Tesla CEO Elon Musk aangeklaagd voor fraude

Auteur: , 33 Reacties

Er is stront aan de knikker.

Elon Musk

De Securities and Exchange Commission, kortweg SEC, heeft Elon Musk aangeklaagd voor fraude vanwege mogelijke koersmanipulatie. Het hing al even in de lucht dat de Amerikaanse beurswaakhond de Tesla CEO zou gaan aanklagen en nu is er daadwerkelijk een zaak van gemaakt.

Dit alles heeft te maken met een opmerkelijke tweet die Musk de deur uitstuurde in augustus. De Tesla-man gebruikt Twitter als een soort ideeënbus. Overigens is Musk daar niet de enige in. De huidige POTUS heeft er ook een handje vol van. Musk deelde zijn idee om Tesla mogelijk van de beurs te halen. Natuurlijk had zo’n actie gevolgen op de koerswaarde van Tesla en volgens de SEC had Musk dit moeten overzien. Hij kwam er later weer op terug door te stellen dat Tesla niet van de beurs zal worden gehaald.

Bij de rechtbank in New York heeft de beurswaakhond de aanklacht ingediend. Volgens de SEC waren de berichten van Musk misleidend voor investeerders. De instantie pleit voor een geldboete en wilt door middel van de rechter mogelijk maken dat Elon Musk niet langer een taak als CEO kan uitvoeren. Bij geen enkel bedrijf. Daarmee pakt de beurswaakhond Musk hard aan, want Elon Musk is niet alleen CEO van Tesla, maar bijvoorbeeld ook de baas bij SpaceX.

Het aandeel TSLA op NASDAQ reageerde stevig op de aanklacht van de SEC. De koers daalde met 11 procent toen het nieuws naar buiten kwam. In een reactie zegt Musk dat de aanklacht ongerechtvaardigd is. Daarnaast gaf Musk te kennen dat hij diep bedroefd en teleurgesteld is. (via Bloomberg)33 reacties

Heeft hij er aan verdiend dan? Zo niet, opzouten met die SEC.
Kortom, geldboete van een miljoen of wat, Musk kapt met die malle fratsen en iedereen kan weer door met waar ze mee bezig zijn.
@lippie: waarom is het alleen fout als hij er aan verdiend zou hebben? Door de koers stijging na de tweet stegen ook zijn aandelen, dus had hij er op dat moment wel degelijk aan verdiend. Dat het daarna weer instort staat er los van.
@sanderb: je verdient pas wat als je aandelen verkoopt, niet als je ze hebt.
@vroaaar: Misschien hebben anderen er wel aan verdient, vrienden of zo. Maar erger nog er hebben mensen geld aan verloren. En dat heeft hij in zijn eentje op zijn geweten. Als CEO van Tesla, maar ook andere bedrijven zou hij beter moeten weten.
Maar Elon denkt alleen aan Elon.
@airc: je bedoelt die mensen die dachten even snel geld te verdienen?
@sanderb:

De waarde van zijn aandelenpakketje is door die actie zo’n 10 – 14 miljard omhoog gegaan. Tot in hoeverre hij dat daadwerkelijk om heeft gezet in geld moet nu uitgezocht worden.
Daarnaast kunnen naasten van hem door deze actie rijker geworden zijn. Het is beursmanipulatie, en de straffen daarop zijn niet mals. Ook heeft Tesla een aantal leningen die in aandelen terugbetaald mogen worden, ook een reden om die waarde zo hoog mogelijk te houden.

Geldboete van “een miljoen of wat” zal er wel komen, maar witteboorden criminaliteit zit vaak ook een gevangenisstraf vast.
@smokin: De SEC heeft een schikking aangeboden van alleen een geldboete.
Musk zou dit hebben afgewezen.. “Musk reportedly refused to sign the deal because he felt that by settling he would not be truthful to himself, and he wouldn’t have been able to live with the idea that he agreed to accept a settlement and any blemish associated with that, the sources said.”
@lippie: vervang in dit bericht Musk door bankier en ik weet bijna zeker dat uw reactie compleet anders zou zijn. Dan zijn het ineens witteboordencriminelen, graaiers, zelfverrijkers en weet ik wat nog meer. Waarom dient Musk op een speciale manier behandeld te worden?
@lippie: iemand in zijn positie weet wat de impact van zo’n uitspraak is èn kent de regelgeving omtrent zulke uitspraken
@lippie: man man man. Waar moet je hier beginnen….hoe simpel kunnen jullie Musketeers zijn? Die gozer zou elke ochtend puppies verdrinken en jullie zouden er iets positiefs in zien. Er zijn miljarden verloren (aan beide kanten! Shorts en Musk fans die kochten op de weg omhoog!), puur omdat Musk z’n emoties niet onder controle kan houden en de shorts wou zieken. Als een public bedrijf MAG dit niet, daar zijn de regels voor!

Musk had een deal maar gister ochtend ging hij er niet mee door. Ik neem aan dat 1 van de voorwaardes was dat Musk niet meer op een beursgenoteerd bedrijf een C level positie mocht houden. Hij zette weer zijn eigen ego voor het bedrijf waar duizenden mensen werken. Einde verhaal tesla binnenkort, einde verhaal Musk als Miljardair zijnde (hij heeft zeer zwaar leveraged geleend in Tesla shares. eerste margin call <232. 900 miljoen in cash. Het feestje is over en hij weet het.
@basjaski: Het zou alleen een geldboete zijn.
@lippie: Lees het verhaal nog eens en lees andere reacties. Dan wordt het misschien duidelijker voor jou…
Om het met pubertaal te zeggen: “care”

Door al die negatieve aandacht, daalt het aandeel en kan hij goedkoper de aandelen opkopen…
‘de koers daalde met 11 procent toen het nieuws naar buiten kwam’
Dan is het aanklagen van Elon Musk ook koersmanipulatie, had de SEC kunnen voorzien natuurlijk dat de aandelen zouden dalen na dit nieuws.

Inderdaad, geldboete en weer door.
@rubenstudent: Kunnen we de SEC aanklagen?
@crepito: ik ben voor.
@720s: waarvoor moeten we hen aanklagen dan? Omdat zij er op toezien dat beursgenoteerde bedrijven (welke vrijwillig het beursspel zijn gaan spelen) de regels die heel duidelijk afgesproken zijn naleven? Maar omdat die Musk kritiek heeft op de regels is de SEC ineens de boosdoener? Musk heeft willens en wetens de regels overtreden en dan moeten de regels veranderd worden? Wat een bullshit wordt er iedere keer weer uitgekraamd om die mafklapper het handje boven het hoofd te houden.
@rhellema: We weten nog niet of Musk willens en wetens de regels heeft overtreden. Het zou kunnen. Maar als Musk inderdaad kan aantonen dat hij ten tijde van zijn aankondiging bezig was om Tesla van de beurs te halen en dat er serieus geïnteresseerden waren, dan kan je eigenlijk niets anders zeggen dan dat er enorm veel transparantie is geboden. Immers als deze derden interesse hebben en je zou het niet naar buiten brengen krijg je er ook mee te maken dat er partijen voorkennis hebben!
@rubenstudent: Koersmanipulatie gaat om het verspreiden van foutieve of misleidende informatie. De SEC klaagt Musk effectief aan, dus die informatie is noch foutief noch misleidend. Het zou wat anders zijn als een knetterstonede aanklager van de SEC zou tweeten dat hij Tesla een boete van 420 miljoen dollar gaat opleggen, om dat de volgende dag doodleuk van gedacht te veranderen ;-)
Dit is het leuke aan put opties. Lekker gokken met voorkennis. Want het gaat niet zo zeer om aandelen goedkoper en duurder verkopen. Het gaat enkel om de put opties. Hoor je nooit iemand over en worden honderden miljoenen mee verdient.
Hij sprak 2 uur over hoe hij de wereld wil veranderen, trekt 1x aan een blunt, inhaleert zelf niet en dit is hoe hij wordt voorgesteld aan de wereld voor de rest van zijn leven. Weak!
@sntial: Geen idee wat een ‘blunt’ is (soms is het ontberen van specifieke kennis mijns inziens positief). Maar volgens verschillende mensen ging hij, nadat hij uitgebreid aan die peuk had lopen lurken, onsamenhangende dingen uitkramen…
@ramshoek: kijk eens naar de video? Oordeel zelf :)
@ramshoek: de laatste tijd hoeft hij daarvoor niet te blowen, hij doet sowieso onsamenhangende uitspraken.
@sntial: sommige mensen vinden het onzin om zichzelf representatief neer te zetten omdat het er niet toe zou moeten doen hoe je overkomt, het gaat volgens hen immers om de inhoud die je meebrengt. Helaas werkt het in 99,8% van de gevallen dus niet zo, en getuigt het van nogal beperkt inzicht als je je, zeker in zo’n positie, presenteert op een manier waarvan je gewoon weet dat mensen er negatief over oordelen…
“In een reactie zegt Musk dat de aanklacht ongerechtvaardigd is. Daarnaast gaf Musk te kennen dat hij diep bedroefd en teleurgesteld is.”

Musk, wat ben je toch een jankerd. Wel stoer doen op Twitter maar zodra men je wil aanklagen voor je wangedrag komt de almaar geplaagde knul in je naar boven. Wees een vent, laat de bedrijfsvoering over aan een ander die Tesla wel groot kan maken en ga lekker genieten van je opgebouwde kapitaal nu dat nog niet geheel verdampt is.
@rhellema: linke soep van Musk om te zeggen dat hij “diep bedroefd en teleurgesteld is”. Voor je het weet interpreteren de speculanten dat alsof hij depressief is, daardoor niet langer in staat het bedrijf te leiden en gaat de koers naar beneden en wordt hij weer aangeklaagd voor koersmanipulatie…
Als ik de spelregels van de SEC goed gelezen heb betekent dit dat Mr. Elon Reeve Musk bij een veroordeling, 3 tot 5 jaar geen CEO of ander senior management functie mag uitoefenen bij een beursgenoteerd bedrijf. Amerikanen noemen dit The Silver Linings en wij noemen het een glas halfvol of een gelukje bij een ongeluk! Tesla kan wel een Musk-vrije periode gebruiken vind ik.
Wat een toeten-noch-blazenreacties lees ik hier zeg. Waar zijn de credits voor alles wat Musk al bereikt heeft?
Heeft iemand weleens nagedacht hoe groot de economische schade is als Musk inderdaad geen functies in het Amerikaanse bedrijfsleven meer uit mag oefenen? Waarschijnlijk tientallen miljarden.

Tesla’s strategie, via twitter ;-)

Alright so here’s the gameplan

1. Elon removed as CEO by SEC order – can’t be CEO of a public company

2. Tesla stock drops 50%

3. Tesla stock becomes so cheap they take it private

4. Musk reinstated as CEO
Om echt wat te bereiken moet de SEC volgens mij bewijzen dat er sprake was kwade opzet, wat heel erg lastig is en, voor zover ik kan inschatten het ook niet was. Gewoon een impulsieve tweet, geen bewuste koersmanipulatie.

Musk heeft een settlement-voorstel van de SEC afgewezen en zal op z’n amerikaans wel een legertje advocaten optrommelen om tot een mooie schikking te komen waarbij hij mag aanblijven .
@rs62k5: gelukkig straft een rechtsysteem niet alleen maar slimme, overwogen acties maar ook domme, impulsieve acties… Je kunt bij de strafmaat er rekening mee houden of iemand te stom om te poepen is maar als een intelligent iemand een dom iets doet mag ‘ie toch gewoon op de vingers getikt worden??
@rs62k5: impulsief of niet… Doe je gewoon niet
Het zijn allemaal kinderverkrachters bij de SEC! ALLEMAAL! BOEHOEEE

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).