Alfa Romeo Sauber gaat door onder een nieuwe naam

Auteur: , 63 Reacties

Wat is het nu weer geworden?

Alfa Romeo Sauber gaat door onder een nieuwe naam

Een nieuw seizoen Formule 1 brengt altijd weer wijzingen met zich mee. Op het gebied van regels, op het gebied van auto’s en ook op het gebied van namen. Zelfs gedurende een seizoen kan het voorkomen dat een team doorgaat onder een nieuwe team.

Dit keer is het Sauber die te kennen geeft van teamnaam te veranderen. Eind 2017 werd Alfa Romeo de nieuwe naamsponsor van het Zwitserse raceteam. De naam werd toen gewijzigd naar Alfa Romeo Sauber F1 Team. Voor het nieuwe seizoen is er wederom een nieuwe naam verzonnen. Sauber neemt afscheid van ‘Sauber’ als naam, want per vandaag komt het team bekend te staan als Alfa Romeo Racing.

Alfa Romeo Sauber gaat door onder een nieuwe naam

Qua naamgeving is het een heftige beslissing. Dikke kans dat de ingebakken Sauber-naam door fans en betrokkenen voorlopig nog wel genoemd zal worden. Het raceteam staat al 26 jaar bekend onder deze naam. Zelfs toen het team in 2005 werd verkocht aan BMW bleef de Sauber-benaming altijd onderdeel van de teamnaam.

Een exacte reden voor de naamswijziging is niet gegeven, maar die valt natuurlijk wel te raden. Kimi Räikkönen heeft de overstap gemaakt van Ferrari naar Alfa Romeo Racing en het team heeft een motor van Ferrari onder de kap. Met deze nieuwe naam wil het team de band met de Italianen dubbel benadrukken. Door de letters ‘Since 1910’ onder de nieuwe naam te plakken wordt nog eens extra verwezen naar de rijke racehistorie van Alfa Romeo.63 reacties

Klote voor Sauber. Al het harde werk, en een ander merk strijkt met de eer op. Zo werken de centen, helaas.
@jochempie: Wie betaalt, bepaalt.

Wel zonde, Sauber is een mooie naam en eigenlijk ook gewoon een mooi team. Tuurlijk, het bestaat nog. Maar de we de naam Sauber niet terug gaan zien vind ik wel jammer.
@viezefreddyw:
Denk, weet wel zeker, dat Alfa Romeo een succesvollere racehistorie heeft dan Sauber
@tweetyv6: Dat ontken ik ook niet.
@tweetyv6: lekker relevant ook.. het gaat erom dat sauber nu in de vergetelheid raakt. Is voor Alfa wel spannend trouwens, want van ‘Alfa Romeo Racing’ wordt natuurlijk meer verwacht dan ‘Alfa Romeo Sauber’, dunkt me.
@lekkaah: Die relevantie is er wel; was een reactie op een zin in de post van @jochempie: “Al het harde werk, en een ander merk strijkt met de eer op”
@tweetyv6: waarschijnlijk wel maar hoelang is alfa actief geweest in racing? Niet sinds 1910, vooral de laatste jaren was het praktisch niets. Vandaag is het ook niet veel, buiten de centen. Motor komt van Ferrari de auto van Sauber. Dus ik vind het niet echt kloppen, helaas maakt dat vandaag de dag niets meer uit.
@tweetyv6: o o o denk gelijk terug aan die prachtige dtm tijd, wat een stukje racen was dat he
@tweetyv6: Dit is echter niet een organisatie die iets te maken heeft met Alfa buiten de naam. Het is een B-team van Ferrari waar mensen van Ferrari aan de slag zijn gegaan.
@jochempie: Welke eer?
@jochempie: op zich het zelfde verhaal als Minardi en Toro Rosso. Zolang Alfa nog steeds hier om de hoek in Hinwil zit, zal t wel: de eigenaars daar (geen idee hoevel % Suaber eiganaar is) hebben nog steeds een raceteam… en het is zowaar aardige gefund dit keer.
Zelfde verhaal als met Minardi: onder hun eigen naar altijd achteraan en funding problemen, nu als STR zowaar een overwinning behaald en ze hebben een goede toko met veel werkgelegenheid.
En de fans weten toch wel dat dit het Zwitserse team is.
@gregorius: Jouw reactie is voor mij net als poëzie: ik begrijp er echt helemaal niets van. Is het filosofisch bedoeld?
@gregorius: Dit is niet hetzelfde. Onder STR is Minardi compleet veranderd en het is niet meer dezelfde organisatie. Feitelijk hebben ze alleen de fabriek gehouden. Red Bull is er ook daadwerkelijk ingesprongen en het is onderdeel van hun organisatie geworden met productiemiddelen die Minardi dus nooit gehad zou hebben zoals een windtunnel en een fatsoenlijke aerodynamica-afdeling die in Bicester zit. De hele Bicester-faciliteit was niet-bestaand onder Minardi.

Sauber is een losse organisatie die eigen prestaties van formaat heeft neergezet en sinds de overname door BMW een serieuze infrastructuur kregen die er nog steeds ligt. Dat is nu dus Alfa Romeo geworden middels een sponsordeal en wellicht een deels overname. Het is me nog steeds niet duidelijk hoe het precies zit met Longbow die begin dit jaar via een investeringsmaatschappij het team overgedaan zou hebben aan de familie Agnelli die stakeholder zijn bij FCA. Dat het team nu voluit Alfa Romeo Racing heet, doet vermoeden dat feitelijk Ferrari de informele eigenaar is van Sauber/Alfa Racing en dat Alfa Racing dus een tweede B-team is van Ferrari.
@Jochempie: hetzelfde geldt voor ferrari, alfa bouwt aan heel die auto niets zelf , dooie naam
Het klinkt wel lekkerder dan Sauber.

Maar al dat naamgewissel zonder dat een team daadwerkelijk wijzigt ben ik niet zo van.
En waar dient het voor. Alfa Romeo zal er niet meer auto’s door verkopen, want wat moeten ze verkopen? Alles sterft daar een langzame dood…
@reactief: Wat ik niet zo goed snap, in hoeverre zit Alfa Romeo echt verbonden met dit team? Voegen ze technologie toe, is het een ordinaire naamswissel of kopen ze de mensen ook op, etc? Ik vind dat op deze manier het team niet een echt automerk is, zoals bij Red-Bull en Austin Martin het geval is. Maar goed alles voor de naam hè (en het geld).
@mb84: ’t is ASTON Martin, dommie!
Stuart Grand Prix werd Red Bull Racing. Minardi F1 werd omgedoopt tot Scuderia Toro Rosso en Jordan F1 tot Midland F1.

We hebben nu alleen nog Williams en McLaren als ‘eigennamen’ in de Formule 1. En gezien de staat waarin deze teams financieel en sportief verkeren, vrees ik het ergste voor de toekomst van deze teams.
@rrrobert: Stuart werd eerst nog even Jaguar ;)

En Ferrari schaar ik ook onder ‘eigennaam’. Zij begonnen eerst met racen, daarna het produceren van auto’s. Net als McLaren. Dus of enkel Williams is nog een ‘eigennaam’, of Williams, McLaren en Ferrari.
@hamerhaai: en Ferrari begon met racen in….. een Alfa Romeo!
@rrrobert: Scuderia Ferrari? Ene Enzo?
@jochempie: zoals @vroaaar al zei, die begon met racen in een Alfa Romeo. En pas later richtte hij z’n eigen fabrieksteam op, van het automerk Ferrari, wat vernoemd was naar zichzelf. Ja, dat is een eigennaam, maar zeker géén privéteam zoals de door mij genoemden dat wel zijn – of waren.
@rrrobert: Ferrari begon in die zin wel degelijk als privé-team, namelijk als ‘eigennaam’ Scuderia Ferrari. Hij gebruikte Alfa Romeo’s om mee te racen. Dit alles nog voordat de F1 als kampioenschap was ontstaan.
Het is dus wel degelijk een ‘eigen naam’.
@RRRobert: tuurlijk was dat een privé team. Hij (Enzo) is auto’s gaan produceren en verkopen om zijn raceteam te bekostigen! Hoe mooi is dat?
Ferrari is dat geen eigen naam? @rrrobert:
@rrrobert: Klein verschilletje, in het geval van de teams ging het niet om een sponsordeal maar om een volledig nieuwe eigenaar. Vooralsnog is Sauber nog steeds in handen van Longbow Finance en is Alfa Romeo slechts hoofdsponsor. In dat opzicht is het ook een vreemde zet, de “naamgevers” Williams en McLaren hebben ondanks hun verschillende titelsponsors altijd de eigen naam gevoerd.

Overigens, je vergeet nog één naam: Haas. Die missen de historie van McLaren, Williams en Sauber, maar hebben wel gewoon de naam van Gene Haas.
@RRRobert: ‘Stuart’? Serieus?
@skinnybmw: Dat was die muis uit zo’n animatiefilm toch?
@rrrobert: en Ferrari..Ook best wel een bekende naam met een aardige historie in F1
@rrrobert:
Je bedoelt Stewart natuurlijk, het team van Paul en Jackie. Jordan is wel een leuke, dat werd Midland, toen Spyker, toen Force India en is nu dus Racing Point Force whatever.
@rrrobert: Het is wel wat anders wanneer de nieuwe naam een automerk is die feitelijk niets met de organisatie te maken heeft in technisch opzicht. Minardi en Jordan hadden daarnaast geen potentieel (meer, Jordan had het ooit wel maar de teambaas was er ook klaar mee).

Sauber is van een potentievolle middenmotor gegaan naar een B-team. Ze hadden beter Honda kunnen zijn.
Ben er niet Sauber om
Awesome! Kan ik eindelijk eens een petje halen die bij m’n auto matcht.
Ik ga er van uit dat we binnenkort ook nieuwe auto’s van Alfa Romeo kunnen verwachten, anders lijkt me ‘t allemaal een beetje zonde van het geld.
@trustmeiamanengineer:
Mito Since 1910 Edition
Giulietta Since 1910 Edition
Giulia Since 1910 Edition
Stelvio Since 1910 Edition
etc.
@amghans:
Mito 2018 uit productie (krijgt géén opvolger)
Giulietta in productie sinds 2010
Giulia in productie sinds 2016
Stelvio in productie sinds 2017
Alle Alfa’s worden geproduceerd in the state of the art FCA fabriek in Cassino, Italie. In 2018 stond de teller op net géén 100.000. De grootste markten zijn Italië (ruim 40.000 verkopen) en USA (circa 25.000).
@ibssr: Vergeet ik zomaar Alfa’s hypercar de Alfa 4C (sinds 2013).
@ibssr: dat is geen hypercar.
@ibssr: de 8C ook
@ibssr: say what?! amghans maakt een grapje he
Is er geen mooi Italiaans woord voor “racing”? Iets als competizionione oid? En dat “since 1910” is wel heel erg “premium pilsener” marketing geblaat.
@mashell: “Alfa Corse” heette het vroeger. Veel mooier, maar dat klinkt waarschijnlijk niet internationaal genoeg…
@mashell: Eens. Alfa Romeo Corse of Squadra Alfa Romeo was mooier geweest.
Het hele verhaal zal wel weer draaien om naamsbekendheid in de VS. En die snappen woorden als ‘Squadra’ of ‘Corse’ niet.
@tweetyv6: Of het Autodelta van vroeger.
Maar wat heb je aan een formule 1 team als je slechts 2 matig succesvolle modellen aan de man kunt brengen in de showroom?
@desjonnies : Met die ‘2’ modellen bewijzen ze wel dat ze nog altijd goed rijdende auto’s kunnen bouwen ;)

http://www.fiatpress.com/press/article/double-victory-for-alfa-romeo-in-the-readers-choice-awards-held-by-the-magazine-auto-motor-und-sport
@presenteddust:
Inderdaad, de auto’s die iedereen fantastisch vindt om vervolgens iets anders te kiezen.
@desjonnies:

ben jij zo iemand? Ik niet :)
@desjonnies: klein foutje

ben jij zo’n iemand? Ik niet :)
@presenteddust:
Er staat hier een kleine valse Alfa op de oprit.
Daarvoor de legendarische 159.
@desjonnies:

Top! Spreek je dan over de Mito?
@desjonnies:

170 pk in mito moet meer dan vlot genoeg rijden ;)

of heb je stiekem toch een giulia veloce ? :)
Mooie naam wel maar dat Sauber wegvalt is dan wel weer jammer.
Mooie kans voor (de naam) Sauber om zich nu richten op straatlegale auto’s (zoals de Sauber Mercedes C9 en Brabham BT62)
Ik hoor niemand mekkere over Mercedes die kochten gewoon brawn gp voor heen Honda daar voor BAR weer daar voor tyrell racing en daar voor was het march. Ferrari is het enigste team wat ook altijd met een eigen ontwikkelde motor heeft gereden en nog rijdt
@guido4scuderia: Niet dus, want ze zijn begonnen met Alfa’s.
@guido4scuderia:
Tyrrell was nooit March, die bestonden naast elkaar. Ken Tyrrell begon als teambaas voor Matra en ging daarna zijn eigen weg toen de Fransen geen zin hadden om de Cosworth V8 te gebruiken in plaats van hun V12. Matra bleef toen ook gewoon bestaan.
Ja, enig is dat team he?
Nu nog een mooie snelle sticker en ze benne Campione!!!
Ik weet niet eens waar sauber voor staat…
@appeltaartislekker:

Peter Sauber. Het is gewoon z’n achternaam. Maar die is al een tijdje niet meer verbonden met het team.
Tsja, waar velen positief waren over Vasseur, blijkt hij dus de doodsteek te zijn voor Sauber. De keus om voor Ferrari-motoren te gaan was op korte termijn misschien wel te begrijpen, maar ze vergooiden meteen hun onafhankelijkheid. Eerst waren hier nog twijfels over en riepen mensen dat het juist slim was, maar het team bestaat nu dus niet meer en de organisatie valt nu onder Ferrari. Formeel wellicht onder FCA (de Agnelli-deal door eigenaar Longbow was dus wel degelijk een ding kennelijk), maar we weten allemaal dat in werkelijkheid het gaat om het dienen van Ferrari.

Ik had ze liever bij Honda zien blijven. Wellicht dat ze dan nu Honda F1 hadden geheten (al denk ik dat Honda de Sauber-naam wel gehouden had en net als BMW het Honda-Sauber had genoemd), maar dan was het tenminste nog een onafhankelijk team geweest.

Ik vraag me ook af of destijds bij het aanstellen van Vasseur de Ferrari-connectie niet ook al leefde en of Kaltenborn ook daarom de wacht aangezegd is. Kaltenborn was immers een echt Sauber-persoon die voor de organisatie gevochten heeft en van de ondergang gered heeft. Waarschijnlijk had zei de mogelijkheid ook wel om de tent gewoon te verkopen aan Ferrari en wilde ze dit gewoon niet.
Red Bull heet Aston Martin maar rijdt met Honda-motoren.
Sauber heet Alfa Romeo maar rijdt met Ferrari-motoren.
Snap ik hier iets niet?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).