Wordt Max Verstappen over twee jaar Koos Werkeloos?

Auteur: , 33 Reacties

Red Bull praat in detail over de mogelijkheid van stoppen met de F1 na 2020.

Red-Bull

Zien we langzaam het einde naderen van Red Bulls stint in de Formule 1? Het is op dit moment moeilijk om jezelf een Formule 1 voor te stellen zonder Red Bull. Het Oostenrijkse bedrijf dipte voor het eerst een teen in de vervaarlijke wateren van de F1 door Gerhard Berger financieel te ondersteunen in de jaren ’80. Sindsdien werd de bemoeienis van de energieblikfabrikant groter en groter.

Het logo met de stieren was medio jaren ’90 al prominent aanwezig op de Saubers en later op de Arrows, maar na het seizoen van 2004 besloot Red Bull helemaal all in te gaan: het kocht de restanten van het Jaguar-team en verscheen een jaar later aan de start als Red Bull Racing. Voor seizoen 2006 werd vervolgens ook nog Minardi overgekocht om het te transformeren in Scuderia Toro Rosso. Zo was de toko van Didi alleen al om de grootte van het startveld op peil te houden plotsklaps een belangrijke factor in de sport geworden.

Maar als de geschiedenis van de F1 ons een ding leert, is het wel dat teams komen en gaan. Er is maar één uitzondering op deze regel en dat is Ferrari. De Italianen zijn er vanaf het begin bij geweest, hoewel ook dat niet altijd zonder slag of stoot tot stand kwam. Andere legendarische namen uit de sport echter, worden nu alleen nog herinnerd door een handjevol diehard fans. Denk bijvoorbeeld aan Cooper, Lotus, Brabham en Benetton. In de hoogtijdagen van die teams zou je voor gek verklaard worden als je zei dat ze zouden verdwijnen, maar precies dat gebeurde desalniettemin.

Toen Lucas Auer onlangs werd aangesteld als Red Bull junior, bekroop me dan ook (weer) de gedachte dat Red Bull het eigenlijk wel best vind inmiddels. Met alle respect voor Auer: een logisch F1-prospect is hij niet (meer). Het neefje van Berger, inmiddels 24, heeft zijn kansen in de opstapklasses gehad en net niet goed genoeg gegrepen. Zijn aanstelling lijkt dan ook vooral een gevalletje sentimenteel nepotisme te zijn. Niemand verwacht immers dat Lucas kan plaatsnemen op Max’ stoel wanneer Max naar Ferrari vertrekt om de échte big bucks te verdienen. Geeft Red Bull het toch al sputterende junior programma op? En zo ja, wat zegt dat over het voortbestaan van hun F1 operatie?

De volgende indicatie dat Red Bull haar F1-deelname heroverweegt, komt van -hoe kan het ook anders- Helmut Marko. In gesprek met Autosport gaat Helmut dieper in op Red Bulls plannen voor na 2020. Hij speculeert openlijk over het verleggen van de aandacht naar een Le Mans-deelname:

We have an agreement until 2020. As long as there is no engine regulation and no Concorde Agreement, neither Red Bull nor Honda will make a decision. However, we will certainly not become dependent again, as we have been in the past, when we were begging others and statements and promises were not kept. Stop is the option. Or do something else, other racing series. With the Valkyrie, Le Mans could be an option with hypercar rules. We went through with it, and it’s a sensational success. The cars were all sold out immediately. That’s another good pillar for Red Bull Technologies.

De move zou soort van precedent hebben: van 2002 tot en met 2005 zat Red Bull vuistdiep in het team van Cheever Racing in de IndyCar Series, maar mede met het oog op de F1-deelname ging in 2006 plots de geldkraan richting Amerika dicht. Halverwege dat seizoen was het vervolgens over en uit voor Cheever Racing in de serie (en niet veel later ook in andere klasses). Marko houdt overigens wel de mogelijkheid open dat Red Bull Le Mans én F1 gaat doen. Dit zou vooral mogelijk zijn als Liberty Media er alsnog in slaagt een cost/budget cap in te voeren in de F1. Red Bull Racing heeft daar eigenlijk geen trek in, maar mocht het zover komen geeft het de Oostenrijkers eventueel wel de kans mensen en middelen vrij te maken voor een dubbel programma:

If there was a cost cap in Formula 1, we would have to cut people. We don’t necessarily want that. We could then use them in such projects [als Le Mans]. It still looks like you can run in the WEC at a reasonable cost with the base of our Valkyrie. Although Red Bull has never been to the 24 Hours, that’s something we’re thinking about. The main financial burden would be on Aston Martin, which is also clear, because at Le Mans the manufacturer wins. But that would fit into our concept.

Max en Jos op Le Mans in een Valkyrie in 2021?33 reacties

Denk niet dat Max over 2 jaar werkeloos is; maar dat RB nooit meer een klant-team wil worden is begrijpelijk toch ?
Dit interview is gewoon de kick-off voor de F1 reglement onderhandelingen voor 2021 en verder; politics baby :)
De pest is dat die 700 ingenieurs gedurende een half jaar elk jaar weinig te doen hebben, en da’s een kostbare zaak. Daardoor gaat Red Bull Advanced Technologies samenwerkingen aan met andere vooraanstaande bedrijven die de capaciteit van RBAT kunnen benutten.
@jochempie: als jij denkt dat ze een half jaar stil zitten snap je de sport niet helemaal. Dit is gewoon 365 dagen per jaar doorwerken hoor.
@airc: precies. En als ze matigen met de ontwikkeling van de huidige wagen zijn ze allang en breed begonnen aarde ontwikkeling van het jaar erop en het jaar daarop. Ze verschuiven enkel met waar ze mee bezig zijn. Zo’n team ingenieurs zit nooit stil.
@airc: wauw eh.. Nou, wij werken samen met RBAT… dus ik weet wel een beetje waar ik het over heb..
@jochempie: oftewel, je wilt hier gewoon melden dat je een loonslaaf bent bij een technologisch vooraanstaand bedrijf. Van Harte!
@rhellema: Wtf…
@jochempie:

Werkeloze kneus van 50 die “trots” is op zijn tatoeages blowen stoer vindt ..
@lincoln: lol…je make-upspiegel staat nog voor je zeker?
@rhellema: Serieus, wat is je probleem? Is toch leuk dat iemand wat extra informatie kan verschaffen over hoe het er daar aantoe gaat? Wat is er gelijk met die afgunstige reacties? Jij hebt vast ook iets cools te doen! Vind ik toch ook tof?
@Jochempie: nee hoor, zeker geen probleem maar het enige wat je in je reactie vertelt is dat je werkzaam bent bij een bedrijf wat zaken doet met Red Bull. Als je nou in die reactie met feiten komt waaruit blijkt dat de monteurs een half jaar lang veel minder te doen hebben dan onderbouw je je reactie naar airc maar voor nu meld je alleen maar dat je er werkt en niet meer dan dat. Dus zeker geen probleem hoor, het was meer een stukje cynisme.
@rhellema: het feit benoemde ik al in mijn originele comment op het artikel.
@jochempie: en waar moet dan uit blijken dat dat zo is dat die monteurs een half jaar lang weinig te doen hebben? Ik kan het er niet uit halen en als ik kijk naar het aantal plusjes (waar ik overigens zelf helemaal niets mee doe) die de reactie van airc krijgt meerdere die het niet helemaal eens zijn met je. Maar wellicht kan je hier feiten benoemen waaruit blijkt dat die monteurs inderdaad veel minder te doen hebben. Nu breng je het met je reactie op airc onder het mom van “ik zeg dat ik er werk dus heb je me maar te geloven”.
@rhellema: ja, dat heet een argument of authority. In principe een drogreden, maar wel één die ik als afdoende beschouwde voor dit forum. De kans bestaat dat iemand mijn claim afdoet als onzin, maar die persoon zal zich tegelijkertijd bewust zijn dat “het is onwaar” een counterclaim is, en “ik geloof het niet” enkel het ontkenning is. airc nam het risico van een counterclaim, die net zo goed onzinnig kan zijn. Namelijk de claim dat ze 365 dagen per jaar doorwerken.
@jochempie: dat snap ik ook helemaal, echter denk ik wel dat het handig is dat als iemand je bewering in twijfel trekt dat je hem dan met een goede onderbouwing van repliek dient. Ik denk dat als je terugkomt met het verhaal “ik werk er dus ik weet waar ik over praat” niet afdoende is. Dan probeer je alleen maar je tegenstander in een discussie monddood te maken en dat kan sowieso nooit een goed uitgangspunt voor een discussie zijn.

Maar laat ik het je dan eens op een andere manier vragen, ik weet echt niet hoeveel een ingenieur van RBAT werkt per jaar, ik weet ook niet wat de verdeling is tussen wel en niet veel werk hebben maar toch zou ik dat graag eens willen weten, kan jij me aan die cijfers helpen? Dit is ook echt een oprechte vraag.
Ik zie eerder autoblog.nl vol met reclame staan, dan max verstappen werkeloos worden…
maar mercedes, sf, of weet ik verder welke topteam er over 2 jaar zal hem vast een contract geven, als red bull al stopt…..
-edit: nutteloze bijdrage-
@redactie. Ik heb iPad pro 9,7”. Sinds kort heb ik als ik op link klik (Valkery) een balk met suggesties midden op mijn scherm, dat ik niet weg krijg. Ik kan de link dus niet lezen. Ligt dit aan mij of is het een known bug dat wordt opgelost.

@jossebos: voor dit soort dingen kan je het beste even mailen met [email protected], dan kunnen de tech guys er even naar kijken. Ik zal deze nu even doorsturen…
@jossebos: is dit in een browserwindow, of in de app? Zou je anders een screenshot willen mailen? Dan kunnen we het checken.
Dat zielige gejank/gedreig altijd van die teams..

McLaren, net als Williams gaan op en neer. Het goede van die traditionele raceteams is dat ze blijven hangen, ook als het niet zo goed gaat. Een team zoals Red Bull of Mercedes zou gewoon stoppen in die positie. Dat is de reden waarom ik teams als McLaren, Williams en Sauber altijd hoog heb zitten. Het zijn de echte racers die niet opgeven!
@hamerhaai: Maar kijk, er is één groot verschil: Williams, Sauber en McLaren zijn teams die opgericht zijn om te racen. Dingen die ze daarnaast doen, zoals McLaren Automotive en Williams Advanced Engineering zijn voornamelijk om de schoorsteen rokende te houden. In het geval van Red Bull en Mercedes zijn de F1 teams niks meer of minder dan hele dure PR-apparaten voor de energieblikjes en auto’s met driepuntige ster in de grille. Ferrari hangt er wat mij betreft een beetje tussenin, want die zijn ook begonnen met straatauto’s om de racerij te bekostigen maar zijn inmiddels zo succesvol daarin dat de F1 ook een marketingtool voor die afdeling is.
@edge: precies dat erken en vind ik ook, maar des te meer respect heb ik voor traditionele teams. Goede aanvulling wel.
@edge: Ferrari kan F1 alleen bekostigen omdat ze 10x zoveel geld toebedeeld krijgen dan alle andere teams, dus pure competition vervalsing.
Toe er geopperd werd om alle team gelijke bedragen toe te bedelen riep Ferrari gelijk dat ze dan F1 zouden verlaten als dat zou gebeuren.
Liberty Media is van plan om dit door te gaan voeren, dus ik wil wel eens zien hoe goed Ferrari dan nog is als zij het zelfde budget krijgen als bv Williams en McLaren.
@hzw: kan ook overdrijven.
https://www.f1today.net/en/news/f1/240151/f1-teams-2018-prize-money-revealed
– Tuurlijk, die 52,4 ‘voor niks’ is hoog, maar dat zijn die 26,6’s voor Merc en RB ook.
Ohja! Vreselijk! Redbull gaat dus gegarandeerd stoppen, dit soort dingen moeten we zeer serieus nemen. Uiteraard is redbull het enige team wat iets in Max ziet, dus als ik Max was zou ik maar vast een uitkering aanvragen. Zo zonde…
Lekkere statement-politiek van Dr Marko.
Hij kan altijd nog bij de Jumbo gaan werken.
Tuurlijk niet.
Iedereen wil hem.
Alleen losers denken van niet!!
@master1969: dat dacht Fernando ook…
Ik kan me goed voorstellen dat de komende jaren 1 of meer van de grote teams ermee kapt. Omdat de F1 niet meer in hun strategie past. Als het resultaat is dat de F1 een gezonde competitie wordt die leuk is om naar te kijken en nog steeds technisch interessant is. Tja, dan moet dat maar even…
Ach als Redbull stop zeg nog niets over het stoppen van het team.
RBR kan dan zomaar Aston Martin F1 worden met Mercedes motoren en TR kan zo maar verder gaan als Honda F1 Racing.
@HZW: uiteraard, stoppen is verkopen. Wat we nu Red Bull noemen was voorheen ook gewoon Jaguar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).