BMW i3: alle technische details maar geen foto’s

Auteur: , 15 Reacties

De onthulling komt steeds dichterbij en we ontvingen zojuist alle technische details maar BMW vindt het schijnbaar nog steeds te vroeg voor foto's van hun elektrische i3.

De BMW i3 is een grotendeels van carbon gemaakte auto die zich volledig richt op duurzame mobiliteit, aldus BMW. Voorzien van een volledig elektrische aandrijving met een 170 pk / 250 Nm sterke elektromotor als basis moet deze auto “alles zijn wat van een BMW wordt verwacht”. Premium elektrisch dus, maar we verwachten van een BMW toch ook altijd “Freude am fahren” en een beetje sportiviteit, toch?

De i3 is onderdeel van BMW’s modellenoffensief en komt in de vorm van een stadsauto die volledig als elektrische auto ontwikkeld is door de divisie eDrive binnen BMW. Dat is een voordeel want daardoor kon er bijvoorbeeld een ruim interieur ontwikkeld worden. De auto is voor een belangrijk deel gemaakt van CFRP (Carbon-Fibre Reinforced Plastic) en is daardoor behoorlijk stijf en tot 30% lichter dan een vergelijkbare auto van staal. De auto weegt 1195 kilo en heeft een 50/50 gewichtsverdeling. Daarnaast wordt het onderstel sportief afgesteld en worden de achterwielen aangedreven. Ja, zelfs 19 inch is standaard op de i3, al zijn de bandjes wel wat skinny in de maat 155/70 R19.

Toch moet deze i3 in staat zijn in 7,2 seconden naar de 100 te blazen en de topsnelheid is begrensd op 150 kilometer per uur. De tussensprint van 80 naar 120 moet in minder dan 5 seconden mogelijk zijn. Lijkt ons voldoende voor een auto die als stadsauto gebruikt zal gaan worden. De 230 kilo wegende batterij met een capaciteit van 22 KWh krijgt een garantie van 8 jaar of 100.000 kilometer mee en wordt -als het nodig is- verwarmd of gekoeld voor optimale prestaties. Een volle accu brengt je maximaal 200 kilometer ver in ECO PRO+ modus. Wil je graag een beetje verder komen dan is er een optionele range-extender te bestellen die 34 pk levert en de actieradius vergroot tot 300 kilometer. De bagageruimte blijft bij aanvinken van deze optie ongewijzigd en een 9 liter grote tank wordt aan de voorzijde van de auto geplaatst. De BMW i3 kan aan een normaal stopcontact gehangen worden of je kan kiezen voor een i Wallbox met behulp van een snellader in 30 minuten je auto voor 80 procent kan opladen. Mooi man. Als je onderweg de accu’s compleet leeg rijdt haal je maximaal 120 kilometer op alleen benzine dus mocht je op wintersport willen op de i3, plan je tankstops dan met zorg.

Prijzen zijn nog niet bekend maar de geruchten waren dat het ding ongeveer €25.000 euro zou kosten. Rest ons alleen nog de vraag waarom we in hemelsnaam geen foto’s van de i3 te zien krijgen maar alleen een stel renders van het geraamte en de techniek. Is het ding echt zo lelijk als de patenttekeningen en de spyshots doen vermoeden en wil zelfs BMW de foto’s niet tonen? Het lijkt er in ieder geval op dat BMW ons uitgebreid de tijd gunt om aan het ontwerp te wennen.

Wij zijn benieuwd hoeveel animo er voor deze auto gaat zijn. Of zoals iemand hier op de redactie net mompelde: “Al die moeite met CFRP en dergelijke en nog steeds een range die niet beter is dan de gemiddelde elektrokar”.

UPDATE 10:30 – prijzen komen meer in de buurt van “een lekker aangeklede 3 serie” dus ga uit van een prijskaartje rond de 40.000 euro. Dat is overigens wel gebaseerd op de Amerikaanse versie, die standaard met range extender wordt geleverd.15 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Was niet het plan om een eigen merk te starten voor dit soort dingen, genaamd I ?
@norge: Is nu ook het geval, I is een submerk van BMW. Net zoals BMW M een submerk is.
Wel lekker goedkoop!
Gewoon te lijnen overtrekken en je ziet het design. Als je heel goed kijkt kun je het model zien.
Als ze ‘m zo doorzichtig laten is ie lang zo lelijk niet
Die prijs zou echt revolutionair zijn. Zou eerder het dubbele verwachten gezien de gebruikte materialen en technieken.
-edit: check-

Ik moet zeggen dat ik zeer geïnteresseerd ben in deze i3. Privé heb ik altijd BMW gereden en blijft toch altijd mijn voorkeur. Helaas loopt mijn lease contract loopt helaas nog ruim 2 jaar.
@flutterby: Oei, de maximale range van 300 km met een range extender is toch wel erg teleurstellend. Die benzine tank had wel wat groter gemogen om dit een succes te maken.
“Al die moeite met CFRP en dergelijke en nog steeds een range die niet beter is dan de gemiddelde elektrokar”.

de accu is het zwaarste onderdeel, maar met een lichte auto heb je minder accu nodig voor dezelfde range. En een range-extender die je 300 km ver brengt op 9 liter, dat ga je met een (mijn) ampera ook echt niet halen hoor, dat is ook dankzij laag totaal gewicht. en dat zou weer niet lukken met een accu van het formaat ampera (500 kg)
Tesla geeft op de accu 8 jaar en max 200.000 km garantie. Lijkt mij ook voor de restwaarde een stuk beter. Niettemin erg knappe techniek van BMW.
@fit4fun: Ik denk niet dat dergelijke garantie overdraagbaar is bij verkoop?

En als dat wel zo is, chapeau voor Tesla.
Heb ook prijzen gehoord van +- 40.000 euro. Lijkt mij wat logischer dan 25.000. Maargoed sta open voor verrassingen.
de range van 300 km wordt beperkt door de 9 liter tank, maar je kan dus gewoon effe tanken onderweg… dus deze electro-car is wel degelijk goed bruikbaar…

Alleen is mij niet helemaal duidelijk of de range extender genoeg power levert om ook met een “lege accu” te kunnen rijden zoals bij bijvoorbeeld de Ampera..
Wat een ultra zieke bandenmaat!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).