Waarom het loont om je flitsfoto te checken

Auteur: , 41 Reacties

Nutteloos artikel want onze lezers worden natuurlijk nooit geflitst, maar wellicht heb je er toch wat aan.

peug-flits

Vanochtend werd groots uitgepakt door De Telegraaf. Wat wil namelijk het geval? Flitscamera’s zien soms het cijfer 8 op een kenteken per abuis aan voor een 6. Dergelijke technische problemen zorgen natuurlijk voor een toename van het aantal geflitste personen dat bezwaar aantekent tegen een boete. Geen wonder dat er zoveel foto’s worden opgevraagd.

In 2016 werd 205.334 maal bezwaar aangetekend tegen een verkeersboete en in 27.821 gevallen werd dat bezwaar gehonoreerd. Toch is dat volgens de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) op een totaal van 9,4 miljoen administratiefrechtelijke boetes geen wereldschokkend aantal.

Nog even over dat 8 en 6-verhaal: op basis van dergelijke berichtgeving lijkt het toch goed om de flitsfoto effe op te vragen en te checken of het geen zin heeft om bezwaar aan te tekenen. De verantwoordelijke partijen hebben trouwens geen idee hoe het kan dat een 6 op de nummerplaat voor een 8 wordt aangezien.41 reacties

‘De verantwoordelijke partijen hebben trouwens geen idee hoe het kan dat een 6 op de nummerplaat voor een 8 wordt aangezien.’
Joh…. Geen idee ook… The amount of surprise -> http://i2.cdn.cnn.com/cnnnext/dam/assets/140812081344-zalmay-khalilzad-fred-pleitgen-amanpour-interview-iraq-u-s-maliki-00061711-story-top.jpg
@e34m5touring: toch goed dat je de 6 er even zelf hebt bij gezet ;)
@pier: Klopt, die @MauritsH moet altijd zo vroeg beginnen, dacht ik help em een handje. Voor dag en dauw die stukken schrijven gaat je ook niet in de koude kleren zitten. #jesuis6of8ophetkenteken
@e34m5touring: Sympathiek! :) Nu nog iemand die koffie voor me haalt…
@MauritsH: tis toch al best sympathiek dat er tussen 05:00 en 10:00 al lui zijn die ook reageren op je schrijfsels.

Maar extending the sympathy: ook ik waardeer de stukjes bij het ontbijt. Perfect!
@galgootje: hier is het 16:11. Denk dat er meerdere mensen reacties achterlaten op vakantie met tijdsverschil ;)
@MauritsH: De bier assistent. In de morgen kan hij/zij ook de koffie halen.
De meeste mensen weten toch wel waar ze reden? Wat is de kans dat er iemand met een bijna gelijk kenteken ongeveer op de zelfde plaats en tijd daar ook reed?
Meestal weet ik wel, wanneer ik een bekeuring binnenkrijg, of ik wel of niet op de plek waar ik te hard zou hebben gereden ben geweest.

Het lijkt mij heel erg toevallig dat op of omstreeks het tijdstip dat ik ergens ben geweest een auto met bijna hetzelfde kenteken daar ook langsrijdt. Ik zal er dan ook niet snel aan twijfelen dat er mogelijk een leesfout van de computer is gemaakt als ik een bekeuring krijg op een plek waar ik op dat tijdstip ook echt ben geweest.
Ik vraag me inderdaad ook af hoe een op een nummerplaat voor een 8 aangezien kan worden.
@MauritsH: edit, thnx aangepast zou nu op z’n plaats zijn.
Wel verbeteren en mijn reactie laten staan niet..
@snorrie: Bedankt voor je reactie. Ik werd er ook via een andere comment op gewezen en naar aanleiding van die reactie heb ik het foutje aangepast. Geen sprake van kwade opzet.
@MauritsH: no hard feelings ;)
Ik was er helemaal kapot van, maar je reactie heeft een positieve uitwerking.
Heb bijna nooit boetes, maar ben altijd zo bang dat ze ze opsparen en dat ze dan in een keer binnenkomen… 😂
@jaspervdwinden: dan kunnen ze maar 1x administratiekosten vragen, dus dat zullen ze nooit doen!
Mooi, exploiteren die handel
@lekkaah: Nou, dat is wel wat ik me afvroeg. Mensen met een 8 in hun kenteken krijgen nu dus boetes die bedoeld waren voor een ander. Maar als jij degene bent met de 8 in zijn kenteken en je maakt (terecht) bezwaar, sturen ze die boete dan alsnog aan degene met de 6 in zijn kenteken? Ik denk het eigenlijk niet! Ergo: auto’s met een 6 in het kenteken zijn door dit bericht opeens meer waard geworden!
@donvincenzo: Trek in een mooie DS5? Kenteken heeft een cijfer 6. Voor 120.000 ekkermannen is hij van jou.
Cool voor instagram.
Wat kost het om zo’n foto op te vragen?
@tvklarenbosch: dat ligt eraan hoe hard je hebt gereden..
@2505: wijsneus
@tvklarenbosch: via je DigiD account kun je zelf online je foto bekijken, gratis. Althans, dit is alleen mogelijk als er rechtsboven in de hoek op je proces verbaal een dikke M staat. Maar de afgelopen keren dat ik een boete had, stond die er altijd.
@tvklarenbosch: die foto ken je gewoon bekijken op de website van cjib zelf
Dingen flitsen al lang niet meer. En het type auto staat toch ook keurig vermeld in de brief? Maar blijft natuurlijk altijd verstandig om de foto te checken, kan heel simpel online tegenwoordig. Kun je ook meteen met ideal betalen….
Ik vind ’t Duitse systeem wel beter, sta je vol met je porum op de foto, weet je tenminste zeker wie de bestuurder was op ’t moment van overtreding.
@trustmeiamanengineer: Ja, het merk en type staan erop, maar als je ten onrechte een boete krijgt ivm het verkeerd herkennen van een getal is het logisch dat jouw auto merk en type op de bekeuring staat.
@rulefollower: Hah ja, dat klinkt logisch.
Moet snel ff aan de koffie… ;)
@trustmeiamanengineer: merk en type word afgelezen van het kenteken. Zien ze dus onterecht jou kenteken dan staan de gegevens van jou auto daar.
@trustmeiamanengineer: toch vond ik mezelf niet heel erg herkenbaar op die foto. Maar goed.
Ik vind dit soort dingen eigenlijk ontzettend schokkend. Niet alleen is het eigenlijk te gek voor woorden dat de apparatuur gewoon domweg niet betrouwbaar is, maar er wel naar word gehandeld. Ook is het bizar dat ze niet eens een foto mee kunnen sturen voor die veel te hoge administratiekosten die je moet betalen. Dan kan iedereen in één oogopslag zien of het klopt of niet.

Het is jammer dat we momenteel geen kabinet hebben maar dit soort onrechtvaardig geblunder is eigenlijk genoeg voor het aftreden van ministers en topambtenaren (kan dat laatste überhaupt?). Er worden hier gewoon grondrechten geschonden door de bewijslast bij de burger neer te leggen. En dat tienduizenden keren per jaar. Als je er goed over nadenkt echt te bizar voor woorden.
@lekbak: ministers kunnen topambtenaren ontslaan. Maar dit is een technisch probleem. Het enige dat je een topambtenaar daarin kunt verwijten is het niet op tijd melden aan de minister.
Dat die foto standaard bij de bekeuring zou moeten zitten als “waar voor je geld” is zo ontzettend logisch dat ik me afvraag waarom dat niet gewoon zo is. Is hier in Duitsland namelijk wel standaard.
@mashell: dat technische mankement is nog niet het ergste. Het gaat er juist om hoe men ermee om gaat. En dat is zo schandalig. Dat er tienduizenden keren per jaar succesvol een boete aangevochten kan worden betekent ook dat er tienduizenden keren per jaar onschuldige mensen een boete krijgen. Dus ook tienduizenden mensen per jaar die hun eigen onschuld moeten bewijzen terwijl dat in Nederland anders werkt. En dat is waar het mij om gaat.
Is die flitsfoto uit de header ook in Nederland genomen? Ik meende mij namelijk te herinneren dat ze hier in Nederland van de achterzijde flitsen
@edge: op de snelweg wel maar op een provinciale weg of in de bebouwde kom kan het van beide kanten.
@sportevo: that’s what she said..
sorry… inkoppertje…
@Edge: laatst nog van voren gefotografeerd op een verbindingsweg door Capelle, ondanks mijn 686 in het kenteken klopte de auto op de foto wel met die van mij. Ik kon zelfs mijn trotse tronie zien omdat ik lekker 68 reed waar 60 was toegestaan! Ha! N**k het systeem!!
In het begin van dit stukje wordt de 8 voor een 6 aangezien en aan het eind andersom, beide kan natuurlijk, maar in dit verhaal is het geen éénduidig geheel. Wel slecht overigens dat het gebeurd, maar van de overheid kun je in dit soort gevallen best wel wat sjoemelen verwachten, of maken ze bij die fotoapparaten ook gebruik van Bosch-software?

In de laatste 10 jaar maar 1 parkeerboete gehad, geen parkeerkaartje gekocht, eigenlijk de gok genomen en toen een keertje verloren. Verder rijd ik niet zachtjes, wel beheerst. Weten waar het kan en de rest gewoon over je heen laten komen en op tijd vertrekken.
Klopt. Dit zelf ook n keer gehad. Bezwaar werd gegrond verklaard. Andere keren waren helaas wel terecht toen ik een paarse envelop in de bus kreeg…
Maar de ‘9’ en de ‘0’ leveren geen problemen op i.c.m. de ‘6’ en de ‘8’?
Dit verklaart heel veel. Ik had mijn BMW (M*-**-58) nooit moeten verkopen. Maarrrr er is wel iemand, die kan zeggen dat zijn Honda ST-70 sneller dan 80 km/u rijdt.
Al.is het alleen maar voor de 9 euro administratie kosten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).