De tijd dat we als petrolheads met afschuw keken naar de elektrische auto ligt echt achter ons. EV’s are here to stay dus dan kunnen we er maar beter het beste van maken ook. Bovendien zijn dagelijkse ritjes naar het werk niet heel spannend voor de meeste Nederlanders. Zeker als daar files bij komen kijken. Nee, dan is een elektrische auto juist ideaal.
Het is dan ook niet zo vreemd dat de elektrische auto met name in het bedrijfsleven wint aan populariteit. Woon-werkverkeer is wat dat betreft bij uitstek geschikt om elektrisch te rijden. De NOS heeft bij de drie grootste leasemaatschappijen van Nederland geïnformeerd hoe het zit met de vraag naar elektrische auto’s.
Uit deze rondvraag kwam naar voren dat steeds meer bedrijven een elektrische auto willen aanbieden aan de medewerkers. Sommige bedrijven zijn er zelfs vrij radicaal in en willen uitsluitend elektrische auto’s als leaseoptie aanbieden, zoals bij ABN Amro. De bank hanteert deze regel vanaf juli en hoopt zo binnen enkele jaren een volledig elektrisch wagenpark gerealiseerd te hebben.
Bedrijven willen niet alleen zelf verduurzamen, zo’n elektrische auto moet ook een goede uitstraling geven aan klanten. Bovendien zijn er steeds meer betaalbare alternatieven. Auto’s als de Hyundai Kona Electric en Kia e-Niro passen binnen leasebudgetten, waar een Tesla Model S en Model X dat niet doen. Daar komen de komende jaren nog meer goedkopere EV’s bij zoals de Peugeot e-208 en de DS 3 Crossback E-Tense.
De stijgende vraag naar elektrische auto’s binnen het bedrijfsleven zal dus nog wel even doorzetten. In 2017 werden nog 3.650 elektrische auto’s ingekocht door leasemaatschappijen. Vorig jaar waren dat al 13.000, aldus Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Dat aantal zal dit jaar overtroffen worden, het eerste kwartaal van 2019 was al goed voor 4.900 EV’s.
Foto: een elektrische Hyundai Kona. Via @stekkerkoning op Autojunk.
72 reacties
https://www.tesla.com/nl_NL/support/car-maintenance
Kortom onderhoud van een Model 3 of Model S kosten heus veel minder als bijvoorbeeld een BMW 1 serie
Maar we zijn denk ik niet ver meer verwijderd van het tipping point.
In de oude buurten moeten vooral de laadplekken komen, en die zijn er ook wel hoor. Alleen met een grote omslag zullen dat er toch ineens te weinig zijn. Vraag en aanbod zal nooit volledig synchroon omhoog gaan.
Zeker niet als je ook kan laden als je even een parkeergarage in gaat als je naar de bioscoop gaat, of wanneer je een dagje Efteling doet, of op je werk bent etc.
Zeer stil dus de muziek klinkt nu nog beter.
Ze missen wel nog wat vibraties, zowel de voel- als de hoorbare…
In de Afrikaanse landen zal het nog even duren maar hier gaat het full swing nu. Shell bouwt zijn stations om al met superchargers die volledig groen zijn. De Rockefellertjes wisten dit al en hebben al lang geleden hun stakes veranderd uit de richting van fossiele brandstoffen.
Euro’s. Die zijn daardoor van de 1 op andere dag geen klote meer waard. Denk je echt dat mensen dit gaan pikken? Dat zal nooit gebeuren. Onmogelijk.
Daarbij tijd zat om t elektro netwerk uit te breiden voor de toekomst.
Is eigenlijk niet zo heel spannend. Een gemiddelde auto rijdt in Nederland minder dan 15000 km, oftewel maximaal 3.000 kWh. Als je deze aan een gewoon stopcontact oplaadt, oftewel 2,2 kWh (minder dus dan een waterkoker) moet je ze op jaarbasis 1300 uur aan de lader zetten. Als je dat doet op momenten dat het energieverbruik lager zit (na 20.00 uur) is dat geen enkel probleem, het net is toch voorbereidt op hoge piekbelastingen. Zonnepanelen zorgen voor een veel grotere belasting op het net.
Het is alleen dat we gewend zijn aan die achterlijke BPM voor brandstofauto’s, die soms zo hoog is dat je bijna het dubbele betaalt voor een auto in Nederland ten opzichte van Duitsland, UK of België. Beter richten we ons op de BPM.