Hoe ging het met de nieuwe autoverkoop in vergelijking met het afgelopen jaar? Wel..
2016 was nu niet bepaald een topjaar voor de Nederlandse nieuwe autoverkoop. Integendeel. Onder andere november was een slechte maand. In deze maand werden slechts 32.271 nieuwe auto’s verkocht. Een daling van 20 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2015. De andere 11 maanden waren overigens ook niet veel soeps.
In heel 2016 zijn er 382.825 auto’s geregistreerd. Een daling van 14,7 procent in vergelijking met 2015. December was cijfermatig gezien de meest opvallende maand. Met 35.723 auto’s werden er meer auto’s geregistreerd dan in november, maar in vergelijking met 2015 is het verschil behoorlijk te noemen. Dit jaar was er geen enkele fiscale stimulatie om in december nog even snel een auto op kenteken te jassen en dit zie je terug in de registraties. In vergelijking met 2015 zien we namelijk een verschil van maar liefst 48,1 procent!
Inmiddels heeft de Nederlandse autoverkoop een nieuw dieptepunt bereikt en staan de verkopen op het laagste niveau in 47 jaar: in 1969 werden 349.588 nieuwe auto’s verkocht. De broekriem op het gebied van bijtelling is dit jaar verder aangetrokken en enkel volledige elektrische auto’s vallen nog in het tarief van vier procent bijtelling. Hierdoor zal de verkoop van de (plug-in) hybride (nog verder) instorten.
Voor 2017 verwachten de RAI Vereniging en BOVAG een toename in het aantal verkopen. De brancheorganisaties spreken over een prognose van 415.000 nieuwe personenauto’s die zullen worden geregistreerd. De laatste prognose van 2016 stond op 380.000 stuks, maar in augustus riep men nog 395.000 stuks. Deze verwachtingen worden dus regelmatig door het jaar bijgesteld, neem dat vooral met een korreltje zout.
INSTANT UPDATE: Checken welke merken en modellen het best werden verkocht in 2016 check je in dit artikel. Zien welke groene auto’s het goed deden qua verkoop in 2016 doe je DAAR.
Fotocredit: @abarth100hp op Autojunk
41 reacties
Vragen vragen…
Daarnaast wordt autobezit inderdaad ontmoedigt, ook met vrij hoge nieuwprijzen. 2e hands markt is wel lekker bezig.
Aanvullend op Fanboy denk ik dat mensen luxer zijn gaan leven in het opzicht; meer uiteten, vaker een dagje weg, weekendjes weg etc etc.
En om eerlijk te zijn kan ik mezelf er ook wel iets bij voorstellen ook. De stap van jaren 90 auto’s naar pak en beet 2006 modellen was gigantisch qua rijeigenschappen en comfort. Maar ik vind persoonlijk de nieuwere auto’s geen extra’s bieden waar ik ook voor wil betalen. Verwarmd stuur, nee dank je. Infotainment, nope is een extra die mij koud laat. En zo kan ik waarschijnlijk nog 30 opties noemen die voor mij geen meerwaarde zijn om de V70 weg te doen en weer iets jonger te gaan rijden.
Ik rij zelf een C-Klasse uit 1995 (C280) en die doet qua comfort en luxe zeker niet onder voor een nieuwe(re) auto. En als je een beetje zoekt, dan zijn er genoeg te vinden met de opties die je nu ook op nieuwe auto’s vindt.
De afschrijving is te verwaarlozen t.o.v. een nieuwe auto en daarnaast is aanschaffen van een gebruikte auto (of doorrijden met je huidige) stukken beter voor het milieu, want er hoeven minder auto’s gemaakt te worden.
Als laatste hebben oudere auto’s vaak meer karakter.
Ik denk wel dat we voorzichtig de conclusie kunnen gaan trekken dat de nieuwe autoverkopen niet meer een indicator is voor een goed lopende economie in Nederland.
Soms wordt er wel een auto gekocht omdat het toch wel praktisch is in het weekend e.d. (niet voor woon-werk verkeer) en dan is het gewoon een oud Peugeot 206-je. Die is helemaal prima, maar daar gaat de autohandel in Nederland niet rijk van worden.
Tegelijkertijd kunnen dingen zoals Uber een nieuwe impuls geven aan “taxiland”, je ziet dat mensen het graag gebruiken en dus ook voor als het OV niet dekkend is een oplossing hebben in de randstad.
Je ziet ook dat bedrijven kijken naar auto naar gebruik ipv autobezit. Zeker met de autonome auto’s.
Als je dan ook nog eens bedenkt dat elektrische auto’s straks ook de overhand gaan nemen valt er echt geen reet meer te doen voor de ouderwetse automonteur. Dus ook dat deel van de auto-industrie zal uiteindelijk geraakt worden.
Maar goed, het is ook een tendens dat veel jongeren niet persee van alles hoeven te bezitten. En dat is niet verkeerd.
Want laten we eerlijk zijn, autobezit is gewoon echt een slecht verhaal als je dat aan iemand moet uitleggen voor wie dat nieuw is.
Je moet een hoop geld inleggen, vervolgens schrijft het af, kunnen er dingen kapot. Als je de auto al niet zelf kapot rijdt. Als het wel allemaal een beetje goed gaat worden waarschijnlijk alsnog autokosten duurder (mrb, brandstof etc). En dan kun je in de file aansluiten.
Niet gek dat de jongeren (in de randstad) daar niet persee behoefte aan hebben. Zeker als ze het niet echt nodig hebben.
Wat jij roept over een andere kijk op mobiel zijn is het typische grachtengordel verhaal. De realiteit is dat het merendeel van de Nederlandse bevolking niet in dezelfde woonplaats woont als waar hij/zij werkt. Wil je forensen met het openbaar vervoer of één of andere hippe deelauto ben je in 80% van de gevallen simpelweg te onhandig bezig.
Daarom denk ik dat mensen die geen rijbewijs nodig denken te hebben daar in de loop van hun leven nog wel op terugkomen. Het is simpelweg geen houdbaar verhaal. Al klinkt het wel heel hip. Het is gewoon niet praktisch en in de haast van de dag is dat wat telt…
http://m.standaard.be/cnt/dmf20170102_02654716
… “Well that escalated quickly… ”
– Ron Burgundy
(met excuses voor het linken naar een ‘concurrent’)
1: Einde 2015 zijn zeer veel bijtellingsgunstige auto’s op kenteken gezet , denk aan alle 7% en 14% procentsauto’s. Peugeot heeft in 2016 nog bijna 2000 voorgeregistreerde 308’en verkocht, die tellen dus allemaal in 2015 mee. De VW dealers samen hadden nog honderden GTE’s met kenteken 2015 staan en die zijn pas in 2016 verkocht, Toyota had ook nog 1200 stuks Auris met 14% staan.
2: Veel mensen met een leasecontract met een auto van 7/14% bijtelling die in 2016 normaal gesproken einde contract waren hebben hun leasecontract voor 12 (of meer) maanden verlengd om nog langer te profiteren van de bijtelling.
3: Vele registraties gaan in januari 2017 plaatsvinden om zo 22% bijtelling in plaats van 25% te krijgen.
Lijkt dat de Nederlandse overheid heel veel btw mist door z’n BPM beleid.
Eerst wegen belasting vrij rijden. Daarna met die 0% bijtelling. Dat werd weer 7%. Geen BPM betalen. Wel BPM betalen. Het is elke keer weer een zooitje met dat gedoe. En volgend jaar gaat het weer op de schop. Altijd dat gezeur is ook niet goed voor de auto markt.
http://www.hln.be/hln/nl/6096/Autosalon-Brussel/article/detail/3045083/2017/01/02/Autoverkoop-kende-op-twee-na-beste-jaar-ooit.dhtml
Dus koop je liever een 2e hands of je rijd langer door.