Subaru en Volvo vonden het segment van ruige personenwagens -hoog op de poten en met extra plastic panelen- al vele jaren geleden uit, met het verschil dat ze vierwielaandrijving hadden. Wie zo'n stoere wagen wil, maar tegelijkertijd 20 procent bijtelling ook wel aantrekkelijk vind, heeft de keuze uit negen modellen, waarvan slechts één met AWD.
Fiat Panda Trekking
De échte Panda 4×4 is er alleen met 25 procent bijtelling, maar de Trekking combineert de looks van die kleine klimgeit met voorwielaandrijving en een lagere bijtelling. Onder de kap een tweecilinder turbo met 80 pk die geschikt is gemaakt voor CNG, of hetzelfde blokje met 85 pk welke alleen benzine lust.
Opel Insignia Country Tourer
Veel te kiezen heb je niet, wil je een ruige Insignia én lage bijtelling, dan kom je uit bij de 1.6 CDTI met 136 pk en handbak.
Peugeot 508 SW RXH
Hoewel de tweeliter HDI de voorwielen aandrijft, krijgen de achterwielen hulp van een elektromotor. Het gecombineerde vermogen van deze bijzondere hybride bedraagt 200 pk. Keuze uit verschillende transmissies heb je niet, de 508 SW RXH komt standaard met een semi-automaat.
Renault Scenic XMod
De uiterlijke opsmuk van deze Scenic XMod is louter show: de auto staat amper hoger op de wielen en de aandrijving geschied gewoon op de voorwielen. Wil je 20 procent bijtelling, dan is er enkel een 110 pk sterke diesel met handbak.
Seat Leon ST X-perience
Voor de Seat Leon ST X-perience gaat grotendeels dezelfde vlieger op als voor de Scenic XMod: het is vooral uiterlijke opsmuk. Als je gaat voor de voorwielaangedreven 1.6 TDI met 20 procent bijtelling tenminste, de 184 pk sterke 2.0 TDI met 4Drive-vierwielaandrijving komt op het onverhard wél net wat verder. Maar ja, daarvoor moet wel dieper in de buidel worden getast en meer bijtelling worden betaald.
Volkswagen CrossPolo
Samen met de Panda Trekking de kleinste van het stel en samen met diezelfde Fiat ook de enige die een wat stoerder uiterlijk kunnen combineren met een benzinemotor en 20 procent bijtelling. Onder de kap van de vorig jaar gefacelifte Polo een 1.2 TSI met 90 pk en een handgeschakelde vijfbak.
Volvo V40 Cross Country
Slechts de krachtigste benzinemotor is met AWD leverbaar, de diesels en lichtere benzinemotoren niet. Er blijft echter genoeg te kiezen, er is een D2 met 120 pk, een D3 met 150 pk en een D4 met 190 pk. Bij de eerste twee motoren heb je ook nog de keuze uit een automaat of handbak, de V40 Cross Country D4 komt alleen met handbak in aanmerking voor 20 procent bijtelling.
Volvo S60 Cross Country
Praktisch gelijk aan de al langer leverbare V60 Cross Country, met het verschil dat Volvo ditmaal de sedan als basis heeft genomen. Veel te kiezen valt er niet, Volvo levert alleen de D4-dieselmotor met 190 pk. Zelf schakelen betekent 20 procent bijtelling, wil je een automaat, dan tel je vijf procent meer bij.
Volvo V60 Cross Country
Volvo is met de eerste V70 Cross Country een van de pioniers geweest, al ging die auto later door het leven als XC70. In een nieuwere gedaante is die nog altijd leverbaar, maar de naam Cross Country heeft zijn rentree gemaakt. Opvallend is dat er geen versies met AWD leverbaar zijn, ook niet tegen een hoger bijtellingstarief. Wie lage bijtelling wil heeft de keuze uit de D3 (150 pk) of de D4 (190 pk), beide gekoppeld aan een handbak.
37 reacties
Kortom kijk verder dan je NL neus lang is ;)
Ik zag deze ‘onverharde oprit’ Insignia en moest er weer even aan denken.
Dus om de traditie voor te zetten kies ik de Opel Insignia. Gelukkig heeft Opel nog een donkergroene lak in haar assortiment…
En als ik serieus een boswachter was had ik mij zelf een Isuzu D-Max geregeld. Die dingen zien er zo ontzettend degelijk uit, ongelofelijk.
De rest van de auto’s vind ik gewoon niets, alleen de Panda ziet er wel leuk uit. Dat motortje is echter een regelrechte ramp.