CUPRA’s nieuwe crossover is de Formentor

Auteur: , 51 Reacties

Eerlijk, dat ziet er niet slecht uit.

Het is inmiddels een jaar geleden dat SEAT aankondigde CUPRA “los te laten” en om te toveren tot een eigen merk. De eerste auto van het performancemerk vervulde niet zozeer de verwachtingen. De CUPRA Ateca (rijtest) was geinig en voor zijn prijs zeker een redelijk apparaat, maar oprecht spannend konden we het niet noemen. Vandaag viert CUPRA zijn eerste verjaardag met eenzelfde soort auto: de Formentor.

Hoewel de Formentor officieel nog een studiemodel is, bestaat de kans dat het merk de auto op een gegeven moment wel in productie zal nemen. Qua karakter past hij in ieder geval perfect in de tijdgeest. CUPRA omschrijft de auto als “een in het oog springende concept car die het midden houdt tussen een sportwagen en een SUV”. Een sportieve crossover, dus! Opmerkelijk is dat de auto van voren enige kenmerken gemeen heeft met de stoere Opel GT X Experimental. De achterkant brengt een nieuw ontwerp, al hebben we de doorgetrokken achterlichten de laatste tijd op wel meer auto’s van de Volkswagen Group gezien.

De CUPRA Formentor heeft een hybride aandrijflijn, die 245 pk produceert. CUPRA vertelt nog niet welke conventionele en elektrische motoren dit vermogen produceren, wel deelt het dat de auto een dual-clutch DSG-versnellingsbak krijgt. De Formentor staat op een “intelligent DCC chassis” en heeft zelfs een sperdifferentieel. In volledig elektrische modus moet de auto 50 kilometer ver kunnen komen. CUPRA neemt de auto mee naar de Geneva International Auto Show.51 reacties

Welke idioot heeft bedacht… Hmm ik ga een sportwagen maken. Eerste eis moet lekker hoog op zijn wielen staan? Ik had stiekem hoop dat cupra echte sportieve auto’s ging maken
@jeroen20vt: dat was degene die de BMW X6 heeft bedacht. Al die anderen, nu ook Seat, aapten dat succes na.
@mashell: maar die X6 dat was toch een kopie van de SSang Young Actyon.. OF was je die al helemaal (snel) vergeten? Zo ja hier een linkje ; https://www.autoscout24.nl/auto/ssangyong/ssangyong-actyon
nb : LOL
@tvr1974: dat vind ik nou ontzettend gemeen van je, ons nog een keer confronteren met de veel moeite uit ons geheugen gewiste SSang Young Actyon.
@mashell: 😄
@jeroen20vt: Tsja, die kopen mensen minder. Met een paar cashcows als deze kun je wat beter omzet draaien. Duurdere auto’s met meer marge. En mede daardoor kunnen ze nog gave Hot Hatches maken ;-).
@willeme: tot nu toe hebben ze alleen dat andere hoge ding toch? Ben wel benieuwd naar de cupra op basis van de leon. Hopelijk trekken ze daar nu nog meer uit op het gebied van rijplezier
@jeroen20vt: cayenne?
normaal ziet een studiemodel er vooruitstrevend adembenemend en spectaculair uit En is de auto die op de markt komt een afgezwakt (soms saai) 13 in een dozijn model


Hier oogt het studieobject al niet bijzonder of zo je wilt saai
@wahltiroler: dat is standaard VAG, die zijn altijd dodelijk saai om te zien.
@bullgod76: leuk om te zien dat jij dan een Lambo plaatje als afbeelding hebt, want dat valt niet onder VAG?
Maar ik bemoei niet.
@20klepper: Klinkt lekker scherp; maar totaal irrelevant voor de discussie, het invalideert helemaal niets; sterker nog, het impliceert eerder dat hij geen blinde fanboy is, maar ik bemoei me ook niet …
@dawwg: ben dus niet de enige die dit denkt
-dude: relax. Het zijn maar autootjes.
@wahltiroler: Ik ben totaal ontspant OHM
@wahltiroler: I know wil alleen hopen dat bepaalde fans van een bepaalde autobouwer er ook zo over denken 😊
Wat een bij elkaar geraapt zooitje zeg. Het is een mix tussen Hyundai, Infiniti en Kia. Laat maar thuis Cupra, niks aan dit.
@viezefreddyw: Ik zat net te denken: als ze m nou even overal 10-20% groter maken (en dat logo 50% kleiner); lijkt het nog best wat. Maar dan wel iets wat al 3 jaar op de markt is. Maar dat komt dus omdat ik mijn Infiniti nog altijd mooi vind.
@gregorius: Dat is het ook, zeker. Vond ik altijd al een fraaie SUV.
@viezefreddyw: zet hem voor de lol naast de Maserati Levante, je weet wel die nieuwe Maserati die iedereen al vergeten is. Gewoon een regelrechte kopie.
@viezefreddyw: vergeet de Toyota C-HR niet. Totaal geen eigen gezicht deze Cupra
Houden ze bij VAG dan nooit op met plakjes snijden van dezelfde worst? Skoda heeft in China al de Kodiaq GT, een ‘coupé’ versie. Nou dit weer.
Het ontwerp heeft gelukkig net iets minder dan gemiddeld typische VAG-lijnen, wat ik niet slecht vind. En naar langer dan 30 seconden kijken… wat was er ook alweer zo bijzonder aan deze wagen? En moeten ze daar de kosten van de doorgetrokken achterlichten soms terug verdienen of zo? Door ze dan maar op elk willekeurig VAG-model plakken?
Haha een Alfa Stelvio met een Peugeot grille, Maserati Levante mistlichten en een Transformers-logo. Echt wel lelijk.
Ik zoek me een ongeluk naar de kenmerken aan de voorkant die de Formentor gemeen heeft met de Opel GT X. Iemand?
@erce: nou, die heeft ook twee koplampen en het logo in het midden. Maar verder lijkt de voorkant van de Cupra Formentor veel meer op een Opel Insignia dan op deze conceptcar.
Ik vind alleen de schaalstoelen gaaf..de rest bedank ik voor.
En vooral veel foto’s van links vooraan, want dat klepje voor de elektriciteit moet en zal door onze strot geduwd worden.
Seat als het Spaanse Alfa Romeo, het heeft even geduurd, maar deze belofte lijkt dan toch uit te komen! Met dit design ook gewoon een mooi gelijnde station of coupé, ik ben voor!
Tormentor dekt de lading beter.
Fermentor…. zit er dan een vergistingsmotor in die op huishoudelijk afval werkt? Waar hebben we dat eerder gezien….?
@vroaaar: gefermenteerde frisdrank. Zoals Rivella.
@stephane8200: dacht meer aan Mr. Fusion reactor uit Back to the Future…
@vroaaar: o ja, die had je ook nog. Je hebt nu ook al die zelfsluitende Nikes dus het komt weer mooi samen.
@vroaaar: wow, dat zou wel bijzonder zijn. Vooral bijzonder als Seat techniek kan gebruiken die nog niet in VW’s zit.
Vét! Een hybride SUV met vier stortkokers die (naar verwachting) er sneller en sportiever uitziet dan ie is. Nee, ik kan niet wachten!
@n0zem: pluspunt idd die uitlaatpijpen. Helaas steeds vaker vervangen door een saaie gleuf in de bumper.
@n0zem: heb je hem al gereden dan? En 300pk ofzo op een goede 1500kg is alvast sneller dan 97% van het wagenpark in NL…
Formentor hahahahhahahahahahahaa …..
@jamesbond007: het klinkt inderdaad net alsof het de zoveelste Marvel superheld is.
@mashell: zo ziet het logo er ook uit, als uit een superheldverhaal. Hoewel je er ook een vervormde swastika in kunt zien. Een Oosterse dan natuurlijk en niet die oude van de oosterburen. Van mij hadden ze het Seat-logo mogen behouden; hoop voor ze dat het gaat werken maar heb m’n twijfels.
Deze versie noemt “formentor” …
Als je hem in het roze besteld noemt hij “forwomentor”…
Wat een naam, voor de rest vind ik de achterkant wel gelukt.
Goedkope Urus, doe maar niet.
Ik vind er eigenlijk niet zoveel mis mee…
Dus de C in C-HR staat eigenlijk voor Cupra.
Ik vind dat logo nog steeds meer iets voor een of ander hardstyle-feest oid
Transformers
Los van dat Transformers logo is het toch best te pruimen? Ken andere aftreksels die er een stuk slechter uitzien, die kont is breed en lekker, ik zou het doen …..
@jeroen20vt: Seat heeft jaren geen SUVs gemaakt en gingen met verlies, en de meesten op AB moesten daarom met hun lachen. Nu maken ze en CUPRA wél SUVs en gaan ze eindelijk met winst, dan is het ook niet goed.

Ook zijn ze bereikbaar, dus er zijn geen merkenfanboys die hun droomauto ophemelen en verdedigen tegen aanvallers.
Stijl aan een normale prijs, daar kijkt men op neer op AB. Liever een Macan x2 of een Urus 4x duurder, dan pas mag je op de foto… Zucht.
Vind het voor een SUV niks mis mee.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).