Roadtrip! 21 essentiële dingen om mee te nemen

Auteur: , 91 Reacties

We verzamelden een aantal dingen die je niet moet vergeten.

Roadtrip! 21 essentiële dingen om mee te nemen

Het is weer zomer en dat betekent maar één ding: vakantie! Wie een actieve vakantie voor ogen heeft, veel wil zien en ook nog eens graag autorijdt, heeft aan een roadtrip een perfecte reis. Echter zijn er een aantal essentiële dingen die je mee moet nemen, wil je de weken een beetje verdraagbaar maken. Hieronder sommen we de belangrijkste op.

1. Kussens
Deze zet ik vooral bovenaan voor mijzelf, omdat ik het aantal keren dat ik op een uitstapje een kussen ben vergeten niet meer op beide handen kan tellen. Hoewel je bij iedere grote supermarkt een goedkoop kussen op de kop kunt tikken, kun je hem beter meenemen van thuis. Wel zo fijn, dat comfort.

2. Fatsoenlijke auto
Het tweede item op de lijst ligt waarschijnlijk nog meer voor de hand dan de kussens, maar dat wil niet zeggen dat het niets is om over na te denken. Dat iedere auto in feite de aangewezen roadtripper kan worden, wil niet zeggen dat dit ook moet gebeuren. Betrouwbaarheid is, met name op een autovakantie, van het hoogste belang. Het laatste dat je wilt is stilvallen op de eerste dag. Ben je niet bang voor een beetje avontuur, dan moet je juist het tegenovergestelde doen. Leg met z’n allen geld bij elkaar, koop er een fenomenaal barrel van en reis in spanning!

3. Vloeistoffen, voor in de auto
Of je auto nu fatsoenlijk is of niet, het is altijd handig om ervoor te zorgen dat je extra vloeistoffen bij je hebt. Denk bovenal aan koelvloeistof, motorolie en ruitensproeiervloeistof.

4. Weinig kleding, voor ieder moment
Zelfs wanneer je naar een zonnig oord gaat, bestaat er een kans dat de hemelen zich openen. Uiteraard zullen er ook dagen zijn dat het kouder is dan gebruikelijk. Nu hoef je natuurlijk niet je gehele garderobe achterin de auto te slingeren, maar het is zeker handig om voor iedere situatie een kledingstuk te hebben. Een fatsoenlijke trui, een jas waarmee je verschillende soorten weer kunt doorstaan, korte en lange broeken, shirts en ondergoed brengen je al een heel eind. Houd het compact, maar divers.

5. Slaapspul
Ben je van plan op oerhollandse manier rond te trekken, dan heb je voldoende aan een matje (pomp erbij?), slaapzak en een tent. Echter zijn er tegenwoordig talloze last-minute deals te vinden op internet, waardoor je gedurende de dag pas hoeft te beslissen waarheen je precies wilt. Dit kan natuurlijk betekenen dat je s’avonds geen slaapplaats, maar in dat geval is de auto je beste vriend.

6. Navigatie
Een eenvoudige manier om de trip interessanter en interactiever te maken, is het verwerpen van digitale navigatie. Vergeet Google Maps, Navigon of Tom Tom, de ouderwetse kaarten doen het nog altijd. Weet je vooraf welke landen je wilt bezoeken, neem er dan een aantal mee.

7. Stroomadapter en telefoonhouder
Besluit je nu, als een normaal persoon, wél met de digitale navigatie aan de slag te gaan, dan doe je er goed aan een stroomadapter en telefoonhouder mee te nemen. Eerstgenoemde houdt je telefoon vol met batterijsap, de ander houdt hem op zijn plaats.

8. Toiletspul
Dat je ineens niet meer met moeder de vrouw op pad bent, maar met je beste maten, betekent niet dat je persoonlijke hygiëne uit het raam moet gooien. Een toilettas, gevuld met o.a. een tandenborstel, tandpasta, deodorant, scheerspul, kam/borstel, shampoo en douchegel, is natuurlijk essentieel.

9. Handdoeken
Het spreekt voor zich dat je handdoeken mee wilt nemen, maar we willen ze toch even benadrukken. We trekken het namelijk iets breder; naast de handdoeken voor de douche, zijn strandlakens minstens zo handig. Tegelijkertijd komt een theedoek van pas om niet jezelf, maar de afwas mee te drogen.

10. Toiletrollen
Het is geen ramp als je de toiletrollen vergeet mee te nemen. Je kunt ze immers overal krijgen. Dat gezegd hebbende, krijg je die buikkramp nu net wanneer je enkele uren na vertrek op een plaats rijdt waar geen toilet te vinden is, dan ben je niet aan het lachen. Meenemen, dus.

11. Bestek, borden en bekers
Tenzij je van plan was iedere maaltijd van de dag uit te besteden en je hardverdiende euro’s uit te geven aan fastfood- en restaurantvoedsel, kun je bovenstaande beter in de auto leggen. Houd het simpel en neem voor iedere reiziger één of twee van elk mee.

12. Rijst en pasta
Van tevoren eten meenemen is allesbehalve nodig, maar wanneer je toch van plan bent je eigen voedsel klaar te maken, dan kan het geen kwaad een paar zakken pasta of rijst mee te nemen. Beiden kosten weinig geld en het scheelt onderweg boodschappen doen, dus waarom niet?

13. Gasstel, inclusief gas en pannen
Ben je daadwerkelijk van plan je eigen eten te maken, dan is het handig om iets mee te nemen waarmee je dat ook kunt doen. Een gasstel biedt uitkomst. Hoewel niet groot, is het voor de zwoele zomeravonden voldoende om je maaltijd mee te prepareren. De pannen zijn, uiteraard, noodzakelijk.

14. Percolator
Iedereen die van koffie houdt, heeft aan een percolator een levensredder. Koffie, water, vuur, een paar minuten en je hebt een smakelijk bakkie pleur om je dag mee te beginnen.

15. Koelbox
Zeker wanneer je verder naar het zuiden trekt, is de warmte een verschrikkelijke partner. Om de kleine beetjes eten en drinken die je bij hebt te bewaren, kun je een koelbox gebruiken. Met name de koude drankjes zullen je ontzettend goed doen, zowel tijdens als na de rit.

16. Haspel
Voor de campinggangers! Wie zijn tentje opzet tussen de koeien in de Pyreneeën, wil uiteraard zijn telefoon (en eventuele andere apparaten) wel op kunnen laden.

17. Analoge spelletjes
Een roadtrip is een perfect moment om jezelf even uit de overvolle wereld van informatie te trekken. Daarbij gaat de kostbare tijd die je hier spendeert met vrienden of familie immers boven alles. Laat alle smartphones, tablets, laptops lekker even links liggen en gebruik deze enkel wanneer nodig. Heb je niets te doen in de auto, of bevindt je je s’avonds bij een kampvuur, pak er dan een ouderwets bord- of kaartspel bij. Kruiswoordpuzzels mogen uiteraard ook.

18. Muziek
Een roadtrip is niet compleet zonder een paar goede afspeellijsten met muziek. Tegenwoordig staan Apple Music en Spotify vol met gecureerde lijsten, dus het meeste werk is al gedaan. Zoek een genre waar iedereen blij van wordt en knal de muziek door de speakers. Heeft je auto geen Bluetooth, vergeet dan de aux-kabel niet.

19. Eerste hulp set
Tja, ook tijdens een roadtrip kun je gemakkelijk gewond of ziek raken. Mocht er nu onverhoopt iets gebeuren, dan kun je de meeste kwaaltjes in ieder geval opvangen met een simpele EHBO-set.

20. Zaklamp
Het laatste dat je wilt is s’nachts een toilet moeten zoeken en struikelen over de slapende teckel van je Duitse buurman. Een kleine zaklamp zal je leven redden, zeker wanneer die teckel toch een agressieve doberman blijkt te zijn. Of gebruik de zaklamp van je mobieltje.

21. Portemonnee
Zelfs de meest voorbereide roadtrippers kunnen vertrekken zonder hun portemonnee. Wanneer je bovenstaande benodigdheden in de auto hebt gesmeten en met een gerust hart vetrokken bent, zal het je maar net overkomen dat je er pas in Frankrijk achterkomt dat je ‘m op de keukentafel hebt laten liggen. De identiteitskaart (eventueel paspoort), het rijbewijs, de bankkaarten, cash, allemaal zul je het nodig hebben.

Heb jij nog essentiële toevoegingen aan de lijst? Laat ze hieronder achter in de reacties.

Meer lezen? Bekijk HIER de 25 beste stuurmanswegen van Europa.

Beeld: BMW E39 Touring op roadtrip, via @row191 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Voorbehoedsmiddelen
22. Condooms

23. Lange vloei en tipjes

24. Een voetbal

25. Paracetamol

26. Geen vrouwen
@PeugeotGTI: Bij wie wil je die condooms dan gebruiken zonder vrouwen? … ;)
@ariif: het schijnt dat er in andere landen ook vrouwen rondlopen!
@ariif: De lokale bevolking uiteraard
@ariif: mannenliefde
@PeugeotGTI: geen vrouwen? ??? Wel hoeren neem ik aan??
@peugeotgti: Vrouwen hoef je niet mee te nemen naar de bestemming; je gaat toch juist op vakantie om van de lokale specialiteiten te genieten ?
@dawwg: zoals een portie Chlamydia of Syfilis?
@PeugeotGTI: lijstje van de verkeerde kant…
@wildbeest: de leus dat je je lekkerder voelt “in” een peugeot staat niet voor niks achterop..
@wildbeest: de leus dat je je lekkerder voelt “in” een peugeot staat niet voor niks achterop..
@PeugeotGTI: 27. Télépéage (als je naar Frankrijk Spanje Italie of Portugal gaat) super uitvinding
Condooms hoort zeker op dit lijstje
Wij gingen vorig jaar met een rode Ford Windstar uit 1997. Heerlijke lompe ‘van’ met comfort en luxe. En een dasboard zo groot als een restaurantkeuken.
En hij functioneert tevens prima als voorbehoedsmiddel.
Ondanks dat iedereen over een eigen auto beschikt is het toch leuk om met je vrienden een gezamenlijke auto te kopen.
@vreddy_b: Een weggooi-auto is natuurlijk te gek en kan veel ruzie en ellende voorkomen. Geen ruzie over krasjes, morsend bier of Pieter-Jan die dronken staat te hossen op het dak…
@dawwg: Dat was ook de insteek. Nadeel is dat je hem naderhand weer moet zien te slijten. En dan werkt een grote Amerikaan niet erg mee..
Iedereen wil namelijk een Volvo als Roadtripper.
@Vreddy_B: tip: koop de volgende keer een Volvo :)
Spanbanden en/of een bagage net.
Zet de bende achterin goed vast. Zelfs een wc rol kan nog best vervelend aankomen bij een noodstop.

Voldoende water en (voedzame) snacks. Voor in het geval van nood.
Nog een tip aangezien het mij 2 weken geleden is overkomen, neem contant geld mee in de juiste valuta. Kwam met de boot aan in Zweden met € 500,- contant en Maestro bleek een storing te hebben, sta je dan met je euro’s.
@jack_abarth:
Had je geen Zweedse Euro’s meegenomen dan?
Ik heb altijd Franse, Belgische en Duitse Euro’s bij me.
Vergeet een reservewiel of thuiskomer. Die plaksetjes gaan je niet redden.
@twijn: niet vergeten dus
En natuurlijk ook:
Zonnebril
Babywipes
Vuilniszakjes
Vliegenspons
Powerbank
Tolvignetten
Dashcam
Alcoholtester
Reserve autosleutels
Goede reis!
@imaginenl: dashcam mag in veel landen niet. Reservesleutels zijn inderdaad raadzaaam. Alcohol tester zelfs verplicht in sommige landen, net als een brandblusser.
@peug206: hoezo dashcam mag niet? Waarom zou dit noet mogen dan
@vondick: privacy wetgeving
@vondick: In Oostenrijk mag het bv. niet wegens het filmen van mensen in het openbaar.
@vondick: Duitsland oostenrijk en zwitserland zijn ze aan het verbiedne in verband met de privacy van de personen op beeld.
– Startkabels. Voor dat moment dat je er op de parkeerplaats van een hotel in Frankrijk achter komt dat de auto niet de stroom van de achterste 12v poort haalt, en de koelbox de accu leeg heeft getrokken. Handig zo’n elektrisch stuurslot, op dat moment.
– Reservewiel. Niks zuurder dan stranden met een lekke band.
– Sleepkabel. Altijd handig.
@hahahi20: of gewoon een ANWB lidmaatschap
* Zonnebrand-creme in de toiletspullen
* Hoed of petje en zonnebril tegen zonnesteek & blindheid
* Reflecterende veiligheidshesjes voor bij pech (toch al verplicht in veel landen).
* WD40 & Ducttape, minstens zo belangrijk als de vloeistoffen.
* 12V naar 220V omvormer, zodat je eventueel je laptop of speciale waterkoker o.i.d. kunt gebruiken.
* Een extra/backup creditcard

* En een dedicated navi-optie is helemaal niet meer nodig; er zijn vele gratis Smartphone / tablet opties voor de hele wereld die superieur zijn aan betaalde apparaten.
* Vrijwel elke smartphone heeft ook een zaklamp-functie; met 2 kom je al een heel eind met goed belichten. Kun je die zaklamp gebruiken om de Dobbermann van de buurman mee uit te schakelen (of gooi een balletje of tak; dat doet ook vaak wonderen)
2. Fatsoenlijke auto.
-Bmw E39 touring: check!
@e28forever: mercedes e420 w210 ook goed?
@srthellcat: beter zelfs
@e28forever: Zolang het maar minimaal een 528i is anders sta je in de bergen praktisch stil weet ik toevallig uit ervaring.
Hier voldoet een 523i nog wel enigszins om mee te komen maar in de bergen kom je gewoon veel vermogen en koppel te kort.

Een volle auto en 4 personen hielpen bij ons ook niet mee natuurlijk maar toch…
@johnhert: 525i doet het goed, ook volgeladen met dakkoffer.
– Jerrycan
– Cafeïne
Wat die muziek betreft: Misschien moeten we weer eens een Autoblog playlist samenstellen. Volgens mij is de vorige toch ook al weer even geleden.
@Edge: Goed idee. Ik trap af met The Who – Baba O’riley
@phaeton: Doe ik de volgende. Dont stop me now-Queen
@Edge: gewoon de ether afstruinen naar de leukste lokale radiozender, dat hoort toch ook bij een roadtrip?
@potver7: Precies, radio Nostalgie in Frankrijk bijv.
In Duitsland Antenna 3
@edge:

Complete album Black Coffee van Beth Hart ft. Joe Bonamassa.
@Edge: detest – my way
@ikschrijookoverautos: even de zeiksnor uithangen, sorry… Maar lekkere koffie zet je met een percolator, niet met een perculator. Verder een prachtig lijstje!
@potver7: Percolator, perforator… Kan allemaal.
@potver7: Gadver! Koffie
@joostie: Later als je groot bent lust je het ook wel…
Als ik een roadtrip doe dan ga ik niet kamperen dus heb ik de helft van deze lijst gelukkig al niet nodig.
Veiligheid niet vergeten. Voor de Apothekers uit Afri…err Syrie.
-Honkbal knuppel
-Pepperspray
Ik twijfel of er iets bestaat dat Hollandser is dan je eigen pak rijst/past meenemen op vakantie… OK, de aardappels van thuis wellicht.
@r525:

Hagelslag FTW
@r525: Pindakaas?
Glassex, voor pekelige of stoffige zijruiten. Ook ideaal voor kinderhandjes aan de binnenkant.
@loserboi932: die kinderhandjes laat je toch gewoon thuis?
dranken drugs
-lil kleine-
@gove: 2 jaar terug werden ik en mijn maat al bij de eerste grensovergang van de weg getrokken door de Polizei, gelijk drugscontrole, ze vonden niets, haha.

Daarna nog een paar keer meegemaakt, waarbij we in Wit Rusland een half uur gestaan hebben, die waren erg grondig qua controleren
Duct-tape?
Tie-rips?

klosje touw en wat basisgereedschap als een hamer/schroevendraaier/schaar/baco/tang zijn ook niet een gek idee, en een zakmes ook niet
Voor de handige roadtripper: waterpomptang, hamer en een delige doppenset.
Een toiletborstel, bij onverwachte remsporen. Doe deze even in de vaatwasser, en je kan weg met een frisse borstel.
Bier voor de eerste avond niet vergeten! En neem dan meer mee dan je denkt mee te moeten nemen, want de eerste avond gaat altijd het hardst.
@Tenck: vooe de betere cerveza caliente… Nee dank je, ik koop ter plekke wel een lekker koud pilsje.
@potver7: Lauw bier is ook bier :). Bij echte roadtrips weet je niet waar je ‘savonds terecht komt, dus je kan maar beter voorbereid zijn :).
@potver7: gewoon een goede koude beek vinden, werkt perfect ;)
Paspoort, groene kaart, camera/fototoestel. Oh, en pak logisch in zet dingen die je het eerst nodig hebt binnen handbereik. Irritant ala je eerst de hele auto uit moet laden, in de regen, terqijl dat niet nodig is. En laad de auto maar 80% vol of zo. Na een paar dagen past niks meer zo goed en perfect als de eerste keer vol laden, als het tegenzit.
Oud ondergoed meenemen. Wanneer je er een flinke burn-out in heb gezet mik je ‘m gewoon weg i.p.v. wassen of mee terug nemen.
Wat dacht je van zekeringen? Tijdens roadtrips allemaal je telefoon opladen wil nog weleens een zekeringetje slopen en een wat zwaardere belasting van je auto (temperatuur ofzo) heeft al weleens een zekeringetje gesloopt bij mij.
Een mes!! Om her en der een bocht af te kunnen snijden!
@gregorius: en een stuk papier! Dan kun je lekker scheuren!
Jezus wat nemen jullie wel niet allemaal mee! Ik neem Mn kleren mee, paspoort en wat geld en ik stap in. Wc rollen… rijst… je gaat op vakantie, geen strafkamp!!
Probeer altijd arm te lijken is een tip tegen inbraak en overvallen… dure spullen gewoon thuislaten enne zijn anti spetterpoepmiddelen hier al langsgekomen?
@Volvo_440_turbo: nee, je zegt zelf dat we dure spullen thuis moeten laten… ;)
-Enkele SM outfits
-Een camera
-Enkele hoeren…

Wat zijn jullie allemaal saaie pieten zeg!
Eh, water?

Tenzij je graag €3.50 voor 0.5 neer wilt leggen bij een tankstation. Even 6 1.5L flessen achterin en je hoeft je daar geen zorgen over te maken.
Mijn tip: wegenwacht Europa service. Heb je pech en kan je auto niet worden gerepareerd binnen 48 uur, dan heb je recht op een vervangende.

Ik was op weg naar Finland met mijn Volkswagen T2, die begaf het op dag één in Duitsland. Ik rij nu al 3 weken rond met een vervangende camper van 7,5 meter (met aanvullend camperpakket). Totaal iets van 115 euro per jaar, daar huur je zelf geen camper of auto voor.
@metalmike: moraal van het verhaal zorg dat je je auto in duitsland kapot gaat
@metalmike: maar bij een Carbagerun is dat overbodig, is door de fijne mensen van de ANWB namelijk uitgesloten van dekking!?
Paspoort, rijbewijs, portemonnaie, wat basiskledingstukken en een beetje toiletgerei moet genoeg zijn. Tenzij je een modeshow wil gaan lopen.

Vloeistoffen nog even op niveau brengen voor vertrek moet met een jonge auto afdoende zijn. Wel altijd een liter olie van de juiste soort bij ’t reservewiel.

Ben allergisch voor alles wat naar behelpen riekt, dus kamperen of ’n huisje : nee, dank u. Goede hotels – nee, dat hoeven geen tig-sterren exemplaren te zijn – hebben zeep, shampoo en meer van dat soort snuisterijen klaarstaan. Dus die hoeven dan ook niet ingepakt te worden. Eten + drinken – behalve een kaakje en een fles water – ook niet. Zijn restaurants voor.

De kunst van een goede vakantie is, om routineklussen als koken, wassen niét te (hoeven) doen. Verblijf in hotels past dan beter dan kamperen e.d.
Ik vind een 12v ventilator wel fijn. Hoeft je niet de hele tijd de airco aan
@por100:

Kun je dan niet beter de ventilator van de auto gebruiken en de AC uitzetten?
En ervoor zorgen dat spullen voor noodhulp, ook onder handbereik ligt. Dus een sleepkabel of startkabel of ehbo-doos niet eerst de halve leeg moet. Scheelt ook veel tijd, en bij de 2e keer inpakken past het vaak wat minder goed.
Een fijne handbijl is voor mij een must. Als ik ga road trippen ga ik wildkamperen. Dus die moet er sowieso bij. Afhankelijk van de plek, deet tegen de muggen. Een zakmes zoals eerder genoemd ook meenemen. Een zeil is ook een dikke aanrader, in combinatie met een paar spinnen heb je toch gauw een beschut onderkomen. ook te gebruiken als de ondergrond zompig is. Daarnaast in t verlengde van de analoge spellen, een boek!
Hoofdlamp
Slang met slangenklemmen
Ducttape
Waxine lichtjes en houder
Wat noodvoer
PeakOne brander, beter dan gas en doet het altijd
Vuilniszakken
PocketShower
Badslippers
Klamboe
Deet
Frituurpan, frituurvet en frikandellen.
Mijn laatste roadtrip is al weer even terug, maar zaken die ik bij me had in de Jag XJ-S cabrio:
Kampeerkist, tent, kleding, opvouwbare campingstoelen, nette pakken (alleen al 2 voor mij, wil niet drie dagen hetzelfde aan) voor de Goodwood Revival, inclusief mijn Borsalino hoed, nette schoenen, mijn humidor met sigaren (je roadtript chique of je doet het niet) en veel van het hierboven genoemde. En ja, dat paste allemaal. Alleen mijn grote weekendtas moest achter de voorstoelen. Daar zit een handige extra bergruimte waar de humidor, hoeden en andere kleinere spullen schadevrij in konden.
Voordeel van een tweezitter is dat je ook maar met z’n tweeën erin kan, dus ook maar bagage voor twee.

Reserveonderdelen vonden we onzin. Omdat je met zo’n ding overal in Engeland terecht kunt en omdat we onbegrensd vertrouwen hadden in een (toen) 23 jaar oud masterpiece of British engineering met idioot complexe V12. What could possibly go wrong?
Nou, niets dus. Perfect betrouwbaar geweest, geen klap verkeerd gegeven. 3500km lang. Uitstekende auto.
Als je VW of Audi rijdt uit 2008-2012 is 100 liter extra motorolie in de kofferbak ook geen overbodige luxe, flikker er gelijk een distributiekettinkje bij, die kan ook van pas komen (-;
Als je echt hippie style op avontuur wil neem je natuurlijk geen condooms mee. Is ook nog eens een stuk lekkerder.
Nu een snackwagen een foodtruck heet, een coupé vier deuren heeft en een autovakantie een epische roadtrip heet kan autoblog tips uit de kampeer- en caravankampioen plaatsen en er mee weg komen. De wereld is kapot…
Een spel kaarten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).