F1 baas wil circuits verspijkeren voor meer spanning

Auteur: , 20 Reacties

Kamakayayippieyippieyay.

JCB

Hmm, het afgelopen F1-seizoen een cijfer geven, moeilijk. Het was zeker niet zo episch als 2007 en 2008, maar wel veel leuker dan 2016. Eindelijk was er weer wat echte strijd om de titel tussen twee rijders van verschillende teams, hoewel de echte kenners natuurlijk al snel doorhadden dat Hamilton en Mercedes op de meeste banen toch weer het voordeel hadden. De meest bizarre race was waarschijnlijk die in Bakoe, nu al een klassiekertje. Maar het adagium dat volgens sommigen voor coureurs geldt, is ook op de Formule 1 in het algemeen van toepassing: you’re only as good as your last race.

Die laatste race was, laten we eerlijk zijn, grafsaai. Alleen de race in Sochi was misschien nóg saaier. Op die manier een jaar eindigen laat toch een zure nasmaak achter in de monden van veel fans. En dus is sindsdien de roep om maatregelen te nemen die de races spannender maken weer aangezweld. De harde cijfers liegen er namelijk niet om: in 2016 werd er nog 866 keer ingehaald, in 2017 slecht 435 keer. Ross Brawn, die als Formula One Managing Director of Motorsports de technische kant van de sport mag uitdenken voor Liberty Media, is zodoende niet bang drastische maatregelen op tafel te leggen.

Eerder heeft de voormalige honcho van Benetton, Ferrari, Brawn GP en Mercedes al straffen, T-wings, haaienvinnen en de DRS-vleugel de wacht aangezegd. Tevens stelde hij voor alle data van de teams beschikbaar te maken aan fans. De oplettende lezer merkt hierbij al op dat niet al deze wensen van Brawn realiteit zijn geworden, maar dat stopt de techneut niet af. Inmiddels heeft hij zijn zinnen gezet op het aanpassen van de circuits om inhalen te bevorderen. Dat hoewel Brawn zich ook realiseert dat makkelijk kunnen inhalen niet per se gelijk staat aan spannende races. Brawn zegt tegen autosport dat Liberty Media in de weer is geweest met spreadsheets om de historische frequentie van inhaalmanoeuvres te onderzoeken:

Were there periods of racing where there was more overtaking? Are there tracks where there is more overtaking? So you can do a statistical analysis. The thing you have to be careful of is that overtaking isn’t good racing. You have got to start to think about what is good racing, and it is two cars fighting each other. It may mean the guy in front stays in front but you can have some great racing going on. It is a little bit more complex than counting the number of overtakes.

Een goed punt. Immers een race waar inhalen in theorie een peulenschil wordt, is geen race maar een pakweg 300 kilometer lange kwalificatie. Behalve in Monaco, waar zo’n 260 kilometer afgelegd wordt. Niks ten nadele van kwalificaties, maar dat lijkt ons toch niet de bedoeling.

Hoewel dat dus in het achterhoofd moet worden gehouden, is Liberty Media volgens Brawn desalniettemin met verschillende circuits in gesprek om aanpassingen door te voeren. Brawn noemt als voorbeeld van een goede baan het circuit in Austin. Met name de eerste bocht en de slingers die daarna volgen kunnen zijn goedkeuring wegdragen:

What we are seeing so far is the ability to take different lines through corners is quite important to help racing. So if you have got a hairpin and it is a narrow track, it is not that great. If you have a hairpin and it is a wide track, where there can be some different lines going into it, then you can get something happening. Austin, I think, would fall into the category of a complex of corners. So you take a line on one corner going in, and then you start to force the defending car to start taking different lines. And then eventually you come out in the right place. That is what we are looking at.

Maar dat is nog niet alles! Ook het aanpassen van het asfalt kan volgens Ross uitkomst bieden. Asfalt dat de banden opvreet is beter dan asfalt dat banden een aai over de bol geeft:

The type of surface can create degradation and a reasonable degree of tyre degradation is helpful to racing because you start to get performance differentials. If you look at circuits with very low degradation, like Sochi, the racing there is challenging and it is one stop. The tyres don’t go off, so away you go. There are no performance differentials created. If you look at some of the great races we have had this year, there have often been tyres involved in terms of degradation levels, like Raikkonen defending on tyres that were not as good as the tyres Max had attacking him.

Het lijkt ons in dat geval handiger om banden te maken die wat sneller slijten, maar goed, dat hebben we al geprobeerd een paar jaar geleden en leverde Pirelli veel negatieve pers op. Bovendien hadden de meeste teams de banden na een paar races ‘door’. Spectaculaire ontknopingen zoals in de Grand Prix van China toen Kimi Raikkonen een paar rondes voor het eind geen rubber meer overhad, waren dan ook al snel een ding van het verleden.

Wat dat betreft blijft het lastig om met easy fixes een groot effect te bewerkstelligen en misschien heeft Ross daarom gelijk dat de circuits moeten veranderen. Maar, wie moet dat betalen? Zoals we weten uit het rapport over de financiële haalbaarheid voor een Grand Prix op Zandvoort, kost zoiets een bom duiten. Daarbij is de uitkomst nooit helemaal zeker. Naar verluidt was er bijvoorbeeld al een plan om de layout voor de Grand Prix van Australië (toch niet de saaiste race op de kalender) te wijzigen, maar is dat toch afgeschoten omdat men twijfelde of de aanpassing wel succes zou hebben. We vragen ons dan ook af wat er uiteindelijk overblijft van dit proefballonnetje van Brawn.20 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Gewoon een dikke looping en een paar schansen er in en klaar.
@foramen: Laat ze gewoon een trackmania baan nabouwen. Genoeg spektakel!
@foramen: precies, zo’n Darda Baan, dat waren mooie( kinder) tijden.
@foramen: paar drempels en een wegversmalling en gaan met die banaan, spektakel gegarandeerd!
@foramen: Tros bananen in de auto, en glitters in je ster.
@foramen: paar kruisingen erin. Spektakel gegarandeerd.
Ze maken het allemaal veel te ingewikkeld, als het simpeler zou zijn zal het vanzelf weer een stuk spannender worden
@janmetdelangeachternaam: anders maken ze alleen 2x een linkse bocht, vinden de Amerikanen ongetwijfeld prachtig!
Ze hebben allemaal simulatoren. Pas de baan aan en laat de top 10 uit de gp2/3 de nieuwe lay-out testen. Niet goedkoop, maar wel realistisch
Brawn heeft wel een punt. De mooiste inhaalacties zijn waar een beetje ruimte is; want als er geen ruimte is in de bocht, is de niet ideale lijn zoveel meer langzamer dan de optimale lijn.
Zo zag je in Austin dat omhoog aanremmen voor de eerste hairpin best leuk was.
Abu Dhabi, met z’n twee rechte stukken is in principe ook leuk, alleen pakte het maar een paar keer goed uit. Als ze de eerste hairpin net iets breder maken, is de 2e lijn beter en had je meer acties gezien.
In Sochi kan je helemaal geen reet: want als het mis gaat heb je daar gelijk een muur.
Het meest ideale scenario voor dit is als een foutje een seconde of 2, 3 kost. Nu zie je dat een foutje misschien een paar tienden kost (er ligt asfalt naast), of in Monaco: einde Race.
Het is misschien iets meer mario-kart; maar stop een verplichte sensor in die auto die bij elke bocht meet of je buiten de track bent gekomen. Zo ja: gaat een Rood lichtje aan (iedereen kan t in beeld zien) en bij de volgende loop moet je de langere weg van 2-3 seconden extra nemen. Op veel circuits kan je daar best iets moois voor bedenken. Gebeurt het in een gevecht, gaat een oranje lichtje aan wat betekent dat de situatie wordt onderzocht.
Doe je dit met het verbreden van de hairpins + de drag te reduceren en je kan een heel eind komen met die F1

Zal er niet van komen, dus ik blijf dromen.
@gregorius: You’re on to something there! Ik ga er even op door:
De wijze mannen willen de KERS veel meer een rijderstool maken in plaats van zo eficient mogelijk toepassen. Het lijkt me dan voor de hand liggend dat dat je straf is. Buiten de baan? PATS! geen batterij die ronde!
Dan ben je meteen van een hoop gezeik af rond 5 sec penalties die uiteindelijk niet goed uitpakken. Kimi had zo bijvoorbeeld Max meten terug kunnen pakken in de laatste bocht in Austin…
@dappers: op zich interessant; het probleem is wel dat je dan grote snelheidsverschillen op de baan gaat creeren (met de No-Kers-straf). Dus een onschudige kan dan ook 5 seconden verliezen omdat de schuldige voor hem in een lastige bochten combinatie zit.
+ Grote snelheidsverschillen is dan wel meer inhalen, maar het zullen geen mooeie inhaalacties zijn.
@gregorius: valide punt, toch denk ik dat je als echte coureur hier juist mee om moet kunnen gaan. Het enige probleem wordt dat mensen het dan wellicht gaan misbruiken/strategisch voordeel
Waarom starten ze niet vanaf de pit, waarbij ze naar de auto sprinten op de grid
@shadowbroker: Omdat er dan iemand mee moet lopen om de gordel te bevestigen, kunnen F1 coureurs niet zelf namelijk.
@bassx: Kan best een spektakel zijn als al die pitcrews naar buiten moeten rennen.
@berlinetta: Zit Marcus Ericsson een keer als eerste, rijdt hij het complete veld en de bijbehorende monteurs overhoop. Goed plan, lekker spectaculair.
Ik denk dat ze veel kunnen testen in de F1 game met e-race events die door veel toeschouwers worden bekeken. In plaats van Tilke die weer een saai circuit ontwerpt heb je een soort proof-of-concept voordat je het circuit dusdanig gaat bouwen of verbouwen om het racen spannender te maken.

Wat Brawn zegt vind ik ook al jaren. Schumacher die ronde na ronde in de versnellingsbak kon hangen bij Alonso is minsten zo spannend dan iemand die één poging kan doen maar vervolgens 2 seconden afstand moet nemen omdat de banden anders gaar worden of het met een DRS er omheen cruisen. Dit kan je niet oplossen door circuits aan te passen maar wel door de auto aan te passen. Low profile F1 designs uit de jaren 80 zijn ook nog eens prachtig om te zien.
De goedkoopste en beste oplossing: een simpele sprinklerinstallatie.. zodat op random momenten de baan hier en daar lekker nat kan worden gemaakt… (geeft de FIA natuurlijk ook weer legio andere mogelijkheden… maar goed)
@hans75: Kijker beslist! SMS regen AAN naar 06AFZETTERIJ!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).