Autoverkoop VS 2013: 15,6 miljoen auto’s

Auteur: , 24 Reacties

In Europa waren de nieuwverkopen vooral aan het begin van vorig jaar niet om over naar huis te schrijven, maar de VS draaide als een zonnetje. Volgens de eerste berekeningen werden er aan de overkant van de oceaan 15,6 miljoen auto's en light trucks verkocht.

Ho, ho, ho

Dit is een stijging van 8% ten opzichte van vorig jaar (14,5 mln), en in totaal zijn dit naar schatting een kleine 4 miljoen exemplaren meer dan in Europa werden verkocht. De cijfers van de 27 afzonderlijke EU-landen moeten nog worden verzameld, maar over de eerste 11 maanden bedroegen deze 10,9 miljoen auto’s. Ga er dus maar van uit dat we hier ergens bovenin de 11 miljoen uitkomen.

Grote spelers op de Amerikaanse markt zijn natuurlijk de drie ‘thuismerken’. Chrysler maakte gisteren bekend alleen in de VS al 1,8 miljoen voertuigen te hebben verkocht (+9%). Ter vergelijking: de Fiat-groep deed wereldwijd vorig jaar 1,9 miljoen auto’s. Sergio zal tevreden zijn.

Ford pompte er in 2013 2,5 miljoen voertuigen uit, een stijging van 11%, en naar schatting zo’n 40% van de totale wereldwijde afzet.

General Motors was echter de grootste: de eigenaar van Chevrolet, Cadillac, GMC en Buick zette 2,8 miljoen auto’s af, een stijging van 7% en goed voor een marktaandeel van 18%.

Andere grote spelers op de Amerikaanse markt zijn Toyota (2,2 miljoen) en Honda (1,5 miljoen). 2013 was het beste jaar sinds 2007, voor 2014 worden nieuwe records verwacht. Analisten gaan uit van 16,4 miljoen verkochte auto’s dit jaar. Op een bevolking van circa 300 miljoen geen verkeerde score.

Tot slot nog een nutteloos feitje: Subaru, in Europa een dwerg, zette in de VS in 2013 niet minder dan 424.683 auto’s af. Dat zijn er meer dan de hele Nederlandse markt. Had je niet verwacht, he?

Bron: Automotive News Data Center24 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Had ik wel verwacht, die Amerikanen zijn gek op “Suburoe”.
@kraakensmaak: die Amerikanen hebben tenminste smaak!
@kiasoulrocks: zeker, Subaru maakt onwijs goede auto’s die onverwoestbaar zijn!
@kraakensmaak: De KIA Soul is daar de best verkochte ‘small car’!
@kraakensmaak: Klopt! Net als Zwitserland (klein landje natuurlijk). Mijn pa rijdt ook naar volle tevredenheid en probleemloos een Forester 2.0T. Heb zelf wat oudere Legacy’s gehad, ook niet stuk te krijgen. Maar mijn huidige Audi is net als mijn pa’s Subaru uit 2003 en het verschil qua interieur is wel heeeel groot. Gelukkig is dat bij nieuwe Subaru’s al een stuk beter.
Toyota en Honda betreft inclusief de (luxe)merken Lexus en Acura?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel Scion FR-S er verkocht zijn. Je weet wel, de goedkoopste versie van de GT86.
Ja, dit zijn cumulatieve verkopen. Op de uitsplitsing zullen we even moeten wachten, als die uberhaupt al komt. Van de grote modellen wel, maar de marginale? Ik gok t niet.
Verkopen zouden hier ook veel beter gaan als de automaatschappijen hier ook autoleningen van 0% rente voor meerdere jaren over de totale verkoopprijs uitgaven net als daar. Koop ik ook gelijk een nieuwe. Hier af en toe 50% met een jaar uitstel of 0% rente over maar een klein deel van de aanschafprijs.
@autogek123: Goed idee, laten we gewoon lekker alles op de pof kopen. Dat kan niet fout gaan
@baasbas: Daar zou niets mis mee zijn. Als er beter naar persoonlijke financieen gekeken werd. Een persoon met 30.000 inkomen hoort geen PL te krijgen. Daar is gewoon met dat inkomen geen terugbetaalruimte voor naast hypotheek of huur. Maar omdat dat discriminatie is wordt het steeds moeilijker gemaakt VOOR IEDEREEN om een lening of hypotheek te krijgen. Hier mag ik nu 30% minder lening aan hypotheek dan 5 jaar geleden. Terwijl het salaris en uitgaven hetzelfde is gebleven. Dit allemaal omdat Tokkie Galore die de rekeningen niet betalen het voor mij verziekt hebben.
Om te beginnen is er maar één schuldige: Europa.
Daarna de linkse regering.
Daarna de Rabobank, en ook een beetje van de instanties zelf.
@heidi: Linkse en geloofspartijen slopen de economie. De mensen die geld verdienen mogen het gelijk inleveren voor de andere 80% die hun hand ophouden.
@autogek123: Iets wat overigens gestimuleerd word door de overheid.
Ok, het word nu enigzins versoberd, maar ik heb genoeg alleenstaande moeders gesproken die er eerlijk voor uit komen dat het niet loont om aan het werk te gaan.
Onder de streep houden ze nu meer over, en kunnen ze zelf voor hun kind zorgen.
@awesome: Als je bv alleen 90.000 verdient en een gezin met kinderen beide totaal 65.000 verdienen houden ze netto meer over. Nivelleren is totaal doorgeslagen de verkeerde kant op. :-(((
Grappig om te zien dat in de VS twee dikke auto’s op plek 1 en 2 staan en dat we het in Nederland met de Up en Golf moeten doen..
Dat krijg je met zo’n verschil in kosten.
leuk nieuws vooral over subaru
Doet Fiat het toch goed met Chrysler.
HET autocontinent bij uitstek ! Nuff said.
Zo te zien is de camry alweer het best verkocht onder de personenauto’s :)
In deze analyse mis ik de krimp (-7%) van Volkswagen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).