Uitslag Formule 1: Grand Prix van Canada 2018

Auteur: , 96 Reacties

De spannende strijd om de titel wordt ditmaal uitgevochten in Montreal.

Red Bull Racing RB14 '18

Van alle stratencircuits is Montreal verreweg het leukste om te zien voor de neutrale toeschouwer. De ‘Wall Of Champions’, epische inhaalacties en wisselvallige weersomstandigheden. Helaas is het weer voor vandaag lekker zonnig. Hopelijk weten Verstappen (vanaf P3) en zijn 19 kompanen voor een spectaculaire race te zorgen! We gaan beginnen!

Start
De lichten zijn uit! Iedereen is goed weg, behalve Raikkonen die een wat slechte start kent, Ricciardo steekt er direct voorbij. Verstappen en Bottas zitten direct naast elkaar, maar de Fin blijft koel en houdt Max op P3. Dat geldt niet voor Stroll, die zijn thuisrace rijdt. De Canadees wordt bijna ingehaald door Hartley, maar de Canadees glijdt langzaam naar links de baan af waardoor hij zichzelf én Hartley van de baan rijdt. Boem. Het zijn de eerste twee afvallers van deze race.

Vanaf ronde 5 gaat Bernd Maylander in zijn AMG GT-R (Safety Car) terug naar de pits. Bij de herstart gaat bijna alles goed. Sergio Perez maakt een uitglijder (dankzij een tikje van Carlos Sainz), gelukkig weten de andere coureurs de Mexicaan goed te ontwijken. Vettel slaat direct een klein gaatje met Bottas, die Verstappen een halve seconde achter hem heeft zitten. De DRS kan straks geactiveerd worden, Verstappen hoeft zich (vooralsnog) niet druk te maken om Hamilton, die zit op meer dan een seconde achter de Nederland. Via de boordradio laat Lewis weten dat er ‘dropouts in power’ zijn. Dat klinkt erg aannemelijk: als de puissant rijke Hamilton langzaam is, moet het wel aan de auto liggen, toch?

Ro de 10: Perez is de eerste die naar binnen gaat voor een nieuw setje banden (super soft). Ocon volgt twee rondes later voor dezelfde banden. 60 en 58 ronden op één band: welkom in de formule 1 anno 2018. Bij het team van Renault doen ze enkele ronden later (ronde 15) hetzelfde met Hülkenberg en Sainz. In ronde 17 lijkt Ricciardo de aanval te openen op Lewis Hamilton, die direct de pits ingaat. Verstappen volgt hem direct. Ricciardo maakt een ronde later een pitstop, en komt direct achter Verstappen te liggen. Dankzij een klein foutje (overstuur) is Hamilton een beetje tijd kwijtgeraakt. Twee Red Bulls vlakbij elkaar: wat kan er in hemelsnaam misgaan?

Vettel en Bottas (op 4,5 seconde achterstand) blijven voorlopig buiten. Voorlopig is de snelheid van Vettel en Bottas voldoende. Pas richting ronde 30 beginnen de tijden een beetje in te zakken. Bottas zit nu slechts 3,5 seconde achter de Ferrari van de Duitser. 14 seconden achter Valtteri rijdt Raikkonen (die ook nog moet stoppen), 12 seconden achter de Fin rijdt Verstappen. Voorlopig heeft Vettel dus nog een veilige marge. In ronde 34 gaat Raikkonen de pits in voor vers rubber: The Iceman valt terug naar P6. In ronde 36 gaan de monteurs van Mercedes naar buiten voor Bottas, die Verstappen 22,7 seconden achter zich heeft zitten. Is dat voldoende om Verstappen voor te blijven? Het antwoord is simpel: ja. We kunnen het helaas niet spannender maken dan dat het is.

In ronde 38 gaat eindelijk de leider van de race naar binnen. Ook Vettel krijgt de rode super soft banden aangemeten. De Top 6 is vooralsnog: Vettel, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hamilton en Raikkonen. Geen reden voor een feestje is er voor Fernando Alonso. Ondanks dat het zijn 300e Grand Prix is, moet hij de auto in de pits zetten. Over McLaren gesproken: wat is er in hemelsnaam met het eens zo succesvolle team aan de hand? Vandoorne doet het niet veel beter. In ronde 50 gaat hij voor de tweede maal de pits in voor de roze (hypersoft) banden. Zijn positie: 16e (en voorlaatste).

In ronde 56 maakt Bottas een klein foutje tijdens het op een ronde zetten van Carlos Sainz. Hierdoor slinkt de voorsprong op Verstappen van 6.9 seconden naar 4.4 seconden. Aan het einde van de race maakt Verstappen het gat telkens kleiner. Per ronde loopt hij een paar tienden in op Bottas. In ronde 66 bedraagt de achterstand zo’n anderhalve seconde. Vooralsnog is Verstappen goed bezig om een sterke race te rijden, hij heeft meer dan 10 seconden voorsprong op teammaat Ricciardo. De marge lijkt ingebouwd te zijn door Mercedes, echt een vuist maken kan de Nederlander niet. Stom foutje: de race wordt een ronde te vroeg afgevlagd. Ook de wedstrijdleiding lag te slapen, net als wij. Weltrusten!

1. Vettel
2. Bottas
3. VERSTAPPEN
4. Ricciardo
5. Hamilton
6. Raikkonen
7. Hülkenberg
8. Sainz
9. Ocon
10. LeClerc
11. Gasly
12. Grosjean
13. Perez
14. Magnussen
15. Ericsson
16. Vandoorne
17. Sirotkin
DNF Alonso
DNF Stroll
DNF Hartley96 reacties

Vettel is mijn mattie ..
@lincoln: Bottas is mijn Wietze
@lincoln: Heeft hij gebukt voor je dan?
Whoop whoop 3de plaats! :-) Verder beetje saaie race met een wat rare chaotische finish.
@venividivici: Max was verstandig bij de start en duwde Bottas niet eraf. Ondanks de oproep van z’n team om Maximaal aan te vallen
@ouwedibbes83: Oké fijn, maar waar ben je nou op uit?
@venividivici: Dat het een saaie race was kwam ook omdat er niet veel risico werd genomen. Hoeveel inhaalacties hebben we gezien? Ik had gehoopt dat de RBs in de rondes na de safety car zouden aanvallen, maar het bleef een optocht.
Eigenlijk is het maar een saaie race geweest. Ik had gehoopt op veel vuurwerk in de top 5 maar het is geen enkele moment spannend geweest. Het is niet een keer spannend geweest eigenlijk. Weinig inhaalacties en de gaten over het hele veld waren gigantisch. Onwijs jammer, ik had hoop op een mooie race. Resultaat voor Verstappen is goed verder maar ik hoopte op meer. Jammer.

Oh, en de duo penotti weet niet hoe het werkt wanneer je met de vlag moet wapperen.
@viezefreddyw: Dat hoeft ook niet, als ze maar weet hoe ze de lakentjes laat wapperen :)
@renegade: Kan ze koken?
@viezefreddyw: Haha hopelijk geen Chileense keukenprinses ;)
@viezefreddyw: Dat hoeft ook niet, als ze maar weet hoe ze de lakentjes en de handjes laat wapperen :)
@viezefreddyw: Die dame werd gewoon geseind door een official natuurlijk. Wel een tegenvaller dat Hamilton en Bottas niet wat meer konden vechten, Mercedes oogt al een paar races wat zwak. Wordt hoog tijd dat die nieuwe motor geïntroduceerd wordt.
@viezefreddyw: “You only had one job!” Het bewijs dat fotomodellen geen talent hebben?
@jochempie:

courreurs hadden ook maar 1 job ..

95% heeft het verkloot ..
@viezefreddyw: De formule 1 is sowieso niet meer wat het was. Direct een hoop geklaag als er wel eens geracet wordt zoals het hoort. De spanning is totaal weg.
@viezefreddyw: Winnie Harlow heeft heus zelf niet bedacht wanneer ze moest vlaggen, je gezeur hierover en de nogal dubieuze term ‘duo penotti’ betekenen ongetwijfeld dat je opmerking nogal populair is, maar daarnaast is het ook ontzettend goedkoop scoren.
-edit: nutteloze bijdrage-
-edit: nutteloze bijdrage-
@jonathan1996: Schoonheid schuilt in het oog van de waarnemer. Mevrouw heeft vitiligo, een onschuldige pigmentstoornis. Als je haar goed bekijkt en niet blijft hangen bij je bekrompen mening over schoonheid, dan zie je dat het een bloedmooie vrouw is. Mensen belachelijk maken op basis van uiterlijke kenmerken is wel een beetje ouderwets niet? Je mag haar wel kwalijk nemen dat ze een ronde te vroeg vlagde, al zal ze dat niet zelf besloten hebben.
-edit: nutteloze bijdrage-
@jonathan1996: nee, dat is het niet, hoezo?
Ik denk dat deze race met 1 woord samen te vatten is: gaap
Helaas een totaal niet boeiende race.
Het is bijna een prestatie op zich: een race op zó’n uitdagend circuit toch zó slaapverwekkend te laten verlopen.

Max heeft zich gelukkig het gehele weekeinde van z’n beste kant laten zien.
Eerste 6 ronden en laatste 6 waren leuk. Verder beetje optocht. Solide Max en leuk die LeClerc.
Christus te paard wat een saaie race. Ik ga die Focus Cabrio wat verder inspecteren..
@2wheeler: Focus Focus
@2wheeler: zou pas spannend zijn geweest als Christus te paard had meegeraced! 👍🏻
@drdre1: Dan was er afgesneden over het water.
@drdre1: dan had Magnussen ook nog iets gehad om op te jagen. *Splet!* lens vol smurrie
Hehe, foutloos weekend, sterker nog, ijzersterk weekend voor Verstappen. P2 had gekund, maar goed, beter dan in de wall of champions.
@pomoek: Idd. Beetje slap smoesje van Bottas trouwens over brandstoftekort toen Max op z’n spoiler begon te kruipen in lap 70…
Prima gedaan van Max na alle zinloos geschrijf over Monaco, maar goed, de krant moest vol anders leest niemand m meer. Misschien had 2e nog gekund, maar dat was mss net te riskant. Hamilton kon duidelijk niet goed met de banden overweg dit weekend: teveel foutjes op de hypers in de kwali, niet genoeg tempo in de ultra’s in de beginfase (al vraag ik me af hoeveel de motor meegespeeld heeft, merc zou een update krijgen maar liet die op het laatste moment lopen naar Frankrijk).

Gaar momentje nog dat Winnie de race verkeerd afvlagde, daardoor geldt de uitslag vanaf ronde 68. En Stroll….. HALLO, daar zat een auto naast je sufferd! En je stuurt weer in zonder te kijken, en Claire Williams die meteen probeert de schuld bij Hartley te leggen. Hopelijk kan de Kiwi erbij zijn in Frankrijk, anders gewoon Stroll aanklagen voor letsel ;)
@Alex_79: letsel? Heeft ie er iets aan overgehouden dan? Sorry, ik keek in het Italiaans..
@jochempie: Hij ging naar het ziekenhuis voor een scan.
@phaeton: alright, ja hopelijk valt het mee.
@phaeton: net gelezen dat het meeviel, Brendon heeft er niets aan overgehouden.
@jochempie: Goed om te horen, bedankt voor de update.
@Alex_79: had stroll niet overstuur? Wat kan je daar aan doen?
Het middel tegen slapelozeheid. 2 minuten F1 kijken. man wat slaap je heerlijk
Het was een leuke race. Jammer dat het motorvermogen nog steeds erg van belang is op deze baan, maar het lezen van de tijdsverschillen op de linkerkant van het beeld maakt het wel weer spannend. Goed resultaat van Max, en het is ook goed dat ‘ie z’n teamgenoot in het stof heeft laten happen. Wat er met Hamilton aan de hand was.. geen idee. Dit is geen pace dat we van hem gewend zijn..

En tenslotte… ik hoop maar dat het een lekke band was van Lance, want man wat zag die crash er knullig uit.. het lulletje van het weekend.. zíjn weekend..
Top 6 op een rondje gezet en top 6 binnen 30 seconden van elkaar. Gat met top en de rest is nog steeds veel te groot in F1, jammer.

Mooi wat punten voor Max maar voor de rest niet een boeiende race.
@bassx: ja, dat was schrijnend. Als je niet in een MB, Ferrari of RB zit, doe je eigenlijk maar voor spek en bonen mee.
@jochempie: zegt ook een hoop over het Renault chassis, want de RB14 heeft hetzelfde blok en wist ten opzichte van Hulkenberg een enorm gat te slaan. Terwijl de Hulk een goeie race reed.
@ouwedibbes83: en wat dacht je van die good old McLaren? Geen schijn van kans.
@bassx: welke race heb jij gekeken dat de top 6 op een rondje is gezet? Wie reed er dan op -1 t/m -14?
@erik2907: hij bedoeld duidelijk dat de top 6 de rest op een rondje heeft gezet, wijsneus
bedoelde*
Ben in China en was er speciaal voor wakker geworden. Zat er helemaal klaar voor. Alle kanalen af en YES! F1 gevonden! Paar seconden later denk ik……. Wat doen die jachten hier en waarom staat er 2017? Om de een of andere vage reden zenden ze dus de race in Monaco uit van vorig jaar. Balen. Ik nog hopen op een live blog hier maar moest het elders halen. Tot zover ik het meegekregen heb een wat saaie race met degelijk resultaat voor MAX. Begreep niet helemaal waarom hij plots wel dichter bij Bottas kon komen. Helaas te laat.
@sketcher: Monaco 2017 tijdens Canada 2018? Wat voor een zender was dat? :’)
@phaeton: ja vaag idd, alles in Chinees dus heb geen antwoord. Naam van Het kanaal kon ik niet lezen. Op CCTV alleen batminton en voetbal.
@sketcher: *CCTV is de Chinese NPO.
@sketcher: Heel vreemd. Ik weet niet of men in China YouTube bant, anders kun je daar een samenvatting kijken.
@phaeton: uitzending zal wel achter de de order zitten net als thuis. YouTube is in principe gebanned maar afhankelijk van de stad en het hotel wel beschikbaar voor gasten en./ of buitenlanders. In Beijing zijn ze vaak strenger dan in de redelijk kleine stad Xiamen. Dus zal vanavond zeker een samenvatting op zoeken.
@sketcher: *decoder
@sketcher: omdat die Bottas over die bananenschil had gereden swa
Goed dat Max 3de werd. Maar dit was wel de saaiste race in tijden. Heb tussentijds zelfs overgeschakeld naar een amusante aflevering van Spongebob.
Zzzz… Vettel wint, Max 3e zzzzzzzz
Alternatieve beelden
https://www.youtube.com/watch?v=kiXY7ynw6ek
via Android app
@alfapeter: hahaha held!
Keurige race van VER! Mooie overcut(?) voor RIC!
Alleen het lijstje was ook genoeg geweest hoor. Viel weinig aan samen te vatten.
@misterdrogba: we schrijven mee vanaf de start. Het is altijd een verrassing wat het gaat worden :-).
Nee, niet saai, gewoon F1 zoals het is.
Nee bijna geen crashes, maar goed ook .
Max is met volle concentratie gewoon 3e geworden, prachtig resultaat!
Er valt niks te zeiken over Max dus is de race saai, tijd voor een andere sport….
@scale: volgende week le mans
@rob5nismo: Nee dat wordt leuk met de regels zodat Toyota wel moet winnen! En Alonso mag hem binnenkoppen. Hopelijk vallen alle Toyota’s uit zodat toch nog een leuke race wordt
@barnato: waarschijnlijk maar de wedstrijd op zich zal spannender verlopen als.menig F1 race.Soms denk ik weleens dat het een 24uurs sprintrace is in sommige klassen
@scale: Heeft er nog ERGENS een inhaalactie plaatsgevonden? Ik heb er in ieder geval niet een gezien… Als dat “gewoon F1 zoals het is” betreft dat wordt het misschien toch tijd om die klasse af te schaffen. Wat een armoede…
@kees66: Ocon ging Grosjean voorbij. En Stoffel Vandoorne ging drie man voorbij bij de start.

Ik ken een sport die wel raeend spannend is en waar (bijna) nooit ingehaald wordt : WRC. Wat een show is dat! En volgend weekend is het Le Mans, ook altijd leuk! ☺️
Een saaie race met een leuke opening en met de finish vlag situatie ben ik blij dat Max bottas niet meer heeft in gehaald
@rob5nismo: dat zou echt een tegenvaller van jewelste zijn geweest! Na 70 ronden nipt als 2e finishen en dan t resultaat niet laten tellen door een communicatiestoornis…
Sorry niet gezien, ik was aan het BBQ’en met mijn Primus.
Wat een waardeloos camerawerk zeg,vooral op het einde toen max op minder als twee seconden zat hadden ze toch wel even kunnen switchen van hamilton naar bottas/verstappen
Maakt trouwens niet uit als zo n doos twee ronden voor het einde de finishvlag begint te zwaaien
Opvallend hoeveel sneller Hartley was met de nieuwe motor dan Gasly. Natuurlijk kan deze baan hem beter liggen dan GAS maar toch.. ik gok op 0,4 sec verschil puur door de nieuwe Honda en Renault? Ehm ja lamaar….
@w0o0dy: Hartley heeft geen enkele ronde voltooid, dus ik weet niet welke race jij hebt gekeken..
@jochempie: hij ging wel heel hard op 2 wielen, nou ja 1,5. Harder dan de rest 😋
Raar overigens dat de raceuitslag naar ronde 68 is verplaatst. Zijn er rijders die zich hebben vergist?

Nog iets ten positieve over Verstappen dan. Zowel in China, Spanje en Canada is hij, op racepace, Ricciardo gewoon de baas. In Monaco eigenlijk ook, maar die tel ik ff niet mee en in Baku was het om en om.

Desondanks vroeg ik me af of RB niet toch een multi 21 eruit zou gooien om zo Ricciardo die extra punten te kunnen geven te opzichte van Hamilton.
@pomoek: Multi 21 was toch precies andersom, het voorkomen van een swap positions?
@jochempie: multi 21 moet de voorste rijder ziin possitie afstaan aan ziin teamgenoot. Seb en webber momentje..
@joortje2: Maar Webber was de voorste rijder, en het was de bedoeling dat hij ook op die plek zou blijven, toch?
@joortje2: Precies wat ik dacht, multi 21 betekent maintain positions, niet swap positions.
Toch treurig dat zo’n roemrucht team als Williams het moet hebben van de centjes van de pappa van non talent droll
Stoffel is ook aan zijn laatste seizoen bezig als ik de prestaties laat spreken.
Los van de start, was t maar een dooie race.

Maar wel mooi dat Max zich heeft kunnen revancheren tov de vorige race met een welkome podiumplek
Het einde was wel spannend? Volgende keer vragen of Ziggo een wekker wil zetten 5 laps voor het einde.

Is ook interessanter dan het geleuter van Olav Mol
@ijoost: ik schrok even toen ik zag dat Max in drie rondjes drie seconden had goedgemaakt op Bottas. Ergens hoopte ik op een aanval, maar ergens ook niet. Uiteindelijk niets van gezien dankzij het puike regie-werk maar dat vond ik nog wel even spannend. Ook Grosjean tov Gasly want ik heb Gasly in mijn team 😉
@gulli: Gasly heb ik ook in mijn team. Netjes gedaan. Leclerc zou ook een optie zijn.
Daarnaast heb ik Alonso en Hamilton in de voorspellingen overal bovenaan gezet. Geen goeie score dus.

Gelukkig hebben de motor en het chassis (RBR en Renault) nog iets goedgemaakt
@iJoost: ik heb donderdag Vandoorne eruit gegooid voor Gasly, toen had ik genoeg geld om Haas in te ruilen voor Renault 😊 Was een goeie ruil! Van de minste punten in mijn subleague in Monaco naar de meeste in Canada 😊
Is Max al wereldkampioen of hoe zit dat.
Het was wel weer erg saai. Ik vond het komisch want je ziet die best spectaculaire auto’s aan de start en die teamleden en alles eromheen, en dat bouwt zich op maar dab begint de race en na 2 uur heb ik het echt het gevoel alsof ik naar peter r de vries heb gekeken 2 uur lang🤔
Ik had ook graag gekeken, maar stond van 17.50 – 20.00 met een gescheurd ventiel langs de snelweg. Bij nader inzien minstens zo spannend als deze optocht.
Qua punten was dit zeker geen saaie wedstrijd: Stuivertje wisselen tussen Vettel (121 punten) en Hamilton (120 punten).

Over stuivers gesproken: Het verschil van 2e en 3e plaats is $150.0000 bonus voor Max. Daar zou hij direct zijn nieuwe Porsche 911 GT2 RS voor de helft mee hebben betaald. Ach, nu verdient hij 15 x 50.0000 = $750.000. Ook niet verkeerd!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).