Volkswagen e-up! heeft prijs, dit keer wél interessant?

Auteur: , 53 Reacties

Toch wel een beetje de OG van de elektrische autowereld, toch is hij nu pas interessant. Tenminste, als de prijs goed is.

Volkswagen e-up!

De Volkswagen e-up!, op de redactie bekend als de ‘Eup‘, was er als de kippen bij toen elektrisch rijden een ding werd. Echter, alles aan de auto liet blijken dat de wereld nog niet klaar was voor elektrisch rijden in dit soort auto’s. Toen de e-up! samen met de e-Golf in productie ging, had het ding een kleine accu aan boord, waarmee 160 km (op NEDC-basis nota bene!) eigenlijk al een utopie was. Een rijbereik van minder dan 100 km als je er niet zuinig op bent, was niet ondenkbaar. Als zoiets nou voor 10 ruggen op je oprit staat, dan is het voor stadsgebruik een leuk autootje voor erbij, zoals de huidige benzine-Up! eigenlijk is. Het ding kostte echter ruim 25.000 euro. Voor een elektrische auto weinig, maar gezien de specs was het vrij duur. Voor een up! is het zelfs schreeuwend duur.

Dat was 2013. Ondertussen is elk merk veel verder met hun elektrische aandrijflijnen. Dat betekent lagere of dezelfde prijzen maar dan wel met veel meer prestaties. Zo ook de nieuwe e-up!, die nu een rijbereik van 260 kan realiseren op WLTP-basis (dichter bij de praktijk dan NEDC). Kijk, dan heb je het ergens over.

Volkswagen e-up!

En er is meer goed nieuws: de auto kan snelladen en is daarmee voor 80 procent gevuld binnen een uur. En wat kost het? 23.475 euro. Opnieuw: kijk, nu gaat het ergens over. Zeker in de lease zal de e-up! een leuke optie zijn voor mensen die de auto vooral in de stad gebruiken. Daar is de actieradius groot zat. Ook als zakelijke leaseauto zal de e-up! goed scoren, mede te danken aan een bijtellingsbedrag van 56 euro. De auto valt helaas wel net buiten de vier procent-bijtellingsboot, maar komt op acht procent terecht.

De e-up! is per direct te bestellen, dan staat hij begin 2020 onder de carport. Je hebt de keuze uit de standaard en de Style. Die laatste is 25.320 euro, daarmee krijg je het op de foto’s getoonde kekke gele lakkleurtje, grotere velgen en iets meer opties. Het verschil met de reguliere Up! is echter vrij groot: die staat al voor 12.145 euro klaar om te gaan. Net iets meer dan de helft, dus voor de echte prijspakkers is dat je beste optie.

Volkswagen e-up!53 reacties

Wow, dat belooft weinig goeds voor de citigo/mii. Er werd gezegd dat deze voor minder dan 20k op de markt gebracht zou worden, maar dat zal dus waarschijnlijk niet gaan gebeuren. De citigo koop je in duitsland al voor 16,5k, mede door wat subsidie van de overheid. Ik denk dat ik mijn bestelling maar annuleer, wat voor wat dit extra kost tov een normale up kan ik best wat waren benzine tanken.
@towi1989: Waren = jaren
@towi1989: Reken je ook even het verschil uit in onderhoudsbeurten enzo?
Daarnaast zal dit beter rijden dan de benzine versie vermoed ik.
@fanboy: Ik vind @towi een goed punt hebben. Een electrische auto kost in de ontwikkeling echt niet veel meer dan een brandstofauto. Dus waar die dubbele prijs ineens vandaan komt begrijp ik niet. En omdat je minder hoeft te tanken en iets minder onderhoud hoeft te plegen zou juist jouw voordeel moeten zijn en niet die van de de fabrikant.
@autopetje: Komt door 2 dingen:
– VAG schrijft alle investeringen in electrificering af op de eerste modellen die van de band zullen lopen, terwijl die techniek universeel inzetbaar is en nog vele jaren gebruikt zal gaan worden.
– Een merkdealer gaat er vanuit dat de auto’s bij hen in onderhoud blijven. Minder onderhoud = minder inkomsten voor de dealer. Dat halen ze er in de verkoopprijs weer uit.
Onderhoud is uit noodzaak geboren en niet om de dealer in leven te houden. Onderhoud zal de dealer altijd blijven doen want waar ze het meeste aan verdienen is storingen opsporen, die klote sensoren vervangen, banden schokbrekers en schadeherstel. Die oliebeurten leveren echt niet zoveel op. Daarbij komt dat volgens jouw redenering de dealer gecompenseerd word in de vorm van een grotere marge, wat ik niet geloof, om de gemiste onderhouds omzet te compenseren. We weten allemaal dat een dealer z’n marge weggeeft om je bij de concurrent weg te houden. Leuk geprobeerd maar je verdediging van de prijs houd geen stand.
@autopetje: Zo is het misschien ooit begonnen, maar zeker in deze tijden gaat er het eea veranderen. De meeste merken bieden een aantal jaar ‘gratis’ onderhoud aan bij elektrische auto’s. Dat betaal je uiteindelijk dubbel terug door vele male hogere prijzen voor het gebruik van ‘originele’ onderdelen en een belachelijk werkplaatstarief. Daarnaast zullen ze staan te springen wanneer ze nog ergens iets vinden wat ze voor veel te veel geld kunnen repareren, wat nu ook al zo is bij regulier onderhoud.

Daarnaast zijn merkdealers absoluut niet concurrerend met onderhoudsprijzen. Bij een standaard beurt a €250,- doen ze niets anders dan motorolie en filter vervangen. Dat doe ik zelf voor 1/5e van de prijs in een uur tijd, en de garage om de hoek voor hooguit de helft. Ze proberen mensen binnen te houden met lokkertjes als ‘gratis’ verlenging van de fabrieksgarantie en pechhulp die vaak al dubbel meeverzekerd wordt bij een auto- of reisverzekering, en welke je meestal de eerste jaren tóch niet nodig hebt omdat je een nieuwe auto rijdt. Als je dan na 40k km een rammelende distributieketting hebt dan ‘hoort dit bij de motorkarakteristiek’ totdat je hele blok in de soep loopt, of is het ‘normale slijtage’ en is er van garantie ook geen sprake.
@autopetje: U bent duidelijk niet werkzaam in de autobranche… Een garagebedrijf verdient juist het meeste aan oliebeurten, storing zoeken is lang niet zo winstgevend als jij denkt. Tijdens de zoekuren kan je geen onderdelen factureren wat niet interessant is voor de omzet. Bij een beurtje wordt vaak meer arbeid gerekend dan er daadwerkelijk aan gewerkt wordt, daarnáást nog eens de marge op de onderdelen… Ook willen / durven veel autobedrijven niet alle gespendeerde zoekuren in rekening brengen om naderhand voor gek verklaard te worden door de klant….
@autopetje: die accupakketten kosten echt wel serieus geld, vergeet dat niet. Een los accupakket voor een tesla kost meer dan 10.000 euro.
@hiostu: Maar is dat dan veel duurder dan een motorblok met bijbehorende onderdelen?
@berlinetta: je hebt bij een electrische auto natuurlijk naast het accupakket ook nog gewoon de motoren, regeneratie, omvormers voor opladen, etc. Dus er zitten naast de accu’s nog wel meer componenten in.

Ik zie online overigens dat een nieuwe VW Up! 1.0 TFSI motor ongeveer 1800 euro kost.
@hiostu: Een motor kost tussen de 700-1000 om te maken en Tesla verkoopt de Powerwall met 6,4 kWh voor 7 á 8000 euro. Met die combinatie heb je in feite een volledige aandrijflijn voor onder de €10.000. Uiteraard is die accu wat klein en voor extra kan je €150 per kWh rekenen.

Dat is zeker duurder dan de aanschaf van een traditioneel motorblok, nog even los van ontwikkelkosten die bij een ICE al grotendeels terugverdiend is.
@berlinetta: Hell yeah. Misschien niet als je het achteraf besteld, want dan rekenen fabrikanten zich rijk. maar in productiekost is een battery pack een heel eind duurder dan een motorblok.
@hiostu: ja een kopje koffie op het Leidseplein kost ook € 6.50.
@fanboy: Hoe duur zijn onderhoudsbeurten van EV’s eigenlijk en hoe vaak moet je die laten uitvoeren? Ik hoor namelijk vaker dat EV’v zoveel goedkoper zijn in onderhoud (logisch ook gezien het kleinere aantal bewegende onderdelen), maar ik ben wel benieuwd naar cijfers. Weet jij dat?
@berlinetta: Moet je echt per auto opzoeken. Maar je zit zo op intervallen van 80 of 100.000km voor een klein beurtje.

Tesla zegt met de Model 3 in principe geen (!) onderhoudsbeurten meer. Maar dat kan denk ik niet helemaal, je zult nog steeds langs moeten komen voor luchtfilter o.i.d. om je airco netjes te houden.

Hyundai zegt 670 euro over 4 jaar voor hun elektrische Kona.
@berlinetta: mijn Zoe kost gemiddeld 120 euro per jaar aan onderhoud (excl banden) over de afgelopen 3 jaar.
@lebeaunl: Heb je die niet in de lease? Of zijn dit de lease facturen
@berlinetta: https://teslamotorsclub.com/tmc/attachments/schermafbeelding-2016-08-19-om-09-06-34-png.190695/

Overigens hoef je geen onderhoud uit te voeren om je garantie te behouden bij Tesla. Dit is bij veel andere merken natuurlijk wel het geval.
@fanboy: En waar komt dat op uit de eerste 7 jaar. Iedere 20k km een oliewissel + wat filtertjes à €50 (ja we zitten op autoblog dus onderhoud doen we lekker zelf). Wegenbelasting is voor een benzine up al amper wat (dat voordeel zal binnen een paar jaar sowieso vervallen), en de verzekering is goedkoper (want lagere nieuwprijs).

Bij 20k km/jaar:
Brandstof: €1500, wegenbelasting €310, extra onderhoud €50
Stroom: €740

Verschil van €1120. Voor het verschil in aanschafprijs kun je dus 10 jaar benzine tanken.
@towi1989: 50 euro onderhoud slaat natuurlijk nergens op. De meeste mensen gaan niet zelf sleutelen aan een nieuwe auto, want dan verlies je je garantie. En dan nog zou 50 euro weinig zijn. Zeker over 10 jaar, dan gaat er wel eens een accutje, remmen en uitlaat doorheen.
Ik denk dat je benzine prijs overigens ook iets hoger moeten zetten tenzij je echt dag in dag uit 1 op 25 rijdt.

Daarbij komt dat sommige mensen ook op hun werk kunnen laden. Is ook niet voor iedereen gangbaar, maar dan zit je je stroom op 120 euro per jaar bij 100Wh/km.
Volgens jou berekening bij 22 cent per kwh (thuis aansluiting) zou de Up 160Wh/km lopen, maar dat lijkt me sterk. Veel grotere elektrische auto’s rijden al zuiniger.
Dus met thuisaansluiting zou het dan op 500 per jaar zitten.

Anyway, je bespaart makkelijk minimaal 1000 euro per jaar en je restwaarde is hoger.
@fanboy: 5l olie koop je voor €40. En er gaat maar 3.4l in. Een filterje is zo’n €6. Om de 3 jaar 3 bougies en een lucht/interieurfilter. De rest is gelijk aan de elektrische variant. Wat boeit garantie op een stadsautotje van €12k, waarbij je voor regulier onderhoud een poot uit wordt gedraaid bij de dealer. Zet daar lekker wat van opzij mocht je een keer onverwachtse kosten hebben.

Over 10 jaar zijn ze beide toch economisch afgeschreven. Ohja, en zelfs de e-up heeft ook nog een ‘normale’ accu.
@towi1989: Ik sleutel niet aan mijn wagens en betaal het onderhoud etc wel. Met een paar honderd euro per jaar per auto kom ik helaas zeker niet toe!
Voor onze simpele Berlingo was dat bij auto5 al 200€, bij de rest een veelvoud daarvan (bij de merkdealer ivm garantie en veiligheid).
Elektrisch is volgens mij enkel zakelijk interessant (fiscaliteit en groen imago voor zover dat boeit)
@unknown32: Ik heb het ook alleen over meerkosten van onderhoud van een auto met verbrandingsmotor tov elektrisch.
@fanboy: 36.8 kWh accu met een bereik van 250km. Dan kom ik uit op 145 Wh/km. In de praktijk zal dit nog hoger uitvallen
@fanboy: als ik een nieuwe s63 AMG koop is mijn restwaarde na 10 jaar nog veel hoger!!!!!

Een gewone up! Kan je afschrijven naar nul, en dan nog is de afschrijving lager dan die van een eup gedurende tien jaar…
@lekbak: Ja en nu kijk je weer alleen naar afschrijving. Je moet alles meenemen, dan kom je lager uit.

Anyway, we zullen hem wel zien in de private lease. Mogelijk nog net iets duurder dan de benzine variant, maar op stroom goedkoper om te gebruiken.

Ik zag laatst voorbeeld van zakelijke lease waarin een i3 van 45K net zo duur uitkwam als een Polo van 24K. Dat was natuurlijk inclusief brandstof. Maar dat zegt al genoeg.
@fanboy: jij noemt afschrijving als een voordeel voor de eup omdat de restwaarde hoger is. Maar het is bijna onmogelijk voor de eup om een lagere afschrijving te hebben in euro’s. Puur omdat die zoveel duurder is om mee te beginnen. Na tien jaar heeft de eup zeker een volledige up! afgeschreven, maar is de up! ook nog duizenden euro’s waard.

Op lange termijn is elektrisch misschien goedkoper. Maar dat duurt toch echt het merendeel van tien jaar. De extra afschrijving (in euro’s, niet percentage) is het grootste financiële nadeel van de eup.
@fanboy: je hebt wel een ‘automaat’ in een EV. Dat is mooi meegnomen. Ook komt de Eup wel vlot van zijn plaats. Alleen is ‘ie eigenlijk veel te zwaar. Meer dan 1.200 kg volgens mij. Dat is 350 kilogram meer dan een 1.0 benzine. En 8 mille duurder dan een vergelijkbare High Up.

Voordeel is dat het een uitstekende stadsauto is. De CO2 stoot je niet dáár met een e-up. Maar die prijs en het gewicht zijn onvergeeflijk voor zo’n kleintje. Daarbij ken ik niemand die 25 mille stukslaat op een nieuwe A-segment auto. Het is nog altijd een Up. Een guitig doch verouderd stadskarretje. Die moeten niet meer dan 10-12 mille kosten.
@willeme: Je weet toch dat een nieuwprijs niet alles zegt?

Zo kun je een BMW i3 executive leasen voor het bedrag van een Polo, terwijl hij 2 keer zo duur is.
Restwaarde zal vele malen beter zijn. Als je zo’n auto 5 jaar rijdt o.i.d. dan kom je makkelijk goedkoper uit. Zie hierboven.

En wie koopt particulier nog een nieuwe auto? Leasebedrag is wat telt, en die zal vergelijkbaar zijn.

Wel is het een oud ontwerp ja.
@fanboy: Deze kleine auto’s zijn juist de laatste die nog particulier verkocht worden ;-).

Afschrijving eens: die zal meevallen. Maar ja, het is natuurlijk van de zotte om 8 mille uit te gaan geven om voor een gunstige restwaarde . Natuurlijk zullen er genoeg situaties zijn waarbij zoi’n Eup prima uitkomt. Maar 25 mille neertellen in zo’n kleine auto met zoveel beperkingen, dat is nogal een opgave voor de particuliere koper.

Anway: ik ben ook overduidelijk niet de doelgroep :-D
@willeme: Volgens mij klopt dat niet. Maar ik heb er geen cijfers van voor dat segment.

Volgens mij wordt deze categorie nu juist “kapot geleased” dat wil zeggen in de private lease. Ik kan er genoeg die zo’n soort auto in de private lease hebben voor soms minder dan 200 euro per maand.
Dus dan hoeft de elektrische versie daar ook alleen maar bij in de buurt te komen. In de resterende “brandstof” kosten is hij goedkoper.

Dit autootje (van Skoda) in de financial lease, met al de verrekende subsidie in Duitsland zit op 150 euro per maand. De operationele kosten zijn natuurlijk een lachertje met weinig onderhoud.
@willeme: Wat zijn volgens jou de beperkingen van een UP! ? Laat ons stellen, een gezin met 2.
@wimof: Voor 25 mille kun je dan véél betere auto’s kopen. Goede up heb je ook voor 5-7 mille. Ik vind 25 mille voor zo’n koekblik best veel geld.
@willeme: Ik ken de NL taxatietabellen niet, maar is er een groot verschil in de jaarlijkse bijtelling tussen een e-up en een benzinemodel ?
@dwfc: Ja, in procenten wel. De E-Up kun je in dit jaar tegen 4% bijtelling leasen. In 2020 tegen 8%. Lager percentage, maar ook van een hoger bedrag.
Het wordt pas echt interessant om de leaseprijzen te zien. Die zou heel erg in de buurt moeten zitten van de benzine Up denk ik, en dan dus met lagere bijtelling.

Ik had wel verwacht dat deze er voor 22K zou zijn, dit is wel iets duurder. Hopen dat de Skoda variant het alsnog waar gaat maken voor 20K.

Ik denk dat we deze veel gaan zien.
Je moet toch aardig je best doen om die 11.000 euro verschil aan benzine op te rijden in zo’n ding.

Die bomen moeten wel heel lekker knuffelen wil je dit aanschaffen.
@foramen: Je bespaart ook op MRB en onderhoud. Alleen van dat laatste weet ik niet hoeveel dat scheelt (zie hierboven). Ik denk dat dat omslagpunt niet eens zo heel ver weg zal liggen.
Ik denk dat het als stadsautotje niet zo gek is.
Het is eerder een soort Biro waar je niet mee voor gek rijdt, en dubbel zo veel deuren, voor de dubbele prijs :).
Is die vrouw nou zo’n reus of is die E-Up nog meer gekrompen?….
Heeft Elon al gereageerd?
Dan is een beetje door sparen voor een ID3 denk ik beter. Prijsverschil is ongeveer 6k toch? Heb je wel veel meer auto met betere range
@lekkerlinksrijden: Ik denk dat een beetje ID3 het dubbele moet gaan kosten.
Erg benieuwd hoe dit het in de praktijk doet TOV de Zoë. De laatste is wel duurder, maar komt ook fors verder.
@dutchdriftking: Zoe is een B-segmenter. Totaal andere league dus.
is deze al bij de Nurburgring gespot?
geen enkele vrouw kleed zich in dit soort gewaden. Wat een onzin plaatje.
@waterisnat: Wel eco-neutrale sandalen zonder hak. Weet je meteen wat de doelgroep is.
Afgelopen weekend een Up, benzine dan wel, meegekregen als leenauto. Was echt een kale basisuitvoering, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit helemaal niet verkeerd rijdt. Best geinig karretje. Als de elektrische versie net zo goed rijdt, kan dit best een leuk wagentje voor erbij zijn…
@harleytijn: ik gok dat de elektrische sneller is, maar wel minder lichtvoetig aanvoelt omdat ie veel zwaarder is. Tijdje terug een Picanto mee gehad, zolang je niet op de snelweg komt, rijdt t hartstikke leuk.
@harleytijn: Tijdje geleden een Up als huurauto gehad. Kaler dan kaal, schraler dan schraal. Maar wel de leukst rijdende VW waar ik in tig jaar in gereden heb!
Het is voor mij nog wachten op een elektrische 3 serie/4 serie/ A4, A5 / Mercedes C coupé. Erg jammer dat dat segment het laatste aan de beurt lijkt te zijn :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).