Vandenbrink 612 Shooting Brake kan van jou zijn

Auteur: , 41 Reacties

Als je even diep in de buidel tast.

De Ferrari 612 Scaglietti had aan het begin van dit millennium een zware taak op zich te nemen. De grote 2+2 van Ferrari zijn voorganger 456 sloeg namelijk in als een bom, een klassiek gevalletje ‘zie dat maar eens op te volgen’. Dat deed Ferrari op exact dezelfde manier als de F430: pak de voorganger, houd hem in grote lijnen hetzelfde maar moderniseer hem op de nodige fronten. Dat is goed gelukt, ware het niet dat ondergetekende toch altijd de 456 heeft geprefereerd. Toch was de 612 een Willem-special waard.

De opvolger van de 612, de FF, gooide het namelijk over een compleet andere boeg. Weg met de achterwielaandrijving, voor het eerst kreeg de auto vierwielaandrijving. Maar vooral, weg met de aflopende daklijn aan de achterzijde. De FF werd een tweedeurs ‘Shooting Brake’, of Breadvan als we het historisch Maranellees houden. Je zou nu zeggen dat die gedachte datgene is wat Michiel van den Brink inspireerde om te kijken hoe de FF er in de ‘612-tijd’ uit had gezien. Dat is niet waar, het idee van de 612 Shooting Brake kwam van vóór dat de FF überhaupt op de markt verscheen. De uitvoering duurde iets langer waardoor we pas recent konden genieten van het eindproduct.

Vandenbrink Shooting Brake

Het breadvan-concept is duidelijk te zien in de 612 VDB: door het gebruik van de achterste zijruiten van de 612 lijkt de doorlopende daklijn op een ‘busje’. Dat klinkt meer denigrerend dan wat het is, want het geeft de auto een uniek aanzicht en over het algemeen is de Vandenbrink Shooting Brake een mooi ding om te zien. Bovendien uniek: net als de eveneens Nederlandse Remetzcar Model SB is er maar één exemplaar. Bij de introductie werd het al duidelijk dat Classic Youngtimers, een verkoopbedrijf en opdrachtgever uit Uden met een goed portfolio, een vinger in de pap had bij de Vandenbrink 612. Zij zijn ook degenen die ervoor zorgen dat je nu een kans hebt om de auto te bezitten.

Het gebruikte exemplaar van de 612 is waar we de legale info op baseren. We hebben het dan over een model uit 2005 met 28.867 km op de teller. Qua techniek is er niks aan de auto gebeurd, dus krijg je een smeuïge V12 met 540 pk, gekoppeld aan een zestraps automaat. Het mooie cognackleurige interieur zorgt voor een luxe aanblik, de grijze lakkleur is daarentegen ietwat saai. Toch zal het feit dat er maar eentje van is de nodige nekken draaien.

Dat alles drijft de prijs wel een beetje op. Een 612 doet van ongeveer 80 tot 150 ruggen op de classifieds, voor de Vandenbrink 612 moet je 300.000 euro meenemen. Bijzonder, deze FF avant la lettre. Maar deze smak geld laat je wel even achter je oor krabben. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het voor een one-off meevalt, maar voor de al redelijk ruime 612 is het veel geld.41 reacties

Ik vind het meer een lijkwagen voor lilliputters. Man man man wat een lelijk ding
@focusrs: dat mag niet meer in 2019… verticaal gehandicapten zijn het ;)
@cavin: lol 😂
@cavin: Lijkwagen mag ook niet, het is een rouwwagen..
@cvoo: ik zou ook rouwen als ik zo’n auto moest rijden
@cavin: dan moet het mensen met een verticale beperking zijn
@cavin: dus deze auto is speciaal voor horizontaal vervoer van verticaal gehandicapten…
@cavin: gehandicapt? dat kan niet meer. fysiek beperkt heet dat nu al een tijdje.
@niex: nee nee, dat zijn mensen met een beperkingsachtergrond
@niex: verticaal beperkt dan?
@focusrs: dat dacht ik ook, zit net te weinig glas achterin ….
Tekenen / designen kan de beste man prima. Ik vind het mooi.

Alleen had ik het nog meer gewaardeerd als hij gelijk die lelijke voorkant had meegenomen. De 550 en 575 hadden/hebben een veel mooier snoetje
@dunhozzie: jammer alleen dat je over de totstandkoming hiervan een hele soapserie kunt schrijven; zie ook de reacties van o.a. Michiel vd Brink zelf onder deze blog: https://www.autoblog.nl/nieuws/vandenbrink-shooting-brake-is-eindelijk-officieeel-125373. Ik denk dus niet dat er veel meer in zit dan dit.
Pak zijn voorganger en houd ‘m in grote lijnen hetzelfde? Ja dat klopt van 360 naar F430. Maar van 456 naar 612 is echt groot verschil.
@powerblue: klopt! Met aluminium chassis.
@powerblue: qua uiterlijk, moet er dan bij :)
@720s: 456 GT werd 456M, de 612 is technisch en optisch echt een totaal andere auto. Ander chassis, andere verhoudingen. Opvallend is vooral dat de 612 niet een soort tweede versie kreeg, wat bij de 599 trouwens ook al het geval was. Niet Ferrari’s finest hour als het op design aankomt wat mij betreft.
@Dizono: 612 OTO is de tweede versie (kleine facelift), maar rond die tijd was er ook de financiële crisis en verkocht Ferrari nauwelijks auto’s; zal het ook wel wat mee te maken hebben.
@dizono: Ik vind de 612 en 599 juist de fraaiste Ferrari’s van de laatste decennia!
Poe heej… Dat is geen fraaie vertoning…
Slaan volledig de plank mis bij de C-stijl
Is dat incl kist?
Hoe maak je het misschien wel mooiste Ferrari model in het lelijkste gedrocht? Zo dus. Maar als je van uniek houdt, go for it.
Geef mij maar de originele 612. De laatste grote klassieke Ferrari GT.

De 456 is mij te vrouwelijk.
Sjezus €300.000,- voor een ritje maar je laatste rustplaats..
@dirkiii: Koopje…

Voor drie ton een shootingbrake voor de eeuwige jachtvelden.

Dat is omgerekend voor een dagje jagen nog geen 0,00000000001 cent. En misschien zelfs nog wel minder.
Dan vind ik die conversie van de model S toch een stuk geslaagder!
Ssangyong Rodius avant à lettre. Als je er een shooting break/breadvan ervan maakt, zorg ervoor dat de lijnen kloppen….
Wanneer ik kom te overlijden, dan mogen ze me wel in dat ding vervoeren maar momenteel wil ik er niet dood in gevonden worden.
Meer een deadvan dan een breadvan.
Man man man 🤦🏼‍♂️ dit is echt dramatisch lelijk.
Gewoon echt mislukt, een dakkapel op een Ferrari 🤦🏼‍♂️
De enige vraag die bij mij opkomt: WAAROM??
wáárom, waarom??
Als hij het nou goed had gedaan en nieuwe zij ruiten had laten maken in de vorm die die zelf al aangeeft met die verdieping in het plaatwerk, dan had ik hem waarschijnlijk heel mooi gevonden. Nu is het gewoon aangeflanste meuk.
Voor 300k euro vind je met wat zoeken ook een Murcielago SV. Geen moeilijke keuze lijkt me.
Ik vind dit ding wel degelijk geslaagd! Schitterend gedaan.
Los van de vraag of het mooi of lelijk is. Wie gaat voor drie ton deze conversie kopen. Zijn toch de mensen die percé nog een beetje specialer willen zijn/rijden. Dan moet het een conversie van een nieuw model zijn en niet van een ouder model. Dan werkt het niet.
Dit is echt gewoon een mislukt ontwerp van Ferrari, dat hebben ze vaker na een geweldig model. Mss denken ze “we evenaren het toch niet dus laten we de verwachtingen dan ook maar meteen met de grond gelijk maken dan vinden ze de volgende weer helemaal geweldig”. Het werkt wel zie de FF.
Hoe is het eigenlijk met de GTO?
Hij stond gisteren bij Concour d’Elegance, bijzondere auto, mooi? Mhoaww

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).