Designchef BMW hint naar mogelijke nieuwe supercar

Auteur: , 32 Reacties

Komt er dan toch nog een supercar van BMW?

BMW M1 met vuur

Het uitblijven van een echte BMW supercar is voor veel mensen een teleurstelling. Een mogelijke opvolger van de BMW M1 laat inmiddels al zo lang op zich wachten dat erover speculeren zinloos voelt. Ook is het zo dat BMW topmannen uit het verleden het idee van een nieuwe supercar niet zagen zitten. Maar nu is Jozef Kaban designbaas geworden bij BMW en hij lijkt er wel zin in te hebben.

In een interview op de 2018 Detroit Motor Show legt de ex-Skoda designer het idee voor een supercar niet naast zich neer. “Ik kwam naar BMW om hen te helpen om anders te denken en hen de mogelijkheid te geven aan nieuwe dingen te verzinnen”, zei Kaban. “BMW maakt fantastische auto’s, misschien is er ruimte om te dromen van de volgende, misschien extremere auto”. Extreem? Dat klinkt als een supercar, althans, in de oren van mensen die dat willen horen. Extreem kan ook duiden op een of ander elektro-wonder, SUV-spektakel of iets dergelijks. Toch lijkt het meest aannemelijk dat de designbaas hiermee op een supercar doelt.

De spirituele opvolger van de M1 is dus nog steeds niet bevestigd en lijkt om eerlijk te zijn nog ver weg. In eerdere verslagen kwam naar buiten dat een eventuele M1 opvolger elektrisch zou worden en ontwikkeld zou worden in samenwerking met de motorsport afdeling van BMW. Het zou de eerste keer zijn dat BMW de Formule-E techniek in de praktijk brengt.

Dirk Hacker, vice president van BMW, zij tegen het einde van 2017 dat BMW wel een even snelle auto kan maken als de Mercedes-AMG Project One. Er liggen op dit moment alleen geen plannen klaar om een dergelijke auto te maken. Lekker makkelijk, Dirk. Ik kan ook naar de sportschool voor een sixpack, maar de plannen daarvoor zijn er op dit moment niet.

Het is toch ergens betreurenswaardig dat een ‘sportief’ merk als BMW aan alle kanten voorbij wordt gesuisd door Audi R8 V10’s en allerlei Mercedes spul. Het is te hopen dat de nieuwe BWM desingbaas zijn zin krijgt en wat ‘extremers’ mag gaan tekenen.

Get with the program, BMW.32 reacties

Waarom zouden ze, met FWD tuinhuisjes is veel meer te verdienen.
@harrie: Voor dit soort originele kwinkslagen ga ik graag een keer naar het theater.Laat even weten wanneer je in de Kleine Komedie, het Carre of het Stadsschouwburg staat.Ik koop zeker een kaartje.
@harrie: Misschien een beetje alle huisvaders gek maken met dromen? Het 918 spyder stuur in een Macan stoppen. Ferrari die een miljard in de f1 stopt en daar door ook supercars verkoopt. Het zijn maar voorbeelden, maar een prestigemerk als Bmw kan niet achter blijven op de Amg’s en svr’s. Leuk dat je met een m4 elke rotonde in een perfecte 45 graden lock kunt nemen hoor begrijp me niet verkeerd! Af en toe moet je iets speciaals laten zien als
merk en het is nu tijd voor een 488 killer van Bmw! De M1 was iets geweldigs in zijn tijd, toen de z8 met iets heel andets en nu dit weer hoop ik.
Successen in sport doen denk ik meer voor het imago en de verkoop dan een Ferrari-alternatief.

Als je van een 2-serie busje tot dat niveau wil afdekken, geeft dat toch een onsamenhanend beeld en vraag me af of dat wel zal renderen.
@alfablog: Dat doet Mercedes toch ook?
@berlinetta: ja omdat een paar aandeelhouders uit de zandbak dat graag willen
@doublechevron65: En daar ben ik ze dankbaar voor, want de SLR, SLS en AMG GT vind ik fantastische auto’s.
@berlinetta: zoals de A-klasse Mika Häkkinen edition?
@alfablog: daarom worden de duurdere auto’s die vanaf de nieuwe 8-serie op de markt komen ook onder de noemer ‘Bayrische Motoren Werke’ verkocht gaan worden met een helemaal zwart wit logo. Dit moet er voor zorgen dat het exclusieve spul anders gezien wordt. Een supercar zou hier eigenlijk wel in passen. De i-tjes zullen dan wel meer de coole technologie auto’s moeten worden.
Een opvolger van de M1 zou wel echt geweldig zijn!
Ik vind dat BMW ik de laatste 10 jaar veel te veel op een ouwe reputatie heeft geteerd.
Geen halo projecten, matig i8 op de markt gebracht, weg uit F1, geen LeMans, veel te weinig motorsport.
Mercedes heeft het veel beter aangepakt.
Durf bijna te zeggen dat de rollen van 10 jaar terug nu omgekeerd zijn.
Doe er iets aan BMW!
@mrbasa: grappig. Ik heb juist het idee dat BMW zichzelf helemaal gevonden heeft. Geen zinloze autosport projecten, een sportief imago hebben ze al en de klanten (kopers van nieuwe auto’s) willen helemaal niet zo sportief, BMW is primair een conservatief merk. Geen absurde geldverslindende prestige projecten (heeft de wereld nou echt een Mercedes Project One nodig?).
Ze zijn juist gaan bouwen wat hun klanten willen, ruime hoogzitters waar de (klein)kinderen gemakkelijk op de achterbank kunnen. Maar ze zijn als één van de weinigen ook serieus in de electro mobiliteit gestapt. En hebben een fantastische sportwagen gemaakt op basis van een modern vooruit stervend concept (want een dikke lawaaiige zuipende motor dat kan iedereen). Ik vind dat BMW ondanks haar conservatieve klanten bijzonder dapper en succesvol weet te moderniseren.
@mashell: ja BMW maakt idd nog steeds top auto’s.
Maar als je de strategie van BMW en Mercedes van de laatste 7 jaar naast elkaar zet zie je;
Mercedes heeft een (veel) groter aanbod
Mercedes heeft een halo project (1)
Prominent & dominant in de F1
Heeft een succesvol imago voor zowel jong als oud publiek
Deze investeringen heeft ze duidelijk geen windeieren gelegd, nu zijn nu de grootste van de grote 3.
Ik denk toch dat een koper van een A160 een klein beetje een GT gevoel wilt hebben.
Dat mis ik gewoon bij BMW.
Ik heb zelf in 4 jaar tijd nu twee nieuwe BMW’s gehad en voor de volgende auto ben ik serieus een Mercedes aan het overwegen. Dat was 5 jaar terug ondenkbaar!


@mrbasa: maar wat zegt dat dan? In mijn opinie ben je iemand die heel erg gevoelig is voor marketing op prestatieniveau maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat BMW de weg kwijt is. Ze hebben alleen een andere strategie gekozen. Dat dat niet de strategie is die jij graag wenst te zien is natuurlijk niet echt een ramp.
@rhellema: Wat het zegt is dat ik, als autoliefhebber, graag een supercar (en aanwezigheid in F1) van BMW wil zien, niet zoals de schrijver van dit artikel!
Normaal is de respons; dat kan niet want het is te duur, niet nodig, kunnen het geld beter in X stoppen etc.
Echter als je de groei van MB de laatste 5 jaar bekijkt is dit dus net perse waar. Die investeren wel in image building door aan al deze projecten (succesvol) mee te doen en ze groeien het hardst en maken de meeste winst.
‘Gelukkig’ heeft BMW dit imago nog van zijn projecten pre 2009 samen met de slogan; Freude am Fahren/Ultimate driving machine, echter denk ik dat voor het huidige jonge publiek niet zo van toepassing is want op sportief vlak is BMW niet perse zoveel beter dan de directe concurrentie. (M3/M5/i8 etc)
Dus op dit moment is de strategie niet onsuccesvol, wel saai. Maar ik vrees dat op lange termijn ze dit meer pijn zal doen.
En op je tweede punt; ja ik ben er best gevoelig voor. Een (dure) auto is voor deel emotie.
In de eerste zin van de vijfde alinea staat wel een erg grote fout..

On topic: ik ben een BMW fan maar ik weet eigenlijk niet of ik direct een nieuwe M1 mis. In mijn ogen is BMW namelijk helemaal geen supercar bouwer.

Aan de andere kant, Audi heeft zijn R8, Mercedes de AMG GT serie. Waarom eigenlijk ook niet?
@sportevo: misschien omdat Audi de R8 heeft, Mercedes de AMG GT. De (ook nog eens krimpende) markt voor 911 alternatieven is wel zo’n beetje verzadigd.
BMW biedt met i8 ook weldegelijk wat aan en die is ook echt anders dan wat de concurrentie biedt en daarom interessant.
@mashell: klinkt niet echt ondernemend. Er zijn al genoeg alternatieven op de markt, ik ga er daarom niets mee doen..

Juist dan zou het voor BMW een uitdaging moeten/kunnen zijn om een beter product neer te zetten. Maar moeten ze het wel willen?

Ik denk dat er overigens zat klanten zullen zijn die een BMW ‘911/R8/AMG GT’ kopen en nu (bewust) geen Porsche/Audi/Mercedes kopen omdat ze zich niet in deze merken kunnen vinden.
@mashell: binnenkort ook de nieuwe Z4
Iedere supercar die BMW ooit heeft gebouwd is een gigantische flop geworden, 507, M1 en de Z8. Dus ik zou ‘nein’ adviseren. Probeer eens een SUV of een cross-over te bouwen, of iets met fwd of een Mini of zo.
@desjonnies: Gelukkig zitten ze bij BMW niet op jou oubollige adviezen te wachten.Dan waren ze nog bezig met van de sloop halen van Hella koplampen en herenigingen ophalen hoe mooi het vroeger was.
@noosaheads:
Ik heb nog een oubollig idee voor jou : drink ’s morgens koffie ipv azijn !
@desjonnies: orgineel, nog nooit voorbij zien komen op AB.
@toniominestrone:
Oubollig?
@noosaheads: heb je serieus het sarcasme niet door?
@desjonnies: waren ook gelimiteerde modellen
Pff whatever. Kijk naar die topicfoto. Dat komt nooit meer terug :'(
Misschien heb ik een blauwe bril op, maar ik vind Ford één van de weinige fabrikanten die nog echt verrast met gekke dingen als zowel de oude en nieuwe GT.
@davelepeef: en verder dan de GT kom je niet?
@toniominestrone: die noem ik écht verrassend. Een Mustang GT350R is ook verfrissend van een degelijk merk, net zoals de F150 Raptor. Auto’s uit d’r ST lijn en de RS zijn ook leuk. Maar dergelijke wagens worden ook door andere fabrikanten gebouwd, daarmee is Ford niet uniek. Nissan doet natuurlijk ook leuk met de GT-R, maar dat is een model wat redelijk vast in het modelprogramma staat, dus in die zin minder verrassend.
“Dirk Hacker, vice president van BMW, zij tegen het einde van 2017 dat BMW wel een even snelle auto kan maken als de Mercedes-AMG Project One.”

“Zij”?…
@skinnybmw: mijn tenen gaan er ook van krullen…
“Ik kwam naar BMW om hen te helpen om anders te denken en hen de mogelijkheid te geven aan nieuwe dingen te verzinnen”, zei Kaban. “BMW maakt fantastische auto’s, misschien is er ruimte om te dromen van de volgende, misschien extremere auto”

Een artikel baseren op zo een luchtige uitspraak..
En dan in hetzelfde artikel dit noemen: “Het is toch ergens betreurenswaardig dat een ‘sportief’ merk als BMW aan alle kanten voorbij wordt gesuisd door Audi R8 V10’s en allerlei Mercedes spul”

Misschien geeft dat wel precies aan dat BMW eigenlijk helemaal niet zo sportief is, maar dat dat eerder zo gezien wordt door de fanboyz bij AB.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).