Elon Musk moet weg als bestuursvoorzitter Tesla

Auteur: , 57 Reacties

De Zuid-Afrikaan verliest één van zijn twee belangrijke rollen binnen het bedrijf.

Musk

De vele ingrijpende beslissingen die Tesla’s CEO en bestuursvoorzitter, Elon Musk, autonoom heeft gemaakt, komen hem deze week in de billen bijten. Een schikking met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ziet hem niet alleen zijn rol als bestuursvoorzitter verliezen, tegelijkertijd moeten hijzelf en Tesla Inc. ieder 20 miljoen dollar aan boetes betalen.

De reden dat de Zuid-Afrikaanse techgigant nu eindelijk te ver is gegaan en daarvoor wordt gestraft, heeft te maken met een tweet die hij bijna twee maanden geleden plaatste op zijn eigen account. Musk gaat daar regelmatig op nachtelijke tirades, maar in het geval van 7 augustus vindt de Amerikaanse beurswaakhond dat hij een grens heeft overschreden.

Destijds plaatste de Tesla’s CEO namelijk, zonder daarbij het bestuur op de hoogte te brengen, dat hij het T$LA aandeel van de beurs ging halen bij de symbolische waarde van 420 dollar. Werd deze waarde spoedig behaald, dan was toestemming van het bestuur, volgens Musk, het enige dat nog restte om de beurs daadwerkelijk te verlaten. Later bleek dit niet te kloppen. Sterker: als gevolg van zijn handelingen zag de SEC het als een kwalijke manier om de markt te manipuleren.

Nu de beurswaakhond, Tesla en Elon Musk tot een schikking zijn gekomen, zijn de sancties niet onbehoorlijk. Zoals gezegd moeten zowel Tesla als Musk 20 miljoen dollar aan boetes betalen. De in totaal miljoen dollar zal terechtkomen bij de gedupeerde investeerders. Daarnaast moet Musk binnen 45 dagen aftreden als hoofd van het bestuur en mag hij de komende drie jaar niet opnieuw worden verkozen als voorzitter. Musk moet eveneens meer (en duidelijker) communiceren met zijn investeerders. Tesla moet op zijn beurt twee nieuwe, onafhankelijke bestuursleden aanwijzen. Samen met een aantal andere maatregelen moet dit ervoor zorgen dat Elon Musk’s invloed op Tesla vermindert.

Hoewel het nu lijkt alsof de hele wereld zich tegen Musk heeft gekeerd, is dit allerminst het geval. De investeerders zien namelijk duidelijk dat Tesla alleen onder Musk een kans heeft succesvol (en winstgevend) te worden. De SEC liet een eerdere schikking – waarbij Musk helemaal geen positie meer mocht hebben binnen het bedrijf – vallen, na enorme tegenstand van de investeerders. Overigens is het ook zo dat degene die Musk’s rol als bestuursvoorzitter overneemt, dusdanig charismatisch en sterk van karakter moet zijn om het tegen hem op te nemen. Elon Musk is en blijft immers CEO.57 reacties

Het begin van het einde. Laat de grote jongens nu maar hun werk doen.
@dromedaris: waarom roep je dit toch elke keer? En waarom zou je het een merk uberhaupt toewensen? Ik heb niks met Dacia’s, moet ik nu maar gaan roeptoeteren dat het merk ten gronde moet gaan? Wat heb jij er aan als Tesla failliet gaat?
@2wheeler: idd en eigenlijk omdat tesla buiten amerika fabrieken wilde plaatsen heeft anderr mensen zoals Trump dit gepland.
@elemento: Haha het is allemaal de schuld van Trump toch? Je leest denk ik iets te vaak de volkskrant.
@2wheeler: Maar als hij een proefrit in een tesla p100D mag maken dan zal ie maar al te graag JA zeggen
@reggie-boy_rood: doorgewinterde Tesla haters niet. Weten niet wat ze missen, zeggen we dan.
@2wheeler: Vinden mensen leuk joh. Anders denkenden of grootheden in de sport kapot maken. Misgunners, te triest voor woorden eigenlijk
@2wheeler: waar heb ik dag nog geroepen dan? Je vergist me met @drommedaris aka the name stealer!
@dromedaris: wat een onzin man. De grote jongens laten keer na keer zien niet in staat te zijn Tesla te evenaren
@tvklarenbosch: Dat klopt, bij de grote jongens worden auto’s getest voordat ze uitgeleverd worden aan klanten. Dat kost tijd. Tesla neemt de binnenbocht en gooit technieken op straat die amper getest zijn.
@airc: de grote jongens komen tot 60% van de range die Tesla kan bieden. Duurt nog wel een aantal jaar voor ze in de buurt komen
@tvklarenbosch: in de hoeveelheid verlies draaien?
@dromedaris: mag leien dat die om gaat. Zo’n tesla is in het hele proces van productie tot recycling al een stuk slechter dan een 520d. Ik vind die elon net zo’n zak als Steve Jobs die Apple zo’n geldzuivering bedrijf heeft gemaakt… producten zijn slecht, kwaliteit weten ze niet wat het is en maar lekker onder de consument experimenteren. Dus als elon lekker Apple mee kan nemen :-) komen er misschien kansen voor nieuwe succesnummers.
@3246cm252kw: Goed onderbouwd!
@3246cm252kw: ja man, ik ben echt al 4 iPhones en een iPad lang zwaar gefrustreerd door die slechte kwaliteit die ze leveren. Was er maar een alternatief, nu moet ik wel steeds Apple blijven kopen.
@3246cm252kw: Lol…apple en geen kwaliteit….
@dromedaris: uuuuuh maar hoe zit dat nu??? gaan de shorters nu gecompenseerd worden??? de mensen die leveraged met Tesla aandelen speculeren moeten gecompenseerd worden?? wat is dat voor onzin. Slappe hap beleggers!!
@dutchneon: als je belegt neem je risico. Als ze bakken met geld binnen hadden gehaald hadden ze het ook niet terug hoeven betalen. Totaal geen medelijden met die lui
Verstandig om te schikken. Fout gemaakt en nu verder. Op naar de resultaten van het beste kwartaal tot nu toe! 50.000+ Model 3 leveringen.
@crepito: Blijkbaar heeft de SEC humor: de tweet (ja echt) van SEC_NEWS dat er een schikking is getroffen is gepost om 4:20PM.

Het tesla verhaal doet me veel denken aan het verhaal van tucker.
@carfreakjim: niet echt. Tucker ging ten onder aan een slepende rechtszaak vanwege aantijgingen van fraude, waarvan hij overigens volledig werd vrijgesproken. Er bestaan nog steeds hardnekkige geruchten dat die aantijgingen uit de de hoek van de ‘Big Three’ kwamen, omdat zij deze nieuwkomer als bedreiging zagen, alhoewel dat nooit is bewezen.
@rrrobert: Tucker had er een handje van net als Tesla dingen te roepen en niet waar te maken en technologie pas te testen op het moment dat de auto’s werden uitgeleverd.
@airc: dat klopt, Tucker had revolutionaire ideeën (net als Musk), die eveneens haaks stonden op wat de gevestigde orde aan autobouwers dachten en deden, en zelfs vanuit de industrie werd het uitvoeren van die ideeën soms bemoeilijkt, maar anders dan bij Tesla moest Tucker de poorten al binnen een jaar sluiten (met maar 52 auto’s geproduceerd te hebben), waar Tesla het ondanks alle mega verliezen het toch al weer heel wat jaartjes weet vol te houden.

Ik zou in dat licht Tucker eerder willen vergelijken met bijvoorbeeld Fisker, zowel met de persoon (Henrik Fisker) als de auto (Fisker Karma).
@rrrobert: Zonde! Ik vind de Tucket super elegante auto’s zonder dat er steeds meer concessies gedaan zijn tijdens de bouw. Jammer dat het zo heeft moeten lopen. Met meer tijd en geld en minder weerstand was het waarschijnlijk heel anders gelopen.
Iedereen mag zeiken wat ie wil over hem maar ik heb wel heel veel respect voor Musk. Hij concurreert met bedrijven die tig jaren bestaan en hij heeft iets opgezet in zo een korte tijd en met succes. Beter een Musk met humor dan een 80 jarige die aan het hoofd staat die zijn dood afwacht.
@eirmakk: ho ho, hier mag dat niet he. Gelijk kop er af als je succesvol (en excentriek) bent.
@2wheeler: Welkom in Nederland.
@2wheeler: Nee, de hele hype zorgt er voor dat je enerzijds de overdreven kritische afzeikers hebt, en anderzijds de geheel bekeerde fanclub hebt. Beetje zoals bij Verstappen.

OT: prima oplossing. En een schikking is beter dat een rechterlijke uitspraak, nu is iedereen blij.
@eirmakk: dat hangt wel een beetje af van je definitie van succes. Ja, hij heeft elektrificatie van auto’s een enorme impuls gegeven maar financieel is het nog niet echt om over naar huis te schrijven.
Wel weer heel bijzonder hoe een toezichthouder, nader druk van investeerders, de op te leggen maatregelen aanpast. De zoveelste toezichthouder die kennelijk niet onafhankelijk is.
@eelco74: er zijn nu eenmaal bepaalde spelregels waar ook Elon Musk zich aan moet houden. Prima als je het lef hebt om de grens op te zoeken – maar dan moet je ook de consequenties accepteren als je hem overschrijdt en ‘gepakt’ wordt.
@eelco74: of zag de toezichthouder in, op basis van gesprekken met de investeerders, dat die straf veel te zwaar zou zijn? Ik denk dat ze op deze wijze een afgewogen besluit hebben genomen en niet zijn doorgeschoten.
@eelco74: Ze rijden waarschijnlijk allemaal in Tesla’s.
Gezeik ook als je bedrijf beursgenoteerd is, ik snap wel waarom hij van de beurs af wil. Lekker je eigen koers varen en wat een ander daar van vind boeit niet, behalve je grote Saudi investor wellicht…
@hectorjenks: zo denken dictators ook over democratie en mensenrechten
@dnadave: Haha, rustig maar Jesse. Je eigen koers varen binnen een bedrijf wat je zelf hebt opgericht is wel iets anders dan het het schenden van mensenrechten of tegen democratie zijn. If you ask me…
@hectorjenks: ook zo denken dictators haha
@rhellema: Valt me mee van jullie dat ik nog geen fascist ben genoemd, dankjulliewel!
@hectorjenks: welnee, ik kan hier wel een stuk humor in zien hoor, no worry’s
@rhellema: Mooi, ik ook. :)
@hectorjenks: Ryanair……..
@hectorjenks: wat zou een Saudi investor doen met een bedrijf dat electrische wagens verkoopt? Snel de nek omdraaien, om hun andere investeringen in olie te beschermen natuurlijk.
@mashell: Dat zou niet zo intelligent zijn. Men is juist op zoek naar duurzamere investeringen, omdat de inkomsten uit olie een keer ophouden.
@mashell: Net niet. Veilig stellen van hun invloed in de nieuwe markt die hun bestaande markt zal vernietigen. Ondertussen hebben de Saudi’s geïnvesteerd in Lucid Motors…
🐦Twitter
Elon Musk 05:17 a.m. 30 September 2018

I hope I get no troubles with the stockexchangeguarddog again, but I want you, my lovely fans, let you know that everthing is allright with me. And so is Tesla.

In the hikingcorridors I have heared the two new boardmembers are worlds best Dutch companydoctors, the one and only Victor Muller and the famous Harry Humanbeing. Don’t tell anyone you’ve got this from me because than the dolls are dancing again.
@moveyourmind: 😂😂😂
@moveyourmind: Proest! Geniaal!
@moveyourmind: Briljant ! Harry Humanbeing !
420 is niet zo zeer symbolisch. Het is 20 april, in Amerika de hele bekende dag van de cannabis! Die hele tweet was al niet serieus te nemen door dat feit.
Gewoon als CEO aanblijven en de voor ons Europeanen onbegrijpelijke dubbelrol in de raad van toezicht opgeven. Het wordt er alleen maar beter van.
Bestuursvoorzitter is een ongelukkige maar begrijpelijke vertaalfout van het Amerikaanse ‘chairman of the board of directors’. Die BoD is te vergelijken met de Nederlandse raad van commissarissen. Grote Nederlandse bedrijven hebben een kleine raad van bestuur of directie, en een kleine raad van commissarissen. De RvC controleert en benoemt de RvB. Twee raden dus, een two tiertier system. De voorzitter van de raad van bestuur/directie wordt voorzitter van de raad van bestuur of CEO genoemd. Amerikaanse bedrijven hebben een one tier system. Geen raad van bestuur/directie, met collegiaal bestuur zoals dat in Nederland, tegenwoordig wat minder, gebruikelijk is. Maar een CEO die de lakens uitdeelt. Maar 1 board (of directors), te vergelijken met een Nederlandse raad van commissarissen. Een grote raad, die voor zo’n driekwart uit mensen van buiten het bedrijf bestaat. De insiders zijn de CEO en een of twee andere CxO’s. De CEO is bijna altijd ook chairman. De beste vertaling daarvoor is: president-commissaris. Musk stopt dus als president-commissaris. De spraakverwarring ontstaat omdat board of directors in Nederland steevast wordt vertaald met raad van bestuur, niet met het veel passender raad van commissarissen.
Mooie job voor Victor Muller🤣
Chief Of Everything no longer ….
Uiteindelijk zal de markt beslissen of Tesla blijft bestaan of niet ! We zien wel binnen 10 jaar.
Dit is goed voor Tesla. Elon neemt wel erg veel hooi op zijn vork. Dus ook goed voor Elon. Ik hoop wel dat er iemand met ballen de bestuursvoorzitter-functie krijgt.
De SEC? Is dat niet dezelfde hut die totaal gefaald heeft in de kredietcrises door onkunde en belangenverstrengeling? Dit simpele Tesla gevalletje durven ze wel aan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).