Sportwagens minder populair dan ‘slaapbankbus’

Auteur: , 34 Reacties

En het gebeurt nog niet eens bij de minsten.

Ruf Turbo Florio '15

Ondergetekende kreeg vanochtend een berichtje van pa (ook een Willem) binnen: hij was terug van vakantie en extra vroeg richting Nederland gereden. 735 km in iets minder dan vijf en een half uur, dat is lekker doorrijden en het is eigenlijk alleen mogelijk in Duitsland. Uiteraard, het zou in andere landen kunnen, maar bij onze Oosterburen is het voor een groot gedeelte legaal. We realiseren het ons veel te weinig, maar Nederland is een geweldig land. Niet alleen Nederland zelf, maar ook omdat het gelegen ligt naast het automobiele walhalla van deze wereld. Nürburgring Nordschleife, de AutoBahn, prestigieuze automerken en ontelbare tuners. Je zou denken dat iedereen in Duitsland een sportwagen heeft of wil hebben.

Porsche 911 GT3 - Turbo

Mooi niet, dus. Uiteraard, er worden sportwagens gebouwd en verkocht in Duitsland, maar veel te weinig. Sterker nog, in de eerste helft van dit jaar werden er meer campers verkocht dan sportwagens. Voor wie terecht niet weet wat campers zijn: dat zijn óf busjes met een matras, kookstel en toilet of een soort gemotoriseerde caravan. De camper is bizar populair in Duitsland. Zo stegen de verkopen 14,4% in vergelijking met het jaar daarvoor. In de eerste helft van 2009 werden er zo’n 12.000 campers aan de man gebracht. Dat aantal bleef elk jaar groeien tot 31.000 exemplaren in 2018. De sportwagens deden het aanzienlijk minder goed: 25.713 stuks. De horror. Volgens het KBA rijden er nu 486.893 campers in Duitsland rond.

Fiat Ducato

Van die kleine half miljoen is ongeveer de helft gebaseerd op een Fiat Ducato. De Italiaanse bus is dit jaar in verhouding nóg populairder: 80% was een Fiat Ducato-derivaat. Dat zijn 19.428 exemplaren. Opvallend: daarmee is de Fiat Ducato een populairdere Fiat dan de 500, waarvan er 3.000 mínder werden verkocht. Nummer 2 en 3 zijn de Citroën Jumper en de Peugeot Boxer, wat natuurlijk exact dezelfde auto’s zijn. Op nummer vier vinden we de Volkswagen California. Dat is een camper op basis van de Volkswagen Transporter. Sinds kort is er ook een Grand California, op basis van de Crafter. Nu weet je precies waarom Volkswagen met dit model kwam aanzetten.

De reden voor de populariteit van de camper laat zich eenvoudig raden: de aanhoudende vergrijzing. De grijzende Duitser vind zo’n polyester spaanplaat-mobiel helemaal geweldig voor zijn pensioen. Om dat luister bij te zetten zien we enkel jonge, hippe mensen met dynamische levensstijl.

Dethleffs Advantage Edition Fiat Ducato '1834 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Als het dan toch de camper wordt, omdat de wederhelft het laatste woord heeft, dan maar deze:

https://goo.gl/images/b8XAuq

Heb ik in elk geval nog een V8 met 750 pk en 3500 Nm onder de Ferrarirode motorkap.
@moveyourmind: Een Iveco met meer dan 570 pk gaat knap worden. Een Ferrarirode Volvo met een steigerend eland als logo kan soelaas bieden ;) helaas is dat wel een zespitter (zes-in-lijn als ik me niet vergis). Scania’s hebben V8’en maar wel met 20 pk minder.
@720s: klop helemaal 😂😂
@720s: volvo heeft vanaf /- 600pk toch ook een V8 in de aanbieding
@f31bmw320d: nee dat zijn MAN en Mercedes.
@dutchdriftking: vroeger dacht ik, tegenwoordig is de Actros SLT de sterkste maar met een 6 cilinder. Iemand toevallig hier meer Bekend mee?
@henkhupelschoten: yep, dat zijn Detroit Diesel 6 in lijn motoren geworden.
Logisch toch. Er zijn meer vakantieliefhebbers dan autoliefhebbers op deze aardkloot. De campers beginnen steeds ruimer, luxer, comfortabeler en goedkoper te worden. Plus dat je er overal mee kan komen.

Alleen ik blijf er ver van uit de buurt. Zo’n ding is echt niks voor mij.
@viezefreddyw: O, had niet verwacht dat je van auto houdt!
Nope, niks voor mij. Ik ben bijna 60 en maak elk jaar met de mx5 een roadtrip van zo’n 5000 km door Europa.
Ik wil nog niet begraven liggen in zo’n huis op wielen, maar goed ieder zijn ding ….. Toch?
@erik64: Zo zijn er ook heel veel mensen die nog niet begraven willen worden in een MX5. Precies zoals je zegt, ieder z’n ding.
@techniekmeneer: het gat wat gegraven moet worden voor een mx5 is een stuk kleiner dan voor een Fiat Ducati.
@kobus1967: ik denk dat het gat voor die Ducati toch echt wel een stukkie kleiner is.
@kobus1967: Toch wel gaaf, een Fiat met desmodromische klepbediening..
@techniekmeneer: Ik word inderdaad liever niet in mijn MX5 begraven, ik rijd er liever mee. Als ik dood ben, wil ik gewoon de fik in.
Deze week in Düsseldorf geweest voor een beurs voor campers en caravans…. Top campers zaten op 1.3 miljoen..
@rikkienl: daar koop je een bus voor en dan heb je nog geld over voor de ombouw…
@peug206: Dat zal geen klein campertje zijn hoor! Voor 1.3 miljoen kun je de rest van je leven met een privéjet op vakantie. Denk daar meer eens over na!
@fmgarcia: ummm dat denk ik niet? Kerosine, piloten, etc ben je al meer dan 2 ton kwijt voor 1 vlucht.
@peug206: charter van een privéjet kost(afhankelijk vd afstand) ca. €25k.
@ghost: Ja wat denk hij inderdaad wel niet haha. Ik zou t wel weten. Huur dan lekker een Camper in Alaska en een half jaar later in New zeeland nog eens.
Heb je weleens geslapen in een 911 dan? Da’s ook geen pretje hoor!
@hjhj: wel eens in een 924, verrassend goed te doen, als je moet.
Je kan er ook een aanhangwagen met circuitwagen erop aan vadt maken . Zo kan je bij de ring een meerdaagse trackday doen.
Een fatsoenlijke camper kost 50k, daar kun je ook een hele leuke sportauto voor kopen.. Een camper is wel veel waardevaster.
@techniekmeneer: dan zit je in een omgebouwde volkswagen bus. Een beetje camper mag denk de helft nog bij?
@davelepeef: Ik heb het niet over nieuwe campers. Voor 50k koop je een hele leuke 2010 Ducato/Jumper Rapido camper van 7 meter lang. Een buscamper noem ik geen camper.
Ik heb heel dit artikel niet gelezen want ik kwam niet verder dan de topicfoto! Wat een gaaf ding!! Is het een RUF???
@davelepeef: het lijkt op een 911 targa 4s
@tunefuldjmike: nee… Kijk de bumpers, het spoilerlipje achterop, de inlaat op het achterscherm. Velgen zijn onmiskenbaar RUF maar dat zegt weinig.
@tunefuldjmike: OK ik heb gegoogled. Hoe lui kan ’n mens zijn… Het is een RUF Turbo Florio.
@davelepeef: Zoals gezegd een RUF Turbo Florio. Het vermogen wordt opgeschroefd naar een kleine 650 pk, en hij is optioneel leverbaar met achterwielaandrijving én handbak… Als ik het geld had, zou ik het wel weten…
Kan iemand mij, als kampeer leek, uitleggen waarom je een camper zou nemen en geen caravan? Hoe zeer ik ook op ze vloek onderweg lijkt me een caravan handiger, niet? Die koppel je ter plekke af en je kan (lokaal) verder met je wagen.
@w0ut: Je hoeft als privé auto geen dikke caravan trekker meer voor de deur te hebben staan, wat scheelt in kosten. Een camper is ideaal om door landen heen te trekken, mijn ouders staan max 2 dagen op dezelfde plek en touren dan weer verder. Met een camper rijd je zo weer weg, een caravan bouw je vaak een tent bij aan etc. Een caravan is leuk als je 2 weken per jaar op vakantie gaat, en die 2 weken lang dan ook op de zelfde plek staat. Een camper is leuk voor als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat (weekenden, weekje, weken..) en lekker een land door gaat touren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).