
Makkelijk gaat het niet zijn, maar de autoverkoop van 2020 kan nog worden gered, zo denkt de RAI Vereniging.
Van de verwachte 226.000 auto’s, zijn er in het eerste helft van dit jaar nog maar 158.000 auto’s op kenteken gezet. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus. Autofabrikanten kunnen minder snel auto’s bouwen en het consumentenvertrouwen is compleet weg. Daardoor zou je kunnen denken dat ook de tweede helft van het jaar miserabel gaat zijn, toch denkt de RAI Vereniging daar anders over.
Tegen de BNR Nationale Autoshow zegt voorzitter Steven van Eijck namelijk dat de autoverkoop van 2020 nog gered kan worden. Zo viel het vorige maand best mee. ‘Slechts’ 40 procent minder dan normaal. Dat klinkt als een hoog percentage, maar het is wel eens erger geweest. We zijn dus op de weg terug, zo stelt Van Eijck.
Het probleem is alleen wel dat het consumentenvertrouwen nog weg is. ‘Dat is wel jammer’, zegt de voorzitter. Dat vertrouwen kan wel weer terugkomen, door bijvoorbeeld subsidies en premies. De subsidie op nieuwe en gebruikte elektrische auto’s, bijvoorbeeld. Overigens ziet hij nu ook in de cijfers dat consumenten meer elektrische auto’s kopen in Nederland.
Is het dan alleen maar positief nieuws voor automotive Nederland? Nee, voor toeleveranciers verwacht de RAI-voorzitter ‘grote problemen’. Zo kunnen bedrijven op dit moment 90 procent van de loonkosten tegemoet krijgen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. “Die regeling duurt tot 1 oktober. Op dat moment zal blijken dat er heel veel verborgen werkloosheid is”, zegt Van Eijck.
Het is daarnaast maar de vraag of die toeleveranciers snel weer kunnen opstarten. Autofabrikanten zijn namelijk niet alleen afhankelijk van één toeleverancier uit één land. In plaats daarvan hebben ze vaak meerdere spullen uit allerlei landen over de hele wereld nodig. En je kan een auto niet bouwen als je puzzelstukjes mist. Daardoor kan een lockdown in een ander land, gevolgen hebben voor een Nederlandse toeleverancier. Van Eijck denkt daarom dat er in de toekomst anders gekeken gaat worden naar die toeleveranciers, om minder afhankelijk te worden van deze bedrijven. Daarvoor verwijst hij aan DAF, die volgens Van Eijck eist dat voor ieder onderdeel minimaal twee onafhankelijke leveranciers moet zijn.
Verder in deze aflevering van de BNR Nationale Autoshow: De Telegraaf-autosportverslaggever Erik van Haren praat over hoe het is om nu bij de start van het F1-seizoen in Oostenrijk te zijn. En Wouter test de nieuwe elektrische Lexus UX 300e.
Foto: 3x Enzo Ferrari van @GwnFinn, via Autojunk.nl.
he! da’s bij mij om de hoek. Mijn autos gaan naar de tent ernaast voor onderhoud.
@dappers: het is me wat
100%
Cherio, cherio, three Enzo’s in a row.
Die Van Eijck, hoeveel PhD’s heeft ie achter zijn naam? We moeten de autoverkoop terugbrengen naar de verwachting zonder corona, maar de toeleveranciers kunnen de vraag mogelijk niet aan…
Een zwarte Enzo!!! :)
Nee niet de ordinaire carbon versie! Gewoon zwart met zwart interieur en zilvergrijze velgen.. Heerlijk! Ik ga weer ff dromen.
@reactief: dan neem ik wel die rode ;)
We dragen ons steentje bij: m’n vriendin heeft twee weken geleden een nieuwe Mazda 3 sedan besteld
Een deel komt gewoon niet terug, ik denk dan voornamelijk aan de leasemarkt (de belangrijkste markt in NL). Mijn leasecontract is ook al verlengd omdat m’n kilometrage vrijwel 0 is geworden. Dus ga max kilometrage niet meer halen en ga er pas einde contractdatum uit.
Wij gaan waarschijnlijk naar één auto ipv. jaren lang 2 auto’s, zo zonde van je tijd in de file staan! (ja die zijn er inmiddels al weer vol op)
Is het te redden? Zeker! Enige ding wat in de weg staat is de BPM…
de autoindustrie geeft makkelijk 30% korting en meer, als de Roverheid dit jaar ook 30% korting geeft op de BMP dan komt het nog vrij goed.
Genoeg gedroomd! Daar komt niets van in huis want Rutte is een kruising van Jood, Schot en Hollander.
@vacano: je vergeet Jezus, die had ook gaten in z’n handen
De prijzen mogen weer naar niveau normaal komen. Een vw t6.2 in dubbel cabine kost in België al 50k€ zonder gek te doen.
Alsof we er moeten zijn om de autoverkopen op peil te houden. Laten automakers maar eens hun best doen om wat aan de files te doen. Dat smijten ze collectief op het bord van politiek en gemeenschap.