Kunnen leaserijders met een groen hart opgelucht adem halen? Het lijkt er wel op, want staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zou overwegen om de geplande verhoging van 0 naar 7% bijtelling niet door te laten gaan.
De overheid was van plan om zakelijke rijders die een nieuwe (lease)auto krijgen per 1 januari 2014 altijd minimaal 7% bijtelling te laten betalen. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te bedenken dat de verkopen van auto’s als de Nissan Leaf en Tesla Model S dan zullen instorten.
Elektrische auto’s zijn immers alleen aantrekkelijk als je geen bijtelling hoeft te betalen. Als je voor een (dure) elektrische auto ook nog eens bijtelling moet gaan betalen is het plotseling niet leuk meer.
Hoe de nieuwe regeling voor 2014 eruit gaat zien is nog niet bekend. Ook is niet bekend of het tarief van 7% helemaal geschrapt gaat worden, of dat 100% elektrische auto’s 0% bijtelling krijgen en auto’s als de Opel Ampera en Mitsubishi Outlander gewoon op 7% bijtelling blijven.
Meer details bij onze buren van Groen7.
36 reacties
De grootste misbruikers reden geen Chevy op gas maar MB 190/200D en oude Golfjes diesel.
De regeling was nooit bedoeld voor mensen die een oude benzineslurper goedkoop willen rijden.
En ALS die straks de volle mep voor de motorrijtuigenbelasting moeten gaan betalen, dan komen ze er nog wel van terug.
Je bedoelt: Leaserijders die gratis willen rijden
Yup, en om je gelijk te ondersteunen deze quote van de buren.
Van de Toyota Prius Plug-in-, Chevrolet Volt- en Nissan LEAF-eigenaren, koos maar liefst respectievelijk 98, 97 en 94 procent voor hun auto omdat deze zo zuinig is.
Bron: Groen7.
Ik wil best geloven dat er bij (een gedeelte van) de EV-rijders sprake is van ‘idealisme’: hetzij om hun steentje bij te dragen aan milieubehoud of energiebesparing, hetzij ter ondersteuning van nieuwe technieken.
Echter, de keuze voor zo’n electrische auto wordt wel zwaar gesubsidieerd, zonder subsidie had een groot deel van deze mensen waarschijnlijk voor een conventionele benzine- of dieselaandrijving gekozen. Idealisme is leuk, totdat het geld gaat kosten.
Is begrijpend lezen nu echt zo moeilijk?
Wat er uit dat onderzoek komt is dat slechts 2 respectievelijk 3 en 6% deze auto’s koopt uit ideële overwegingen. De rest zijn gewoon krenten.
Ik snap ook wel dat dat niet zo is, maar ik wil maar even aantonen dat je op basis van die drie percentages niet zomaar conclusies kunt trekken. Veel hangt af van de vraagstelling en hoe antwoorden zijn verwerkt tot de uiteindelijke resultaten. Helaas kan ik het artikel op Groen7 waar je op doelt zo snel niet vinden.
Jaah, helemaal mee eens, wat denken ze wel niet, zomaar een mooiere auto rijden dan de buurman, dit zal ze leren…..
Prachtig hoe de politiek dan ook maar blijft draaien in de hoop wat stemmen te winnen en groen te lijken. Wat een onzin!
Subsidie op een groene auto: onzin.
Lagere bijtelling op een Panamera Hybrid of S500 mega-hybrid: wat een bullcrap. Dat klopt gewoon niet en dat weet iedereen.
0% op een Tesla… terwijl mijn stroom van een kolencentrale komt? Heerlijk: zorgen dat Nederland elektrisch gaat rijden zodat de investeringen in kolencentrales en stilstaande gas-turbine centrales ook weer terug verdiend kunnen worden. (OK, wat kort door de bocht; maar binnen 2 stappen kom je gelijk bij het volgende kromme uitstoot probleem).
Kom op politici: neem t voortouw met echte metingen en zet even door!
Zeker bij elektrische auto’s met range-extender is dat vrijwel onmogelijk, omdat je nooit in een normrondje kunt vaststellen hoe vaak die range-extender werkt. Ze kunnen hooguit een aanname doen, maar dan weet je dus op voorhand al dat die voor de meerderheid van de gebruikers niet van toepassing is.
De enige ‘echte’ uitstoot bepaal jij als bestuurder, dus wat je eigenlijk zegt is dat het bijtellingsniveau individueel moet worden vastgesteld.
Naar mijn mening moeten er meerdere tests worden gedaan. Ook met snel en langzaam optrekken, meerdere 80 – 120 – 80 – 120 stukken. Testen in winter en zomer; langere stukken, het nabootsen van stadsverkeer en files en dat soort dingen. Elke bestuurder is anders, maar geeneen bestuurder komt ook maar in de buurt van hoe er nu getest wordt.
Overigens denk ik dat een realistischer normcyclus niet zo heel veel verschil gaat uitmaken. Als consument krijg je een realistischer normverbruik voorgespiegeld (waarvan de betrouwbaarheid nog steeds twijfelachtig is bij bepaalde aandrijfsystemen), maar de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende automodellen en -uitvoeringen zal min of meer hetzelfde blijven.
Maar als je rare financiale regelingen met een grote impact gaat hangen aan dergelijke testen…. dan zou het beter werken om hier een wat realistischere test aan te verbinden. Als je als NL rare belastingvoordelen mag hangen aan een verbruikstest, mag je als NL ook best een eigen verbruikstest invoeren. Auto-maken investeren nu hard in hun auto zo te maken dat ze in dit soort tests het beste kunnen scoren en in mindere mate of het met echt gebruik ook zo is. …. En dat is dus niet zo.
Het is de werkelijkheid dat de meeste KMs door lease-rijders en ook de meeste KMs over het algemeen worden gereden in (meer dan) sub-optimale verbruiksomstandigheden. Dan is t gewoon niet eerlijk om financiele voordelen te hangen aan onrealistische tests.
Wat ik wel belangrijk vind is fabrikanten stimuleren tot het maken van zuinigere autos en alternatieve aandrijvingen. Dáár ligt de toekomst.
En hoe eerder de massa elektrisch rijdt hoe meer benzine er over blijft om in leuke autos te gooien.
– Kolencentrales zorgen maar voor een deel van de stroom, het is in Nederland vooral gas, maar ook steeds meer windmolens en zonnepanelen (bij mij persoonlijk in elk geval al) die voor stroom zorgen. En de stroomopwekking kan steeds groener worden, benzine blijft altijd troep. En waarom gaat het altijd over CO2? Alsof uitlaatgassen, roetdeeltjes en fijnstof in ons land geen groot probleem zijn.
– De raffinage vreet trouwens enorm veel stroom. Kolencentrales zei je?
– Accu’s worden tegenwoordig gewoon gerecycled. De winning van de grondstoffen voor een accu is niet schoon, maar waarom vergeet iedereen altijd voor het gemak hoe olie wordt gewonnen, getransporteerd, geraffineerd en weer getransporteerd?
ze spelen gewoon de “leaserijders vs. priverijders” kaart weer in den Haag.
Zal mij benieuwen wat voor wet er straks stilletjes is doorgedrukt, snelheidsbegrenzer op auto’s? Cameratoezicht in je dashboard? wapenleveringen aan alle ruziende partijen in Syrie? Schaliegas op iedere camping?
ik zeg allemaal 0% Geen belasting over belasting meer!