Aluminium wordt de komende jaren mainstream

Auteur: , 46 Reacties

Alcoa, een van de grote aluminiumboeren, verwacht in 2015 de verkoop van dit goedje aan autofabrikanten te verdrievoudigen. Yay or nay?

Ford F-150 gaat op dieet.

Autofabrikanten zijn gedwongen om het gewicht van hun auto’s af te laten nemen om aan de strenge emissie-eisen te kunnen blijven voldoen. In plaats van stalen carrosserieën worden er daarom steeds meer aluminium platen gebruikt om de auto zo licht mogelijk te maken. Aluminium weegt immers een derde van gewoon staal. Niet alleen de dure, snelle jongens gaan zo op een dieet, maar ook de gebakjes en andere in massa geproduceerde wagens kunnen met wat aluminium flink wat pondjes verliezen.

Er is één probleem, en dat is de prijs. Het ouderwetse sterke staal is een stuk goedkoper. Aluminium wordt wel volop gebruikt in motorblokken, transmissies en velgen, maar in deuren en motorkappen is het toch nog zeldzaam. Alleen de duurdere merken als Audi, Jaguar en Range Rover kunnen de extra kosten dekken.

Hoofd van Alcoa automotive marketing Randall Scheps ziet het anders in. “Out to 2015, those programmes and vehicles are already designed … those decisions are already made. It’s as close to reality as a projection can be.” Scheps wil niet vertellen om welke autofabrikanten het hier zou gaan. Echter, we weten dat Ford in ieder geval de populaire F-150 pickup aan zal pakken. Met een hoop aluminium en geredesignde onderdelen zoals remmen en assen, zal dit 318 tot 340 kilo kunnen schelen. Ook wordt er gekeken naar de toepassing van lichtgewicht materialen, zoals aluminium, bij de andere auto’s van Ford.

Voor de bijtelling en rijeigenschappen is het leuk om auto’s zo licht mogelijk te maken, dus wat dat betreft kan ik het gebruik van aluminium alleen maar toejuichen. Niet alleen bij Ford, maar voor alle merken. Toch zal er ergens bezuinigd moeten worden om te voorkomen dat je straks een Fiesta koopt voor de prijs van een F-Type. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van de kwaliteit van de auto. Is het gebruik van aluminium carrosseriedelen dan nog wel aan te raden? Of blijven we zoeken naar een betaalbare, maar wellicht minder leuke middenweg?46 reacties

Met 1265kg vind ik mijn auto best prima qua gewicht, maar less is in principe wel beter. Ik zou zeggen dat het toch een beetje iets voor de rijkere merken blijft.
Daarom zijn er toch al tig auto’s met kunstof zijschermen en zelfs achterkleppen
@ricksmits: Mijn auto heeft een kunststof motorkap.
Misschien is dan eindelijk de tijd rijp voor de Audi A2. Die verkocht te slecht, onder andere vanwege de prijs.. (uiterlijk zeg ik even niks over;-) )
@baasbas:

Nieuw was die te duur maar nu 2ehands zijn ze enorm interessant.
Onderhuids is het best wel een geniaal ding, zowel qua ontwerp als qua duurzaamheid.
Allemaal lichter lichter lichter en dan allemaal weer met twee handen het stuur vast houden als je een vrachtwagen inhaalt op een winderige dag.
@Kvgorp:
Dat heeft meer met de carosserievorm en het onderstel te maken dan met het gewicht.
Met mijn auto’s heb ik nergens last van, (683 en 765kg).
@jrk68: Nee, dat komt omdat jou auto’s niet genoeg vermogen hebben om een vrachtwagen in te halen ! En omgekeerd, als een vrachtwagen jou inhaalt, waait alles er gewoon overheen, omdat je dak niet boven de bandrand van de vrachtwagen uitkomt !

… just kidding :) …
@dawwg:
Lol, ik kan net over de band heen kijken, maar dan ook maar net….
Voor mij is een Golf al een vrachtwagen als ik er achter rij…, als….
Is aluminium ook niet een stuk zwakker dan staal? Ik vraag me af of de veiligheid dan ook gelijk blijft..
@Yeelen: Hoeft niet, juist meebuigen in plaats van breken zorgt voor het wegnemen van krachten.
@darkpluisje: Maar je wilt niet dat hij gaat doorbuigen door de kracht van de motor of de dwarskrachten op het chassis.
@Yeelen: toch denk ik dat ze dat wel goed onder controle hebben. (Zie de 740pk sterke f12)
@darkpluisje: en aluminium breekt…
@Yeelen: Ja de nieuwe range rover heeft daardoor veel dikkere stijlen. ”Gecamoufleerd” door de ruiten op die stukken als het ware te blinderen.
3x zo duur, 3x zo licht en 3x zo slap. Je kan helaas niet 1:1 staal door alu vervangen, dan moet je toch wat anders gaan ontwikkelen om alles op dezelfde plek te houden. Vandaar dat het ook pas bij nieuwe modellenseries te verwachten valt.
Aluminium kost veel energie om te maken.Maak gewoon auto’s van plastic en geef het een duur naampje zoals kevlar ofzo…..
@norge: …and Hyundai was born
@koenmb: Gaaap
@norge:

“carbon” dat doet het bij het plebs altijd goed ..
Ha land rover was zijn tijd ver vooruit met de aluminium body op de series landrover. Maar goed, aluminium is zwakker dan staal en zal dus op een of andere manier versterkt moeten worden. Een mogelijkheid is het karton idee een zigzagpatroon tussen twee platen. Het zullen waarschijnlijk wel weer iets van stalen balken worden.
@robert110: Trabant was nog veel moderner…
@norge: klopt, trabant gebruikte poetskatoen, ze deden toen al aan recycling.
@robert110:
Lotus gebruikt al bijna 20 jaar extrusieprofielen van Alcoa, die plakken ze gewoon aan elkaar. Geeft een heel stijf geheel dat verdomde crashbestendig is.
zijn ontelbaar veel aluminiumlegeringen ..
echter geen enkele die met eigenschappen in de buurt komt van staal ..
@lincoln: Maar goed ook, anders zou mijn keukentrap loeizwaar zijn en zwaar verroest..
@lincoln:
staal is nou ook niet bepaald in alle facetten heilig. Aluminium evenmin. Mits juist uitgevoerd kan aluminium best wat voordelen hebben, waar staal bij andere onderdelen weer beter voldoet.

Bijv. een stalen deurframe met een aluminiumplaat aan de buitenkant als afdekking. Lijkt me prima stukje gewichtsbesparing en het staal zorgt nog voor de sterkte.
Ik denk eigenlijk dat er meer toekomst in kunststoffen zit. Aluminium produceren kost zeer veel energie en het moet ook nog steeds opgegraven en vervoerd worden.
@j00rs:

en plastic groeit aan bomen ..
@j00rs:
Dus elke keer als jij een blikje opentrekt voel jij je schuldig aan milieuvervuiling of denk je dat staalproduktie een lekker milieuvriendelijk proces is.
Vervolgens moeten die carosseriën een zinkbad in (ook zo lekker milieu vriendelijk) om niet in no time in een corrosserie te veranderen. Bij Alu hoeft dat niet en het gaat veel langer mee. Daarbij is Aluminium prima te recyclen.
@jrk68: Het is gewoon een feit dat aluminium produceren een smerig en energie intensief proces is. Milieu onvriendelijker dan staalproductie in ieder geval. Het is inderdaad wel goed te recyclen, auto’s worden al voor ongeveer 98% gerecycled tegenwoordig. Kunststof heeft gewoon nog meer voordelen, maar is nu nog niet geschikt voor grote serieproductie.
@j00rs: Dan wek je alle benodigde energie toch gewoon duurzaam op? Met de huidige technologische ontwikkelingen is energie straks waarschijnlijk toch bijna gratis.
@drime: Is hier niet de wens de vader van de gedachte?
@j00rs: In welk opzicht is kunststof niet geschikt voor serieproductie? Ik durf te stellen dat er meer kunststof bekertjes zijn gemaakt dan stalen of aluminium. ABS bumpers zitten nu ook al op auto’s en elk interieur is uitgerust met talloze kunststof onderdelen. Diverse auto’s hebben een volledig kunststof carrosserie.
Is Glare hier niet hét ideale product? Stijfheid van aluminium, gecombineerd met de rekbaarheid van kunststof.
@SimonMc: Oeps foutje, het is eigenlijk aluminium met glasvezel en kunststofhars. In ieder geval 1,5 keer zo sterk als staal, en niet zo gek veel zwaarder als aluminium.
@SimonMc:
enorm arbeidsintensief spul om te vormen tot onderdelen
mooi. minder gewicht en minder roest enzo
In tegenstelling tot staal. Is aluminium wel het meest gerecycleerde metaal ter wereld
Sinds twee weken staat er naast mijn trouwe V70 ook een Audi A2 voor de deur. Deze is voorzien van Alu spaceframe en Alu body. Dit rijdt super en het is merkbaar lichter in gewicht. Auto weegt slechts 870 kg!! Wat mij betreft is meer Alu welkom in de auto industrie.
Mijn Peugeot 407 uit 2004 had anders ook al een alu motorkap dus het spul word al wat langer gebruikt in de auto industrie.
Aluminium = prima voor de bouw van auto’s. En goeie auto’s ook, denk even aan de Honda NSX bijvoorbeeld. Daarbij, aluminium is er, zoals @Lincoln al aangaf, in vele verschillende legeringen. Moderne autochassis/carrosseriëen worden al gebouwd met een uitgebreide mix van aluminiumlegeringen waar laag gewicht nuttig is(dak, bodypanelen,wielophanging) en staal waar stijfheid nodig is(rolkooiconstructie, chassisbalken).
Aluminium wordt echt al een tijd gebruikt in de auto-industrie, en echt niet alleen door de duurdere merken hoor. Ik weet dat Renault en Peugeot al behoorlijk wat aluminium gebruiken in hun auto’s, ook voor de carrosserie. Onder andere daarom woog onze toenmalige Laguna II minder dan een Golf V. Innovatie heet dat ;-)
@RRenault: Alleen heeft niemand dat onthouden van de Laguna II (slechte marketingafdeling). Terwijl VW voor een Aluminium versnellingspook alweer zeven persberichten zou versturen…
Bamboo is de toekomst…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).