Wolff verbood Bottas en Hamilton om snel te zijn

Auteur: , 26 Reacties

Altijd sympathiek, die Duitsers.

Podium GP Australia '19

Maandenlang was het gissen: hoe liggen de verhoudingen in de formule 1? Welken teams maken progressie en welke teams hebben Claire Williams als teambaas? Natuurlijk was het ook in Barcelona duidelijk dat de drie topteams wederom de drie topteams zouden blijven. Maar aanvankelijk leek het erop dat Ferrari favoriet was en Mercedes tweede viool kon spelen.

Niets is minder waar. Mercedes is in absolute topvorm, zo zou blijken. Op zich is dat geen grote verrassing, want het team is ijzersterk sinds de V6 hybrides hun intrede hebben gedaan. In Barcelona hebben ze gewoon halfgas gereden, waardoor het leek alsof ze minder goed presteerden. Bottas reed vooraan en Hamilton erachter. Tel daarbij dat Bottas de snelste ronde op zijn naam zette, waardoor de maximale punten naar Mercedes gingen tijdens de Grand Prix van Australië.

Toto Wolff

Dat was echter niet de bedoeling. Toto Wolff heeft zijn coureurs het namelijk verboden om voor de snelste ronden te gaan. Zondagochtend, vooraf aan de race gaf hij de instructie om niet de snelste ronde proberen te halen, mochten de Mercedessen in de top drie rijden, wat dus het geval was. Zelf bezigt Toto Wolff de bewoording ‘verboden’, in het interview dat Wolff had met AutoSport.

De speech werkte blijkbaar averechts, want zowel de engineers als de coureurs probeerden aan het einde van de race de snelste ronde op hun naam te zetten. Volgens Toto Wolff moet hij de radiogesprekken opnieuw beluisteren, om te kunnen zien waar het nu ‘mis’ ging. Uiteindelijk ging de eer naar Bottas.

Team Mercedes GP

Achteraf geeft Wolff te kennen blij te zijn met het extra WK-punt, dat de snelle ronde opleverde. Volgens de teambaas was het vermakelijk om te zien, wat extra spektakel aan het einde van de race. Maar hij geeft ook te kennen erg nerveus geweest te zijn, er werden immers 25 punten ‘op het spel gezet’, voor slechts 1 puntje.

Benieuwd of Wolff bij de Grand Prix van Bahrein weer wat te verbieden heeft. Hij weet nu in elk geval dat er níet naar geluisterd zal worden.26 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Conservatieve zeur…
Ik snap nog steeds niet helemaal waarom LeClerc en Gasly niet nog ff een pitstopje maakte en een poging maakte voor de snelste ronde. Dan snoep je toch een puntje weg bij Mercedes.
@mrbasa: gasley reed buiten de top tien, dus hij had sowieso geen extra punt kunnen krijgen
@plopkoekje:
Nee maar hij had wel kunnen voorkomen dat Bottas het punt pakte. Als iemand buiten de top 10 de snelste ronde pakt wordt er helemaal geen punt uitgedeeld.
@foxxici: dit!
@plopkoekje: Bovendien was het voor LeClerc zelfs met nieuwe banden nog moeilijk geweest. De Ferrari’s misten echt wat pure snelheid. Die tijd van Bottas had hij denk ik nog steeds niet gehaald.
@mrbasa: Risico beperking!
We hebben gezien hoe een pitstop ook kan uitpakken.
@reactief: Ja maar met Gasly was er niet echt een risico. 11e of 15e maakt niet zoveel uit.
@mrbasa: Of de banden van Kyvat gaan er ineens toch aan, rijdt degene ervoor eraf en je kan twee posities winnen.
Ja, beetje overdreven. Maar racen om een ander een punt te ontnemen lijkt me niet echt logisch als je daar zoveel moeite voor moet nemen.
@mrbasa: Ghostly een snelste ronde rijden? Sure … Was totaal niet gecharmeerd van rijstijl en wat hij hij presteerde op het circuit. Hij durfde gewoon niet langzamere rijders te passeren. Risico- en bloedloos die ghostly
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Het zou natuurlijk wel een stunt zijn, Hamilton blaast z’n blok op voor de snelste tijd……
@dutchdriftking: alles voor die ene punt! 👊🏼
@ghost: maar wat als je er niet voor gaat en het is bij de laatste race net dat punt dat je te kort komt om wereldkampioen te worden? Ik denk dat echte sporters voor het maximale resultaat gaan.
Nergens wordt geschreven waarom dat niet zou mogen? Te veel risico op crash of panne dan wel slijtage van de motor?
@sketcher: Q3 modus even opengeschroefd, werd als mogelijkheid gegeven door commentatoren en boordradio.
“Vermakelijk om te zien, wat extra spektakel aan het einde van de race….”
Behalve de 99% van de mensen die nog geen F1-super-duur-pakket hebben; die kregen gewoon de feed van P2-P3, Leclerc richting Vet en de Hulkenberg-trein te zien in de laatste 4 ronden.
welk spektakel? heb ik dan naar een heel andere wedstrijd zitten te kijken?
@Soulmaster: Vergeleken met voorgaande jaren waarbij de overwinning al binnen was, zag je nu nog enigszins competitief racen. Niet voor een plek, maar voor een extra WK-punt.
Het doet een beetje denken aan het verschijnsel van de beste leerling in de klas, die een beetje loopt mee te praten dat het proefwerk moeilijk was, maar intussen gewoon weet dat hij/zij een 10 zou gaan halen. Vettel had dus gelijk. RedBull mag alleen hopen dat het met Max beter scoort dan Ferrari. Vergeet Mercedes.
@ericd: Nou, er zitten nog wat haken en ogen aan dit seizoen voor Mercedes, namelijk hoe gaan de banden het houden onder hele hete omstandigheden en onder hele koude omstandigheden, zoals dat bij Europese wedstrijden nog wel eens voor wil komen. Voorheen waren de temperaturen ook dealbreaker, om zo maar een overwinning binnen te halen.
Daarnaast is de Red Bull een stuk sneller geworden op het rechte stuk en met een coureur als Verstappen, aan het stuur, is er heel veel meer mogelijk, dan moeten Hamilton en Bottas toch nog even aan de bak, voordat zij het Wereldkampioenschap binnen gehengeld hebben.
Duitsers maken geen grappen…behalve bij Mercedes. Wat een gelul komt er uit dit kamp zeg.
Is toch maf. Al jaren krijg je voor een 1e plek 5 punten meer dan een 2e en meestal doen ze nauwelijks moeite en vinden ze de 2e plek prima. Nu kunnen ze 1 puntje pakken en wat doen ze? GASSSSSS!!!!
De reden dat ze niet willen is dat bij een snelle ronde er meer kans is om naast de baan te gaan, met alle mogelijke gevolgen plus extra motor+bak slijtage, wat ze over een paar races kan opbreken.
Zelfde is dat ze bij Leclerc geen pitstop wilden doen, tijdens een pitstop wordt de auto heel heet, en ze hadden niet overdreven veel ruimte, dus als een wiel even niet wil, dan ben je niet 5e maar 6e
Snelste ronde was iets van 1,25
Ik denk niet dat ze voor die tijd de partymode in hoeven te schakelen
Probleem waren de banden

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).