Deze superstoere KIA kun jij (nog) niet kopen

Auteur: , 12 Reacties

Ook al zou je het willen.

KIA is lekker aan de weg aan het timmeren. Van budget kiloknaller is het nu een serieuze speler in het middensegment. Het Zuid-Koreaanse merk was er al vroeg bij met SUV’s. Al in 1993 lanceerden het bijna 75 jaar oude merk de Sportage, een van de eerste softroaders.

Inmiddels is de line-up qua crossover-achtigen bijna niet meer te overzien. Er is een Stonic, Niro, Sportage, Sorento en de immense Telluride. Daar komt er nu eentje bij in de vorm van de KIA Seltos. De KIA Seltos is voortgekomen uit de ‘SP Signature‘ concept. De naam Seltos is afgeleid van Celtos, de zoon van Hercules. Weet je dat ook weer.

Kia Seltos CUV '19

KIA is nog een beetje onduidelijk over de positionering van de auto. Het is een zogenaamde ‘subcompact CUV’, dus een kleine crossover. Er worden geen afmetingen vermeld, dus we moeten even afgaan op andere context. De auto wordt leverbaar met 16″, 17″ en 18″ grote velgen. Er is keuze uit een 2.0 GDI (145 pk), 1.6 T-GDI (177 pk) of 1.6 CRDI diesel met 136 pk. Afhankelijk van de markt is er keuze uit een handbak, CVT of automaat met dubbele koppeling.

Kia Seltos CUV '19

Kortom, het moet wel heel raar zijn wil de auto niet de KIA variant zijn van de eveneens okselfrisse Hyundai Venue. Van die Venue hebben wel een idee van de dimensies: die is 13 centimeter korter dan de Kona, 3 centimeter smaller, maar wel 1,5 cm hoger. De Kia Seltos zal naar waarschijnlijkheid zal zich dusdanig verhouden ten opzichte van de Kia Niro. De auto wordt leverbaar in de tweede helft van 2019 op ‘mondiale automarkten’. Er wordt met nog geen woord over Europa gerept.12 reacties

Een paar jaar wachten en dan maar Jetcars afstruinen.
Beetje Cherokee idee qua styling.. niet verkeerd maar al die SUV/CUVs hoeft niet voor mij.
Kia is goed bezig de laatste jaren, maar deze overtuigt mij minder. Het design is me te rommelig en ook een beetje afgekeken van Volvo (xc40) en BMW (bumpers).
Beetje Kuga stijl
cool ding ziet er productie klaar uit
@gove: volgens min is die al productie klaar.
Op zich natuurlijk niets mis mee, vooral erg jammer dat dit nu eenmaal moet omdat het verkoopt, ze maken tegenwoordig tenslotte erg mooie stations in Korea.
Als we dan toch bezig zijn met vergelijken: SEAT Arona.
Sinds het aantrekken van Peter Schreyer is Kia alleen maar mooiere auto’s gaan maken, maar deze Seltos is me toch een partijtje lelijk. Alsof ze het design van de XC40, Chevrolet Blazer, en de Skoda Kodiaq in een blender gooit en die smurrie dan op wielen zet. En die naam ook, Seltos, dat klinkt als een nieuw soort bruistablet om je kunstgebit mee te reinigen.
@edge: deze wagen is natuurlijk wel gericht op de kukident clientèle, die zijn dus met zulke namen vertrouwd. En het klinkt toch wel een stuk origineler dan driehonderdachttien-i, x-c-veertig en tweeduizeendacht.
Doe me erg denken aan de XC40, met name bij het zijaanzicht
Verklaar “superstoere” even voor mij…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).