Waarom zijn kleine leaseauto’s zoveel duurder geworden?

Auteur: , Geen reacties

Sinds 2010 zijn leaseauto's in het A-segment enorm in prijs gestegen, terwijl je in het E-segment juist een stukje voordeliger uit bent dan vier jaar geleden. Hoeveel?

Peugeot 108

Laten we beginnen met het goede nieuws, ten opzichte van vijf jaar geleden is de gemiddelde leaseauto in het E-segement 3,1 procent goedkoper geworden, aldus Aumacon. Dat lijkt misschien geen schokkende daling, maar het is wel het enige segment waarin je goedkoper uit bent. Overigens nemen de prijsstijgingen toe naarmate de auto kleiner wordt. In het D-segment ben je anno eind 2014 maar 0,7 procent duurder uit dan in 2010, in het C-segment 2,7 procent.

Het zijn vooral de kleine leaseauto’s die fors duurder zijn geworden. Zo kostte de gemiddelde leaseauto uit het B-segment 4,8 procent meer dan vier jaar terug, terwijl dat in het A-segment liefst 17,6 procent is. Het grootste deel van die stijging is overigens gerealiseerd in de afgelopen tweeënhalf jaar.

Één duidelijke oorzaak is er niet aan te wijzen voor de stijging, maar we hebben wel een vermoeden. Gedreven door bijtellingsvoordeel maken vermoedelijk aardig wat leasers de overstap naar een kleinere auto. Om het verschil in formaat te compenseren, wordt er wellicht los gegaan op de optielijst. Aan de andere kant zien we ook dat fabrikanten hun kleinste modellen steeds meer als een lifestyleproduct in de markt zetten, inclusief bijbehorende uitgebreide optielijst. De tijd van karig uitgeruste boodschappenwagentjes lijkt achter ons te liggen.

Het is ook niet verwonderlijk dat met name de leaseauto’s op benzine de afgelopen jaren duurder zijn geworden, aangezien het vooral de kleinere auto’s zijn die met een bezinemotor worden besteld. De prijs steeg de afgelopen jaren met 4,3 procent, terwijl diesel’s en leaseauto’s met een alternatieve aandrijflijn respectievelijk 0,7 en 3,1 procent in prijs stegen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).