Volkswagen knijpt vermogen Golf R, want WLTP

Auteur: , 52 Reacties

Verdulleme.

Volkswagen knijpt vermogen Golf R, want WLTP

Het zit de Volkswagen Group niet mee. Nadat het vorige week bekendmaakte dat SEAT het vermogen van de Leon Cupra 300 terug moest schroeven tot 290 pk, blijkt nu ook de Volkswagen Golf R (rijtest) niet tegen de gevolgen van de WLTP-cyclus te zijn opgewassen. De auto verliest, net als de SEAT vorige week, precies 10 pk.

Hoewel we te maken hebben met een enigszins verwaarloosbaar verschil, waren de 10 extra paarden die de facelift met zich meebracht wel degelijk een welkome verrassing. Nu Volkswagen heeft laten weten dat de toename van het vermogen teniet moet worden gedaan om aan de eisen van de WLTP-cyclus te voldoen, zijn we in feite terug bij af. De 2-liter viercilinder in de huidige generatie Golf R, vóór de facelift, produceerde immers 300 pk.

In een bericht aan het Britse Autocar heeft een woordvoerder van Volkswagen bondig laten weten waarom precies de veranderingen nodig waren.

“In the context of new homologations, there are adaptions for the exhaust gas treatment and for the power output. From now on, all Golf R models will feature a 300PS [296bhp] engine.”

Volkswagen gaat uiteraard niet in op specifieke details om de daling van het vermogen te verklaren. Het vermoeden is dat de Duitsers, in het licht van de WLTP-cyclus die in september ingaat, een ander uitlaatsysteem onder de Golf R hebben geworpen om de stikstofuitstoot te knijpen. Als gevolg daalt het vermogen met 10 pk. Zoals Volkswagen zelf al aangeeft, ontkomt geen van de Golf R modellen aan deze nieuwe uitlaat, en dus de daling in pk’s.

Het treurige is dat Volkswagen de verandering niet alleen doorvoert in de auto’s die het in de toekomst gaat leveren. Het is namelijk zo dat iedereen die in de afgelopen tijd een Volkswagen Golf R heeft besteld, een exemplaar voor de deur krijgt dat 300 pk produceert, in plaats van de beloofde 310 pk. Volkswagen neemt, naar verluidt, contact op met de gedupeerden. Gelukkig weten we dat het eenvoudig is de auto meer vermogen te geven. Vraag dat maar aan deze opa.52 reacties

Ik wil niet muggenziften, maar doe ’t toch. 10 pk. Wow. Trouwens. Dit zagen we in de jaren 80 ook al eens. De Peugeot 205 1.9 GTI. 130 vuile of 125 schone katalysator pk’s.
@stamp: als je een 70k Golfje koopt ben je in ieder geval geen muggenzifter🤓
@drdrift: klopt, eerder niet helemaal goed bij je hoofd 🤪
@stamp: misschien moet VAG eens in de leer gaan bij Honda. Bij de type R hoeft niets teruggeschroefd te worden …
@erik2907: Bij de Civic R mag de hoeveelheid spoilers drastisch terug geschroefd worden.
@fejjie: misschien moet Honda de spoilers maar verkopen aan Volkswagen voor de Golf, dan is er wat meer onderscheid in de lijn. Zo makkelijk om de Golf R te verwarren met een 1.0 TSI waar opa in rijdt.
@stamp:
Muggenzift effe met je mee : 130 vuile vs 122 (niet : 125) kat-peekaa’s.
@amghans: de pk’s vallen wel mee. Het verschil in koppel is voelbaar.
@xiran:
Eensch, een 130 pk versie voelt veel gretiger.
@amghans: het is maar 11 nm. Ik d8 dat het meer was.
meer vermogen geven? en dan een nieuwe auto voor de deur zonder garantie, en bij dit soort auto’s 100% kans dat er in de eerste 3 jaar iets stuk gaat
@gove: exact, ik zou het er in ieder geval niet op wagen (tenzij geld teveel, maar dan koop je geen golf…)
@gove: Leg uit… waarom is er een 100% kans dat er iets mis gaat.
@airc: omdat bij alle nieuwe auto’s wel eens iets stuk gaat , vooral als je een ”sportievere” auto koop, de onderdelen zullen immer meer te lijden hebben, de kans dat je niet terug gaat naar de dealer binnen de eerste paar jaar is (bijna) 0%
Wat een gemiep om 10 pk. Sommige dingen zijn nou eenmaal belangrijker, daar hoef je niet eens een bomenknuffelaar voor te zijn.
@f40racer: wat bedoel je belasting heffen is belangrijker?
@bitd: ik ben bang dat hij doelt dat het milieu belangrijker is. Alsof dat 10 pk en de daarmee gepaarde uitstoot überhaupt beïnvloedt… als zijn varken thuis een scheet laat is de winst direct teniet gedaan.
@dennisn52b30: Je hebt wel enig idee van orde grootte? Het is nu niet bepaald een one-off die Golf hè? Massa product. (Net als die varkens trouwens). Eén enkele auto maakt inderdaad niet zoveel uit. Maar ’t spijtige is dat er in de binnenstad van pak ‘m beet Amsterdam een kleine 5000 auto’s per vierkante kilometer rond rijden. Oh en wacht. Amsterdam is dan nog de stad met de laagste auto-dichtheid!
Varkens zien we daarentegen niet zo veel in de binnenstad. Letterlijk dan hè?

Of zuip jij je in de kroeg ook altijd helemaal lam omdat er ooit iemand zei dat één biertje geen kwaad kan, dus zolang je er maar één tegelijk besteld, kan er niets mis gaan? :-)
@postzegel: Als het allemaal golf R’s waren, dan zou de uitstoot lager liggen ipv al die oude brol en autoscooters die er nu rond rijden…
Niet dat ik een VW / Golf / R fan ben, in tegendeel zelfs.
@unknown32: moet ergens beginnen, dwz bij nieuwe wagens…
@f40racer: gewoon chipje een tegenaan gooien en je hebt 15% meer vermogen
@autospotterkerkrade: als je een chipje tegen de auto gooit , krijg je krassen en/of deuken.
Of je komt als Volkswagen de nieuwe eigenaren tegemoet met een “retrofit sportuitlaat accessoire” die je met behoud van garantie kan laten monteren. Hoewel dat ook weer gesjoemel is… Laat ook maar. Vraag maar aan opa. Die weet het wel.
Chiptuning is de oplssing
ABT heeft vast de oplossing met behoud van garantie. Ook weer opgelost
@el-loco: Dus even een korting regelen gelij aan de hoogte van een ABT kuur.
Eisen van de WLTP cyclus? Die zeggen toch alleen maar wanneer je moet remmen en gasgeven? Echt weer zo’n kul-argument…
@potver7: Nee de nieuwe test zegt dat je ook naar buiten moet met de auto en in het wild moet rijden. dan mag de uitstoot niet meer als x afwijken en niet boven een enorm hoge uitstoot komen.
Waarschijnlijk halen ze met de laatste 10 PK niet om onder het absolute maximum te blijven.
Alsof dit soort wagens met standaard uitlaat en ecu blijven rijden… maar goed voor de wet is het dan weer goed.
@dutchdriftking: alsof het zinvol is om als je 300pk af fabriek hebt er nog een of andere hobby klaas 30pk bij te laten toveren? Dat doe je alleen als je je wegenwachtabonnement eens wat vaker wilt gebruiken. En een andere uitlaat? Wat vroeger Remus was is nu Akrapovic maar het is nog steeds “hoor je me wel, ik heb een sportieve auto”, volkomen overbodig als je 300pk hebt.
@mashell: Akrapovic is geinig maar de uitlaat die je wilt is van Capristo. Overigens komt er geen 30pk maar 100pk bij met de juiste tuner. En zoals @wouter al zei : “ieder auto wordt beter van 100pk extra” dus zeker zinvol.
dat kippenhok werd toch standaard met een Akro geleverd?
Als je 70k uitgeeft aan een Golf dan heb je vast ook nog wel wat centjes om de uitlaat en chip te vervangen voor eentje die niet de boel afknijpt.
Lekker boeiend. Zodra je dat ding hebt opgehaald rij je langs Abt (die afspraak had je namelijk al gemaakt) en laat je hem even naar 400pk brengen.
@borrelnoot: met een GPF zal dat niet meer lukken, ook al moest je voor 400 ook al de kat vervangen door een metalen eu6 die een goede 1000€ kost. Daar ABT enigszinds legaal werkt met TüV zal daar geen vervangende katalysator meer voor bestaan.
Lijkt mij een prima oplossing. en als die 10pk zoveel scheelt, dan beter voor 275pk gaan en een stuk minder belasting. Daarna een chipje en je hebt wss een goedkopere auto met chip dan een nieuwe met 300pk.
Niet WLTP maar Euro 6.2…..
En dan met zijn allen naar de tjoener en die verstikkende uitlaat gelijk bij het grof vuil en de wagen aan de laptop. Die verdienen hier goud geld aan. En de uitstoot is weer terug bij af.
Dus bij de eerste software update bij de dealer zitten ze weer op 300pk? Want wie controleert dat de uitstoot nog….
Koop toch een AMG 45. Overal vanaf.
Dus er zal nooit meer een benzine golf komen met >300 pk?
Haha, hetzelfde als al die vermogen slurpende vacuum meuk in de jaren 70 en 80. Compressieverhoudingen gingen terug naar 8.5:1, klepjes slangtjes etc toegevoegd en zelfs een v8 was niet meer vooruit te branden :)
Er komt dus een partikelfilter erop. Aka GPF. Zeg wat je wilt, maar dit is goed nieuws voor onze longen, daar moderne direkt ingespoten benzines enorme hoeveelheden fijn roetpartikels uitstoten. En met enorme hoeveelheden bedoel ik, vele malen meer in aantal en ietsje lichter qua gewicht, vergeleken met een moderne diesel. Dit schandaal is grotendeels onder de radar gebleven, vandaar ook dat onze ongeinformeerde* artikelschrijver bij VW nog steeds denkt dat het over NOx gaat. En dat is ook zo, maar is bij benzines en wat betreft vermogensverlies slechts een bijkomend probleem…

*Sorry @ikschrijfookoverautos
een VAG model heeft toch altijd meer pk dan voorgeschreven op de dyno, dus dat zit nog wel snor
@jantje_555: Dat is niet een VAG dingetje hoor, daar heeft iedere fabrikant zowat last van.Mijn wijlen Peugeot bleek ong. 11 pk te missen tov de fabrieksopgave.
Als ze nou gewoon 10kg van de Golf R afhalen (of de bestuurder valt wat af) dan is het ook prima!

Meer PK is niet altijd beter, minder gewicht vaak wel.
Eerder vandaag nog even op de Duitse website van BMW zitten kijken, of moet ik zeggen Verbazen?

Een M2 Competition met handbak (227gr) is €4000 goedkoper dan een Automaat (199gr).

Dus al die grammetjes die in Nederland zo duur worden belast omdat wij als Nederland zo graag het verschil willen bewijzen, worden in Duitsland compleet genegeerd, terwijl de impact van Duitsland bij zo’n zelfde wetgeving veel meer dan een druppel op de hete plaat zal zijn.
@ghost: in Duitsland werken de belastingen anders, BTW is er lager, belastingen op auto’s zijn er lager. Daarintegen zijn de netto belastingen op inkomen hoger en is de sociale zekerheid die je met de belastingen koopt van een lager niveau (uitkeringen en bijstand fors lager de zorg duurder). Het is gewoon een keuze van de beleidsmakers.
Er zijn meer dan genoeg Golf R rijders die die pk’s nooit aanspreken omdat ze bang zijn of omdat ze het gewoonweg niet kunnen.
Wat de milieumaffia tegenwoordig toch allemaal kapot weet te maken… Bah.
Ach Volkswagen sjoemelt er wel weer wat bij.. regeltjes nemen ze niet zo nauw daar in Wolfsburg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).