veel verdienen op hun auto’s…
@motoragent: Gemballa is daar alleszins wel een voorbeeld van. Die kan het zelfs niet meer navertellen
@adyton: Daar sla je de spijker op zijn kop ;)
@adyton: tuners hebben flink lagere ontwikkelingskosten.
Die hebben geen hele auto te ontwikkelen, maar enkele bestaande delen te modificeren…
Al dan niet mooi.
Denk trouwens dat er een flinke marge op zit, zo’n bodykit.
@awesome: Akkoord maar ze zijn wel met heel veel. En komen nog veel bedrijfjes bij en ze hebben best veel te doen. Ik weet wel dat je een autobouwer niet moet vergelijken met een tuner, maar ook daar is er een stevige concurrentie.
Dat kan je niet menen :(
Dit is echt triest! Was één van mijn favoriete merken…
Niet iedere kleine fabrikant heeft een Victor Muller om de boel aan de beademing te houden. Ik hoop van ganse harte dat dit mooie merk overleeft. Vorig jaar een rondleiding daar gehad (afdelingsuitje) en hun vakwerk mogen aanschouwen. Kan BMW geen poot uitsteken?
Laten we hopen dat BMW ze dan gaat helpen. Maar als je het al zover is, is de kans groot dat het al te laat is. BMW zag het natuurlijk al een jaar of 2 terug gebeuren, mochten ze hulp nodig hebben gehad dan hadden ze het al wel gedaan denk ik. Verloren zaak?
@alcantra: Ik vind eigenlijk dat je helemaal gelijk hebt. Als je artikelen publiceert, verwacht je van diegene een journalistieke achtergrond. Geloof me, dan zijn zulke fouten echt niet tolerabel. Terwijl de artikelen op AB inhoudelijk juist erg goed zijn.

OT: Jammer als Wiesmann zou ophouden met bestaan, heb het altijd een erg leuk merk gevonden. Een van de weinige automerken die een classic interieur mooi kon combineren met een modern uiterlijk.
Laat BMW het merk overnemen!
Toch wel een van mijn droomauto’s dit!
Mooi klassiek uiterlijk met moderne onderhuidse techniek!
Wellicht kan Spyker Wiesmann overnemen…
Dang. Hopelijk komen ze de shitzooi te boven! Het zou erg jammer zijn als Wiesmann het loodje legt. Wat een beautys maken ze!
Zou ik echt heel jammer vinden! Dit zijn echt klasse auto’s, de modellen zijn zo prachtig. Hoop echt dat iemand ze op de been houdt!
Zou zonde zijn, want het lijken me heerlijke auto’s. Een overname door BMW wellicht? (maar ja, dan moet er nog steeds markt voor zijn)
Neeeeee, niet Wiesmann. Gisteren zeiden ze nog op het NOS journaal dat het goed ging in Duitsland met de economie. Dus niet. Stelletje leugenaars. En nu ben ik chagrijnig. En verdrietig.
Als ‘BMW’ een hand gaat uitsteken dan zullen er binnen 5 jaar 5 verschillende wiesmann modellen uitkomen en is het dus niet meer exclusief. En dan gaan we allemaal weer zitten janken over de bedrijfsvoering.
@kaasboerin: alleen een kapitaalinjectie met de hoop dat er weer (veel) motoren afgenomen gaan worden? We weten allemaal dat BMW het zich kan permiteren maar of ze het ook willen is een tweede.
Jammer dat ze het niet konden redden, maar er is blijkbaar niet genoeg vraag naar hun producten. Ik zie er af en toe eentje rijden, wel apart, maar om daar nou zoveel geld voor neer te tellen…ze hebben geen “heritage”, en daar zijn veel kopers gevoelig voor denk ik.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).