Verstappen: “F1 mag geen Amerikaans worstelen worden”

Auteur: , 12 Reacties

Let's get ready to rummmmmmmble!

VER

Max Verstappen heeft zijn naam toegevoegd aan de grootheden in de sport die tegen ingrijpende wijzigingen van het traditionele F1 weekend zijn. Liberty Media flirt daar al eigenlijk een tijdje mee, maar met het oog op de aanstormende regelwijzigingen van 2021 werd de discussie onlangs weer lucht ingeblazen. Vooral ook omdat Liberty Media onder invloed van Ross Brawn al volgend seizoen zou willen experimenten met wijzigingen.

Ideeën die zijn opgeborreld zijn onder andere het afschaffen van de vrijdagtrainingen, het wijzigen van het kwalificatieformat en het invoeren van F2esque races met zogeheten ‘reverse grids‘. In het laatste voorstel zouden ‘snellere’ coureurs (of auto’s) linksom of rechtsom achter de mindere goden moeten plaatsnemen op de grid, zodat het publiek getrakteerd wordt op bloedstollende inhaalraces.

Onlangs werd de vraag of dit een puik idee is voorgelegd aan Hamilton en Vettel. Hamilton mompelde toen een beetje, waarna Vettel zei dat hij de voorstellen ‘complete stierenpoep’ vindt. Daarop flapte Lil’ Lewis eruit dat hij het eens was met de Duitser, hoewel hij omdat hij Lil’ Lewis is en iedereen te vriend wil houden daar later ook weer enigszins op terugkwam. Hoe dan ook: de wereldkampioenen staan niet te springen om een ‘circus’ te maken van de sport en inmiddels is duidelijk dat zij voor de meeste coureurs spreken in deze. Maar geldt dat specifiek ook voor onze held Max Verstappen?

Jawohl! De Nederlander heeft inmiddels namelijk zelf ook in zijn eigen woorden aangegeven dat hij niets ziet in kinderen weggooien met het badwater. Max heeft uiteraard ons kwalificatieverslag van afgelopen week gelezen en vergelijkt de situatie nu eveneens met het Amerikaanse World Wrestling Entertainment (WWE). Spoilert alert: in deze Amerikaanse worstelserie zijn de winnaar vooraf al bepaald en gaat het alleen om de show. Doch waar wij vermoeden dat de F1 nu al WWE-esque is (serieus, Ferrari opeens goed? Laat me raden, nu mag Red Bull-Honda winnen in Japan zeker?), denkt Max nog dat hij kan voorkomen dat het zover komt. Op Verstappen.nl laat hij het volgende optekenen:

We willen voorkomen dat het een soort van Amerikaans worstelen wordt, waar het allemaal nep en kunstmatig aanvoelt. We hebben duidelijk aangegeven dat we zoiets niet willen.

Het ‘we’ in deze quoot slaat bij uitzondering overigens een keer niet op het koninklijke ‘we’ dat coureurs altijd gebruiken, maar op ‘wij coureurs’. Onlangs is er namelijk een meeting geweest tussen de circuittijgers en de leiding van de sport.12 reacties

Dus…
@outlook: kijk, inhoudelijk reageren, dáár kunnen we wat mee.

Liberty Media zoekt het veels te moeilijk, in het zoeken naar meer spektakel. Als je wil weten wat werkt en wat niet, moet je kijken naar het verleden. En gedurfde keuzes durven maken.

– pitstops zijn klinische operaties: 2 tot 3 seconden stilstand en weer rijden. Voer het tanken weer in en je brengt ook weer invloed terug in het banden management: licht vertrekken op softs of zwaar met een harde band?
– omgekeerde grid is af te raden, maar wat vanaf halverwege de race wél kan helpen, is het afschaffen van de blauwe vlag.
– Maak het delen van chassis’ mogelijk, grote teams zouden niet alleen motorenleverancier moeten zijn, maar ook zusterteams of juniorteams kunnen opstarten. Dit is de enige manier om straks nog 22, 24, of zelfs meer coureurs op de startgrid te krijgen. Bijkomend voordeel is dat teams dichter bij elkaar komen en dat er meer coureurs kunnen doorstromen vanuit de lagere klassen.

Er zijn vast nog wel meer ideeën te halen uit de rijke historie van de Formule 1.
@RRRobert: blauwe vlag afschaffen? Weet je uberhaupt wel wanneer die gezwaaid wordt? Wat heeft het voor nut als de koplopers zich voorbij een achterblijver moeten knokken?
@koen0373: welk nut? Dat je, zonder zoiets geforceerds als een omgekeerde startgrid toch een hoop inhaalacties kan gaan zien en je houdt daarmee ook de voorhoede van de startgrid dichterbij elkaar.

Google eens op ‘blauwe vlag afschaffen’, dan zul je kunnen lezen dat die vraag al meerdere jaren speelt – en dat niet de minsten in het wereldje vóór zijn.
@RRRobert: lekker spannend. Iemand op een ronde achterstand die de koplopers rondenlang ophoudt terwijl het niet eens om positie gaat. Gaat toch nergens over? Wat heeft dat met racen te maken?
@koen0373: Het is maar hoe je het ziet. Het heeft in zoverre niets met racen te maken, dat de auto op P1 natuurlijk voorligt op de auto die op P20 rijdt. Maar zoals de bijdehante bumpersticker achterop een AX diesel ooit vermeldde: je mag dan sneller zijn dan ik, je zit wèl achter me… Een waarheid als een koe. Ofwel: inhalen heeft alles met racen te maken. Ook als degene die je moet inhalen 2 seconden per ronde langzamer is.
@vaakbenjetebang: totdat het om de winst gaat en je komt aan het einde van de race een teammaat tegen, die jou voorbij laat en degene tegen wie je daadwerkelijk racet ophoudt. Lijkt me niet heel eerlijk..
@alfisstii: Mede daarom bestaat de blauwe vlag natuurlijk ook, maar ergens is het ook wel een raar fenomeen. Ik kan me namelijk zo snel geen andere sport voor de geest halen waar iets soortgelijks bestaat. Het is een beetje alsof iedereen in de competitie een reglementaire 3-0 overwinning krijgt bijgeschreven tegen de gedoodverfde nummer laatst. De vergelijking is wat krom, maar je snapt wat ik bedoel.
Allemaal leuk en aardig, maar wat had Max nu op z’n bammetjes vandaag?
Tja als we het spannender willen maken dan tanken toevoegen natuurlijk!
@dutchdriftking: en iedere coureur krijgt drie bananen per wedstrijd om op de baan te gooien…
De beste toevoeging is water op de baan spuiten. Goed voor nivelleren van team verschillen, spannende tv en het publiek zit nog altijd droog. Iedereen houdt van regenerates, dus waarom niet zelf creëren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).