Deze kneiterdure Porsche is zondag in Nederland te zien

Auteur: , 14 Reacties

Op een Porsche feestje in Boxtel is aanstaande zondag wat leuke spielerei te spotten.

Porsche 356B Carrera GTL Abarth

We hadden ooit een replica gespot, omdat de real deal simpel gezegd te zeldzaam voor woorden is. Met 21 gebouwde exemplaren in de jaren ’60 en ’61 is de -neemt adem- Porsche 356B Carrera GTL Abarth -ademt uit- met recht een zeldzaam snoepje. De auto werd gebruikt voor activiteiten waar Porsches destijds om bekend stonden. Racen. En winnen. Of de klassieker dat laatste ook deed? You’re damn right it did.

Het design is afkomstig van de Italiaan Franco Scaglione, waarbij het doel was om een FIA-gekeurde lichtgewicht racer te bouwen voor de GT-kampioenschappen die destijds plaatsvonden. Waar een 1.6-je tegenwoordig 270 pk ophoest met turbotoestanden, deed de Porsche het met 140 paarden. Weet wel dat dit behoorlijke waarden waren voor de zestiger jaren. Als je daarbij optelt dat de auto tussen de 650 en 770 kilogram woog, kun je wel voorstellen hoe snel het beestje destijds was. Een 0-100 km/u deed de auto in net geen 9 seconden en de top bedroeg een duizelingwekkende 231 km/u. Een leuk feitje is dat Porsche destijds een prijskaartje aan de 356B hing van 25.000 Duitse marken. Om en nabij zo’n 12.780 euro.

Porsche 356B Carrera GTL Abarth

De klassieke Porsche heeft verschillende endurance-deelnamen op zijn naam staan. De 1000km van de Nurburgring, de 12u van Sebring en de 24 uur van Le Mans waren geen onbekende namen voor de Porsche. De Duitse fabrikant kon met de raceauto op verschillende podiumplekken plaatsnemen. Tijdens de 24u van Le Mans in 1960 wist Porsche met de 356B een snelheid van 222 km/u te behalen over het Mulsanne gedeelte. Uiteindelijk veroverden de coureurs de 1e plaats in zijn klasse met een 10de plek op het totale klassement.

Aanstaande zondag vindt op het Classic Park in Boxtel het PUUR. Park Porsche evenement plaats. De organisatie wist de hand te leggen op een originele 356B Carrera GTL Abarth. De auto zal tentoongesteld worden voor publiek om te bezichtigen. De totale waarde van de raceklassieker wordt geschat op 5 miljoen euro. Naast de 356B is onder andere een 901, een Beutler en een B32 te zien. Qua 911jes kun je een 964 RS, 2.7 RS en een 993 RS verwachten. Bezoekers kunnen zondag van 10:00 tot 18:00 uur terecht bij Classic Car Park in Boxtel.14 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

OT: mooie klassieker!
Duitse marken mag ik hopen!
Hij is zeldzaam, maar niet per definitie mijn Porsche.
@dutchdriftking: Er zijn wel meer auto’s die qua design wat minden zijn die zo’n prijskaartje hebben. Maar deze is inderdaad ook niet moeders mooiste.
Vorig jaar op de ‘Porsche Heritage’ tentoonstelling in het Autowereld museum in Brussel stond ook een 356 Abarth. Één van de mooiste auto’s aanwezig.
Leuk artikel, maar wellicht kunnen jullie een stukje toevoegen over waar de naam Abarth in dit geval vandaan komt? In hoeverre is het Abarth dat wij vooral van de hete Fiatjes kennen erbij betrokken?
Laatste foto zie je mooi de hurkende hond achterkant! Die vergelijking van clarkson bij de panamera blijft je bij!
@p993: Dat was bij de Crossfire niet de Panamera.
@kilum: kan die auto ook niet meer zien zonder die associatie te hebben :)
Typisch zo’n ontwerp waar je eerste instantie van denkt “er klopt geen hol van” en toch nog vijf keer terug scrollt om nog een keer te kijken.
Vind het geld wel meevallen. Had de waarde hoger verwacht. Al blijft het natuurlijk enorm veel geld.
Dit is dus gewoon geen mooie auto. Ga zaterdag naar Zwitserland, anders was ik wel even gaan kijken.
Nou maar hopen dat er geen witte Transporter stopt om onder bedreiging van vuurwapens deze te stelen en vervolgens ergens uitgebrand achter te laten….
afgelopen zondag in Knokke heb ik een behoorlijk zeldzame Porsche 904 gezien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).