Volkswagen bereikt indrukwekkende mijlpaal

Auteur: , 22 Reacties

Jazeker, de meest populaire middenklasser is een Passat.

Volkswagen Passat '12

Volkswagen heeft een paar succesnummers op de weg gebracht, de afgelopen paar decennia. Tegenwoordig zijn dat ware evergreens die in enorme aantallen verkocht worden. Niet alleen omdat de naam al jarenlang hetzelfde is, maar ook qua benadering van het concept.

Het bekendste voorbeeld is de Volkswagen Golf, een auto die deze week 45 jaar oud geworden is! Maar niet alleen de Golf doet het nog steeds uitstekend, ook de Passat noteert uitstekende verkoopcijfers. De eerste Passat (B1) kwam in 1973 op markt. In de tussentijd zijn we aanbeland bij de achtste generatie van de Passat (B8). Dankzij al die generaties is de Passat een enorm succes geweest voor Volkswagen. Sterker nog, op de Golf na is de Passat de bestverkochte Volkswagen aller tijden. Jazeker, de Passat is succesvoller dan de Kever, die op nummer 3 staat. Onlangs rolde namelijk in Emden de 30 miljoenste Passat van de band, een zilvergrijze Passat GTE Variant. Jazeker, Volkswagen heeft 30.000.000 Passats gebouwd.

Volkswagen Passat '19

Nu is het benoemen van acht generaties Passat niet helemaal correct, daar bij sommige ‘generaties’ het eerder een ingrijpende facelift betrof dan een echt nieuw model. Tevens zijn niet alle Passats gelijk. Op dit moment worden er drie verschillende Passats aangeboden:

Passat (B8)
Dit is het model dat je in Europa kan bestellen. De Passat B8 heeft onlangs een facelift gekregen om er weer een paar jaartjes tegenaan te kunnen gaan. Opvallend is wel dat de Volkswagen Passat, samen met de Skoda Superb, de enige D-segment auto die zonder premium badge nog behoorlijk goed verkoopt. Andere merken hebben het maar wat zwaar met het aan de man brengen van hun grote sedans en stationwagons.

Volkswagen Passat B8 '19

Passat (NMS)
In de Verenigde Staten stelt met net wat andere eisen aan een auto. De Passat NMS (New Mid Size Sedan) deelt wat delen van de bodemsectie met de vorige generatie Passat (B7), maar het is een behoorlijk andere auto. De Amerikaanse Passat is groter en verkrijgbaar met grotere motoren, waaronder een zescilinder. De Passat NMS is ook veel minder verfijnd dan de Europese Passat. Het geheel voelt goedkoper aan, wat ‘ie ook is.

Volkswagen Passat (NMS) '19

Passat (China)
De Passat NMS is er ook voor de Chinese markt. Aanvankelijk was dit dezelfde Passat als de Amerikaanse, maar sinds vorig jaar hebben zij een compleet nieuw model. De Chinese Passat is een waar slagschip: het ding meet 4,93 meter! De Chinese Passat staat op het MQB-platform. Grote kans dat de nieuwe Amerikaanse Passat op deze versie gaat lijken.

Volkswagen Passat 380 TSI '1822 reacties

tja je krijgt wel heel veel auto voor je bucks.. ben geen VW fan maar schoonpa al jaren passat en hij is een hele slechte klant bij de garage. enkel wat onderhoud en weer weg.
@Soulmaster: Niet altijd zo. bij mijn ouders Passat B6 2.0 TDI blokkeerde er een nokkenas en knapte de riem. Gereviseerde kop erin á 3000 euro. Gelukkig geen schade aan de zuigers overgehouden!
@theblazerunner: je moet ook geen 2 liter diesel heb ben mjong. Gewoon een stampende 1.9TDI van de tweede gen. On-ver-woest-baar. Op tijd de olie wisselen etc en je hebt er lang plezier van. De mijne weggedaan met 492d KM op de teller. Verbruikte geen drup olie en liep 1 op 19. Man wat een ding was dat
@soundgarden: ha, ja wat een blokken idd, goeie ouwe pompverstuivers!
Die oude 1.2 tdi’s konden er ook wat van.
@soundgarden: nou, die van kapte er gewoon met 225.000 km na goed onderhoud mee. Gangetje van 50km/u en ineens was het poef… Ondanks deze slechte ervaring toch weer een Octavia met de zelfde motor gekocht. Die staat inmiddels op 340.000km. Maar onverwoestbaar is te veel gezegd.
B3 en B4 vond ik als kleintje altijd mooi over komen.
Dat is een redelijk tempo, en dan zou hij nog eens een Golf voorbij kunnen gaan in totaal aantal verkochte auto’s.
Ze hebben nog een gat van 10 tot 15 miljoen te gaan om de Toyota Corolla te verslaan, zie ik ze niet snel inlopen.

Maar in NL zie je de Passat lang niet zo vaak rijden als de Golf.
Grappig dat VAG drie verschillende auto’s met dezelfde naam verkopen. Wel jammer dat ze bij Amerikaanse versie van de Chiron niet verder kwamen dan daar maar een paar rubberen puisten achterop te monteren als zijnde bumper.
Jeetje wat is die NMS lelijk zeg. Wat zou de reden zijn dat het design zo ontzettend versoberd is t.o.v. de Europese versie? Waarom zouden Amerikanen die niet willen?
@str8six: Te klein en te duur. Dat is het eigenlijk ;-).
@str8six: Die hele NMS is een poging om dat ding toch te slijten daar. Ze doen hetzelfde met de Jetta. Alles flink wat goedkoper uitgevoerd om de prijs maar te drukken. In de US wordt ie niet gezien als premium zoals hier en dus wilde men die prijzen ook niet betalen. Je hebt bijv. in de Jetta geen leeroptie maar enkel fake leer. In de Passat enkel op de duurste spec echt leer, anders ook fake. De materialen van het dashboard etc komen ook niet overeen met de Eurospec. Minder kleurkeuze, minder opties etc. Alles om hem te laten concurreren met de Koreanen en US sedans.
@E34M5Touring: Hier wordt hij ook alleen als premium gezien door slechts een deel van de VW rijders, en Autoweek/Bild
Sorry mannen, ik ben er ook schuldig aan. Alweer 3 weken eigenaar van een Passat….
@dutchdriftking: wel eentje met achterwielaandrijving, toch?
@n0zem: Uiteraard, even het diff doorgelast en klaar!
@dutchdriftking: Ik heb er ook 5 versleten. Waarvan mijn oude W8 sedan toch wel de fijnste was.
@numpty: lijkt mij een uitzonderlijk gave wagen.
@dutchdriftking: Vooral het geluid was uitzonderlijk. Zeker nadat ik het uitlaat systeem ‘gepersonaliseerd’ had.
Verder vooral een praktische auto, ruim genoeg voor ons, grote kofferbak. Van 0 naar 100 snel, maar niet uitzonderlijk, maar bleef sjouwen. Heb haar op een stuk hele lege autobahn een keer op 280Km/u. (GPS) gehad, dat was zeker bijzonder. De meeste onderdelen als van een ‘normale’ 3BG Passat, alleen de motor onderdelen uitzonderlijk duur. Een keer het (beruchte) thermostaathuis kapot gehad, was dik 600 piek onderdelen prijs. Radiateur niet te krijgen buiten origineel, ook rond de €700,= en omdat de koeling redelijk belangrijk is voor zo’n compacte 8 cilinder ook niet wenselijk om voor imitatie te gaan. Ik heb de auto 5 jaar gehad, en ondanks haar (vanwege de gecompliceerde motor) manko’s van iedere kilometer genoten.
IndruKKwekkend? Wist niet dat kwekken indruk maakt ;)
Indrukwekkend..
Heb een type B1 gehad met dubbele koplampen was een LX uitvoering met bordeauxrode stoffen bekleding, prachtige wagen maar wel roestgevoelig herinner ik mij nog.
Ondanks dat ik jaren Subaru rijd draag ik de Passat een warm hart toe want blijft een mooie wagen.
Kwam de Passat jaren later tegen op de autocross, beetje pijnlijk..
Een Passat is een bijzonder fijne metgezel. Soms mis ik nog wel eens de oude B3 van mijn ouders; een spierwitte Passat Variant in Arriva uitvoering met de 1.8. Volgens mijn pap de beste auto allrounder uit zijn tijd. Ze zijn ook wel mooi oud geworden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).