Zitten Ocon en Perez binnenkort zonder baan?

Auteur: , 19 Reacties

De geruchtenmolen draait op volle toeren.

Perez-Ocon

‘Welkom bij de Pirañha Club!’. Met dit zinnetje verwelkomde voormalig McLaren teambaas ooit voormalig Jordan teambaas Eddie Jordan, toen de laatste met zijn raceteam promoveerde naar de hoogste klasse van de autosport. De F1 is niet zelden een harde wereld, zo ondervonden beide heerschappen zelf ook later. Als je niet (meer) meedoet om de knikkers, betalen sponsors niet genoeg geld om op je auto’s te prijken. En als je niet genoeg geld binnenkrijgt van sponsors, kan je de auto niet snel genoeg maken om mee te doen om de knikkers. De vicieuze cirkel heeft in het verleden al veel teams de kop gekost.

Bij teams die in deze doodsspiraal zitten, moet er namelijk een investeerder gevonden worden die ‘in de tussentijd’ de verliezen aan wil zuiveren. Deze kan in de F1 traditioneel twee vormen aannemen: een fabrikant met diepe zakken die hoopt dat toekomstige overwinningen zich vertalen in extra verkopen, of een (groep van) rijke ondernemer(s) die graag deel uit wil(len) maken van het circus.

Force India valt al tien jaar in de laatste groep. De Indiase zakenman Vijay Mallya nam het team (samen met Michiel Mol die vijftien procent van de aandelen bezit) over van Spyker F1 en leidde het met veel enthousiasme naar de middenmoot. Het team werd de afgelopen twee seizoenen vierde in het WK voor constructeurs en scoorde hier en daar een podium. Leuk, maar net niet leuk genoeg om dikke winst te maken.

En dat is een probleem, want Vijay en zijn rijkdom liggen flink onder vuur. De Indiase overheid heeft een groot deel van de bezittingen van de entrepreneur afgenomen omdat hij herhaaldelijk niet is komen opdagen in de rechtbank. Mallya wordt namelijk in verband gebracht met fraude.

Het raceteam verkeert zodoende naar verluidt in een geldnood die steeds acuter wordt. Wederom heeft Force India verzocht een voorschot te krijgen op de betaling die het krijgt van de F1 organisatie voor het behalen van de vierde plaats in het kampioenschap van vorig jaar, maar Williams heeft daar een stokje voor gestoken. We zeiden het al: het is een Piranha Club. Voordat je medelijden krijgt met Force India: het team verijdelde in het recente verleden op haar beurt dat Marussia het jaar mocht starten met de oude auto om tijd te winnen voor het zoeken naar nieuwe sponsors.

Enfin, linksom of rechtsom moet Force India op zoek naar geld. En snel. Formula Passion bericht dat teambaas Robert Fernley de opdracht heeft binnen vier weken geld te vinden. Lukt dat niet, dan heeft het team een probleem. Fernley zegt dat hij al een snood plannetje bedacht heeft. Zo niet zou dat weleens een flinke knauw kunnen betekenen voor de carrières van Perez en Ocon, die we zelf inschatten als een van de beste duo’s van het veld. We zijn alvast benieuwd hoe dit avontuur verder zal gaan.19 reacties

Max heeft genoeg doekoe toch?
Williams steekt er een stokje voor; terecht.
Williams krijgt echter zelf wel extra geld (een behooorlijke smak) ‘omdat ze al zo lang mee doen’.

Overigens is het voor korte termijn van de F1 misschien niet goed als FI omvalt (weer 2 auto’s minder in de optocht); maar voor de lange termijn wel goed. Zolang dat er teams zijn die stukken meer inkomsten krijgen dan Force India op de 4e plaats (McLaren, Willams) terwijl ze het toch een stuk slechter doen; zal er weinig verandering inkomen. Voor ene leuke competitie, moet het geld ‘eerlijker’ verdeeld worden. Zie: Premier League voetbal.
Bijv 1/3 van het geld start geld.
1/3 van het geld verdeeld over alle teams, alle auto’s en alle gp’s: startgeld voor als je je binnen de 107% qualificeert (zodat Forti Ford niet ook een hoop geld kan krijgen).
En dan bijv 1/3 van het geld prestatie gericht; zodat de kampioen toch wat leuks krijgt.
Zo zal een McLaren (dat 1 of 2 na laatste wordt in 2017) niet gewoon het 4e team in verdiensten zijn.
@gregorius: en Perez en Ocon: dat zijn toch wel de 2 werknemers van FI waarvoor ik het wegvallen van het team het minst zielig vindt; het is eerder erg voor de werknemers die zich in de rondte werken zodat deze rijkeluis-zoontjes (met talent, dat wel), rondjes kunnen rijden.
En aan de snelheid te zien in Australie; wordt FI geen 4e; ze zullen ene lastige dobber gaan hebben aan McLaren, Renault en 1 Haas (want Magnussen is er erg goed in om het vooral zichzelf moeilijk te maken).
@gregorius: Is het terecht? Het gaat om geld dat Force India sowieso toe zou komen. Williams kiest puur voor geld en paydrivers, waaronder Stroll waarvan je je kan afvragen of die sowieso in een F1 auto zou moeten rijden. Williams draagt hierdoor feitelijk niets meer bij aan de F1 en dat terwijl ze een van de beste motoren hebben.
Force India kiest gewoon voor maximale prestaties en weet ze al een paar jaar met een veel kleiner budget en mindere infrastructuur te verslaan (zelfs toen Williams nog Massa en Bottas had). Waarom zou je ze dan op deze manier blokkeren? Williams maakt zelf de keus om alleen voor geld te gaan en verder niets bij te dragen terwijl Force India wel gewoon in de geest van competitie blijft meedoen en niemand hiermee blokkeert, behalve in sportief opzicht.

Ocon is overigens zeker geen rijkeluiszoontje. Die heeft het echt gedaan met ouders die met hem gewoon overal naar toe reisden. Er is een verhaal dat Boullier hoorde dat hun auto kapot was en de Ocons dus niet naar races konden, waarop Boulier een nieuwe auto voor ze betaald heeft. Ocon werd hiernaar gevraagd door Sky, waarop hij het bevestigde, maar ook meteen aangaf dat hij er verder niets over wilde zeggen omdat het een moeilijke tijd was. Dus zijn ouders hebben echt voor hem kromgelegen.

Perez weet ik niet veel over, maar aangezien er sociale contacten zijn met bepaalde bekende mensen, lijkt het me dat zijn familie inderdaad rijk is, hoewel hij wel geholpen is door Carlos Slim.
@kenju: Het gaat zelfs zo ver dat de ouders van Ocon hun huis hebben verkocht om de carriere van zoonlief te financieren.
@brent_decat: Ja, ik had inderdaad zoiets gehoord, maar kon het even nergens vinden ter bevestiging. Het is overigens niet eens zo veel eruit springend. De ouders van Enaam Ahmed overwogen dit vorig jaar ook. Hij had aan het eind van het jaar waarin hij Brits F3 kampioen werd met een record-dominantie ook geen geld voor een volgende stap. Hij rijdt nu in het Europees F3, dus ik denk dat ze dat gewoon gedaan hebben.
Mooi de volgende in de rij zal dan het team zijn wat nu zijn veto uitspreekt over Force India, wat is het eens zo succesvolle team van sir Frank afgegleden, verwoorden tot stroman van de Russische onderwereld.
Koopje voor Mercedes als officiëel opleidingsteam.
@harrie: onder welke naam? Smart? Maybach?
@breinstein: silver arrows f1?
De inkomsten verdeling onder de Teams is ook behoorlijk discutabel nu we daar inzage in hebben (waarvoor dank AB). Het is ook behoorlijk krom dat een al jarenlang falend team (McLaren), meer monnie krijgt tov Force India. Startgeld ontvangen op basis van prestaties van het vorige seizoen en niet omdat het team al jarenlang meedoet. Zo kunnen we met elkaar lekker meninkjes posten, dat dan weer wel.
Ik zou het jammer vinden als deze sub topper er aan onderdoor zou gaan
Force India wordt meer en meer farce India…
Het heeft helemaal niets van doen met de privé shizzle van die teambaas.
Het is de periode waarin toeleveranciers betaald moeten worden, en dat is toch vrij normaal.
Dit was geen probleem geweest, maar FI heeft al een paar jaar een voorschot gekregen op de prijzencentjes.
Die auto heeft de meeste sponsors van allemaal😯
@ghdh: Maar waarschijnlijk zijn het gewoon goedkope plekjes. Martini schijnt voor de plek op de Williams ook niets te betalen.
@kenju: Niets is overdreven natuurlijk, maar het was iig wel heel goedkoop. Er is een reden dat Williams voor paydrivers gaat ondanks dat ze heel groot Martini en Rexona op de auto hebben staan.
@kenju: rexona staat er alleen op om te maskeren dat het zaakje stinkt.
Tja, dat zat er natuurlijk aan de komen. Force India doet het al jaren geweldig op de baan door eigenlijk elk jaar wel weer een stapje verder naar voren te zetten, maar op financieel vlak is het ook al jaren niet echt rooskleurig. Dit is nu het derde jaar op rij dat men om een voorschot op het prijzengeld vraagt, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Dat doet er overigens niks aan af dat het een hartstikke sympathiek team is, dat ze twee geweldige coureurs hebben en dat ik hoop dat we die roze racewagens nog vele jaren op de grid mogen zien.

Maar, ik begrijp het vanuit Williams ook wel, want ook daar is de situatie niet echt rooskleurig. Het feit dat ze het zich hebben moeten uithoeren aan de familie Stroll en daarnaast ook nog eens een betalende tweede rijder (Sirotkin) en testcoureur (Kubica) moeten aantrekken zegt eigenlijk al genoeg. Die moeten ook elke kans aangrijpen om een paar euro extra te verdienen.En het blokkeren van een voorschot voor Force India zou wel eens zo’n kans kunnen zijn. Als die straks niet meer kunnen doorontwikkelen (of zelfs racen) door een gebrek aan geld, schuift Williams er vrij gemakkelijk voorbij in het constructeurskampioenschap en komt er volgend jaar meer geld richting de Grove. Zeker nu ook Martini ermee kapt aan het eind van het seizoen, kun je die kans niet laten liggen.

Enfin, het onderliggende probleem is natuurlijk de oneerlijke verdeling van het prijzengeld, en dan vooral die hap die uit het prijzengeld wordt genomen door de loyaliteitsbonussen richting teams als Ferrari, Mercedes en Williams. Er mag wat mij betreft best een loyaliteitsbonus zijn voor teams die al jaren meedoen, maar zorg dan dat dat gebeurt via een transparant model gebeurt waarbij elk team de kans krijgt om diezelfde bonus te verdienen als ze lang genoeg meedoen. Al schiet Force India daar nu nog niks mee op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).