Waarom Tesla’s stoelen geen spieren kunnen kweken

Auteur: , 49 Reacties

Bij Tesla kan je binnenkort alleen nog maar kiezen voor slappe stoelen.

Model-X

In het kader van de launch van de Tesla Model 3 heeft Tesla namelijk wat veranderingen doorgevoerd voor alle auto’s in het gamma, dus ook de Model S en Model X. Het grootste deel daarvan is allemaal niet zo spannend, maar het verdwijnen van één specifieke optie valt in het oog: je kan totaal geen lederen bekleding meer aanvinken op de optielijst. De enige optie die nog overblijft is Tesla’s ‘Premium’-bekleding, beter bekend onder de geuzennaam ‘Vegan Seats‘. Net als bij hun menselijke evenknieën gaan we er maar vanuit dat deze zetels schriel zijn, de gym vermijden als de pest, op de Jessias stemmen en liefst iedereen vertellen dat vlees gelijkstaat aan moord.

Maar zonder gekheid: je ziet tegenwoordig vaker dat fabrikanten leder gedag zeggen, of in ieder geval alternatieven aanbieden voor de dierenhuiden. Mercedes biedt onder de naam ARTICO/MB-Tex bijvoorbeeld kunstleder aan en BMW doet hetzelfde met Sensatec. Zelfs leatherboy Bentley denkt na over het gebruik van leder. Het past in onze huidige wereld die zich steeds meer zorgen maakt om het milieu, dierenleed en arme Aziaten die tot hun knieên in een poel van chemicaliën leer staan te looien.

Zelfs de normaal gesproken aartsconservatieve Jeremy Clarkson haalde het issue van lederen bekleding aan in het eerste seizoen van The Grand Tour. Hij bewandelde echter de route van het historisch perspectief. Vroegah, toen mensen nog koetsen hadden met paarden ervoor, zat de bestuurder van de koets blootgesteld aan de elementen doorgaans op een lederen zetel. Wel zo handig om schoon te maken als het een keer flink gestormd had. De notabelen zaten achter in de koetsen echter of luxe stoffen bekleding. Op een of andere manier is de perceptie van wat luxe is en wat niet in de loop der tijd omgedraaid.

Enfin, kennelijk is er ook een flinke overlap tussen vegetariërs/veganisten en Tesla-kopers. Dat verklaart wellicht waarom Tesla-fanb0iZ zo lichtgeraakt zijn waarom Tesla denkt dat hun klantenkring niet zit te wachten op echt leder in hun auto. Vind jij het wel een goede ontwikkeling dat/als leder verdwijnt uit auto’s, of gaat er volgens jou niks boven een geurige Britse klassieker waar een dozijn runderen in verwerkt zijn?49 reacties

Ik stop er wel aftermarket Dartz stoelen van walvispenisleer in.
Ja, ik vind het een goede ontwikkeling en ja, er gaat niets boven heerlijk geurend leder. Ontwikkelingen passen niet altijd in mijn straatje, maar dat is dan pech voor mij. Goede ontwikkeling en ik verwacht dat alle merken wel met waardige alternatieven komen.
@2wheeler: In de zomer is leder te warm, in de winter te koud. Je glijdt alle kanten op in je stoel.

Maar verder is het prachtig.
Ik heb zelfs leren stoelen in m’n Fiesta. Oké, met warm weer niet heel ideaal. Maar ’t voegt wel echt toe aan de uitstraling van de auto en is lekker makkelijk schoon te houden.

En als we die dieren dan toch eten, kunnen we ook net zo goed ook de huiden nuttig gebruiken, toch?
@ozan: koeien waar ze de huid van gebruiken voor leer worden maar zelden ook opgegeten. Je hebt leerkoeien, melk koeien en vleeskoeien
@kilum: Leerkoeien bestaan niet! Leder is een restantproduct van de vleesindustrie.

Sterker nog, omdat stieren geen melk geven en 1 stier een complete kudde kan bevruchten worden voornamelijk stieren gebruikt ten behoeve van vlees & leder.

Een deel van de argumentatie van Tesla kan ik begrijpen (met name dierenleed en gebruik van waardevolle grondstoffen tbv het voederen).

De professionele looierijen waarmee de autoindustrie samenwerkt, gebruiken echt geen kinderarbeid en hebben bovendien voledige waterzuiveringsinstallaties. Denk bv aan Heller, Boxmark etc.
@kilum: leerkoeien zijn volgens mij alleen van toepassing voor merken als Rolls Royce e.d. Denk niet dat het leer in de Fiesta heel bijzonder is. (Als het uberhaupt echt leer is)
Dierenrijk Mensdom. Omdat dieren rijk zijn en mensen dom. Van Dale!.
@sracert: geeuw…Dit is bij uitstek de domste quote dat de internetridders altijd verspreiden. Idem op nieuwssites, daar lees je dit soort idiote onzin ook dagelijks.
Ik dacht altijd dat lederen bekleding ook invloed heeft op de restwaarde van de auto. Het is immers, zoals al is gezegd, makkelijk schoon te maken en ziet er dan ook frisser uit dan een stoffen interieur.
Goede ontwikkeling. Leder in een auto is rampzalig. Tenminste, zoals het in 99,99% van de gevallen wordt uitgevoerd. Het is namelijk ijskoud in de winter, en het duurt altijd even voor het opgewarmd is. Je zweet je een ongeluk in de zomer, want het laat moeilijk waterdamp door. Waardoor er allerhande dure trucs aan de optielijst moeten worden toegevoegd om het toch nog een beetje aangenaam te krijgen. En het behoeft onderhoud, want anders gaat het echt wel stuk. Doe mij dus maar high-end textiel.

Er is maar een uitzondering: hoe Singer het aanbiedt, is fantastisch.

http://www.multivu.com/players/English/7613251-singer-vehicle-design-at-salon-prive/gallery//image/36eb04de-7f12-4011-83fa-cff332282aa6.jpg
@BaRa: ik vind dat onderhoud echt meevallen. Je vergeet 2 pluspunten: het is schoon te houden en het is slijtvast (mits onderhouden)
@p993: en veilig, want sterk brandwerend
@BaRa: als je leer bestelt moet je natuurlijk geen krent zijn en er meteen stoelverwarming en -ventilatie bij aanvinken.
@vroaaar: stoelverwarming is standaard in de Tesla maar ventilatie zijn ze mee gestopt.
Ik zie een mooie toekomst voor prachtige “Pullman” interieurs. Net zoals in de jaren 70-80
Het huidige leder in een tesla zou je amper leder mogen noemen, het lijkt er nog niet eens op.
Wat Jeremy opviel, viel mij ook al op: leer is van een ‘standaard’ product tot een luxe product verworden. Gebeurt wel vaker, zalm was vroeger voor de armen, tot een jaar of vijftien terug was het opeens luxe voer. Omgekeerde geldt voor kabeljauw of makreel, dertig jaar terug gaf je dat aan de kat, nu is het reteduur.

Op z’n tijd vind ik écht leer erg mooi en soms prefereer ik een fraaie stoffen bekleding. Dat veel fabrikanten overgaan op kunstleer (al dan niet met een sjieke naam) heeft volgens mij meer met kostenkwesties te maken. Kunstleer is goedkoper voor de de fabrikanten, dus hogere marges. Doordat er nog veel vlees wordt gegeten (en terecht!), is er meer dan voldoende fatsoenlijk gekweekt leer voorhanden.
@henkp1: zou het ook niet kunnen komen door een groeiende wereldbevolking en overbevissing?
Minder opties aanbieden want milieu – Tesla in een notendop
@lekkaah: maar wel meer luxe standaard krijgen voor een lagere prijs.
Stomme hipsters en hun veganistische lariekoek. De wereld wordt nog altijd steeds gekker. Van hele hordes meisjes die in sportkleding/fitgirl/eiwitjunkie over straat gaan, naar hipsters met retro 80s shirts, wortelbroeken en een oude racefiets zonder remmen. Die hele boomknuffel/iedereen healthy cultuur is echt om te kotsen!

Ik wil gewoon een lekker koud biertje en een goede steak, een auto die gewoon lekker brult zonder na te denken over de CO2’tjes in grammen per km, een buik omdat niemand een sixpack wil als die ook een hele krat kan krijgen. Een vrouw met rondingen ipv doperwten, en die niet fitthee drinkt en leeft op scoopy’s van Joel beukers.

Amen!
@ghost: jouw relaas lijkt op een aflevering van de Flintstones…
@ghost: gelijk heb je!
@ghost: en opeens weet je het: Je wordt oud.
@ghost: AMEN!!!
Nepleder dat zijn oorsprong vindt in ruwe aardolie, voor stoelen in een auto die voor 90% rijdt op nucleaire en fossiele brandstof.
@johnwaters: liever 10% duurzaam die 100% kan worden dan 0% die nooit zal stijgen.

PS: over 50 jaar zijn we allemaal vegetariërs. Vlees wordt verschrikkelijk duur, taboe of zelfs verboden.
@flutterby: probeer je me nu wijs te maken dat nepleder zijn oorsprong niet vindt in ruwe aardolie?
Maar kunnen die stoelen wel spieren kweken als er leer opzit? Of ik snap de titel niet. Kan ook.

Doei
@nicolasr: Nog nooit met een korte broek op loeihete leren stoelen gezeten? Vaak garantie voor een aantal sit ups ;)
Ik snap het punt niet zo. Zo lang ik vlees blijf eten kan je leder maken. Het is toch juist duurzaam zo veel mogelijk te hergebruiken?
@thomasbol: ja, laten die veganisten zich ook eens in een vleeseter verplaatsn… https://youtu.be/z0O_VYcsIk8
Had van Tesla toch wel iets duurzamere verwacht dan skai bekleding…

Iets als ecologisch verantwoorde synthetische geitenwollen bekleding van duurzame gereceycelde biologisch geteelde vrije uitloop-polyestervezels…

Uiteraard maatschappelijk verantwoord geweven door robots die Fairtrade uitbetaald worden, zelf de temperatuur op de werkvloer in kunnen stellen en per dag niet langer dan 12 uur hoeven te werken…
Ik heb in de laatste auto’s allemaal leer gehad, vind het vaak wel mooier dan stof. Qua comfort is er buiten het schoonhouden weinig verschil als je het mij vraagt. Vind het vooral jammer dat je soms bij leer ook meteen vastzit aan een bepaald type stoel. Soms zijn stoffen stoelen qua vorm net wat prettiger maar die kan je dan weer niet in leer krijgen. Maar ik zou een auto er niet voor laten staan als er geen leer in zit. Als dat echt het enige is vind ik stof ook prima!
Om heel eerlijk te zijn zit ik liever op een stevige stof of Alcantara, dan op leer. Nieuw zou ik daar altijd voor kiezen (wat ik ook heb gedaan). Tweedehands heb je niet zo veel te kiezen, maar lederen bekleding vind ik totaal geen meerwaarde bieden.
als nou sommige beesten t ook zo eens voor de mens gaan doen. muggen die de mens niet meer steken, wespen en bijen die niet om de haverklap rond mn kop vliegen …. da zal wel weer niet gebeuren zeker?
@saxoke: liep ik onlangs in Afrika, wilt er daar wel zeker een leeuw mij opeten. Kutdier, denkt totaal niet aan het milieu. Er stond genoeg sojavervangers klaar maar wilde perse mij hebben.
Ik laat altijd de zetels in mijn auto’s bekleden met organic echt Ethiopisch kippenleder. Iedereen die dat een keer heeft ervaren zal met mij instemmen dat dat toch het beste zit.
Lederen bekleding is te glad met snelle bochten!
@dutchdriftking: had je maar sportstoelen moeten bestellen…
Heb wel eens een leenauto met witte bekleding gehad van Tesla en het zag er na veel gebruik nog prima uit. Beter dan mijn leren stoelen, dus goede ontwikkeling.

Wel jammer dat AB niet meer aandacht aan de vernieuwingen besteedt. Want de prijzen zijn omlaag gegaan, maar de auto is een stuk luxer geworden en slechts enkele opties nog om het lekker simpel te houden. En nieuwe bekledingskleur.
Heb in mijn wagen voor het eerst Sentatec (namaak leer van BMW) en ben er niet zo tevreden over. Mijn vorige wagens (118d, 320d , 320d) hadden het Dakota leer. Mijn ervaring is dat ik sneller op mijn rug (en r**t) zweet met Sensatec en dat het in de zon nog warmer (heet) wordt dan leer.
Leer twee maal per jaar behandelen, niet voor de bleke kleuren gaan. Opletten met donkere jeans broeken. Die durven al eens hun kleur afgeven. Herverkoopwaarde lijkt me vooral bij wagens onder de 8 (a 10?) jaar van toepassing.
Als je ziet hoe weinig mensen weten dat Alcantara een synthetisch product is (nep suède leer), zal het me niets verbazen als in de komende 10 jaar iemand een nep leer met een hippe merknaam op de markt brengt en er vervolgens geen echt leer in auto’s leverbaar zal zijn.
@retetikker: de hemelbekleding bij Tesla is al van alcantara, dus de basis is er…
Nep leer (MB Tex) is ijzersterk. Gaat met gemak 500.000 km mee. Bij autodelen wel een vereiste. Je zweet de hut uit. Dat is de prijs die elke inzittende moet betalen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).