Wat betekent het AMG-logo eigenlijk?

Auteur: , 25 Reacties

Onze auto's zijn zo sterk als appelbomen..?

Wat betekent het AMG-logo eigenlijk?

Het zou zomaar eens kunnen dat je dit logo in je gehele leven nog niet eens voorbij hebt zien komen, maar dat is absoluut geen schande. Sterker nog, Mercedes-AMG gaat er werk van maken om dit logo vaker af te beelden door het uit een nieuwe 3D-projector in de deur te laten komen. Dat is allemaal heel leuk en aardig, maar wat betekenen al die symbolen nu precies?

Voor wie er vanuit ging dat het algemeen bekende AMG-logo hun enige was, zal hier wellicht enigszins versteld van staan. Waar het origineel simpelweg een afkorting is voor de namen van de oprichters (Aufrecht en Melcher) en de plaats (Großaspach) waar het bedrijf oorspronkelijk zat, is de herkomst van het logo dat wij hier bespreken iets lastiger uit te leggen.

Wat betekent het AMG-logo eigenlijk?

Voor wat betreft de linkerhelft van het logo bestaat er wat onduidelijkheid, die grotendeels onnodig blijkt te zijn. De antwoorden vinden we namelijk op het wapen van Affalterbach, hun huidige thuisbasis, waar eveneens een appelboom en riviertje op staan afgebeeld. We moeten echter verder in de geschiedenis van de omgeving duiken om het beter te kunnen begrijpen. De term ‘Affalter’ is oud-duits voor appelboom, een stuk vegetatie dat de omgeving al sinds jaar en dag een sterk karakter geeft. Het is zelfs zo dat de plek een tijdlang een van de meest vruchtbare streken voor appelbomen van Duitsland was. Dit werd niet in het minst geholpen door de verschillende riviertjes en beekjes die er te vinden zijn.

De rest van het logo is iets vanzelfsprekender. De rechterzijde van het embleem laat een aantal mechanische delen zien, die de motorenproductie van het bedrijf moeten symboliseren. Wie het logo nader bestudeert, zal o.a. een nokkenas en een klepveer tegenkomen die het harde werk van het team in de fabriek eer aandoen. Door de jaren heen heeft hun werk verschillende pareltjes opgeleverd, van fietsen tot aan hypercars.25 reacties

Hou het maar bij auto’s i.p.v. logo’s :P
Ik vind AMG echt super tof. Heerlijk brute wagens bouwen ze waar ook altijd een erg goed en lekker geluid uit komt. Maar het logo? Nee, die heb ik nooit mooi gevonden. Het straalt niet echt de brute kracht uit wat AMG-auto’s wel zijn wat mij betreft.
@viezefreddyw: vind het juist wat hebben dat oude logo, inplaats van die opvallende letters overal in en op een auto..
@henkhupelschoten: Oh ja, dat zeker. Dat ben ik wel met je eens. Maar ik mis de krachtige uitstraling in het logo.
Leuk stukje! Heb me dat oprecht wel eens afgevraagd. Bedankt voor de toelichting!
@str8six: Wat oprecht van je, om dat met ons te delen
@str8six: Bedankt kerel! Daar doen we het voor :)
Toevallig wist ik het al een langere tijd maar daarvoor dacht ik altijd dat het rechtergedeelte met de nokkenas een hoorn (lees muziekinstrument) was… van verre afstand had het er altijd iets van weg..
@henkhupelschoten: refererend aan het “getrompetter” uit de uitlaten?😜
@m-tfsi: haha! Dat is een mooie ja!
Nice, weet iets geleerd! Top!
@galgootje: Graag gedaan ;)
Het Alpina logo is toch mooier.
@dutchdriftking: nou, die is nóg lelijker.. net zoals al haar modellen
Best leuk zo’n 3D projector in je deur maar ik heb geen zin om elke keer als ik in of uitstap zo’n lelijke bril op te zetten.
@e36thuglife: ik vind jou toch zo geniaal he :”)
Nee, het logo is veels ouder.
Links wordt de boom afgebeeld waar de slang van Alfa Romeo uit is gekropen om Eva een appel te laten eten, die klep is geen klep maar Mozes’ staf met op de achtergrond geen nokkenas maar het boze oog van de farao.
Of
De boom is een boom waar appelcider van wordt gemaakt, de klep en nokkenas zijn afbeeldingen van antieke machines waarmee ze tot 1761 appelpulp van de appels maakten.
Of
De boom is de boom waar Herbert Aufrecht in 1968 tegen stond te pissen toen zijn S-klasse, die in de berm stond met draaiende motor, werd aangereden door Mannfred Melcher in zijn Hansa Lloyd, de loftrompet symboliseert de latere successen en het oog kregen ze van de uitbater van de lokale Döner Kebab zaak om hun tegen kwade geesten te beschermen, AMG was de grootste klant en zonder hun klandizie kon laatstgenoemde de tent wel sluiten om weer eenvoudig ganzenhoeder in zuid Transsylvanië te worden.
Om over lulverhalen te spreken
@desjonnies: Rijke fantasie heb je haha!
@desjonnies: Ja tss wie weet dat nou niet
@desjonnies: Dat laatste verhaal klopt niet. Zuid-Transsylvanië is bergachtig en het is er qua klimaat niet prettig voor de veehouderij door grote temperatuurverschillen. Logischer zou zijn geweest dat hij terug de zware industrie in zou moeten gaan, maar door een schoonmoeder die nog leefde en een dochter met communistische ideeën wilde hij toch in Duitsland blijven.
@desjonnies: De slang van Alfa is geen slang maar een gekroonde draak die een Sjonnie verslindt. ;-)
Appelbomen hebben helemaal geen water nodig?
Niet in het minst=helemaal niet
Niet het minst=bijna het meest
ervan uitging
Zeg @ikschrijfookoverautos zie je nu alleen een klepveer en een nokkenas? En de klep zelf?
Vind ‘t logo ook niet veel byzonders, meer geschikt voor een fabrikant van Bauernmöbel. Maar de auto’s zelf zijn een heel ander verhaal, dat lijkt me duidelijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).