De Volkswagen Amarok is een praktisch apparaat. Je zal de auto niet zo snel associëren met de woorden bruut, dik en machtig. Die drie woorden gaan wel op voor deze Amarok. Dit is geen één of ander project van een tuner uit lutjebroek. Deze Amarok komt van Volkswagen zelf en is gebouwd in samenwerking met een offroad specialist.
Die AT is geen afkorting voor arrestatieteam, maar staat voor Arctic Trucks. Dit is het bedrijf waar Volkswagen mee samengewerkt heeft. De auto is op een paar punten aangepakt om serieuze offroad expedities mogelijk te maken. Zo is de Amarok 25 mm verhoogd aan de voorkant en kreeg de auto betere bescherming rondom de wielkasten. In het interieur is een brandblusser aanwezig, een VHF radio, een EHBO-kit, een mobiele generator én een koffiezetapparaat. Primaire behoeften tijdens een offroad trip mensen, primaire behoeften. De Amarok wordt aangedreven door de 3.0-liter V6 TDI diesel met 224 pk.
De auto is een one-off, aldus Volkswagen UK. Met dit project wil het merk laten zien dat de auto voor allerlei commerciële toepassingen kan worden gebruikt.
42 reacties
Fake news! :P
Inmiddels hebben ze een nieuwe versie uitgebracht; https://shop.audi.nl/lifestyle/interieur/elektronica/4G0069641A-espressomachine
Ik heb mijn vaderdag cadeau al uitgezocht.
Daar koop ik 120 kopjes goeie Starbucks voor bij de Shell.
En de volgende stap is een Amarok AT 6×6, net als deze Hilux :-)
https://www.jebiga.com/hilux-at44-6×6-by-arctic-trucks/
De turbo’s op de scheepsdiesel hier hebben er 40.000 uren op zitten en zijn nog als nieuw. Dat is 2,4 miljoen km als je gemiddeld 60 km per uur rijdt. Het kan dus wel…
80.000 uur is ook wat de meeste wel halen zonder revisie van de motor. Er vaart een koppelverband op de rijn die richting de 120.000 uur gaat zonder revisie. En die dingen krijgen best op hun flikker. In de binnenvaart samen met abc de beste motor. Moet je wel Pon gelijk van je schip verbannen en een ander bedrijf je onderhoud en reparatie laten doen.
Ik sprak vorig jaar met iemand die offshore “schepen” beheert. Ze halen daar alle zware motoren eruit en gooien er een hele batterij scania v8 motoren in. Dat was bij hun het enige wat nog een beetje uren draait, en ze zijn nog eens spotgoedkoop ook. Ik weet niet meer of het nou 30.000 of 60.000 uren waren. Maar dat kunnen ze vrij probleemloos draaien. En als ze dat erop hebben zitten gaan ze eruit en komt er nieuw.
Moderne turbotechniek is best betrouwbaar, problemen met warm afzetten zijn grotendeels opgelost, de turbos waar dit een probleem is hebben waterkoeling die de turbo blijft koelen na het afzetten van de motor. Koude starts zijn nooit goed voor welke verbrandingsmotor dan ook, het beste wat je daar kunt doen is rustig wegrijden zodat de motor en turbo wat oliedruk krijgt maar niet onmiddellijk snel moet draaien. Op volle boost, bij diesels bij ~2000 toeren en volgas, kan een turbo anders makkelijk 50’000 toeren per minuut draaien… Idem voor korte ritten, dat is beide voor motor en turbo slecht, er blijft dan vocht in de motor en olie (die de turbo smeert) omdat alles nooit goed warm wordt, met de gevolgen vandien. Dan is electrisch of een trapvoertuig/fiets een veel beter idee.
Maar de rijbeleving is natuurlijk helemaal anders. Een Amarok V6 TDI is erg populair omdat het zo heerlijk rijdt. Dat geldt ook steil bergop. Een atmo versie daarvan zal traag en lawaaier zijn, want door het gebrek aan koppel ga je die al snel op toeren rijden.
Vroeger nog met een aantal atmo NA diesels gereden en ‘je gaat nog steeds vooruit’ is echt ongeveer het enige positieve wat gezegd kan worden over de rijervaring…
Maar om bovenstaande samen te vatten, in gelijke omstandigheden ga je met een NA dus ofwel 3x meer toeren draaien, lawaaierig en minder zuinig zijn, of trager zijn, veel trager. Het kan, leuk is misschien anders.
Overigens gaan turbo’s nog steeds stuk, ondanks de waterkoeling en dergelijke. Het is een stuk beter geworden, en als je veel lange afstanden maakt gaat het allemaal best lang mee. Maar in de gemiddelde personenwagen is het gewoon troep. Ongeschikt. Net als roetfilters en katalysators trouwens.
Maar om te zeggen dat Turbo’s schijt zijn ben ik niet mee eens. Ja ze gaan wel eens kapot, het is inderdaad een extra complicatie, maar als je bedenkt dat zowat alle diesels de laatste 20 jaar een turbo hebben en hoeveel kilometers die allemaal wel afleggen, dan valt het toch enorm mee. Als er terugkomende problemen zijn op een specifiek model zijn het vaak productie of ontwerpfouten die doorgaans op garantie opgelost worden. En zoals al wat aangekaart, een beetje zorg dragen voor de motor en op tijd onderhoud doen met verse olie, doet ook wonderen voor de duurzaamheid. En om eerlijk te zijn zou je gelijke vermogens en koppels moeten vergelijken, en een 8l atmo diesel van 220pk lijkt me nu ook niet echt aantrekkelijk, en erg zwaar dus om dat te compenseren heb je een vrachtwagenmotor nodig… gaat nergens om. Turbo is een mooie techniek vind ik, vooral op een diesel.
Als we het over turbodiesels in personenwagens hebben, ja een polo tdi die dagelijks enkel korte ritjes en totaal 6’000km per jaar doet is natuurlijk geen goed idee, een half uur rit is dan al goed eigenlijk, vaak is het veel erger.
Al moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de kleine turbobenzines, ze zijn erg snel op temperatuur en het lijkt erop dat ze een hard consumenten leven, met korte afstanden en goed gas geven van koud af aan verbazingwekkend goed lijken te verteren. Bij het ontwerp wordt tegenwoordig goed opgelet hoe een motor opwarmt en dat alle onderdelen op elkaar ingespeeld zijn tijdens iedere opwarmcyclus…
Dit ding is een lachertje vergeleken met de gemiddelde Toyota die zij hebben aangepakt.
Expedities op de polen hebben ze nog altijd met Hiluxes gedaan.
De modellen zoals de Hilux AT44 (zoals die destijds bij Top Gear gebruikt werden) zijn veel bekender omdat ze ook een stuk opvallender zijn. Maar dit soort “normaal” spul wordt veel vaker verkocht.